přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze knihy CSS - chybějící manuál

Recenze knihy CSS - chybějící manuál

css_chybejici_manual.jpg

Technologie CSS je sice v principu jednoduchá, nicméně není snadné ji zvládnout v celé šíři a ihned s její pomocí tvořit kvalitní weby. Proto jsou u čtenářů v oblibě informační zdroje, které jim umožní CSS správně uchopit a využít k prospěchu svému. A v knize pyšnící se označením "chybějící manuál" může skutečně leckdo pátrat po informacích, které se běžně příliš nevyskytují.


Velké nároky

Přes zdánlivou jednoduchost vyžaduje technologie Cascading Style Sheets dobrou znalost své celkové koncepce, logické konstrukce, vlastností a použití jednotlivých selektorů, ale v neposlední řadě i odlišností mezi verzemi CSS a hlavně nedokonalostí a chyb různých webových prohlížečů. Proto si žádnou pořádnou knihu o CSS nelze dost dobře představit jako "čtení ke kávě", naopak lze očekávat příval informací.

Na prvních stránkách knihy od Davida S. McFarlanda nic takového nezaznamenáme. Úvod působí téměř "rekreačně", jednoduše, nenáročně. Ale to je opravdu jen klid před bouří. Již v první kapitole totiž vypukne skutečná bouře, tedy bouře informací. Nyní to chce zůstat v klidu, číst pozorně, nic nepřeskakovat, a hlavně - neutíkat z boje.

Intenzivní kurs

Název knihy totiž zjevně neodpovídá tomu, co nás v ní čeká. Představte si intenzivní jazykový kurs, kdy přijdete v pondělí ráno, do večera vás bude zahraniční lektor (neznající ani slovo česky) trápit, a když potom v noci zavřete oči, budou vám před nimi poskakovat slovíčka a fráze. Ano, tohle je přesně ono. Velmi podobný zážitek vám přinese i tato kniha.

Mnohem více než "chybějícímu manuálu" se totiž podobá onomu intenzivnímu kursu. A to doslova. Po hutném, ale současně názorném textu (a bohatě doplněném obrázky, diagramy a kusy kódu) totiž obvykle následuje jedno či více cvičení, kde si lze nabyté znalosti důkladně prověřit. Proto je dobré výklad číst pozorně, o všem přemýšlet a představovat si to. Kdo neuspěje při cvičení, může se vrátit a přečíst si pasáž znovu.

Kniha se skládá ze čtyř základních částí (navíc z několika příloh). První část se věnuje základům CSS, druhá aplikaci technologie, třetí řešení rozvržení stránky a konečně čtvrtá pokročilým možnostem. Kdo se tím vším poctivě prokouše a nevynechá ani připojená cvičení, získá podle mého názoru velmi solidní základ pro používání CSS.

Opravdu všechno

Nelze opomenout, do jaké hloubky jde kniha ve všech oblastech CSS. Nejsou opomenuty různé chyby a "vlastnosti" jednotlivých prohlížečů (samozřejmě je potřeba brát v úvahu, že kniha vyšla v roce 2006 - od té doby se také některé věci změnily, jsou například opraveny chyby některých prohlížečů, vyšly nové verze atd.). Přestože hlavní verzí CSS je v knize 2.1, často zmiňuje také to, jak by se postupovalo ve verzi 3.

Velmi dobře se lze podle knihy naučit práci s pozicováním a s okraji, řešit problémy podivného chování obsahu, správně používat záporné okraje, vhodně seskupovat styly, optimalizovat CSS kód atd.

Ku prospěchu je i kvalitní překlad do češtiny, byť lze občas narazit na nepříliš vhodně zvolená slova (zejména v nevhodných kontextech používaný termín "webové sídlo"). Někoho může mírně překvapit i to, že se v obrázcích mísí angličtina s češtinou (zřejmě výsledek snahy přeložit toho co nejvíc, i když je to mnohdy zcela zbytečné, navíc některé texty zůstaly nepřeloženy, přestože by právě u nich člověk očekával opak).

Souhrn

Chcete-li se dobře naučit práci s CSS, tuto knihu si určitě pořiďte. Musíte však mít na paměti, že se jedná mnohem spíše o učebnici než o manuál. Přestože můžete knihu používat i pro hledání konkrétních informací, jejím zjevným cílem je však spíše být výukovým materiálem. Kdo k publikaci přistoupí s tímto vědomím a ustojí intenzivní příval informací, určitě nebude zklamán.

Název: CSS
Podtitul: chybějící manuál
Autor: David Sawyer McFarland
Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.
Formát: 16×24 cm, 432 stran
ISBN: 978-80-247-2122-4
Doporučená cena: 469 Kč

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze knihy CSS - chybějící manuál
M. 28. 08. 2009, 13:59:23
Odpovědět  Odkaz 
Nemělo by být, Intenzivní kurz a jazykový kurz ;-)?
Re:Recenze knihy CSS - chybějící manuál
Miro 28. 08. 2009, 15:12:30
Odpovědět  Odkaz 
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kurs
Re:Recenze knihy CSS - chybějící manuál
Lukáš Jelínek 29. 08. 2009, 13:13:51
Odpovědět  Odkaz 
Tyhle nové formy se "z" mi nějak nejdou přes pysky, tedy přes klávesnici. "Diskuze", "kurz" a zvláště různé "-izmy" zrovna nemusím a používám proto starou verzi, která platila jako jediná spisovná do roku 1993. Ale postupně si zvykám a kromě těch "-izmů", kde je mi to hodně proti srsti, občas už použiji i ty nové verze.
Re:Re:Recenze knihy CSS - chybějící manuál
Kiron 30. 08. 2009, 09:42:58
Odpovědět  Odkaz 
No jo, za první republiky se ještě psalo krise, mobilisace ... :o)
Stanislav Stanislav Re:Re:Re:Recenze knihy CSS - chybějící manuál
Stanislav Plachý 6. 09. 2009, 17:41:23
Odpovědět  Odkaz 
Lukáše Jelínka velice dobře chápu. Změnám v pravopisu se my starší přizpůsobujeme hůř. :-( Ale diskuse by se měla zaměřit spíš na to, co je obsahem článku, nikoli na pravopis.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog