přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru

DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru

DRM

Používání DRM v traktorech John Deere vede některé americké zemědělce k tomu, že si pořizují nelegální software z ukrajinských zdrojů.


Traktory vyráběné firmou John Deere mají instalován firmware, který zásadním způsobem omezuje možnosti majitele ohledně toho, co může se svým strojem dělat. Zejména se to týká oprav, které lze provádět jen prostřednictvím autorizovaných servisů, což může prodloužit dobu do opravy poruchy a zvýšit náklady. Zároveň se výrobce vzdává odpovědnosti za škody způsobené jeho firmwarem.

Mnozí američtí zemědělci proto do traktorů instalují upravený firmware z Ukrajiny, Polska apod. „Pokud si farmář koupí traktor, měl by mít možnost si s ním dělat, co chce,“ říká Kevin Kenney, zemědělec a obhájce práv na opravu. „Chcete vyměnit převodovku a vezmete traktor k nezávislému mechanikovi – ten může namontovat novou převodovku, ale traktor z opravny neodjede. Deere si naúčtuje 230 dolarů, plus 130 dolarů za hodinu technika, který přijede a připojí se na USB port, aby autorizoval vyměněný díl.“

Firmware si lze pořídit přes diskusní fóra, kam lze získat přístup například zakoupením fiktivní diagnostické komponenty. Tamtéž je k dispozici další software, umožňující ovládat a nastavovat technické parametry různých součástí traktoru.

V roce 2015 byla v USA schválena výjimka umožňující modifikovat software u strojů (včetně automobilů a například i traktorů) v případě, že je to nezbytné pro jejich používání, diagnostiku a opravy. Je však otázka, zda lze takový software dále šířit (pozn. aut.: pravděpodobně ne). Kevin Kenney a další zemědělec Danny Kluthe se snaží dosáhnout toho, aby bylo „právo na opravu“ začleněno do právního řádu státu Nebraska (sedm amerických států už to tak má).

Nahoru

Příspěvky

DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru
Jirka 22. 03. 2017, 23:31:33
Odpovědět  Odkaz 
Dnešní svět je fakt nemocný a vůbec netuším, jestli to má nějaké rozumné řešení. Bohužel v naprosté většině se jedná o důsledek všestranné aplikace elektroniky a podobných technologií.

To říkám jako někdo, kdo se elektronikou zabývá celý život profesionálně a kdysi si myslel, že tento obor je "světlá budoucnost lidstva".

Jenže už dávno je elektronika zlým pánem namísto dobrým sluhou a já často vymýšlím, jak pomoct nebohým uživatelům.

Nejsem propagátorem nelegálního sw a nikdy jsem ho standardně neužíval. Nicméně to, co předvádí John Deere (a mnoho jiných) je už dávno za hranou přijatelnosti a tak přestává mít diskuse o nějaké "legalitě" smysl. Výrobci musí být služebníkem zákazníka (zde majitele jejich výrobku), ne že mu budou diktovat. Kde to jsme?

Ona nebude náhoda, že je čím dál častěji propagován pronájem licencí software namísto jejich koupě, umístění dat v cloudu a podobné úchylárny. Pak stačí už jen na straně 998 z 1548stránkové EULA potvrdit, že nájemce má veškeré povinnosti a vůbec žádná práva.

Zrovna dneska jsem narazil na idiocii v oblasti aut, konkrétně čím dál častější používání elektrické ruční brzdy. Nejen že jde o zcela zbytečné kurvítko, ale navíc je tam "vendor lock-in" v podobě toho, že např. ani brzdové destičky nelze vyměnit bez originální diagnostiky.

To je panečku humus!
Re: DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru
Hlavní město ČR je trapne 24. 03. 2017, 17:02:20
Odpovědět  Odkaz 
to jsou ty "luxusni" spotrebni auta, kde by nikdo nedal plnou cenu, tak to z kupce dostanou postupne
DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru
NULL 23. 03. 2017, 11:21:21
Odpovědět  Odkaz 
Půl roku bez zakázek, či odbytu je účinější než 10 roků hádek. Ale zřejmě to lidi takto chtějí nebo jim to nevadí . . . a ty, nebo já jsme asi součástí menšiny . . .
DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru
Tux 23. 03. 2017, 13:20:59
Odpovědět  Odkaz 
Dalsi priklad toho softwaroveho utlacovani a dalsi ukazka toho, proc software by mel byt jen svobodny. Ja taky vytvarim software, i svobodny i placeny, ale nelegalni sireni placeneho mi nevadi. Vlastne na to ted koukam tak, ze "kdyz to chteji kupovat a platit, proc bych to nebral". A dokonce sem si zacal uvedomovat, jak je vlastne nefer uctovat si tolik penez za hloupou kopii, kterou lze vyrobit uplne trivialne. Je to vlastne vydirani uzivatelu. Software neni jako bezne zbozi, kde je nutno mit tovarnu, dovazet suroviny a vyroba kazdeho kusu obnasi praci a energii.
Re: DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru
bur 24. 03. 2017, 21:10:59
Odpovědět  Odkaz 
Zle sa na to pozeras... Ja vyvyjam software a potom naklady na jeho vyrobu(+ plus daky zisk) rozdelim medzi zakaznikov aby som mal z coho zit... To, ze tebe nevadi robit zadarmo neznamena ze ja nechcem mat zaplatene za svoju pracu. Ked niesi ochotny zaplatit za moje dielo kolko pazadujem tak ho nemas. Tak isto ako niesi ochotny zaplatit za ferrari tak ho nemas. To ze je software lahsie ukradnut a tazsie to dokazat na tom nic nemeni.
Re: Re: DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru
nobody 25. 03. 2017, 17:56:48
Odpovědět  Odkaz 
pro "zajimavost", vyvyjas pro GNU/Linux?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz