přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Freiburg se chce vrátit k Microsoft Office

Freiburg se chce vrátit k Microsoft Office

OpenOffice.org

Ve Freiburgu plánovali postupný přechod na OpenOffice.org. Nyní to však vypadá, že se vrátí k Microsoft Office.


Německé město Freiburg před více než 5 lety zahájilo postupnou migraci na formát OpenDocument a kancelářský balík OpenOffice.org. Po nějakou dobu používali Microsoft Office a OpenOffice.org souběžně, postupně měl být balík od Microsoftu vytěsněn. Jenže nyní to vypadá, že se proces zastaví a město se vrátí kompletně zpět na Microsoft Office. V podkladech pro jednání Rady města Freiburgu (dne 20.11.2012) jsou sepsány důvody, proč by se tak mělo stát.

Očekávání z roku 2007 prý nebyla splněna. S kancelářským balíkem OpenOffice.org (používaným ve verzi 3.2.1) jsou údajně problémy, hlavně ohledně formátování dokumentů otevíraných v jiném balíku, než byly vytvořeny. Mezi další zmiňované problémy patří rozštěpení vývoje (LibreOffice/OpenOffice); podle tvůrců dokumentu je jednotný vývojový model Microsoftu stabilnější.

FSF Europe, Document Foundation a OSBA zaslaly městské radě otevřený dopis, podle kterého dochází ke „srovnávání jablek s hruškami“. Podle těchto organizací je řada uváděných argumentů nepravdivá nebo zastaralá. Podpora balíků LibreOffice a Apache OpenOffice je podle nich dnes na profesionální úrovni a není též pravda, že by během několika let nebylo možno dosáhnout kompatibility s Microsoft Office. Organizace upozorňují též na to, že rada své postoje nekonzultovala s žádnými odborníky na open source. Signatáři dopisu věří, že rada zváží možnost místo návratu k Microsoftu upgradovat na aktuální verzi LibreOffice nebo Apache OpenOffice.

Nahoru

Příspěvky

Freiburg se chce vrátit k Microsoft Office
Rover623 17. 11. 2012, 01:02:50
Odpovědět  Odkaz 
Všichni víme, že nejde o to, že by byl LibreOffice/OpenOffice horší než MS Office. Jde pouze o to, že příslušní ouřadové dostali od nějaké firmy která se SW obchoduje dostatečnou sumičku do vlastní kapsy.

Velkou a nespornou výhodou proprietárního SW je fakt, že případné předražení se v zakázce na takový SW lépe schová.
Lukáš Jelínek Re: Freiburg se chce vrátit k Microsoft Office
Lukáš Jelínek 17. 11. 2012, 02:05:29
Odpovědět  Odkaz 
Jak to v praxi bývá, jsme viděli na příkladu úřadu městské části Ostrava-Jih.
jde vubec o open source?
honza 17. 11. 2012, 14:03:16
Odpovědět  Odkaz 
Jak jiz nadhozeno v nadpisu, zase jednou doslo v prestrelce open/free vs. komerce. A jako obvykle se v diskuzich (zejmena v Nemecku) naslo asi jen 5% hlasu, ze by snad bylo na case, se zacit zabyvat s tim, co lide v tech uradech a v administrative vubec delaji a jak to delaji a take _proc_ to delaji. A skutecne jen mizive procento diskutujicich se odvazilo polozit tu kacirskou otazku - je vubec spravne pouzivat _vubec nejakou office_?

Priznam se, ze jsem v roce 1991 uvital linux jako osvobozeni z tehdejsich okovu firmy SCO a vyuzil moznosti debugu v systemovych funkcich (a za tech poslednich 20 let to bylo jeste ve dvou pripadech). Naivne jsem si myslel, ze to free prinese ssebou i i jiny nazor na tvorbu software, ze se bude nyni delat software pro lidi, aby jim usetrilo a zeefektivnelo praci, ale to byl omyl. Dockali jsme se jen obdobneho software, pouze s jinou licenci.

Vim, z tento server je tesne spjat s tou neziskovkou pro free/open source software a nechci praci techto lidi znevazovat. Ale na tom prikladu Freiburgu je videt, ze ta OOF neudelala ty uredniky a zamestnance ani o kousek svobodnejsi, neodebrala jim ani trochu te stupidni cinnosti pri praci s tim kancelarskym balikem, nedarovala jim ani vterinu volneho casu.

Chce se mi zvolat - 'provedme konecne defenestraci na tech debilech, kteri nam nuti nastroje smesujici formu a obsah. Nech nas bojovat za skutecne svobodne software, teda takove, ktere uzivatele osvobodi!'
Re: jde vubec o open source?
Pavel Šimerda 17. 11. 2012, 17:05:05
Odpovědět  Odkaz 
„Naivne jsem si myslel, ze to free prinese ssebou i i jiny nazor na tvorbu software, ze se bude nyni delat software pro lidi, aby jim usetrilo a zeefektivnelo praci, ale to byl omyl. Dockali jsme se jen obdobneho software, pouze s jinou licenci.“

Vždy, když vidím někoho takhle překrucovat realitu za účelem stěžování si na život a celý svět, mám chuť se zeptat: „A co ty jsi pro to udělal?“
Lukáš Jelínek Re: jde vubec o open source?
Lukáš Jelínek 17. 11. 2012, 17:14:21
Odpovědět  Odkaz 
S tímhle souhlasím jen částečně. Je potřeba si uvědomit, že jde o úředníky města a město neexistuje ve vzduchoprázdnu. Má nad sebou (v případě Německa) spolkové země a centrální vládu, navíc komunikuje i s občany, firmami, neziskovou sférou. Říct v tom městě: „Teď zahodíme kancelářské balíky a budeme všechno dělat jinak“ je čirá utopie, protože město z nějakých 90 % o sobě nerozhoduje samo. Tím spíš, že město (a jeho úřad) má v první řadě sloužit svým občanům, kterým by nemělo diktovat nějaký svůj model komunikace - naopak by mělo být maximálně otevřené.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz