přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Francie zařadila zdrojové kódy do svobodného přístupu k informacím

Francie zařadila zdrojové kódy do svobodného přístupu k informacím

Francie

Podle nového francouzského zákona jsou zdrojové kódy softwaru zařazeny mezi dokumenty, na něž se vztahuje právo svobodného přístupu k informacím. Lze je však odepřít kvůli bezpečnosti informačních systémů.


V sobotu vstoupil ve Francii v účinnost zákon „digitální republiky“, obsahující kromě jiného i jednu významnou změnu ohledně zdrojových kódů softwaru. Tyto kódy jsou nově zařazeny mezi dokumenty, na které se vztahuje právo svobodného přístupu k informacím. Existují ovšem výjimky, kdy lze poskytnutí informací odepřít. Dosud to bylo kvůli národní a osobní bezpečnosti, zahraniční politice nebo v případech probíhajícího policejního vyšetřování či soudního řízení.

Novou výjimkou je možnost odepřít poskytnutí i kvůli bezpečnosti informačních systémů. Skupina podporující svobodný software to však považuje za nesmyslné: „Je to založeno na fantazii bezpečnosti skrze obskurnost (security through obscurity) a hrozí popření účelu zákona.“ V původním návrhu zákona bylo používání open-source softwaru uvedeno jako povinné, to se však později změnilo na pouhé doporučení.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Francie zařadila zdrojové kódy do svobodného přístupu k informacím
Petr Valach 16. 10. 2016, 22:20:11
Odpovědět  Odkaz 
Komentář ExoSpace.cz:

I když jsou Francouzi dále než Češi a přístup ke zdrojovým kódům je dle nového digitálního zákona součástí svobodného přístupu k informacím, četné výjimky v podstatě tento zákon popřely. Přitom je nabíledni, že je vyloučeno, aby státní aparát, který spravuje naše citlivé údaje, k tomu používal uzavřený software, jehož výrobce s ním, a tedy s těmito daty, může nakládat zcela nekontrolovaně a v principu nekontrolovatelně. Uzavřený software nemá ve státní správě co dělat, jedná se o bezpečnostní riziko!
Re: Francie zařadila zdrojové kódy do svobodného přístupu k informacím
Antonín Houska 16. 10. 2016, 22:39:48
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že velká část problému je v nepochopení pojmu "kód", resp. "kódy". Jako laik bych si pod tím představil mnohem spíše heslo, klíč, PIN apod. než text programu. A málokterý laik (včetně úředníků, politiků apod.) se ve svých úvahách dostane tak daleko, aby rozlišoval, že něco jiného je přístup k datům a něco jiného přístup k programu.
Lukáš Jelínek Re: Re: Francie zařadila zdrojové kódy do svobodného přístupu k informacím
Lukáš Jelínek 16. 10. 2016, 22:45:31
Odpovědět  Odkaz 
To není jen tohle. Leckdo ví, co jsou zdrojové kódy, ale věří v security through obscurity. Že je třeba například lepší utajit, že se hesla ukládají jako plain text. A naopak nevěří v etický hacking - považuje white hats za zločince, které je potřeba nechat zavřít za to, že našli bezpečnostní díru (dřív, než ji našel někdo ze skupiny black hats).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz