přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze: Java 6 - Výukový kurz

Recenze: Java 6 - Výukový kurz

java-kurz.jpg

Více než pětisetstránková kniha se už na první pohled tváří jako něco, co by vás mělo Javu naučit opravdu důkladně. A to hlavně proto, že - jak hlásá heslo na obálce - jejími autory jsou samotní tvůrci tohoto jazyka. Podívejme se tedy na to, co nám tato kniha může poskytnout.


O Javě toho bylo napsáno už velmi mnoho. Jen různých tutoriálů a úvodů do Javy lze napočítat celou řadu (ve své neskromnosti se musím pochlubit, že jsem též spoluautorem jednoho takového díla), jak tištěných, tak webových. Proto to má každá další kniha velmi těžké, aby se prosadila. S těmito úvahami v mysli se pouštím do čtení výukového kurzu od tvůrců Javy.

Žádnými dlouhými úvody se autoři nezdržují, po stručném představení jazyka Java a souvisejících technologií se jde rovnou na věc - tedy na vytvoření prvního projektu (samozřejmě v Netbeans IDE, jak lze v tomto případě očekávat) a psaní prvních jednoduchých programů. Vše je popisováno velmi podrobně, názorně, se zdrojovými kódy a snímky obrazovky.

Trochu překvapivé je, že práce v Netbeans je popisována jako "pro Windows", kdežto práce v Linuxu a Solarisu je zde spojena s jednoduchými editory. Netbeans totiž existuje i pro tyto systémy (resp. jde o čistě javovou platformu a aplikaci, tedy bez závislosti na systému), naopak i pod Windows si lze vystačit s běžným editorem, bez nutnosti používat IDE. Proč byla zvolena tato filosofie, mi není jasné - možná je to důsledek toho, jak jsou typičtí vývojáři v tom či onom systému zvyklí pracovat.

Následující kapitoly se doslova prokousávají všemi hlavními aspekty jazyka Java a standardních javových knihoven - jen namátkou: rozhraní a dědičnost, genericita, výjimky, kolekce, paralelní zpracování, regulární výrazy atd. "Prokousávají" říkám proto, že jde o informační dávky vskutku vydatné, intenzivní. Vyplatí se číst zvolna, pozorně, a všechno si zkoušet. Text velmi často odkazuje do dokumentace API k jednotlivým třídám a do tutoriálů (odkaz obsahuje vždy celou relativní cestu vzhledem ke kořeni dokumentace).

Velmi oceňuji hlavně důkladně napsanou kapitolu o kolekcích. Má 60 stránek a lze se v ní mnoho naučit jak o kolekcích samotných, tak o algoritmech (řazení, hledání apod.) pro práci nad nimi. Za podobně důležitou považuji také kapitolu o regulárních výrazech, protože to je věc, okolo které mnozí autoři chodí spíše po špičkách, než by se do ní vrhli po hlavě. Kdo si přečte tuto kapitolu, dozví se o práci s regulárními výrazy hodně věcí dobře použitelných i mimo Javu.

V knize je ale i řada kapitol, které nesouvisejí s vlastním jazykem. Například si lze přečíst o prostředí Javy (vlastnostech systému, proměnných prostředí atd.), o práci s archivy JAR (ukládání souborů, práce s manifestem, podepisování...) nebo o nástroji Java Web Start. Všechno jsou to veskrze užitečné věci, které opět patří do skupiny toho, o čem se moc nepíše.

Co v knize nenajdete? Především práci s grafikou. Je tam sice kapitola o technologii Swing, ale jde čistě o ukázku toho, co to umí - nenajdete tam ani řádek kódu, místo toho kapitola překypuje různými (černobílými, ostatně jako v celé knize) obrázky demonstrujícími možnosti Swingu. Naopak úvod do tvorby appletů si tu přečíst lze, a to včetně spousty modelového kódu i mnoha dobře míněných rad a doporučení.

Přílohy jsou v knize dvě: klíčová slova jazyka Java a příprava na zkoušku Java Programming Language Certification. Kdo se zaradoval, že ho tato část dokonale připraví na zmíněnou zkoušku, radoval se předčasně. Hned na začátku textu je varování, že jako příprava není určen, pouze jako jeden z mnoha zdrojů pro tento účel.

Součástí knihy je přiložené CD, na němž najdete JDK pro systémy Linux, Windows a Solaris (je ale samozřejmě lepší si stáhnout novější verze), kompletní dokumentaci Javy, oficiální tutoriály k Javě (vše samozřejmě v angličtině), zdrojové kódy k programům v knize (bohužel jen k několika) a odpovědi na otázky z knihy (v češtině).

Kniha je bezpochyby vynikajícím dílem, které dokáže úplného začátečníka hladce uvést do programování v Javě, pokročilý programátor tam zase může najít informace o tom, jak používat věci, které jsou v Javě 6 nové, nebo kterým zatím nevěnoval příliš pozornosti. Jde ovšem o typický případ toho, kdy je dobré kombinovat více knih (nebo obecně více zdrojů). V tomto případě se jedná hlavně o záležitosti okolo programátorského stylu (v Javě) a věcí jako je grafika, síťování, databáze a mnoho dalšího. Ty totiž v knize nenajdeme a ani to nebylo cílem. Svůj základní cíl, tedy úvod do samotného jazyka, však kniha plní na výbornou.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze: Java 6 - Výukový kurz
James_Scott 11. 08. 2008, 16:56:34
Odpovědět  Odkaz 
Dlouho jsem nevidel takto objektivne psanou recenzi knihy, moc se mi to libilo,dekuji ;)
Re:Recenze: Java 6 - Výukový kurz
Pecinovský 20. 08. 2008, 11:59:01
Odpovědět  Odkaz 
Knihu jsem dostal k recenzi a zaskočilo mne, kolik jsem v ní našel chyb. Za prvé autor neobtěžoval zjistit, jak se některé termíny skuterčně překládají, a lektoři to také nevěděli, takže tam ty zpatlaniny nechali. Apostrofu překladatel říká "jednoduché uvozovky", místo "dvojkový doplněk" používá jako "doplněk dvou", což znamená něco jiného, výjimku nevyhazuje, ale způsobuje (říkat, že výjimku způsobím ve chvíli, kdy už je dávno způsobená a já o ní jenom dávám vědět systému mi připadá opravdu pošahané), generické typy nečistí ale maže (nad takhle blbým překladem musel opravdu dlouho přemýšlet) a takovýchto kotrmelců je tam celá řada.

Navíc se je v textu i celá řada odborných chyb. java.lang.String je podle autrorů blíček (několikrát to opakují). HashTable je pro ně rozhraní. Kontruktor výčtového typu prý může mít přístup "package private" (pěkná hovadina - přístu bude soukromý i když do nenapíšu). Takových kopanců je tam celá plejáda.

Kdyby lektoři podepsaní v tiráži knihu doopravdy přečetli a ne jenom prolistovali (případně kdyby se pořádně vyznali v Javě), mohli vše vychytat. Po takhle mizerně zlektorovanou knihu bych se jako lektor styděl podepsat.
Re:Recenze: Java 6 - Výukový kurz
Lukáš Jelínek (autor recenze) 22. 08. 2008, 17:18:05
Odpovědět  Odkaz 
Asi už jsem příliš otupělý, protože i když jsem knihu četl opravdu důkladně, zmíněných kopanců jsem si nevšiml. Ještě k vyhazování výjimky - také používám termín "vyhazovat", ale vím, že to mnozí autoři a překladatelé považují za příliš expresivní a používají místo toho jiné termíny. Proto bych toto nepovažoval za velký problém.
Re:Re:Recenze: Java 6 - Výukový kurz
sidlo 31. 08. 2008, 16:12:14
Odpovědět  Odkaz 
Výhrady pana Pecinovského k této publikaci znám. V překladu jsou chyby i v programech. Přesto, pokud dáváte přednost publikaci v češtině před angličtinou a chcete se naučit základy Javy, je tento titul (podle mého názoru) nejlepší volbou.
Recenze: Java 6 - Výukový kurz
Jiri Pinkas 6. 05. 2009, 18:36:20
Odpovědět  Odkaz 
Je pravda, ze v teto knize je par chyb. Na druhou stranu ale je skutecne nejlepsi na nauceni Javy v cestine.

Pokud umite anglicky, tak bych ale vsema deseti doporucil knizku Head First Java od Kathy Sierra.

Nebo pokud se chcete naucit programovani v Jave opravdu rychle, tak skoleni: http://www.java-skoleni.cz
Recenze: Java 6 - Výukový kurz
Ladislav Dvořák 5. 03. 2010, 11:03:53
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

knihu jsem si také koupil. Co mne zarazilo, po přečtení titulku "Také česká verze knihy byla důkladně zkontrolována, všechny programy byly pečlivě lokalizovány a otestovány", že otázek (u první nebo druhé kapitoly) je trochu více než odpovědí na přiloženém DVD. Obvyklou bolístkou je překlad odborných termínů do češtiny. Někdy by určitě bylo lepší některé termíny prostě nepřekládat - to platí obecně u překládaných knih. Člověk pak nebude mít problémy při čtení anglických textů a dokáže si domyslet o čem je řeč. Jinak jsem s knihou spokojen - cvičení na konci kapitol, kde je možné si danou látku procvičit. Těším se také na kapitoly o threadech, JNLP atp. . Pokud srovnám např. s knihou Myslíme objektově v jazyku Java od Grady, tam mi trochu nevyhovuje učení pomocí IDE BlueJ, což je sice dobré na pochopení, ale pokud bude v javě dále programovat určitě nebudete používat BlueJ.
Re:Recenze: Java 6 - Výukový kurz
Pecinovský 11. 03. 2011, 09:19:53
Odpovědět  Odkaz 
Je zajímavé, kolika lidem vadí, že v učebnicích používám BlueJ. Přitom je to jediné vývojové prostředí, které přirozeně pracuje s diagramem tříd a umožňuje tak od samého začátku pohybovat se v hladině architektury a nezapadat hned do kódu - věc, kterou musím na přeškolovacích kurzech většinu programátorů pracně odhanučovat. Navíc BlueJ nezatěžuje začátečníka spoustou možností, která zbytečně odvádí jeho pozornost od vlastního programu.

Nepochopil jsem, proč nepoužívat žádné prostředí je výhodnější, než používat prostředí specializované pro výchovu začátečníků.

A poslední námitka: není pravda, že BluJ programátor v budoucnu nepoužije. Znám celou plejádu profesionálních programátorů, kteří sice vyvíjejí v nějakém profesionálním prostředí, ale nadále používají BlueJ pro zobrazení architektury programu, protože je ne rozdíl od běžných UML editorů nazatěžuje záplavou zbytečných detailů.

Navíc je to v něm diagram tříd propojený se zdrojovým kódem, takže se každá změna ve zdrojovém kódu ihned promítne do diagramu a naopak každá změna v diagramu se ihned promíátne do zdrojového kódu aniž by jakkoliv narušovala to, co jste do té doby napsali. Tohle není mezi UML edditory vůbec běžné.
Koupím
HonzaP 20. 06. 2012, 09:18:13
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, mám o tuto knihu zájem, ale nikde není k sehnání, pokud se najde někdo, kdo už ji pročetl a leží mu doma v polici, tak se ozvěte, odkoupil bych. Čím dříve, tím lépe, beru první na kterou narazím. Nejlépe v Brně a převzetí osobně, po brně dojedu kamkoli. Dobírce se také nebráním. Pěkný den x(tecka)cup(zavinac)centrum.cz

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog