přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Generální advokát: Osobní údaje by se neměly přenášet do USA

Generální advokát: Osobní údaje by se neměly přenášet do USA

judge_hammer.jpg

Generální advokát Soudního dvora EU vydal stanovisko, že by USA měly být vyškrtnuty ze zemí poskytujících „bezpečný přístav“ pro data a tedy že by do nich neměly být přenášeny osobní údaje občanů EU.


Na počátku běhu událostí byla stížnost rakouského studenta práv Maxe Schremse, že firma Facebook sbírá pro americkou vládní agenturu NSA informace o uživatelích a poskytuje jí přístup ke svým serverům v USA, kam přenáší data uživatelů z EU. Firma popřela, že by sloužila zájmům NSA. Irský komisař pro ochranu dat (do jehož působnosti záležitost spadá, protože evropské zastoupení Facebooku je právě v Irsku) vyhodnotil Schremsovu stížnost jako neoprávněnou, s tím, že přenos dat do USA probíhá v rámci dohody o „bezpečném přístavu“ (Safe Harbour) mezi EU a USA.

Schrems se proti rozhodnutí odvolal a věc se dostala k Soudnímu dvoru EU, který byl irským soudem požádán o vyjádření. Generální advokát Yves Bot, jenž dostal věc na starost, vydal nyní stanovisko, že USA nesplňují podmínky pro ochranu dat občanů EU a neměly by být dále považovány za bezpečný přístav. Stanovisko generálního advokáta sice není pro soudce SDEU závazné, ale obvykle se k němu přiklánějí.

Rozhodnutí by mělo závažné dopady na provoz mnoha nadnárodních internetových služeb v EU, protože by data občanů EU už nemohla být přenášena na servery v USA. Své znepokojení už vyjádřilo například sdružení DIGITALEUROPE, jehož členy jsou kromě jiného firmy Google, Apple nebo Cisco.

Nahoru

Příspěvky

Generální advokát: Osobní údaje by se neměly přenášet do USA
meheheh 2. 10. 2015, 18:14:57
Odpovědět  Odkaz 
nechapem naco su tieto natahovacky. USA a EU spolupracuju, takze ziadnej strane nerobi problem ziskat data od druheho. v praxi ziadny vyznam, akurat starosti navyse pre firmy.
Lukáš Jelínek Re: Generální advokát: Osobní údaje by se neměly přenášet do USA
Lukáš Jelínek 2. 10. 2015, 19:07:02
Odpovědět  Odkaz 
Tohle není blesk z čistého nebe, trvá to už delší dobu, například tohle je událost 3 roky stará: http://www.linuxexpres.cz/novinky/usa-data-v-cloudu-nejsou-vase

Generální advokát SDEU, který má dát soudcům vodítko pro rozhodování, se na základě různých indicií domnívá, že dávat data do USA zkrátka není bezpečné a že je to v rozporu s pravidly ochrany osobních dat platnými v EU.

Výsledkem tak bude - pokud se soudci SDEU budou tohoto postoje držet - že už nebude možné provozovat podstatnou část aplikací (všechny ty, které zpracovávají osobní údaje - tedy například většina e-shopů, různé systémy zákaznických karet, platební systémy apod.) v cloudech umístěných v USA. Neznamená to ale automaticky, že by nebylo možné využívat služeb jako AWS, Google Apps, Azure apod. Musí být ale zaručeno, že data zůstanou v zemi, kterou lze považovat za "safe harbour" - běžně to u zmíněných firem bývá například Irsko.

Otazník visí nad službami, kde se sice osobní údaje systematicky nezpracovávají, ale mohou se tam přesto objevit - třeba u e-mailových služeb, sociálních sítí, apod. Je možné, že se jich to bude týkat také, pak by jejich američtí poskytovatelé museli zaručit, že ponechají data na bezpečném území a nebudou je přenášet/ukládat do USA. To může být pro ty firmy dost komplikované (třeba rozdělit GMail nebo Outlook.com na část pro EU a část pro zbytek světa by nebyla legrace) a někdy z podstaty věci přímo nemožné (u sociálních sítí).
Generální advokát: Osobní údaje by se neměly přenášet do USA
NULL 3. 10. 2015, 12:40:26
Odpovědět  Odkaz 
Tak to by bylo úsměvné. Data v USA ne, a ani se nedivím, ale nechat se zotročit TTIP, to ano.Troufám si odhadnout, že to nedojde dál než do fáze prověřování, i kdyby co by.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz