přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak nastavit výchozí programy v prostředí KDE

Jak nastavit výchozí programy v prostředí KDE

kde.png

Operační systém Linux je hlavně možnost volby. Systém nikomu nic nevnucuje a nikomu nic nenařizuje. Stejně tak je ale nutné umět jeho možností plně využít a umět si systém nastavit k obrazu svému. Jednou z mnoha oblastí je nastavení programů, které se automaticky spouštějí při práci s určitými typy souborů, jako jsou filmy, muzika či dokumenty.


Každá distribuce má své předinstalované sady programů a pro ně nastavená grafická prostředí. Pokud se ovšem základní volba neslučuje s tou vaší, je dobré umět program nejen doinstalovat, ale i nastavit, aby se stal výchozím. Zkuste si přizpůsobit výchozí programy v prostředí KDE podle následujícího návodu.

1.

Nejprve spusťte Ovládací centrum, kde v záložce Komponenty KDE najdete hledanou položku Asociace souborů. Zde je možné provést veškerá nastavení výchozích programů pro jednotlivé přípony souborů a ovlivnit tak chování KDE. Jednotlivé přípony jsou přehledně rozděleny do jednotlivých sekcí. Pro opravdu rychlé nalezení přípony slouží textové pole, které okamžitě hledá <<šipka 1.png do pravé části nahoře, kde jsou přípony zamýšlenou příponu. Pro svůj první pokus použijeme příponu TXT. Zadejte tedy do textového pole hledanou příponu.

Obrázek:  1.jpg

Rychlé vyhledání přípony

2.

Jak je vidět, momentálně je můj systém nastaven tak, aby se při pokusu o otevření TXT souboru použil editor KWrite, protože je v seznamu uveden na prvním místě. Stejně jako pro KWrite je připravena konfigurace i pro další programy, respektive jsou zde uvedeny další programy schopné pracovat s vybranou příponou. Zkuste si pro práci s textovými soubory nastavit jako výchozí editor Kate nebo jiný nainstalovaný na vašem počítači. Kliknutím ho označte a tlačítkem Posunout výše posuňte na první pozici v seznamu a potvrďte klávesou Použít. Změny se projeví okamžitě, což si ověříte například v programu Konqueror při otevření souboru s příponou TXT. Tímto způsobem lze snadno a rychle nastavit jakoukoliv příponu dle osobních preferencí.

3.

Obrázek:  2.jpg

Vsazení aplikací

Nebylo by to KDE, kdyby nenabízelo něco víc. Pokud si vystačíte s již předdefinovanými aplikacemi, nahlédněte i na záložku Vsazení. Zde se nachází velice užitečná volba týkající se spuštění či prohlédnutí souboru. Například jste-li přesvědčeni, že při editaci souboru TXT vám bude stačit soubor prohlédnout v okně Konqueroru či jiného souborového manažeru, zaškrtněte první volbu, Zobrazit soubor v zabudovaném prohlížeči. Předejdete tím spouštění externí aplikace, soubor pozměníte přímo v prohlížeči, ve kterém jste na TXT soubor klepli. Naopak u souborů, u kterých potřebujete plnou sílu zvoleného programu, zvolte druhou možnost.

4.

Pokud jste svou oblíbenou aplikaci v seznamu aplikací nenašli, můžete ji přidat. Klikněte na tlačítko Přidat a vyberte požadovaný program ze seznamu K-menu. Pokud aplikace je pouhým skriptem či bez grafické nadstavby, vložte do textového pole příkaz k provedení ručně. Pokud se jedná o program, doporučuji ho nejprve přidat do K-menu (návod jsme uveřejnili dříve) a pak jej zde vybrat.

Obrázek:  3.jpg

Všechny dostupné programy

5.

Někdy se může stát, že narazíte na zatím nedefinovaný typ souboru, na nenastavenou příponu. Většinou se tak děje u speciálních programů, které nejsou běžné, a proto nejsou v základní instalaci přednastaveny. Nebo pokud si vymyslíte vlastní příponu pro své použití, pak je nutné tuto asociaci vytvořit ručně.

Obrázek:  4.jpg

Vlastní typ

Nejprve přidejte požadovanou příponu pomocí tlačítka Přidat. Zadejte jméno typu, který hodláte definovat a pro přehlednost jej zařaďte do jedné z mnoha kategorií. Získáte prázdný formulář pro definici výchozích programů pro nové přípony souborů. Je praktické definovat nové přípony jak s malými, tak s velkými písmeny. Já jsem si svého času ukládal adresy internetových rádií do souborů s příponou radio a ty pak otevíral přehrávačem MPlayer. Fantazii se opravdu meze nekladou a ve výsledku dostanete skutečně příjemné prostředí, které na kliknutí reaguje přesně dle vašich představ.

Obrázek:  5.jpg

Nový typ souborů

Nahoru

Příspěvky

Přechod na linux
kamil 19. 10. 2007, 21:43:59
Odpovědět  Odkaz 
Zvažuju přechod z Windousů na Linux.Jak je to složité,co přehrávání videa,co mejlování atd.
Díky:-)
Jirka Vrba Re: Přechod na linux
baf 19. 10. 2007, 22:27:26
Odpovědět  Odkaz 
Není to složité, zkus a uvidíš. Vyber si na začátek distribuci, která není složitá, zazálohuj si data z windows a vzhůru do toho. Doporučoval bych Ubuntu, má jednoduchou instalaci.
Re:Re: Přechod na linux
kamil 20. 10. 2007, 11:48:02
Odpovědět  Odkaz 
Tak jo.Uvidíme. Díky.
Re:Re:Re: Přechod na linux
Petr 30. 10. 2007, 10:46:54
Odpovědět  Odkaz 
Zdarec byl jsem doposud widlak a jak wůl sem platil nesmyslné častky za to aby mi to makalo aspon na 50% viz vista.Nainstalowal sem si Kubuntu, sice s menšíma potížema, ale ted to maká a jsem s tím velice spokojen. Linux doporučuji! OS Windows uz nechci ni videt.
Re:Re:Re:Re: Přechod na linux
kuda 16. 11. 2007, 21:14:26
Odpovědět  Odkaz 
Mno zdarec widlaku, jo linux je na pohodu, ma mocny nastroje a je zalozenej na opensource kodu, coz mi hodne sedi ... ale beda, jestli budes potrebovat rozbehnout nejaky programy jako treba AutoCAD, MacromediaFlash XX apod .. tady koncis! emulatory sice neco umi, ale neni toho mnoho a mnohdy program nefunguje tak jak ma, a opensource projekty hodne pokulhavaj napriklad ve vyse uvedenych :-/ ... takze spis zlatej dobrej dualboot :-), a/nebo virtualizace, ta ale taky neumi vsechno!nicmene hodne zdaru!!!
Re:Re:Re:Re:Re: Přechod na linux
Mr.Slider 4. 12. 2007, 17:52:06
Odpovědět  Odkaz 
Pro Linux existuje QCad, což je jako náhrada za AutoCAD LT použitelné. Je to ale jen 2D. Osobně jsem to nezkoušel, v CADu nedělám, ale kamarád si to chválil. Na 2D je to plně použitelné.
Většina software pro běžné použití je nahraditelná. Taky jsem nedávno přešel a Windows už doma na počítači vidět nechci.
Ztrata hlavniho panelu a nabidky start
David 29. 01. 2009, 17:36:44
Odpovědět  Odkaz 
dobry den,

trapi me bohuzel stejny problem jako ten predchozi
mam windows xp home edition

zdravim a prosim o pomoc

P.S zaslete prosim odpoved na mail

dekuji
Re:Přechod na linux
Pep Kadleček 1. 12. 2007, 10:40:42
Odpovědět  Odkaz 
Milý Kamile, před dvěma roky jsem si chtěl GNU/Linux jen zkusit - tak na hraní a testování. Protože jsem BFU-čko (běžný Franta uživatel), vyrazil jsem s dětmi do kanceláře jedné nejmenované firmy (u níž mám už asi rok mail ;) ) a dohodl si instalaci. Profesionální. Pak jsem panu o.k. seděl u rukou a říkal - to chci aby chodilo, tohle chci takhle. Tamto jinak - včetně emulátoru pro DOSovský účetní program.
Od té doby nikdo doma - včetně dětí - widle nespustil a nyní už jsou odstraněny jak nepotřebný šrot. A ze mě je naprosto nadšený - ale kritický - přívrženec OpenSource a FreeSoftware-u, či lépe GNU/Linuxu. Doporučuji všem - nechte si první instalaci a "odladění" GNU/Linuxu udělat profesionálně - za peníze (nejspíš to bude stát jen část ceny samotných widlí)! Už jen při instalaci budete zírat - jeden jediný restart na konci - u widlí naprosto nemožné! Když se o to budete pokoušet sami hrozí, že se stanete jeho ješitným odpůrcem, podobně jako pan JXD, kterého mám jinak docela rád.
Howgh - Pep
Linux běží, XP se mi hrouti, co s tim???
Luuuca 3. 12. 2007, 13:34:23
Odpovědět  Odkaz 
Na začátek bych chtěla upozornit, že sem ještě nováček, nic moc neumím a ještě neznám, ale už jsem stihla spozorovat jednu věc - téměř pokaždé, co se na svém počítači přihlásím do XP, tak se mi jako by začne rozsypavat monitor a když už se mi nestane tohle, tak se mi hrozně sekají, kdežto když sem v linuxu tak se mi obrazovka nesype a ani se mi nic neseka, jenze mi zase v linuxu nefunguje Licq, ale jen Kopete, ve kterém mi nejdou odesílat soubory. Už sem nechala jak XP, tak Linux přeinstalovat, ale tyhle problémy mi pořád přetrvávají. Už nevím co s tím, nemůžete nějak poradit? Předem děkuju, Lucka.
Jiří Eischmann Re:Linux běží, XP se mi hrouti, co s tim???
Jiří Eischmann 3. 12. 2007, 13:41:51
Odpovědět  Odkaz 
S Windows vám neporadím, pač je nepoužívám, ale místo Kopete můžete zkusit pro posílání souborů Pidgin (dříve se jmenoval Gaim, nevím, jak starou distribuci máte), ten přenosy souborů po ICQ umí. Měla byste ho najít už nainstalovaného nebo v repozitářích, odkud to nainstalujete několika kliknutími.
Re:Re:Linux běží, XP se mi hrouti, co s tim???
Luuuca 3. 12. 2007, 16:32:45
Odpovědět  Odkaz 
Zkusím si s tim nějak poradit a pohrát, snad se mi to podaří;-) děkuju za radu.
Jak nastavit výchozí programy v prostředí KDE
Petra Zajícova 15. 08. 2008, 23:18:31
Odpovědět  Odkaz 
Jak se dá obnovit spadlé prostředí kde.Děkuji
Jak nastavit Hlavní panel a tlačítko Start
Dušan Koníček 1. 01. 2009, 15:35:22
Odpovědět  Odkaz 
Při mojí (asi nekorektní - jsem začátečník) manipulaci se mi z obraztovky PC ztratil Hlavní panel a tlačítko Start. Všemi doporučenými způsoby jsem se pokoušel oba instrumenty nalézt - marně.
Srdečně zdravím a prosím o pomoc.
Vlastimil Ott Re:Jak nastavit Hlavní panel a tlačítko Start
Vlastimil Ott 1. 01. 2009, 19:23:46
Odpovědět  Odkaz 
V KDE tlačítko Start není, i když se mu tak dá říkat. Napište, jaký systém a grafické prostředí používáte, jinak vám nemůžeme poradit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz