přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Open Network Linux

Open Network Linux

Open Network Linux

Projekt otevřeného linuxového řešení může výrazně posílit oblast síťových switchů nezávislých na výrobci.


V poslední době sílí podpora pro otevřená řešení síťových aktivních prvků, která by umožnila se vymanit ze závislosti na výrobcích těchto prvků, zejména firmě Cisco, a současně otevřít v této oblasti úplně nové dimenze. Například Linux Foundation má svůj projekt OpenDaylight, který si již získal velkou oblibu.

Jedním z takových projektů je i Open Network Linux. Jedná se o specializovanou linuxovou distribuci založenou na Debianu a určenou ryze pro provoz switchů. Vzniká jako součást širšího projektu Open Compute Project, založeného firmou Facebook, ke které se následně přidali další členové (Intel, Microsoft, Goldman Sachs atd.).

Mezi zajímavé myšlenky projektu OCP patří například i úspora energie díky přechodu datových center na elektrickou síť o napětí 480 voltů nebo řešení OpenNVM zahrnující mj. API pro flash paměť a ukládání linuxového swapu do této paměti.

Jon Brodkin z magazínu Ars Technica předpovídá projektu Open Network Linux velkou budoucnost – s tím, že může významně posílit oblast otevřených switchů. Douglas Murray, ředitel firmy Big Switch Networks (která hraje významnou roli v tomto projektu), na konferenci Interop při rozhovoru pro AT mimo jiné řekl, že „firmy jako Google, Facebook a Amazon vezmou 'holé switchové železo', napíší si k němu vlastní software a přizpůsobí ho svým aplikacím. My z velké části děláme to, že vezmeme, co udělal Facebook a co udělal Google, a přineseme to do všech ostatních datových center.“

Nahoru

Příspěvky

Open Network Linux
ferri 7. 04. 2014, 06:35:06
Odpovědět  Odkaz 
Dobrá hlúposť tých 480V:
1. Nejedná sa o štandardné napätie
2. Kvôli izolačným vzdialenostiam by museli byť zariadenia, resp. ich zdroje väčšie.
3. Museli by sa použiť drahšie súčiastky s vyššou izolačnou výdržou.
Skrátka "geniálna" myšlienka hodná "odmeny".
Lukáš Jelínek Re: Open Network Linux
Lukáš Jelínek 7. 04. 2014, 07:56:30
Odpovědět  Odkaz 
Nemyslím si, že je to hloupost. Poteče tam zhruba poloviční proud, takže lze ztráty v NN vedení snížit přibližně (to říkám proto, že tak úplně jednoduché to není) na polovinu.

K jednotlivým bodů:
1) "Standardních" napětí je po světě docela dost. Napájecí zdroje bývají konstruované tak, aby se vyrovnaly s většinou z nich (a ještě s různými kmitočty), což jim na jednoduchosti a účinnosti nepřidá. Napětí 480 V už se začíná po datacentrech rozšiřovat a například HP dodává rackové transformátory pro snížení napětí, aby na to mohly běžet klasické zdroje (buď na 277 V nebo na 230 V).
2) Izolační vlastnosti NN součástek a zařízení bývají standardně navrhovány na 500 V. Ta hodnota 480 V není zvolena náhodně, vychází právě z tohoto faktu.
3) Viz bod 2. Nehledě na to, že se v řadě případů může vyplatit mít rozvod 480 V a v každém racku trafo, které napětí snižuje pro běžné zdroje (viz bod 1). Pořád se to z hlediska účinnosti může vyplatit.

Jinak abychom si ujasnili, jak velké ztráty tam jsou - pokud povede k bloku racků kabel o délce 50 metrů a průřezu 2,5 mm2 a při napětí 230 V tam poteče proud 10 A, ztráty ve vedení budou 71 W. V reálu to bude spíše o dost horší, kabely budou delší a zátěž ze serverových zdrojů rozhodně není čistě odporová.
Re: Re: Open Network Linux
ferri 8. 04. 2014, 07:15:02
Odpovědět  Odkaz 
K bodu 1:
Članok som si prečítal pozorne ešte raz, ale nikde sa v ňom naspomína, že sa v ňom jedná o dátové centrá. Tie sa aj tak napájajú z 22kV siete do transformovne, kde sa napätie prispôsobí podľa potreby. Takže sa nejedná o štandardný domáci prípad/príklad.
K bodu 2:
Je dosť podstatný rozdiel prevádzkovať zariadenie na hranici izolačnej pevnosti a niekde v polovici. Jedna vec je izolačná pevnosť zariadenia a druhá trvalé menovité prevádzkové napätie, pre ktoré je zariadenia/súčiastka navrhnutá. Jedná sa hlavné o spoľahlivosť a životnosť zariadenia. Izolačná pevnosť zariadenia nie je určená na trvalú prevádku, ale je to "ochrana" v prípade prechodného výskytu prepätia v zariadení.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Open Network Linux
Lukáš Jelínek 8. 04. 2014, 10:12:35
Odpovědět  Odkaz 
Ad 1 - Opravdu jsem tam nenapsal, že jde o datová centra. Myslel jsem, že je to dostatečně zřejmé z kontextu. Raději to tam ale přidám.

Ad 2 - Zařízení určená pro trvalý provoz na napětí 480 V (mám na mysli zdroje) se samozřejmě navrhují na příslušně vyšší napětí. Myslel jsem to tak, že i pokud by se použily stávající součástky (hodnocené z hlediska izolačních vlastností pro určité napětí), šly by na 480 V vcelku bez problémů provozovat, i když samozřejmě s o něco nižší spolehlivostí (v závislosti na tom, o jakou součástku by se jednalo).
Open Network Linux
vxmery 8. 04. 2014, 11:14:52
Odpovědět  Odkaz 
480V sa v US bežne používa ako L/L. V ich rozvodoch často chýba N, jednoducho ho nepotrebujú. Pre nás v EU nepredstaviteľné, u nich realita.
Okrem toho sa otvárajú štúdie prechodu na 400V DC v datacentách. Ako bolo spomenuté, trend zvyšovania napätí znamená znižovanie prúdov a teda úsporu na priereze vodičov.
Lukáš Jelínek Re: Open Network Linux
Lukáš Jelínek 8. 04. 2014, 11:44:45
Odpovědět  Odkaz 
Stejnosměrný proud tady má celkem logiku. V každém zdroji se stejně nejdřív usměrní, než se s ním dále pracuje (převádí na VF pulsy pro transformaci).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz