přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Netpanzer, LinCity-NG

Netpanzer, LinCity-NG

Průvodcem světem her je vám opět Martin Janíček .


netPanzer

Pokud vás baví real-timové strategie, ale připadá vám, že jsou si všechny hodně podobné a zbytečně zdlouhavé, vyzkoušejte příjemnou změnu v podobě netPanzer. Jedná se o převážně multiplayerovou hru, mezi jejíž přednosti patří především svižnost a chytlavost.

Obrázek: netpanzer1.jpg

Za pomoci promyšlené taktiky musíte coby velitel nevelké skupinky tanků obsadit co nejvíce vojenských cílů (objectives). Ty jsou tvořeny základnami, v nichž je možné produkovat další vozidla.

Na začátku hry je na válečném území, jehož velikost lze nastavit, umístěno několik těchto neobsazených základen, o které bojují armády vojenských prostředků. Vznikají tak mnohdy impozantní boje, ve kterých nerozhoduje ani tak množství jako spíše správné rozvržení jednotek.

Hra nabízí deset druhů ničících vozidel. Průzkumný transportér Spahpanzer je sice relativně neškodný, jeho výhodou je však rychlost. Pokud tedy potřebujete (například na začátku hry) rychle obsadit větší množství základen, jsou tato vozítka ideální. Poměr rychlost/síla u tanků určuje jeho velikost. Zatímco mrštný lehký tank Bobcat není zrovna odolný, střely robustního a neohrabaného vozidla Titan jsou pro nepřítele velmi nepříjemné. Zajímavými jednotkami jsou Archer a Stinger, jejichž ničivé rakety s velkým doletem jsou sice efektní, ale je třeba počítat s pomalým nabíjením a delší dobou letu. Postrachem všech vozidel je mobilní dělo Drake.

Kvalitu prostředku určují naznačené prvky, tedy především rychlost pohybu a nabíjení, dolet a ničivá síla. Ve hře nedisponujete žádnými finančními obnosy, jediné, co vás omezuje, je pouze čas a počet základen, který určuje, kolik jednotek je možné paralelně vyrábět. Obecně pochopitelně platí, že čím je jednotka silnější, tím déle trvá její výroba.

Další odlišností od běžného modelu strategií je skutečnost, že po celou dobu hraní vidíte nejen celou mapu (tedy i ještě nenavštívené oblasti), ale také všechny nepřátelské jednotky. Taktiku hry si tak můžete přizpůsobit podle počínaní svých soupeřů.

Obrázek: netpanzer2.jpg

K základnímu ovládání hry nám postačí myš. Nejdůležitější úlohu zastává levé tlačítko myši, kterým označujeme jednotky i místo, kam se mají přesunout, popřípadě zaútočit. Po stisku klávesy [Enter] lze psát zprávy účastníkům bitvy, tabulátor aktivuje okno s jednoduchou statistikou. Další zkratky si lze přečíst v nápovědě vyvolané [F1].

K dispozici máme několik herních režimů. Ty určují, za jakých okolností hra skončí a kdo se stane vítězem. Může se hrát buď na počet obsazených základen, či na počet získaných fragů, což je číslo, které obdržíme odečtením počtu hráčových zničených jednotek od množství hráčem zabitých jednotek. Všechny atributy hry samozřejmě nastavuje hostitel. Mezi další důležité parametry patří například maximální počet hráčů, kapacita armády, prostředí bitvy nebo počasí.

Pokud se rozhodnete, že netPanzer vyzkoušíte, máte několik možností. Chcete-li provozovat hru po lokální síti, stačí do příslušných kolonek vyplnit správné adresy. Pokud vlastníte přijatelné připojení k internetu, doporučuji se zúčastnit mezinárodních bitev. Stačí vybrat jeden z herních serverů a připojit se. Jestliže váš počítač není vůbec připojen k síti, lze aktivovat boty, tedy nepřátele s umělou inteligencí.

Decentní, ale realistická a velmi pěkná: těmito slovy lze charakterizovat grafiku netPanzeru. Její kouzlo tkví především v detailech. K vidění jsou propracované modely budov a jednotlivých vojenských prostředků. Oku nejednoho hráče jistě zalahodí také propracované animace výbuchů, střel a pohybu jednotek. K opravdovosti navíc přispívá i přítomnost měnícího se počasí, které lehce ovlivňuje viditelnost. Zvukový doprovod je dostačující.

Jednoduchý princip zaručuje rychlé pochopení hry, avšak při internetových kláních rychle zjistíte, že mnozí hráči věnují tréninku více času. Nenechte se tedy odradit prvními neúspěchy. Při hledání optimální strategie se u hry netPanzer zaručeně výborně pobavíte.

Lincity-NG

Nosíte v hlavě model vysněného městečka, ale nemáte jej kde realizovat? Možná vám pomůže simulátor Lincity-NG, který svým konceptem nápadně připomíná starou, ale velmi populární hru SimCity.

Váš úkol je poměrně přímočarý: Navrhnout a vybudovat město, které se bude líbit nejen vám, ale i jeho obyvatelům. Přitom je třeba spojit příjemné s užitečným a vydělat si při této příležitosti nějaké peníze. Právě zvládnutí ekonomické stránky může být obzvlášť obtížné.

Obrázek: lincity1.jpg

V úvodním menu si můžete vybrat typ nové hry. Můžete začít úplně od nuly, což znamená nutnost urbanizace absolutně pusté krajiny. Druhou a pro začátečníky schůdnější možností je nechat si vygenerovat malou prosperující vesničku a tu postupně zdokonalovat a upravovat k obrazu svému. Pro pochopení základních principů je vhodné sáhnout po režimu Scenario, kde se staráte o prosperitu a případné rozšíření hotových měst.

Pokud se rozhodnete pro první alternativu, je třeba začít pomalu a postupně. Protože nedisponujete žádným finančním obnosem, musíte hodně šetřit, aby minusová částka nepřekročila únosné meze. Dalším omezujícím faktorem je technologická úroveň, jež je na začátku hry nulová. Proto je stavba většiny budov dočasně nemožná.

Prostřednictvím přehledného menu situovaného do levého horního rohu můžete stavět základní rezidence. Hra nabízí celkem šest druhů, na začátku můžete využít dvě varianty rodinných domů a malé paneláky.

Aby jejich obyvatelé měli co jíst, je třeba postavit farmy a obchody. Faktor zaměstnanosti a životní úrovně pozvednou malá hospodářská stavení a vy začnete díky daním vydělávat první dolary.

Pokud se však vaše vesnice ani trochu neblíží vašim vysněným představám o moderní metropoli, je třeba zvýšit technologickou úroveň. V úvodu je jedinou cestou postavení monumentu v podobě obří sochy tučňáka Tuxe, která má netradiční schopnosti: inspiruje obyvatele k nápadům a vynálezům.

Jakmile se tento důležitý ukazatel vyšplhá na potřebnou hodnotu, nabídne vám hra nové možnosti. V prvních fázích jsou to školy, hasičské zbrojnice, různé továrny, doly a parky.

Obrázek: lincity2.jpg

Jednotlivé části vašeho městečka je potřeba propojit cestami. Komunikace nevalné kvality využijete zejména v počáteční fázi hry. Pokud vám to finanční situace dovolí, jistě je brzy nahradíte kvalitními silnicemi či dokonce dražšími železnicemi. Významnou roli hraje námořní doprava, která vám umožňuje prodávat nadbytečné a kupovat potřebné suroviny. Stačí postavit správně situovaný přístav.

S technickým pokrokem souvisí také potřeba elektrické energie. Neefektivní, ale ekologické větrné mlýny zřejmě později vystřídáte za tepelné či z technického hlediska nejnáročnější solární elektrárny. Síť elektrického vedení pak zajistí dodávku proudu do všech částí.

Musíte myslet také na zdraví lidí. O to se stará nemocnice. Autoři hry zřejmě úplně zapomněli na kulturní vyžití občanů, a tak jediným místem k aktivnímu odpočinku, které můžete nabídnout, je sportovní hřiště.

Technickým vrcholem je raketodrom, nejdražší prvek celé hry. Pro někoho může být cílem celého snažení, jinak do koncepce celé hry tato stavba zrovna nezapadá. Lincity nabízí samozřejmě celou škálu statistických údajů. Ty vás informují o tom, co je třeba zlepšit a tím pádem i postavit. Významným pomocníkem je mapka, která může přehledným způsobem znázorňovat například problémová místa. Můžete si také nechat zobrazit lokality vhodné pro těžbu uhlí, přijde vás to ovšem na milion dolarů.

Hru lze kdykoliv pozastavit, můžete dokonce měnit rychlost jejího průběhu. Grafika Lincity-NG je na slušné úrovni, přestože se nevyrovná komerčním konkurentům. Hra je doprovázena na můj vkus trochu depresivním hudebním podkladem a obsahuje jednoduché zvukové efekty.

Ačkoliv Lincity nepřichází s originálním nápadem, její zpracování je docela podařené. Bohužel se hra může zdát místy nudná a celkem brzy hráče omrzí. Možná by jí neuškodilo zpestření v podobě několika druhů přírodních katastrof. Na druhou stranu mnoho uživatelů potěší mírumilovná zábava bez potoků krve.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

princip Z
21. 01. 2006, 19:01:05
Odpovědět  Odkaz 
Takze ten netpanzer ma v podstate princip stareho dosove Z

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz