přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak nastavit českou klávesnici

Jak nastavit českou klávesnici

Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem a tolik rozložení klávesnic potřebuješ. Minimálně lze v našich končinách prohlásit, že bez české klávesnice se dá těžko plnohodnotně pracovat na počítači. Jak se dostat k českému rozložení kláves v Linuxu, případně možnosti přepínat mezi anglickým a českým rozložením kláves, se nyní podíváme pro dvě nejpoužívanější grafická prostředí, KDE a GNOME.


Prostředí KDE

1.

Začneme s aktivací českého rozložení kláves v prostředí KDE. Veškeré nastavení KDE je soustředěno do ovládacího centra, které spustíte K-Ovládací centrum. Zde najděte záložku Místní zvyklosti a zpřístupnění a podzáložku Rozvržení klávesnice. V závislosti na vaší distribuci a nastavení během instalace se vám zobrazí aktuální rozložení klávesnice.

Obrázek:  1.jpg

Nastavení klávesnice v KDE

2.

S největší pravděpodobností máte aktivované jediné rozložení klávesnice. Abyste mohli klávesnice přepínat, je nutné nejprve povolit přepínání zaškrtnutím volby Povolit rozložení klávesnice. Nyní se zpřístupní další volby. Pro české rozložení v sekci Dostupná rozložení najděte českou vlaječku s popiskem Czechia a klikněte na Přidat. Tím jste docílili možnosti přepnutí na české rozložení.

3.

Další možnosti nastavení nechám na vaší chuti, ale rozhodně je dobré dopilovat rozložení dle Varianty rozložení a získat např. qwerty rozložení. Pokud hodláte mít české rozložení jako primární, tedy automaticky aktivované po startu KDE, označte jej kliknutím a posuňte za pomocí šipek na první příčku v seznamu.

4.

Pokud jste s nastavením spokojeni, potvrďte svou volbu stiskem Použít. Všimněte si malé vlaječky, která se objevila v panelu. Ta nyní zobrazuje aktuální používané rozložení kláves. Mezi jednotlivými rozloženími kláves lze přepínat buď levým kliknutím na onu vlaječku, nebo klávesovou zkratkou [Ctrl+Alt+k]. Tuto zkratku lze opět v Ovládacím centru změnit, ostatně jako všechny zkratky, v sekci Klávesové zkratky.

Obrázek:  2.jpg

Ikona v panelu

Prostředí GNOME

1.

Obrázek:  3.jpg

Přidání na panel

V GNOME je situace velice podobná jako v KDE. Začněte kliknutím pravým tlačítkem myši kdekoliv na panel, kde bude v budoucnu indikátor klávesnice, a z kontextové nabídky vyberte Přidat na panel. Z následující nabídky vyberte Indikátor klávesnice a nabídku zavřete. Nyní se v místě, kde jste klikli, zobrazí zkratka symbolizující aktuální rozložení klávesnice, v mém případě „USA“.

Obrázek:  4.jpg

Výběr appletu

2.

Obrázek:  5.jpg

Změna nastavení klávesnice

Pro změnu nebo přidání dalšího rozložení klikněte na aktuální zkratku pravým tlačítkem myši, a vyberte položku Nastavení klávesnice. Po přepnutí na záložku Rozložení získáte aktuální seznam používaných rozložení klávesnic v GNOME. Klikněte na tlačítko Přidat a z nabízeného seznamu vyberte Czechia, případně upřesněte výběr například podvolbou qwerty atd. Změny potvrďte tlačítkem Budiž a budete vráceni do známého seznamu rozložení klávesnic, který nyní obsahuje i vámi požadované rozložení.

Obrázek:  6.jpg

Seznam používaných rozložení

3.

Stejně jako v KDE, i v GNOME je spousta doplňujících voleb. Za zmínku stojí hlavně možnost zaškrtnutí implicitní klávesnice, ta je automaticky aktivována po přihlášení, a velké množství modifikátorů na kartě Možnosti rozložení, kde například můžete nastavit, aby některá LED dioda klávesnice zobrazovala aktuální stav rozložení nebo chování kláves jako [Win], [Ctrl] a [Alt].

Nahoru

Příspěvky

Jak nastavit českou klávesnici
VRtulnikk 29. 02. 2008, 08:23:06
Odpovědět  Odkaz 
Trosku mi tu chybi, jak nastavit ceskou klavesnici v konzoli... samozrejme, vim jak na to ale uclanku "Jak nastavit ceskou klavecnici" bych cekal neco vic, nez jak klikat v KDE a jak v GNOME
Re:Jak nastavit českou klávesnici v konzoli
gizi 19. 03. 2008, 11:09:14
Odpovědět  Odkaz 
Pokud tedy víte, jak nastavit českou klávesnici v konzoli, čtenáři by jistě uvítali, kdybyste se s nimi o to podělil. Děkuji.
Nastavení klávesnice
Rudolf 18. 10. 2008, 20:29:36
Odpovědět  Odkaz 
Tak snad abys šel do ovládacího centra, spustil nastavení klávesnice a zkontroloval odezvu na stisknutí klávesy.
Re: Jak nastavit českou klávesnici
Radek 20. 05. 2019, 09:47:13
Odpovědět  Odkaz 
Nevíte někdo čím (jako klávesovou zkratkou) se vypíná klávesnice v Linuxu?Synovec mi ji něčím vypnul a nemohu na to přijít čím?
Martin Šín Jak nastavit českou klávesnici
Martin Šín 29. 02. 2008, 08:45:20
Odpovědět  Odkaz 
Teď nevím jak v Gnome, ale v KDE se mi nikdy nepodařilo přenastavit klávesovou zkratku změny klávesnice na ALT + SHIFT, stejně jako ve Windows. I když jsem to změnil, tak to prostě nefungovalo. Na druhou stranu jsem rád, že např. takové Xfce si bere nastavení klávesnice z xorg.conf, takže stačí nastavit tento soubor a dál to už funguje, třeba právě v kombinaci ALT + SHIFT. Mým favoritem v přepínání klávesnice je ovšem kombinace SHIFT + SHIFT. :-)
Jak nastavit českou klávesnici
Michal 29. 02. 2008, 08:55:40
Odpovědět  Odkaz 
Pro ALT+SHIFT v KDE staci vypnout nastaveni rozlozeni v KDE, a potom se bere nastaveni z xorg.conf. Sice se nezobrazi ikonka, ale mne se po prepnuti klavesnice zacala rozsvecovat Scroll na klavesnici.
Jak nastavit českou klávesnici
Valis Volis 12. 03. 2008, 09:44:04
Odpovědět  Odkaz 
Mě se v Ubuntu taky nepodařilo nastavit abych přepínal klávesnici CTRL+ALT nebo SHIFT+Alt (GnomeUbuntu) , a v článku by mělo být napsané jak se to přepne v konzoli či terminálu, což třeba já nevím :-)
Jak nastavit českou klávesnici
Humusák 14. 03. 2008, 16:21:53
Odpovědět  Odkaz 
Z WIN jsem byl zvyklý přepínat Ctrl+Shift z české na německou, kvůli vkládání spec. znaků. Pod Linuxem se mi to nastavit nepodařilo, ačkoliv postup byl shodný s návodem od Ivana Bíbra. Ale pak jsem přišel na Mapu znaků a vkládám tyto znaky pomocí ní, mám alespoň k dispozici i francouzské a jiné.

Ale v současnosti řeším jiný problém:
Nová podsvícená klávesnice SpeedLink mi nechce reagovat na zmáčknutí ScrollLock, kterýmžto se má rozsvítit. Původně je určena pro WIN, ale zkoušel jsem ji pod FreeDOSem a taky to funguje...
Co mám dělat, nevíte?
Jak nastavit českou klávesnici
Jakub Chovanec 3. 10. 2008, 00:48:25
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, já bych měl ještě jiný dotaz - jak nastavit českou (qwertz) klávesnici na systemu linpu linux lite.
Děkuji za odpovědi.
Re:Jak nastavit českou klávesnici
Jiří Janovec 3. 10. 2008, 08:20:43
Odpovědět  Odkaz 
Pro nastavení jiných klávesnic v KDE je třeba provést následující:
- editace /etc/X11/xorg.conf - a doporučuji zazálohovat původní :) podle informaci na http://gentoo-wiki.com/X11_Keyboard (navod pro Gentoo, ale obecne platny přinejmenším pro KDE)
- řádek Option "XkbLayout" "us,de,dvorak" - zaměňte layouty klávesnice například za "us,cz_qwerty,cz_qwertz" případně jiné
- řádek Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll" nastavuje kombinaci pro přepínání a indikaci; přehled přepínačů a indikací najdete níže na stráce
- a nainstalovat program KKBSwitch který umožní zobrazení aktivního layoutu klávesnice, zpravidla bývá v repozitařích dané distribuce

Takto to mám nastavené v KDE, co se týč konzoly, to si skutečne nejsem jist a tudíž jsem spíš klikač :)

Zdar při nastavování...A pamatujte - zálohovat, zálohovat, zálohovat, jak říká každý :)
poradte prosiiim
denis 18. 10. 2008, 10:04:00
Odpovědět  Odkaz 
dobry den.Mam problemek..kocka se mi prosla po klavesnici na notebooku a ted kdyz chci napsat nejake pismenko nekolikrat zasebou musim cekat vterinu,to same je i se smazanim,pokud chci smazat celou vetu potrebuju na to velkou trpelivost,uff.prosim vas nevite jak to opravit?diky mockrat!
Tomáš Hanusek Re:poradte prosiiim
Tomáš Hanusek 20. 10. 2008, 19:13:33
Odpovědět  Odkaz 
Záleží, v jakém prostředí. Třebas v KDE je to v Nastavení vašeho prostředí, sekce Periférie, položka Klávesnice a na kartě pak jednak Prodleva (čas, než se začne opakovat) a Rychlost, se kterou se pak bude opakovat.
terminál a konsole
Hans Ginzel 9. 09. 2014, 11:01:02
Odpovědět  Odkaz 
Když je nejhůře, pomůžou příkazy přímo v terminálu:
setxkbmap cz;
setxkbmap us;

Totéž pro konzoli:
sudo loadkeys cs;
sudo loadkeys cz;
sudo loadkeys us;
Jak nastavit českou klávesnici
Radek 20. 05. 2019, 10:15:32
Odpovědět  Odkaz 
Nevíte někdo čím (jako klávesovou zkratkou) se vypíná klávesnice v Linuxu?Synovec mi ji něčím vypnul a nemohu na to přijít čím?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz