přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Chrome zcela vypíná NPAPI

Chrome zcela vypíná NPAPI

Chrome

Verze 42 webového prohlížeče Google Chrome/Chromium úplně vypíná NPAPI a tím i zásuvné moduly, které ho dosud využívaly. V září bude NPAPI odstraněno z kódu prohlížeče.


V listopadu loňského roku firma Google představila plán, jak bude ze svého prohlížeče Chrome (včetně otevřené varianty Chromium) odstraňovat staré rozhraní NPAPI. Už v lednu byly vypnuty zásuvné moduly, které ho používají a které byly do té doby na whitelistu (protože pro jiné pluginy už bylo rozhraní nedostupné už dříve). Šly však ručně zapnout.

Nyní přichází další fáze – nová verze 42 rozhraní zcela vypíná. Už nebude stačit povolit jednotlivé moduly, nýbrž bude potřeba explicitně zapnout rozhraní jako takové. Dalším krokem bude úplné odstranění NPAPI, které přijde v září. Potom už rozhraní nebude vůbec obsaženo ve zdrojových kódech a proto ho ani nepůjde nijak zapnout.

Nahoru

Příspěvky

Chrome zcela vypíná NPAPI
Roman 16. 04. 2015, 11:35:24
Odpovědět  Odkaz 
Samozrejme sa da este aj teraz povolit NPAPI cez chrome:flags zrovna vcera som to riesil, pretoze mi nefungoval silverlight na jednej stranke :)
Lukáš Jelínek Re: Chrome zcela vypíná NPAPI
Lukáš Jelínek 16. 04. 2015, 12:44:05
Odpovědět  Odkaz 
Vždyť to taky píšu - "bude potřeba explicitně zapnout rozhraní jako takové" ;-)
Chrome zcela vypíná NPAPI
MOJE1975 16. 04. 2015, 17:50:00
Odpovědět  Odkaz 
Kontrolní otázka: proč to dělají a co je k tomu vede ? Ps: myšleno Google
Lukáš Jelínek Re: Chrome zcela vypíná NPAPI
Lukáš Jelínek 16. 04. 2015, 20:19:28
Odpovědět  Odkaz 
1) bezpečnost
2) údržba dalšího API navíc k novému PPAPI
Chrome zcela vypíná NPAPI
Martin 26. 05. 2015, 14:08:26
Odpovědět  Odkaz 
pokud se nepřizpůsobí Java, nezbude než se podívat po alternativě, Banky, zdravotní pojišťovny, ČSSZ, Daňová správa a pod volají Javou výběr certifikátu atd. Uvidíme v září.
Lukáš Jelínek Re: Chrome zcela vypíná NPAPI
Lukáš Jelínek 26. 05. 2015, 17:30:49
Odpovědět  Odkaz 
Na webu je nejlepší se Javy zbavit. Například KB už to udělala (před lety se zbavila ActiveX a závislosti na IE, nedávno i Javy). Je docela děs, když například na stránkách MPSV se člověk v návodu dočte, aby odklikl nedůvěryhodný certifikát (protože ministerstvo má javový kód od OKsystem podepsaný self-signed certifikátem).
Re: Re: Chrome zcela vypíná NPAPI
od 27. 05. 2015, 12:09:40
Odpovědět  Odkaz 
Jasne. Kvuli prasecke implementaci na par strankach je nejlepsi odsoudit celou platformu. A co javascript? Toho byste se take chtel zbavit?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Chrome zcela vypíná NPAPI
Lukáš Jelínek 27. 05. 2015, 13:58:27
Odpovědět  Odkaz 
Java není - na rozdíl od JavaScriptu - obvyklou součástí prohlížečů. A s výjimkou určitých verzí IE (kde byla Java 1.1) ani nikdy nebyla, musela se doinstalovávat, podobně jako třeba Flash nebo později Silverlight (o nichž si myslím totéž jako o Javě). Javu používám rád, jak pro desktopové, tak pro serverové aplikace. Ale proč dělat weby závislé na komponentě, která v prohlížeči nemusí být (musí se doinstalovávat), vyvíjí ji třetí osoba a ve většině případů dnes vůbec není potřeba?
Re: Re: Chrome zcela vypíná NPAPI
Swejzi 8. 06. 2015, 15:45:27
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím, že zbavení Javy je dobrý krok...

Jak se ale zachovájí společnosti, které za tuto technologii "bezpečnosti" dali nemalé peníze? Napíšou klientům na webu, že jejich prohlížeč není podporován a doporučí jim IE, Mozillu, ...

Nepůjde tak Chrome spíše "do kytek"?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz