přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy

EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy

Microsoft

Skupina pro ochranu soukromí v EU stále není spokojena se stavem ochrany soukromí v systému Microsoft Windows 10.


Pracovní skupina složená ze zástupců orgánů pro ochranu soukromí v jednotlivých členských států Evropské unie (za ČR je to Úřad pro ochranu osobních údajů), Evropské komise a Evropského inspektora ochrany údajů v pondělí sdělila, že stav ochrany soukromí v systému Microsoft Windows 10 stále vzbuzuje obavy - a to i po chystaných změnách oproti původní podobě. Bude tedy firmu žádat o další vysvětlení, jak nakládá se získanými údaji.

„Ve světle dosavadních zjištění, které jsou nezávislá na výsledcích probíhajících šetření na národní úrovni, i při uvážení navržených změn ve Windows 10, zůstává pracovní skupina znepokojena ohledně úrovně ochrany osobních dat uživatelů,“ sděluje skupina ve svém vyjádření. V něm také ujišťuje, že Microsoft projevuje snahu spolupracovat.

Některé členské státy již podnikly zásadnější kroky proti Microsoftu. Například Francie v červenci zakázala firmě nadměrný sběr osobních dat.

„Microsoft by měl jasně vysvětlit, jaké druhy osobních dat zpracovává pro jaké účely. Bez takových informací nemůže být souhlas [se zpracováním údajů] informovaný a tedy ani platný,“ stojí ve zprávě skupiny. Firma se k dokumentu zatím veřejně nevyjádřila.

Nahoru

Příspěvky

EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy
telemetry 22. 02. 2017, 06:53:21
Odpovědět  Odkaz 
Nestacilo by jednoduse vydat narizeni, ze si firmy (ms, google, apple, facebook aj.) nesmi vynucovat fungovani/pouzivani programu souhlasem o sberu a uzivani (vcetne prodeje) jakychkoliv osobnich/uzivatelskych dat? Obvzlast kdyz je to program placeny?
Pokud opravdu chteji firmy tyto data pro ucely vylepseni produktu, opravdu jim nestaci data jen od tech co s tim souhlasi?

To jsou lidi, vcetne vsech uredniku, opravdu tak tupi, ze jim nevadi plosny sber a spracovani osobnich dat?
EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy
Ksa 22. 02. 2017, 08:30:57
Odpovědět  Odkaz 
Do jisté míry bych chápal datamining ve verzích Win10 které lidé od MS získali zdarma. Ale vykrádání dat v placených verzí Windows 10 je už přeci jen trochu moc...

Mohl by se takový OS vůbec používat na úřadech? Zvláště když je známo, že analyzuje (nejenom)emailovou komunikaci?
Re: EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy
jes 22. 02. 2017, 12:58:14
Odpovědět  Odkaz 
Úřady naopak plánují hromadné nasazení tohoto OS a analýzu dat budou používat jako automatické zálohování. Úřady asi nikdy neměly dobré IT oddělení a od teď ho nepotřebují vůbec. Vystačí si s produkty a funkcemi M$.
Re: EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy
nobody 23. 02. 2017, 20:13:37
Odpovědět  Odkaz 
@Marek
NIC jako Windows10 ZDARMA NEEXISTUJE...
Byl/Je pouze UPGRADE ZDARMA, tedy podminene tim ze uzivatel v minulosti JIZ ZAPLATIL za predchozi verzi Windows z ktere byl/je umoznen upgrade...

Obecne pak nejde o ZADNE ZDARMA, prave proto ze uzivatel souhlasi s tim ze se vzdava svejch prav na (puvodne)sva data/soubory/informace...
EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy
Marek 23. 02. 2017, 15:01:49
Odpovědět  Odkaz 
Já si myslím že jednoho dne přijde jako blesk z čistého nebe, senzační zpráva že veškerá citlivá data všech uživatelů, včetně státu jsou sbírána a vytěžována mimo jakoukoliv kontrolu kohokoliv soukromou zahraniční společností. A že je to asi špatně.
Kdyby státní správa přešla na Linux, nalila ušetřené miliardy do vývoje open-source, tak by byl svět mnohem hezčí.
Re: EU: Stav ochrany soukromí ve Windows 10 stále vzbuzuje obavy
nobody 23. 02. 2017, 20:15:26
Odpovědět  Odkaz 
tohle je prave neskutecne...

spousta lidi se snazi hajit Windows+MSOffice ve statni sprave tim, ze prechod na GNU/Linux+LibreOffice by byl drahy, pritom za LICENCE Windows+MSOffice statni sprava dave ROCNE 1.5miliardy Kc.... KAZDEK ROK a JENOM ZA LICENCE

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz