přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy

Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy

Klávesnice

Využívání délky a intervalu stisků kláves jako biometrického parametru pro identifikaci uživatelů vzbuzuje obavy. Řešení ochrany lze realizovat v jádře nebo v technologii jako X nebo Wayland.


Jedním z biometrických parametrů využitelných pro identifikaci uživatelů je délka a interval stisku kláves. Řada firem se snaží tento parametr využít v situacích, kdy nelze použít jiné metody. Mnohým uživatelům se to však nelíbí a hledají možnosti ochrany.

Tuto techniku sledování už zřejmě nasadily firmy jako Facebook a Google, některé banky a firmy poskytující webová školení.

Takové ochranné řešení lze realizovat v linuxovém jádře nebo v technologii, jako je X Window System nebo Wayland. Řešení posouvá začátky a konce stisků kláves o náhodně vkládaná zpoždění. Existuje už také plugin pro prohlížeč Google Chrome (KeyboardPrivacy).

Nahoru

Příspěvky

Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy
NULL 27. 03. 2016, 23:11:32
Odpovědět  Odkaz 
Tak já nevím, docela mi připadá, že ta dlouhodobá snaha pořád někoho na internetu šmírovat a identifikovat přinejmenším hraničí s nějakou novodobou korporátní úchylkou.
Lukáš Jelínek Re: Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy
Lukáš Jelínek 28. 03. 2016, 16:26:14
Odpovědět  Odkaz 
Je to novodobý obchodní model - nabízí se uživatelům služby zdarma a ti uživatelé se prodávají jako produkt. A čím víc dat se o nich sbírá, tím dráže a úspěšněji lze tento produkt prodávat. Problém je, že se sbírají i data o uživatelích, kteří ty služby zdarma nevyužívají a jen si například prohlížejí běžné weby (u nichž ani jejich provozovatelé často nevědí, že si tam spolu s nástrojem pro měření návštěvnosti přidali i šmírovací nástroj, který je jeho součástí).
Re: Re: Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy
NULL 28. 03. 2016, 17:42:40
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, děkuji, celkem vím o co se jedná, protože jsem pracoval pro firmu, která se zabývá výrobou a obsluhou řešení pro tracking, remarketing atd.
Jako měření návštěvnosti na e-shopu nebo produkčním webu, statistiky pro "Mohlo by se Vám líbit ..." Případně nakoupil jsem ledničku, tak mi vyskočí reklama na dopravu, to beru.
Já to myslel konkrétně tak, že třeba v případě toho Facebooku mít rozeseté Like BUttony, nechat označovat jmény lidi na fotografiích, furt se vrtat někomu v Timelinu, v galeriích a tvořit z toho videa a přáníčka o které mnohdy ani nestojí, není možné to vypnout, nebavím se ani o vlezlých aplikacích, které přes přátele prolezou i Vaše seznamy aby jako rozhýbaly uživatele a jejich akce, aby to frčelo a pak infa o uživatelích v podstatě prodávat, i jak píšete, aby se zhodnotila reklama a placené promo-stránky na fejsu, a tak, ve světle toho k tomu ještě přidávat takové vlezlé trackování a identifikování už mi připadne tak vlezlé a zaměřené, že mi to připadne trochu úchylné. Neříkám že je to nelegální nebo nikdo jiný to taky nedělá, ale prostě mi to připadne až ujeté. Těžko se to vysvětluje jak to na mě působí, ale je to v podstatě takový profesionální stalking, kdy Vás sice v kyberprostoru, ale neustále někdo stalkuje a asi si "libuje" ve vymýšlení nových metod.
Otázka je: Kdy už narazíme na nějakou hranici?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy
Lukáš Jelínek 28. 03. 2016, 21:59:51
Odpovědět  Odkaz 
Obávám se, že na hranici nenarazíme. Většině lidí to takhle vyhovuje. Nepřestanou ze dne na den používat Facebook, Google ani jiné podobné služby. Stejně tak si hromadně nenainstalují blokační pluginy, přestože je to snadné. Podobně si třeba pořizují slevové karty v Tescu, Bille a dalších obchodech. Aktivity jako "sušenkový zákon" jsou bohužel zcela kontraproduktivní, protože si lidé akorát zvykají odklikávat další otravné dialogy bez čtení.

Netuším, kam se to bude celé vyvíjet. Ale odhaduji, že soukromí budeme mít stále méně a méně. Částečně to bude tlačeno pohodlností, částečně snahou o pocit bezpečnosti, částečně snahou některých lidí kontrolovat a ovládat ty ostatní. Kde to skončí, čert ví...
Re: Re: Re: Re: Identifikace uživatelů podle stisků kláves budí obavy
NULL 29. 03. 2016, 13:22:17
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas.
Celé to taky tkví ještě v jedné věci. Jde o to, že ve své podstatě ty služby jsou zábavné a třeba i užitečné, ale zakazovat je, to by jsme tu měli za chvíli firewall jako v Číně. Jde o to, nakolik je legální, nebo morální, takto "klienty" lustrovat. Vhodným příkladem by byla lichva:
Půjčky není dobré zakázat, lidi je chtějí, používají a nemusí být vždy jen špatné, mohou pomoci, ale přesto to není povoleno tak, jako ekvivalent sběru dat a reklam na internetu (protože sběry dat s raklamami úzce souvisí ale není to jediné použití nasbíraných dat), tedy dělejte si co kdo chcete s kým chcete a jak chcete.
Nehledě na to, že takové sběry dat se dají využít v pol. kampaních (viz. Obamovo vítězství. Na jednu stranu je super že tím pádem byly volby regulérní, tedy nemohli je zfalšovat, ale zase si pomohli takto ) a plánování třeba zvýšení daní do totální maxima možné zátěže a to už je i pro společnost a kvalitu života všech dost nebezpečné. Jenže jakákoliv taková regulace by musela provádět selektivní zákazy a nemohu se zbavit pocitu, že by to zavánělo totalitou.
Je to trochu jako "Divoký západ". Rovnost a nepřeberné možnosti. Jenže taky kupa zločinu, bezpráví a nakonec to stejně dopadlo tak, že se ustavila pravidla a pomalu začala vymáhat.
To už se ale točíme v kruhu z diskuzního vlákna, prostě někteří lidi a společnosti vynakládají tolik úsilí ke špehování, že to není normální - spíš možná úchylné.
Pokud bude někdo chodit s foťákem po ulici za nějakou slečnou zapisovat si co dělá, bude čekat až jí vítr zvedne sukni, nebo fotit vždy když se hezky předkloní a pak to použije byť jen interně pro sebe (třeba na své vlastní bannery :-) ), taky na to máme klasifikaci v oboru lékařské vědy.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz