přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Google uzavírá svůj instant messaging

Google uzavírá svůj instant messaging

Google

Google začal blokovat autorizační žádosti posílané z jiných XMPP serverů. Sám ty své (zatím) na jiné servery odesílá.


Služba Google Talk je postavena na standardizovaném protokolu XMPP, známém pod obchodním názvem Jabber. Dosud byla velká výhoda, že řešení nejen zajišťovalo interoperabilitu s jinými servery, byť samozřejmě v rozsahu společné podmnožiny funkcí (kterých je celkem v rámci XMPP velké množství), ale reálně se dalo pro takovou komunikaci používat (což například u Facebooku nejde).

Nyní se však zdá, že Google svou službu uzavírá. Začal totiž blokovat autorizační žádosti odesílané z jiných serverů. Sám ty své zatím na jiné servery odesílá. Uživatelé Google Talk tedy mohou kontaktovat uživatele jiných serverů, obráceně to však možné není.

Podle dostupných informací to Google údajně činí proto, že má problémy se spamem, resp. spimem. Free Software Foundation sice chápe takové problémy, nicméně zvolené řešení nepovažuje za dobré. Současně nabízí zájemcům členství ve FSF, v jehož rámci budou kromě jiného moci využívat XMPP účet u FSF.

Nahoru

Příspěvky

Google uzavírá svůj instant messaging
Milhouse 16. 03. 2013, 08:37:29
Odpovědět  Odkaz 
Hmmm, první služba, bude další...? :/
Re: Google uzavírá svůj instant messaging
davkol 18. 03. 2013, 13:19:07
Odpovědět  Odkaz 
To není první služba. Současně oznámili konec Readeru, před časem zrušili nové registrace neplacených Google Apps a už je to nějaký ten pátek, co stopli Notebook (bylo to v podstatě se zaváděním Docs, které ho měly nahradit, ale nebylo to ono).
Google uzavírá svůj instant messaging
SpookY 16. 03. 2013, 11:18:00
Odpovědět  Odkaz 
Google Talk, předtím RSS čtečka... no, z Googla se začíná postupně stávat "normální" společnost zaměřená primárně na zisky. Ke smůle uživatelů.
Tomáš Crhonek Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Tomáš Crhonek 16. 03. 2013, 11:26:00
Odpovědět  Odkaz 
Předtím Google Apps.
Otakar Haška Re: Google uzavírá svůj instant messaging
otula 16. 03. 2013, 13:41:04
Odpovědět  Odkaz 
No jo, nalákali si uživatele, vyzkoušeli, co jim ponese penízky a jedou. Naštěstí jsem žádnou ze zrušených služeb nevyužíval. Mám ale například fotky na Panoramiu, které před časem odkoupili, a vnímám jejich služby tak, že ačkoliv jsou to uživatelé, kdo jim tvoří obsah, tak na jejich přání docela zvysoka kašlou, někdy dokonce upravují služby k horšímu. Moderátorům nejsou ochotni vytvořit ani jednoduché nástroje, které by jim usnadnily například správu skupin (však oni si nějak poradí, proč by měli něco zvládnout za minutu, když nad tím mohou sedět celý den...)

Doufám, že další na řadě nebudou Google docs, které jsou také bez reklamy...
Lukáš Jelínek Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Lukáš Jelínek 16. 03. 2013, 17:15:48
Odpovědět  Odkaz 
Google Docs jsou sice bez reklamy, ale Google obsah dokumentů analyzuje (podobně jako analyzuje poštu v GMailu) a na základě toho přizpůsobuje reklamu jinde. Ukončit to samozřejmě mohou, pokud to vyhodnotí jako "neperspektivní" službu, kterých už ukončili spoustu. Sice si myslím, že tyhle masově využívané služby zůstanou (i když třeba ne v této podobě), ale jisté to není.
Otakar Haška Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
otula 16. 03. 2013, 17:53:14
Odpovědět  Odkaz 
Stejně by mne docela zajímalo, jak úspěšná je jejich reklama. Osobně jsem nikdy nic na základě placené reklamy nekoupil. Vždy vybírám na základě svých nebo cizích zkušeností, nebo na základě testů (i když u nich si člověk nikdy nemůže být jistý, nakolik jsou podplacené).
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Lukáš Jelínek 16. 03. 2013, 20:50:54
Odpovědět  Odkaz 
U nás asi moc úspěšná není, protože včera jsem někde četl, že Google nabádá firmy, ať si u něj reklamu kupují. Celosvětově je ale úspěšně asi docela dost (i když už to tolik nestoupá), protože měl Google v roce 2012 výnosy z reklamy 44 mld. USD (o rok dříve 37 mld. a v roce 2010 to bylo 28 mld. USD).
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
otula 17. 03. 2013, 11:33:52
Odpovědět  Odkaz 
Tak to docela čumím :-)
Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
MIlan 16. 03. 2013, 18:22:31
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavé, ja nikde a nikdy žádnou reklamu nevidím.... Ani tu od Google...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Lukáš Jelínek 16. 03. 2013, 20:51:59
Odpovědět  Odkaz 
Kdo reklamu blokuje, tak ji nevidí. Kdyby blokovali všichni, tak není nejen reklama od Googlu, ale ani služby od Googlu zdarma.
Re: Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Honza Jaroš 17. 03. 2013, 01:35:23
Odpovědět  Odkaz 
No já sice reklamu cíleně neblokuju, ale s NoScriptem ve Firefoxu se mi v podstatě taky skoro nezobrazuje. Tak nevím, jestli bych se měl stydět v koutě já za to že jsem paranoidní, nebo provozovatelé reklamních systémů, kteří s vypnutým JavaScriptem už v podstatě nepočítají...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Lukáš Jelínek 17. 03. 2013, 02:03:31
Odpovědět  Odkaz 
S vypnutým JavaScriptem už dnes nepočítá skoro nikdo, nejen pro reklamu. Totiž jakmile má mít web nějakou interaktivitu bez nutnosti natahovat pokaždé celou stránku ze serveru (pokud je to vůbec takto řešitelné), nejde se použití JS vyhnout (když nepočítám ještě horší možnosti, jako Flash, Silverlight nebo Javu).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
alfonz mucha 17. 03. 2013, 19:56:06
Odpovědět  Odkaz 
Popravdě mám NoScript ve Firefoxu stále aktivní a u některých webů mám dokonce i nastaven zákaz ukládání cookies
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Honza Jaroš 18. 03. 2013, 19:54:03
Odpovědět  Odkaz 
Někde není možné se použití JS vyhnout, ale přesto mám NoScript aktivní trvale, povolené mám jen některé weby (Linux Express třeba ne, nebylo to nikdy potřeba) a u ostatních to povoluji jen když to opravdu potřebuju. Jde to. Odměnou mi je svižnější browser a méně zaflákané paměti. A to, že na mě nevyskakují řvoucí obdélníky, beru jako nechtěný bonus (jinak nic proti reklamě, nějak na sebe servery vydělávat musí)... :-)
Google uzavírá svůj instant messaging
Tomáš Holan 17. 03. 2013, 17:05:26
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,
tohoto jsem si všiml již dávno, ale problém není, v tom že by google něco rušil. Když se pokusíte přihlásit přes nějakého jiného klienta, tak zkuste jít na nějakou stránku googlu, nejlépe GMAIL tam mi to vždy funguje. Google se vás zeptá zda jste to byly vy. Jsou tam pak nějaké kontrolní kecy, ale nakonec se připojíte.
Lukáš Jelínek Re: Google uzavírá svůj instant messaging
Lukáš Jelínek 17. 03. 2013, 17:32:25
Odpovědět  Odkaz 
Problém je v něčem jiném. Když teď budu chtít komunikovat s někým, kdo je na Google Talk, z jiného serveru (třeba z mého nebo z jabber.cz), tak si ho dám "přidat do kontaktů". To vyžaduje, aby se poslal autorizační požadavek na server, kde má ten člověk účet (viz např. RFC 6121, bod 3). A to právě teď na Google Talk nejde, požadavky jsou odmítány. Sice to principiálně nevylučuje komunikaci s takovým člověkem, ale mj. neuvidím jeho stav, tedy jestli s ním mohu komunikovat v reálném čase. Je to tedy nepříjemná komplikace.
Google uzavírá svůj instant messaging
Jan Polášek 19. 03. 2013, 17:22:45
Odpovědět  Odkaz 
Co všichni máte? Samozřejmě, že ukončují Jabber, když se připravují na spojení Messangeru, Hangoutů a GTalku do jedné služby.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz