přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Závěrečné shrnutí

Závěrečné shrnutí

Notebook MSI MegaBook ER710X obsahuje výkonný hardware s dostatečnými rezervami. Jeho primárním účelem je sloužit jako stolní počítač, ale v případě potřeby odvede svoji práci i v terénu. Testovali jsme, jak se bude líbit dvěma velmi oblíbeným linuxovým distribucím: Mandriva Linuxu a Ubuntu Linuxu. Jak to dopadlo?


Notebook obsahuje výkonný hardware s dostatečnými rezervami. Jeho primárním účelem je sloužit jako stolní počítač, ale v případě potřeby odvede svoji práci i v terénu. Notebook sám se dodává bez operačního systému, tedy vlastně s operačním systémem FreeDOS, takže není nutné při jeho koupi platit za OS, který nechci nebo nebudu používat.

V současné době pak linuxové jádro zřejmě nepodporuje integrovanou kameru. Zdůrazňuji slůvko zřejmě, protože návod na její zprovoznění jsem nenašel, ale mohu se plést. Podle odezvy, kterou však na internetu jistě snadno naleznete, je vidět, že snaha zpřístupnit tuto kameru v Linuxu je alespoň ze strany uživatelů velmi intenzivní a vzhledem k tomu, že kamerku používají i další notebooky, lze očekávat, že se tento ovladač dříve či později objeví, ale to ukáže až čas.

Obrázek:  12.jpg

Dál je vidět nějaký problém v ACPI notebooku, které zřejmě nebude „standardní“. Ono sehnat ACPI, které by bylo zcela standardní, lépe řečeno, se drželo standardů, zas až tak standardní nebude. :-) Tady vyjdu z vlastní zkušenosti – trvalo něco přes rok, než jsem mohl začít využívat ACPI na svém pracovním notebooku. Na druhou stranu je tady problém jen částečný, protože např. monitor stavu baterie či LID (informace o zavření notebooku) funguje bez problémů.

Velkým problémem je pak uspávání notebooku. Osobně mohu říci, že uspávám i osobní počítač. Spuštění systému a obnovení původního stavu počítače nebo v našem případě notebooku je prostě mnohem rychlejší než klasické spouštění a na notebooku patří mezi věci, které uživatel považuje za samozřejmost. Zajímavá je pak neschopnost Ubuntu uspat počítač na disk, což ukazuje na vadnou verzi programu zajišťujícího hibernaci. Také bych se domníval, že bude problém brzo odstraněn.

Pokud bych měl nyní vyzvednout pozitiva Mandrivy, bude to určitě bezproblémová identifikace a zprovoznění Linuxem podporovaného hardwaru, automatické umístění adresáře /home na samostatný oddíl a odladěnost instalovaného softwaru. Ubuntu pak na první pohled vynikne především svojí rychlostí, bezproblémovou identifikací multimediálních kláves a instalací live, tedy naživo a v živém systému.

Mám-li závěrem doporučit jednu z výše uvedených distribucí k používání na tomto notebooku, pak bych se musel nejprve zeptat, kdo s ním bude pracovat. Mandriva nabízí bezproblémovou instalaci a stabilní pracovní prostředí, které se hodí pro každého začátečníka i pokročilého uživatele bez výhrad. Ubuntu je na druhou stranu o něco rychlejší a má dynamičtější vývoj, což s sebou v některých situacích nese novější softwarovou výbavu, ale i chyby a nedodělky, jak jsme je mohli vidět. Bez rozpaků ale můžeme říct, že Mandriva tomuto notebooku sedí a notebook s logem MSI na víku jí sluší.

Nahoru

Příspěvky

premrsteny 4GB swap
Karel 13. 11. 2007, 09:43:31
Odpovědět  Odkaz 
Pokud se nepletu, tak pro suspend to disk je potreba swap dvojnasobne velikosti nez je ram. Jelikoz mate 2BG RAM, ma swap 4GB. Tenhle, nevim cim podlozeny pozadavek, zpusobil, ze na svem notebooku s 60GB diskem radsi uspani na disk ozelim nez abych obetovat drahocenych 3GB pro swap. Po rozsireni RAM z 512 na 1536 MB jsem swap (512MB) jeste nikdy nepouzil.
Re:premrsteny 4GB swap
Egon 13. 11. 2007, 14:00:54
Odpovědět  Odkaz 
Nevim jestli je opravdu potreba 2x vetsi swap nez ram, ale ja mam na notebooku s 1GB RAM, swap 1,5GB a ulozeny obraz jsem nikdy nemel vetsi nez 0,5GB. Vzhledem k tomu,ze system skoro neswapuje, by stacilo i 0,75GB. Pouzivam uswsusp na Debianu testing.
Josef Vanžura Re: Zvuk
gindar 13. 11. 2007, 17:09:25
Odpovědět  Odkaz 
Mam sice xfce a uplne jiny kompjutr, ale stacilo zapnout v xfce4-mixer zatrzitko Headphone Jack Sense a bylo po problemu.
Takze kdyztak gůglit nebo hledat neco s podobnym nazvem.
Zvuk
Dave 13. 11. 2007, 13:59:02
Odpovědět  Odkaz 
Jaky pouzivate ovladac pro zvukovku? Ja mam podobny notebook ( http://notebooky.notebooky-pocitace.cz/Microstar/MSI+VR600X-242CZ+T2080-+2GB-+160G-+15.4G-+super+mu|VR600X-242CZ/ ) a pokud zapojim sluchatka, hraji vestavene reproduktory dal. Je zde stejny problem? Pro WinXP byla vydana oprava, ale pro linux jsem nic nenasel.
Závěrečné shrnutí
tcsh 13. 11. 2007, 21:38:12
Odpovědět  Odkaz 
Pokud mohu doporučit jinou distribuci: zkuste openSUSE. Starší verze se na slabší hardware nehodily, ale 10.3 to podstatně zlepšila, dokonce i start, z Grubu do Xek se dostanu za cca 30 sekund!

http://disposed.xf.cz/wordpress/tag/opensuse/
Jirka Vrba Závěrečné shrnutí
baf 13. 11. 2007, 22:53:12
Odpovědět  Odkaz 
Bylo by možné porovnat výdrž baterií v obou distribucích?
Závěrečné shrnutí
z72ka 14. 11. 2007, 10:40:54
Odpovědět  Odkaz 
Na uspani podle meho staci stejne jako je pamet, spis mene. Obraz pameti se komprimuje a uklada na swap, v mem pripade na debianu to vzdy pise comresion ratio okolo 0,7. To ze to nejde uspavat bude jen nastavenim /etc/hibernate.conf, staci si precist co ktera volba znamena a vzdy se to da zprovoznit.

Co se tyce kamery, vypada to ze ovladac neni, aspon soude podle ID vyrobce i chipu, prehledna tabulka je zde: http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html
Martin Šín Re: Závěrečné shrnutí
Martin Šín 14. 11. 2007, 11:35:34
Odpovědět  Odkaz 
Výdrž baterií: Z časových důvodů to už dohromady bohužel nedám... V Linuxu obecně bych ale myslel, že bude rovnocenná, obě distribuce automaticky snížili frekvenci CPU i jas displeje, celková doba pak bude záviset spíš na jemném nastavení všech parametrů než na distribuci samotné.
Jirka Vrba Výdrž
baf 14. 11. 2007, 21:54:10
Odpovědět  Odkaz 
taky bych to očekával, ale ubuntu i mandriva na notebooku mi pěkně vyhřívají brašnu na rozdíl od XP.
Martin Šín Re: Výdrž
Martin Šín 15. 11. 2007, 10:19:24
Odpovědět  Odkaz 
To je možné. Ono dost záleží na tom co s tím zrovna děláte, zda se výrobce držel nějakých standardů a především jak moc je či není jeho HW kompatibilní s daným systémem. Tento notebook si nese nálepku kompatibility pouze pro Windows Vista a výrobce žádné jiné ovladače než právě pro Windows Vista nedává (podpora např. Windows XP natož Linuxu je tedy sporadická a čistě otázkou náhody). Sám jsem pak na notebook Windows Vista instaloval a rozchození výstupu na externí monitor/dataprojektor mi zabralo několik hodin - přitom to je oficiálně podporované...
Úsměvně pro-Mandrivovské
Zager 16. 11. 2007, 07:39:28
Odpovědět  Odkaz 
Nevim jestli QCM tento clanek bere jako PR, ale konec vyzniva z hlediska autora trosku nejasne. Nevahal bych, odkryva to vyse zminene :)
Vlastimil Ott Re:Úsměvně pro-Mandrivovské
Vlastimil Ott 16. 11. 2007, 09:29:18
Odpovědět  Odkaz 
Úsměvný pohled. :-) Opravdu myslíte, že si QCM musí dělat skrytou reklamu na svém portálu? Reklama na Mandrivu bliká všude kolem... ;-) Opravdu nám nikdo nediktuje, kdo má recenzi vyhrát. :-D Navíc mi nepřipadá, že by se s tím vítězstvím Martin nějak trápil, mně to přišlo logické, hehe... Velmi pozitivně jsme tady psali i o jiných distribucích.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux