přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google

Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google

Rozhovor

Gaël Musquet, spoluzakladatel francouzské komunity projektu OpenStreetMap, považuje za dobrou cestu vytvářet ke službám firmy Google alternativy pomocí svobodných technologií, místo používání administrativních regulací.


Gaël Musquet v roce 2011 spoluzaložil francouzskou komunitní skupinu pro projekt svobodných map OpenStreetMap, v prvním období jí předsedal. V rozhovoru o OpenStreetMap a souvisejících záležitostech komentuje také rozmach služeb firmy Google, které mají často dominantní postavení a firma kvůli tomu čelí snahám Evropské komise o omezení tohoto postavení administrativními zásahy.

Za vhodnější cestu Musquet považuje vytváření alternativ k těmto službám, založených na svobodných technologiích. Tržní podíly firem jsou podle něho křehké, aktuálně silné firmy mohou v budoucnu ustoupit těm vynalézavějším a rychleji se přizpůsobujícím. Na kdysi světově významnou firmu AltaVista nebo ve Francii velmi populární Caramail už si dnes málokdo vzpomene.

Nahoru

Příspěvky

Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google
Cejvik 12. 07. 2015, 07:37:59
Odpovědět  Odkaz 
Naprostý souhlas, pokud to nebude "dotováno" z peněz daňových poplatníků.
Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google
nobody 12. 07. 2015, 17:29:18
Odpovědět  Odkaz 
a z ceho bys to chtel dotovat? z penez za prodej klu nosorozcu? naopak prave pro otevrene alternativy jako jedine je ospraveditelne pouziti techto penez, narozdil od dnesnich praktik nakupu uzavrenych licenci a vyuzivani uzavrenych sluzeb/reseni...
Re: Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google
Pavel Šimerda 13. 07. 2015, 08:40:51
Odpovědět  Odkaz 
Dokážu pochopit, že to někdo považuje za morálně ospravedlnitelné, ale realita je taková, že dotace vedou ke korupci. A teď tím nemyslím jenom úplatkářské aféry, ale celkově nevalnou kvalitu dotovaných produktů a dokonce razantní zhoršení kvality nově dotovaných produktů. Jedna věc jsou kód a finanční příspěvky od spokojených uživatelů, ale úplně jiná věc jsou peníze, které se prostě položí na stůl a stačí si je vzít a vykazovat činnost.

Navíc se málokdy sejde nadšený entusiasmus pro vývoj kvalitního software a schopnost prát se o dotace v jedné osobě a není jediný důvod, proč by měl člověk, který dokáže získat dotaci, oceňovat někoho za to, že dokáže jenom psát dobře nějaký blbý software.

Já osobně spíše považuju za rozumné, když státní úřady vývojáře přímo zaměstnávají a nechají je řešit problémy těch samotných úřadů. Takový člověk sice taky dostane peníze ať se děje co se děje, ale dostane je po přiměřených měsíčních částkách a dále je přímo konfrontován s výsledky své práce, nejlépe prostřednictvím samotných uživatelů.
Re: Re: Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google
nobody 13. 07. 2015, 23:04:56
Odpovědět  Odkaz 
tak ja preci nerikam vzit celej balik a na nekoho ho hodit, je jasne ze pak se nemusi dit to prave chtene... osobne si dokazu predstavit situaci, kdy bude statem zrizena instituce, ktera bude zastresovat vyvojare, ktere se budou podilet na tvorbe otevrenych alternativ, informacnich systemu, prispusobene na miru ruznym uradum ale zaroven se bude sdilet vyvoj mezi vsema institucema, mestama, spolkama... vyvoj, financovani a celej chod naprosto a totalne transparentni...

kdyz si vezmu kolik miliard spolkli (a nezkrachovale kolik stoji mesicne milionu za udrzbu) akce jako opencard, statnipokladna, datovaschranka, evidencevozidel, vyplatydavek...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google
Lukáš Jelínek 13. 07. 2015, 23:36:36
Odpovědět  Odkaz 
Taková instituce už vzniká "zdola" (aktivitou různých měst), bez účasti státu: http://www.linuxexpres.cz/novinky/otevrena-mesta-spoluprace-open-data-open-source
Musquet: Můžeme vytvářet svobodné alternativy ke službám Google
Pavel Šimerda 13. 07. 2015, 08:43:51
Odpovědět  Odkaz 
Trochu si říkám, co tím chce pán vlastně říci. Pokud si myslí, že lze něco udělat, tak to má především udělat nebo pomáhat těm, kteří to udělat chtějí. Pokud se jim to podaří, nebudou v tomto ohledu muset nějakou evropskou komisi řešit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz