přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích

Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích

EFF

Electronic Frontier Foundation a laboratoř Visualizing Impact spustily projekt sledující, jaký obsah je cenzurován na sociálních sítích.


Organizace Electronic Frontier Foundation, jež se zabývá ochranou svobod v elektronickém světě, společně s laboratoří Visualizing Impact spustila projekt Onlinecensorship.org. Ten má za cíl sledovat, jaký obsah, kde a na čí popud je cenzurován na sociálních sítích. Web projektu umožňuje nahlásit objevené případy a také informuje o tom, jak si počínat v případech, kdy provozovatel zablokoval obsah, který jste vložili.

„Sbíráním hlášení nehledáme jen trendy [cenzury na sociálních sítích]. Hledáme také kontext a snažíme se pochopit, jak odstraňování obsahuje ovlivňuje život uživatelů. Je důležité, že firmy [provozující sociální sítě] ve většině případů chápou, že jednotlivci a komunity nejčastějí dotčení online cenzurou jsou také nejzranitelnější,“ říká Ramzi Jaber, spoluzakladatel projektu. „Jak podmínky použití, tak vynucovací mechanismy firem by měly brát v úvahu nerovnováhu moci, která vystavuje již vyloučená společenství ještě většímu riziku.“


Facebook zablokoval reklamu na výběr správné podprsenky (ukázka z webu Onlinecensorship.org)) Facebook zablokoval reklamu na výběr správné podprsenky (ukázka z webu Onlinecensorship.org)

Nahoru

Příspěvky

Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích
DK 22. 11. 2015, 14:46:39
Odpovědět  Odkaz 
Cenzura na komerčních webech je dnes bohužel zcela běžná. Moje osobní zkušenost: Koupil jsem na Alze SSD disk (Kingston savage), rychlosti naprosto neodpovídali, dle zahraničních recenzí problémy. Napsal jsem na web Alzy recenzi s negativy, recenzi zveřejnili (asi to schvaluje buď robot nebo někdo normální, kdo jen hlídá vulgarity) a voilá po týdnu byla smazána (člověk se snadno dovtípí, na čí žádost...toho, kdo platí).

EFF dělá dobrou službu, bohužel masám je nějaká cenzura nebo korupce naprosto volná notabene u sociálních sítí, které jsou pro většinu druhým domovem. Jen naprosté minimum lidí je dnes s rovnou páteří.
Re: Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích
Petr Ježek 22. 11. 2015, 16:00:33
Odpovědět  Odkaz 
Přesný příklad. Místo do jisté míry pochopitelné cenzury psychicky škodlivého (hrubě nemravného) obsahu se běžně cenzurují pravdivé kritické ohlasy a články.
Re: Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích
mmm 23. 11. 2015, 07:16:57
Odpovědět  Odkaz 
S Alzou mám naprosto stejnou zkušenost. A nestalo se to jen jednou...
Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích
NULL 23. 11. 2015, 23:53:21
Odpovědět  Odkaz 
S Alzou mám zase takovou zkušenost: Koupil jsem si tam notebook, a když jsem za zhruba rok zkusmo napsal své jméno do googlu, tak jsem zjistil, že pod úplně stejným notebookem nechal někdo s úplně stejným jménem recenzi. Pokud si pamatuji, vyjadřovala se k produktu tak nějak normálně, tedy jen skoro samá chvála. Nic za co by se člověk styděl a celkem to i na mou zkušenost s notebookem za tu dobu sedělo. Ale já to nepsal a K. Novák jako každý třetí se taky nejmenuji ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz