přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Italská Wikipedie v ohrožení

Italská Wikipedie v ohrožení

Italské verzi Wikipedie hrozí zánik. Může za to připravovaný zákon, který obsahuje velmi široce pojaté „právo na odpověď“.


Italský parlament projednává návrh zákona „DDL intercettazioni“ (odposlechový zákon). Ten kromě jiného obsahuje paragraf 29, který by zřejmě způsobil velmi vážné komplikace italské verzi Wikipedie a všem dalším italským webům podobného typu. Zavádí totiž široce pojaté „právo na odpověď“.

Problém spočívá v tom, že zmíněný paragraf nařizuje provozovatelům všech webů, aby přímo publikovali reakce osob, které se zveřejněným obsahem cítí dotčeny. To je zcela v rozporu s podstatou Wikipedie; zveřejněná podoba informací je zde výsledkem svobodné tvorby, konsensu ohledně podoby obsahu a v neposlední řadě náležitého zdrojování informací.

Nahoru

Příspěvky

František Bártík Italská Wikipedie v ohrožení
František 5. 10. 2011, 15:01:42
Odpovědět  Odkaz 
Jak se může tento zákon vztahovat na verzi Wikipedie v italštině? Wikipedia evidentně není italský web. Server běží v Nizozemí a provozuje jej nadace Wikimedia, která sídlí v USA.
Lukáš Jelínek Italská Wikipedie v ohrožení
Lukáš Jelínek 5. 10. 2011, 16:28:06
Odpovědět  Odkaz 
Podobná otázka: Jak se může český trestní zákoník vztahovat na občana Kanady, který z území Kanady publikoval text na server běžící v USA? Podle českých soudců může. Navíc tady nejde rozhodně jen o italskou Wikipedii (která by to možná ustála), ale obecně o všechny weby fungující na stejném principu.
Vojtěch Trefný Italská Wikipedie v ohrožení
Vojtěch Trefný 6. 10. 2011, 11:32:47
Odpovědět  Odkaz 
Možná jsem to nepochopil, ale já tam problém nevidím. Pokud jde jen o zveřejnění "reakce", tak u každé stránky na wikipedii je diskuse a tam si může každý reagovat do aleluja... Případně by se ke každé stránce mohla udělat speciální stránka pro reakce.
Lukáš Jelínek Italská Wikipedie v ohrožení
Lukáš Jelínek 6. 10. 2011, 13:59:13
Odpovědět  Odkaz 
Já tam naopak problém vidím, a to v tomto (vycházím z anglického předkladu, italsky neumím): „For the Internet sites, including newspapers and periodicals delivered by telematic way, the statements or corrections are published, with the same graphic characteristics, the same access methodology to the site and the same visibility of the news which they refer.“ Obávám se, že zveřejnění na diskusní stránce by nemuselo být postačující (že by nesplňovalo podmínku "stejné přístupové metodologie"). Nehledě na to, že by každý (kdo by se cítil obsahem dotčen) získal právo neomezeně trollovat a nebylo by možné mu v tom zabránit. Tato druhá věta platí obecně, zdaleka nejen pro Wikipedii. Někdo na svém webu povolí diskuse (třeba jen velmi omezenému počtu osob) a hned bude mít povinnost zveřejňovat reakce dotčených lidí, a to hned, bez soudu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz