přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Trochu krve pod stromeček: Tremulous

Trochu krve pod stromeček: Tremulous

tremulous.jpg

Ve filmové sérii Vetřelci se utkává jeden či více Vetřelců s více či méně vyděšenou skupinou lidí. Pokud jste někdy přemýšleli o tom, jaké by to bylo, postavit se onomu Vetřelci, nebo naopak stanout na druhé straně barikády a ocitnout se doslova v jeho kůži, pak je hra Tremulous určena právě pro vás. Jedná se o 3D online open-source střílečku, u které se jistě nudit nebudete.


Bázeň, strach, krvavé zbytky

Slovo Tremulous bychom mohli dle slovníku přeložit jako "bázlivý", "chvějící se" a "váhavý". Tato slova plně vystihují atmosféru hry a děj, který se před vámi odehrává. Princip hry je přitom jednoduchý - v určitém vymezeném prostoru (na vesmírné lodi nebo planetě) se setkávají dvě rozdílné rasy - Lidé a Vetřelci. Jak takové setkání dopadá, není třeba rozebírat. Je to boj až do úplného konce, ve kterém může vyhrát vždy jen jedna strana.

Každá skupina má svoji základnu, kterou se snaží za každou cenu uhájit. Je to území, které skýtá svým bojovníkům ochranu a zároveň umožňuje jejich znovuzrození. Jakmile padne základna, je jen velmi malá šance, že se posledním přeživším spoluhráčům podaří postavit základnu novou. Po zabití posledního své rasy hra končí.

Oproti reálnému životu vás ve hře mohou zabít hned několikrát a alespoň ze začátku to bude dokonce vícekrát, než je pro slabší povahy zdrávo. Nic se však neděje, zařadíte se do fronty zabitých spoluhráčů a jakmile na vás přijde řada, opět se zrodíte.

Zajímavostí této hry oproti ostatním hrám tohoto typu je důležitost nejen vojáků, ale i stavitelů/opravářů, bez kterých není další rozvoj základny možný. To, zda se chcete stát stavitelem či vojákem, si volíte před vlastním zrozením a později, jakmile vás tato role přestane bavit, můžete své rozhodnutí změnit a vydat se do boje.

U Lidí to je jednoduché, stačí vyměnit konstrukční počítač za zbraň, u Vetřelců se to provádí jejich přeměnou.

Spuštění hry a výběr herního serveru

Hru spustíte zadáním příkazu tremulous, nebo z hlavní nabídky vašeho desktopového prostředí.

Instalaci v Debianu provedete zadáním příkazu aptitude install tremulous. Dokumentace se přitom nachází v balíčku tremulous-doc a pokud byste chtěli provozovat vlastní server, pak ho najdete v balíčku tremulous-server.

Dál to je snadné, klikněte na tlačítko Play a na další obrazovce se seznamem serverů zvolte Get new list, který stáhne seznam dostupných serverů z internetu - zdroj musí být přitom nastaven na internet (Source: Internet).

Mnou ověřené servery jsou - dá se říct - ty beze jména (seřazením podle jména serveru se vám zobrazí hned na začátku). Na zobrazených serverech se setkáte nejen s lidmi z celého světa, ale není problém narazit i na krajana, skoro-krajana či robota.

Pro začátek je jistě dobré zkusit reálný boj mezi lidmi, ať už v podobě Vetřelce nebo Člověka. Pokud byste si chtěli nejdřív své schopnosti procvičit a natrénovat, můžete zkusit odzkoušené servery [T]Arena, které se v seznamu nacházejí ve dvou barvách - červeně a modře, v tom červeném budete hrát v týmu Lidí a Vetřelci budou zastoupeni počítačem (robotem), v tom modrém je to naopak.

Zpravidla se vybírá ten server, který má "dobrý ping", tzn. co nejnižší hodnotu odezvy, která by neměla překročit 100 ms. Obecně platí, že čím nižší odezva, tím lépe. Dá se hrát i při vyšších hodnotách odezvy, na druhou stranu se pak můžete stát snadným terčem pro nepřátele a tím, kdo překáží, pro spoluhráče.

Po spuštění hry si nezapomeňte nastavit jméno, pod kterým budete vystupovat ve hře samotné, volbu najdete v nabídce Options, která se vám zobrazí stisknutím klávesy [Esc]. Na kartě Controls se nezapomeňte podívat na ovládací klávesy a také si nastavte svojí přezdívku (Name) či parametry grafické karty z karty System.

Rasa Lidí

Pro začátečníka myslím, že dobrá volba. Člověk chodí po dvou nohou, má ruce, jednu hlavu a bojuje pomocí zbraní. Nepřítelem pak je cokoliv, co se hýbe a není člověkem (počínaje malými larvami a konče velkým Vetřelcem podobným tomu ze stejnojmenného filmu). Zbraní je k dispozici hned několik, v základní výbavě má každý (ať už voják, či stavitel) pistoli, která je však velmi slabým pomocníkem, a tak má mnohem větší psychologický účinek (něco držím a střílím), než je její výsledný efekt.

Základnu lidí je třeba dobře chránitZákladnu lidí je třeba dobře chránit

Voják má navíc automatickou pušku, která je oproti pistoli mnohem silnější a u menších Vetřelců se postará o patřičný respekt a udrží jejich odstup. Dalšími zbraněmi jsou elektrická pila, brokovnice, laserová zbraň, rotační kulomet, plamenomet, granát a několik těžko popsatelných energetických zbraní s ničivým účinkem.

Jiný pohled na základnu po útoku VetřelcůJiný pohled na základnu po útoku Vetřelců

Za zabití/poranění nepřítele dostáváte body. Tyto body se sčítají a ve zbrojnici si za ně koupíte nejen zbraně, střelivo (to je zdarma), ale i různé ochranné či pomocné oblečení.

Kromě zbraní budete potřebovat také ochranné oblečení a další pomůcky - lehčí vestu a helmu se senzory, která vás informuje o poloze nepřátel i spolubojovníků, trysky, které vám umožní vzlétnout a bojovat tak ze vzduchu nebo rovnou těžké brnění, které v první fázi odolá útoku i toho nejzuřivějšího a největšího Vetřelce.

Přes nás neprojdešPřes nás neprojdeš

Trysky se spouštějí mezerníkem. Přidržením mezerníku se vznesete do vzduchu. Do zbrojnice se dostanete stisknutím klávesy [q] u této struktury, nezapomeňte si také zdarma doplnit střelivo.

Na zádech mám trysky a v ruce plamenomet...Na zádech mám trysky a v ruce plamenomet...

Když se porozhlédnete po základně, zjistíte, že nejdůležitější je bezpochyby reaktor, bez něj není základna zásobena elektrickou energií a tudíž je nefunkční, reaktor je tedy nutno bránit za každou cenu.

Stavitel zařízení základny může opravovat také ty objekty, které jsou poškozené. Zatímco novou stavbu vyberete levým tlačítkem myši, objekt opravíte podržením pravého tlačítka myši u poškozeného objektu.

Teleport je místem, kde se objevují noví Lidé (hráči, kteří byli zabiti nebo se právě připojili). Proto byste ho neměli zbytečně blokovat, a přitom je o něj třeba pečovat stejně jako o reaktor. Není-li k dispozici žádný teleport, nebudete moci znovu ožít a bitvu prohrajete.

Vetřelci dobře vědí, kde je slabé místo základnyVetřelci dobře vědí, kde je slabé místo základny

Dalšími důležitými body základny je zbrojnice a zdravotnická stanice. Velmi užitečným pomocníkem pak je automatický obranný kulomet a Tesla generátor, v jehož blízkosti dlouho nepřežije ani jeden Vetřelec.

Lidé v základně VetřelcůLidé v základně Vetřelců

Sečteno a podtrženo, lidé mají slabší tělesnou konstrukci, ale díky ochranným oděvům, zbraním a různým dalším vylepšením jsou stejně nebezpeční jako ten nejhorší Vetřelec. Jejich nevýhodou je však rychlost/pohyblivost, horší orientace při bitvě (postavení spolubojovníků i nepřátel je vidět pouze při použití helmy) a závislost na střelivu a dalších technických vymoženostech.

Rasa Vetřelců

První vetřelec, v jehož kůži se ocitnete, bude úplně malá larva (Dretch). Ta vypadá vcelku neškodně a její jedinou zbraní je přímý kontakt s nepřítelem, kdy ho jednoduše kousne. Kousnutím do něj vpustí jed, který nepřítele výrazně zraní, na druhou stranu chvíli trvá, než se všechen vstřebá, a tak kousnutou osobu zabíjí postupně, pomalu a ne úplně. Velkou výhodou této larvy je však její vysoká rychlost a schopnost pohybovat se po zdech i stropu.

Základna vetřelců, vlevo OvermindZákladna vetřelců, vlevo Overmind

Pro pohyb po stěnách a stropu je nutno stisknout klávesu [x], která tuto schopnost aktivuje.

Zatímco Lidé vylepšují své schopnosti pomocí zbraní, Vetřelci se vyvíjejí. Tzn. nejprve jste výše zmiňovanou malou larvou, po získání dalších bodů se postupně stáváte větším, pokročilejším a o to nebezpečnějším Vetřelcem. Buď se můžete vyvíjet postupně, nebo si získané body šetřit a vyvinout se co nejvíce až na závěr.

Tyrant je nejsilnějším VetřelcemTyrant je nejsilnějším Vetřelcem

Vývin v pokročilejšího Vetřelce provedete stisknutím klávesy [q]. Vývin je možný pouze na bezpečném místě, tzn. ne uprostřed boje a s ohledem na okolní struktury, tzn. pokud se vyvíjíte ve velkého vetřelce, nestavte se blízko u zdi. ;-)

Oproti lidem se Vetřelci uzdravují postupně, po zranění stačí chvíli počkat a automaticky se uzdravíte. Také se vám nestane, že by vám došly náboje. Je to dáno mj. tím, že Vetřelci bojují zblízka, i když výjimkou je tzv. pokročilý drak (Advanced Dragoon), který umí plivat jed na dálku (podobně jako Granger, vetřelec, který staví různé struktury). Bezesporu nejnebezpečnějším vetřelcem je Tyrant, se kterým může měřit své síly jen ten nejlépe vyzbrojený zkušený Člověk v těžkém brnění.

Až se k tobě dostanu, tak ti ani těžké brnění nepomůžeAž se k tobě dostanu, tak ti ani těžké brnění nepomůže

Vetřelci mají proti lidem jednu výhodu, v jejich zorném poli se jim pomocí teček ukazuje pozice nepřítele, a tak vědí předem, do čeho jdou, kolik lidí je za rohem čeká a také, jaké je jejich rozmístění. U Lidí se dá tato vlastnost kompenzovat pomocí helmy vybavené senzory.

Stejně jako Lidé, i Vetřelci mohou různě vylepšovat svoji základnu, základní strukturou je Overmind. To je struktura, bez které není možno stavět další struktury ani se vyvíjet v další pokročilejší Vetřelce. Oproti lidem, kteří se na základnu teleportují, se Vetřelci rodí z velkých Vajec.

Vetřelci v základně LidíVetřelci v základně Lidí

Další struktury, které bychom mohli zmínit, jsou trubice, ze které stříká kyselina (Acid tube), past (Trapper), která doslova přilepí nepřítele na jedno místo, a Hnízdo (Hive), které vypustí celé roje nebezpečného hmyzu napadajícího Lidi ve své blízkosti. Struktury Vetřelců není nutno opravovat, uzdraví se časem automaticky. Jejich výhodou je také možnost umístit je na zeď či strop, což má význam nejen v ušetření místa, ale hraje to také strategickou roli v boji resp. obraně základny.

Povedené Vánoce (a nejen ty)

Tremulous je velmi zábavnou multiplatformní hrou, která pobaví nejen mladé hráče síťových 3D stříleček, ale i ty starší, pamatující Doom I nebo II. Hra se liší oproti ostatním 3D střílečkám tohoto typu možností budovat struktury používané daným týmem a také významnou úlohou týmové spolupráce, která je tolik důležitá především v situacích jako společný útok či obrana základny při napadení. Ke kooperaci těchto činností slouží týmový/herní chat.

Přehled na závěrPřehled na závěr

Zprávu svému týmu pošlete stisknutím klávesy [y]. Pokud chcete poslat zprávu všem, pak to provedete klávesou [t].

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Trochu krve pod stromeček: Tremulous
GEDIK 10. 12. 2008, 00:59:02
Odpovědět  Odkaz 
doporucoval bych jeste cesky http://www.tremulous.cz/
Trochu krve pod stromeček: Tremulous
lzap 10. 12. 2008, 09:20:25
Odpovědět  Odkaz 
Hodně zajímavá FPS hra. Ale obtížnost je vyšší a má to prvky RPG...
Trochu krve pod stromeček: Tremulous
Gorakhal 10. 12. 2008, 22:06:07
Odpovědět  Odkaz 
Hezke ze si na tuhle upadajici hru nekdo vzpomel. Hral sem ji neco kolem dvou let :). Jen se bojim, ze pripravovana nova verze ji uz moc nezachrani.
Trochu krve pod stromeček: Tremulous
Al!ver 11. 12. 2008, 14:32:13
Odpovědět  Odkaz 
Tato hra je opravdu dobra, snad se ji povede zachranit...
Trochu krve pod stromeček: Tremulous
eM 12. 12. 2008, 23:03:27
Odpovědět  Odkaz 
Mne na hre zklamala pomalost ... kdyz jste zvykly treba na Enemy Territory, tak se zde mezi jenotlivymi vystrely doslova nudite.
Ale jde o zvyk, to je jasny... Tremulakum by v ET zase pripadalo, ze nestaci ani nabit a "zase" je nekdo sejme :)
Martin Šín Re:Trochu krve pod stromeček: Tremulous
Martin Šín 13. 12. 2008, 07:14:59
Odpovědět  Odkaz 
Chvíli jsem přemýšlel jak to myslíte, protože ET znám a také jsem X hodin nahrál. V Tremulous to je dáno typem zbraně, klasický automat střílí stejně rychle jako v ET, naopak energetické zbraně potřebují chvíli na nabití, resp. třeba u té nejsilnější - zkuste střílet pravým tlačítkem myši a uvidíte jak bude najednou střílet rychle. Bral bych to jako kompenzaci/srovnání sil s Vetřelci, kteří útočí vesměs kontaktním způsobem boje (ne na dálku).

Hra tedy není určitě pomalá a stačí chvilka nepozornosti a je po vás, od ET se naopak odlišuje mj. tím, že se zde nesetkáte se situací, kdy proti sobě stojí dva vojáci, oba střílí na plné pecky a přitom se navzájem snaží vyhnout střelbě toho druhého. :-)
Re:Re:Trochu krve pod stromeček: Tremulous
eM 14. 12. 2008, 21:01:00
Odpovědět  Odkaz 
Pardon, generalizaci jsem se dostal na hranu srozumitelnosti:)
Pochopil jste me ale spravne - hardwareove beha hra beskurychle, jen pohyb mi prijde pomalejsi a prodlevy mezi vystreli strasne dlouhe ...cou u me vyvolalo docem celkove zpomalenosti (oproti zminenemu ET)

Nicmene uz to Synaptic taha, dostal jsem chut dam tomu jeste jednu sanci ;) :D
Re:Re:Re:Trochu krve pod stromeček: Tremulous
eM 15. 12. 2008, 23:35:16
Odpovědět  Odkaz 
Tak jo, beru zpet ... mel jsem spis smulu na podivne servery, ktere me odradily (zbrane tam strilely podivne pomalu).
Jinde akce opravdu svisti! Nicmene ducha ET to stejne nema:) ...Clovek jen chodi a trili, neni to tak rozmanite.
To ale neznamena, ze to neni dobra hra...!
Martin Šín Re:Re:Re:Re:Trochu krve pod stromeček: Tremulous
Martin Šín 16. 12. 2008, 19:26:02
Odpovědět  Odkaz 
Však Enemy Territory je také skvělá. Jediné co mi na ní vadilo byla nutnost provádět jakési aktualizace hry samotné, bez nichž vás některé servery jednoduše vykopnou... No a tohle mi u Tremulous nehrozí. Další odlišností pak je, že v případě ET jsou často upravené mapy podle serveru, kde hrajete a tak je první hraní spojeno se stahováním různých "vylepšení", u hry Tremulous to je trochu jednodušší - spousta serverů používá standardní mapy a do nastavení nesahá. Jinak bych u ET zůstal. Příjemnou zábavu. ;-)
Trochu krve pod stromeček: Tremulous
eM 14. 12. 2008, 21:01:50
Odpovědět  Odkaz 
*vystrely
Trochu krve pod stromeček: Tremulous
anjelradko [PK] 15. 12. 2008, 11:04:57
Odpovědět  Odkaz 
No ja držím Tremulosovi palce v každom prípade lebo ide o open source projekt,teda je zdarma za čo by sme mali byť všetci vdačný,a právom táto hra stojí po bodu linux best games ako NEXUIZ /moja najoblúbenejšia:)/, Have Fun!!!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz