přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source

Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source

Evropská unie

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu doporučuje používat software s otevřenými zdrojovými kódy, například GnuPG. Cílem je posílit bezpečnost informačních technologií.


Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu v návrhu své zprávy, který prezentoval 9. ledna, požaduje provedení auditu bezpečnosti IT. Jeho součástí má být studie proveditelnosti řešení založeného na GNU Privacy Guard (GnuPG), které by umožňovalo šifrovat a elektronicky podepisovat zprávy posílané mezi evropskými poslanci. Tato zpráva vznikla v rámci návrhu usnesení výboru, které shrnuje výsledky šestiměsíčního vyšetřování masového sledování občanů EU. Výbor navrhuje, aby se „používalo více open-source systémů a méně 'krabicových' komerčních systémů“.

Výbor si také přeje, aby audit zvážil „používání více kryptografických technologií, zvláště autentizovaného end-to-end šifrování (zpráva putuje od autora až k příjemci zašifrovaná) pro všechny IT a komunikační služby, například cloud computing, e-mail, instant messaging a telefonii.“ Žádá implementaci „bezpečné služby rychlých zpráv uvnitř Evropského parlamentu, která umožní zabezpečenou komunikaci, přičemž server uvidí jen zašifrovaný obsah.“

GnuPG se v některých orgánech veřejné správy již úspěšně využívá. Příkladem je Německo, kde je tato technologie nasazena na ministerstvu vnitra a ve Spolkovém úřadu pro bezpečnost informačních technologií (německá vláda navíc v roce 1999 projekt GnuPG podpořila částkou 250 000 marek).

Nahoru

Příspěvky

Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source
ODras 16. 01. 2014, 10:22:16
Odpovědět  Odkaz 
Fandím této myšlence, a sice neměli by se nejdříve vyvinout nové asymetrické klíčové šifry, blokové šifry a klíčové hashe? Vždyť každým týdnem se dozvídáme, jak jsou tyto šifrovací mechanismy nespolehlivé. Nemluvě o tom, jak můžeme věřit firmám jako je RSA?
Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source
vasek86 19. 01. 2014, 14:31:24
Odpovědět  Odkaz 
Ta EU už mě začíná docela srá*, pořád nám diktuje co máme a co nesmíme dělat (kupovat). Od doporučení už je jen jeden krok k nařízení...
Petr Valach Re: Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source
Petr Valach 19. 01. 2014, 15:23:28
Odpovědět  Odkaz 
Ehm, i když v tomto případě jde o dobrou věc, naprosto!!! s vámi souhlasím. Přebyrokratizovaná Unie stojí krok od propasti a strhne nás všechny s sebou. Sama se utápí v obrovských dluhových problémech, přesto neřeší podstatu věci, protože její úředníčci, naprosto odtržení od reality, plodí jednu nesmyslnou reguli za druhou - prostě aby vykázali činnost. Příklad vládnutí levice sociálních demokratů v praxi...

Nejlepší je, že (a to se týká hlavně IT) Unie vlastní regule nedodržuje. Je to jen štěk, prázdný výkřik do tmy.
Re: Re: Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source
Rosta 20. 01. 2014, 22:33:23
Odpovědět  Odkaz 
No, tady taky ehm, nebo spíš EHM. Ono v případě Unie není tak snadný, na koho to hodit, ale ty sis viníka najít dokázal, bravo:D Naštěstí je to jen štěk, prázdný výkřik do tmy, který nemá na IT serveru co dělat.
Petr Valach Re: Re: Re: Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source
Petr Valach 20. 01. 2014, 23:24:37
Odpovědět  Odkaz 
Relevantní argument krom urážek nemáš, moulo?
Petr Valach Re: Evropský parlament: Pro bezpečnější IT používejte open source
Petr Valach 20. 01. 2014, 23:32:02
Odpovědět  Odkaz 
Tři slova za všechno: Proces ratifikace ACTA. Netřeba další komentář. Já mám prostě vždycky pravdu :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz