přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, EFF: Školní přístroje špehují žáky

EFF: Školní přístroje špehují žáky

EFF

Organizace EFF tvrdí, že (nejen) firma Google prostřednictvím chromebooků shromažďuje o školních dětech velké množství informací. Některé školy mají také nebezpečnou politiku hesel.


Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) provedla průzkum ohledně sledování žáků a studentů prostřednictvím zařízení, která jim školy poskytují. A tvrdí, že se o školácích často shromažďuje velké množství informací, aniž by k tomu dali souhlas rodiče dětí: „Služby vzdělávacích technologií často shromažďují mnohem více informací o dětech, než je nutné, a ukládají tyto informace neomezeně dlouho.‟

Často se ve školách používají přístroje kategorie Chromebook, kde běží systéme Chrome OS propojený se službami firmy Google. Data mnohých aplikací se ve výchozím stavu automaticky ukládají do cloudových úložišť.

V mnoha případech si u EFF stěžovali rodiče, kteří zjistili, že školy masově zapojily jejich děti do využívání e-mailových účtů Google, odesílají jejich fotografie do sociálních sítí a nechávají bez jakéhokoli upozornění sbírat o dětech informace. A co hůř, leckdy se žákům nastavují snadno uhodnutelná hesla (například podle data narození nebo školních identifikátorů) a žáci si někdy svá hesla ani nemohou změnit.

Nahoru

Příspěvky

EFF: Školní přístroje špehují žáky
kuba77 22. 04. 2017, 23:34:09
Odpovědět  Odkaz 
Na Univerzitě Pardubice dostávají automaticky všichni profesoři a studenti školní účet u Googlu a Gmail je tak oficiální e-mailová služba pro komunikaci mezi profesory a studenty.
Lukáš Jelínek Re: EFF: Školní přístroje špehují žáky
Lukáš Jelínek 23. 04. 2017, 01:58:31
Odpovědět  Odkaz 
Jinde mají takhle Microsoft. V pořádku to ale není. Pokud se student bude bránit, nemůže to prohrát, protože nemůže být v rámci studia nucen poskytnout třetí osobě souhlas se zpracováním osobních údajů. Až vstoupí v účinnost GDPR, bude s tím ještě víc "zábavy".
Re: EFF: Školní přístroje špehují žáky
Ravise 23. 04. 2017, 09:31:59
Odpovědět  Odkaz 
Na VUT má jeden na výběr mezi cloudem Googlu a Microsoftu. (ten cloud jsem si nevymyslel já, přímo cituju)
EFF: Školní přístroje špehují žáky
GeBu 23. 04. 2017, 19:13:33
Odpovědět  Odkaz 
Celá Česká spořitelna jeden na Google.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz