přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, SonyEricsson GC85

SonyEricsson GC85

Na stole mi přistála karta od mobilního operátora Oskar. Byla v hezké plastové krabičce, kde jsem našel útlý manuál, CD s ovladači k Windows a vlastní kartu, která byla ještě schována ve stříbřitém krytu z PVC. Používá se k přenášení tohoto poměrně drobného zařízení a vejde se do něj i zhruba 5 cm dlouhá anténka. Lukáš Zapletal .


Po vložení karty, která (pominu-li anténu) nepřesahuje ven ze slotu, systém (resp. udev) vytvořil zařízení /dev/tts/2 s aliasy /dev/ttyS2 a /dev/modem – cestu k zařízení si zapamatujte, budeme s ní dále pracovat. Postup, jak tento modem zprovoznit pomocí programu WvDial, najdete na předchozích stránkách. Není potřeba žádných dalších kroků, modem funguje bez problémů.

Ve městě jsem dosahoval předpokládané rychlosti kolem 200 kbps, což je vzhledem k tomu, že jste plně mobilní, výborná rychlost. Zařízení jsem samozřejmě otestoval i mimo město, kde modem transparentně přešel na GPRS. Nezaznamenal jsem žádnou změnu chování, tedy kromě výrazně nižší rychlosti, která byla okolo 50 kbps (tedy obyčejný modem). Tyto rychlosti jsou však deklarované i v návodu, a také jsem je očekával.

Toto zařízení se chová jako standardní sériový modem, což je obrovská výhoda, protože Linux si s takovými modemy rozumí poměrně dobře. Na stránkách firmy SonyEricsson lze navíc stáhnout kompletní dokumentaci všech AT příkazů, což mi velmi usnadnilo prvotní laborování, a vám to může pomoci v dalším využití přístroje – například odesílání a přijímání SMS zpráv se děje právě pomocí AT příkazů. Stačí tedy nainstalovat vhodný program, který bude s přístrojem komunikovat, případně si vytvořit nějaký vlastní skript.

Ukončit spojení můžete kombinací kláves [Ctrl+c] (v případě WvDialu). Opětovné „nahození“ nečinilo modemu žádné problémy, což je skvělá zpráva, protože některá zařízení vyžadují opětovnou inicializaci případně dokonce vytažení z PC Card slotu.

Vzhledem k možnosti připojení malé anténky bych ocenil možnost dokoupení antény větší. Nepodařilo se mi však nic takového v nabídce výrobce najít. Vyzdvihnout však musím naprosto bezproblémový chod pod Linuxem (2.6) a pěkné pouzdro, které je součástí dodávky. Karta se prodává za cenu necelých 6000,- Kč bez DPH.

Specifikace: PC karta typ II, podpora EDGE, GPRS, HSCSD, CSD, triple GSM band (900/1800/1900 MHz), fax, data, SMS, GPRS class 10 (4+1 & 3+2), EDGE do 247 kb/s.

V místech, kde je pouze GPRS signál, se vyplácí využít HTTP akcelerátor, který komprimuje a optimalizuje provoz. Žádný z operátorů však nenabízí akcelerační proxy klient pro Linux. U nás velmi oblíbený program CProxy také nefunguje pod Linuxem, takže nezbývá než podobný program hledat jinde, případně si něco vlastního napsat.

Produkt na recenzi poskytla firma Oskar Mobil a.s.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz