přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu

Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu

Internet je jako pavučina a jako taková vám předkládá nejen odkazy na další stránky, ale také na e-mailové adresy. Společně se nyní podíváme na nastavení preferovaného e-mailového klienta v prohlížeči Firefox.


Nastavení výchozího e-mailového klienta se liší dle použitého desktopového prostředí (GNOME, KDE, Xfce) a záleží na konfiguračních programech, kterými toto prostředí disponuje. Ve Firefoxu (Iceweasel, v případě operačního systému Debian a jemu podobných distribucích) můžete toto nastavení provést nezávisle na výše zmiňovaných preferencích používaného prostředí a za pomoci vnitřních voleb a nastavení prohlížeče. Jejich konfiguraci bychom mohli s trochou nadsázky přirovnat k registrům operačního systému Windows, ale jak uvidíte, práce s nimi není přespříliš složitá.

Vše zde uvedené lze řešit vhodným rozšířením, hledejte na stránkách Czilla.cz.

1.

V adresním řádku webového prohlížeče Firefox zadejte about:config a stiskněte klávesu [Enter] nebo klikněte na tlačítko Přejít. Tím se vám zobrazí konfigurace webového prohlížeče. Jednotlivá nastavení tu naleznete v podobě textových řetězců a jim odpovídajícím hodnotám.

Obrázek:  1.jpg

Nastavení Firefoxu

2.

V těle nově otevřené stránky s předvolbami prohlížeče klikněte pravým tlačítkem myši na libovolný řetězec a v nabídce zvolte Nový-Řetězec.

3.

V dialogovém okně zadejte network.protocol-handler.app.mailto a klikněte na tlačítko OK. Text opisujte pečlivě. Zadáte-li název špatně, nebude vám e-mailový klient fungovat. Pokud se již tato volba ve vašem nastavení vyskytuje, pak dál dojde k úpravě stávajícího řetězce. Volby jako takové nelze odstraňovat prostřednictvím tohoto nástroje. Jejich smazání provedete pouze úpravou příslušného konfiguračního souboru nebo smazáním adresáře s nastavením. Na druhou stranu odstranění chybně zadaného názvu volby není nutné, protože sama o sobě nebude fungovat.

Obrázek:  2.jpg

Přidání nového řetězce

4.

V nově otevřeném dialogovém okně zadejte kompletní cestu k vašemu e-mailovému klientovi. Např. /usr/bin/evolution, /usr/bin/kmail nebo v mém případě /usr/bin/sylpheed-claws-gtk2. Zadejte tedy kompletní cestu k vašemu e-mailovému klientovi. Kde se nachází, zjistíte pomocí příkazu whereis, např.: whereis kmail, který zadejte v konzoli.

Obrázek:  3.jpg

Nastavení hodnoty řetězce

5.

Nyní můžete kliknout na nějaký odkaz s e-mailovou adresou a sledovat, co se bude dít. Bude-li vše v pořádku, pak se vám zobrazí okno s novou zprávou vašeho e-mailového klienta a s předvyplněnou adresou příjemce. Pokud byste si v budoucnu přáli e-mailového klienta změnit, pak stačí právě zadávaný klíč najít a jeho hodnotu upravit. Vyhledání klíče provedete nejrychleji zadáním filtru s názvem hledaného řetězce (network.protocol-handler.app.mailto). Na nalezené pole poté klikněte pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolte možnost změnit a změnu nastavení proveďte.

Obrázek:  4.jpg

Použití filtrování položek

Nahoru

Příspěvky

Gmail
Xeelee 5. 11. 2007, 21:25:28
Odpovědět  Odkaz 
Jak si ve FF nastavím jako výchozí webové rozhraní Gmailu?
Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu
Pep Kadleček 20. 11. 2007, 08:36:09
Odpovědět  Odkaz 
Ano, chodí !
Ještě bych se chtěl ale zeptat, jak postupovat, když bych to chtěl udělat "globálně", tj. i pro další uživatele téhož compu. Jsme v naší povedené rodince tři. Aby nebylo třeba to každému nastavovat zvlášť, o to jde.
A když už jsme u těch nastavovaček - byl by někde podobný návod pro Thunderbird (ale prosím, jen ne odkaz na czillu, tam ti chudáci jen zírají, že našinec nepoužívá widle!)
Re:Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu
mil 20. 11. 2007, 22:18:38
Odpovědět  Odkaz 
A přihlašuje se každý z vás na svůj vlastní účet, tedy má vlastní heslo a vlastní přihlašovací jméno?
Martin Šín Re: Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu
Martin Šín 21. 11. 2007, 19:08:35
Odpovědět  Odkaz 
Mno, tato informace je fyzicky uložena v souboru prefs.js a jedná se o proměnnou user_pref("network.protocol-handler.app.mailto", "/usr/bin/sylpheed-claws-gtk2");

Tento soubor naleznete v ~/.mozilla/firefox/.default. Jak tam tuto hodnotu dodáte, už nechám na vaší úvaze. ;-)
Re:Re: Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu
Pep Kadleček 30. 11. 2007, 14:09:29
Odpovědět  Odkaz 
Inu, díky. Fakt to v těch souborech je, ale i kdybych měl těch compů 10 a na každém by se se svým jménem a heslem přihlašovalo pět uživatelů, tak to raději udělám 50x výše uvedeným návodem;)
......................
A naopak - přímé propojení mezi Thunderbirdem a Firefoxem - by nebylo ? ;)

Tak hezký den, ať se daří lépe !
Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu
jarok 29. 10. 2008, 10:33:45
Odpovědět  Odkaz 
Je tu aj jednoduchsia cesta napriklad na thunderbird.
Upravit-Moznosti-aplikacie,tam si vyberieme mailto a moznost vzdy sa pytat.Potom skocime na odkaz mailto niekde na stranke a ked sa opyta ako odkaz otvorit dame vlastne /usr/bin/thunderbird a moznost vzdy pouzit.Po tomto sa vam bude otvarat kazdy odkaz na mail uz s vypisanou adresou.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux