přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Open source může vyřešit problém Lotyšska s nelegálním softwarem

Open source může vyřešit problém Lotyšska s nelegálním softwarem

Lotyšsko

Otevřený dopis vyzývá veřejnou správu Lotyšska, aby byl nasazen open-source software. Vyřešil by se tím problém s nelegálním užíváním softwaru a současně ušetřily nemalé peníze.


Leo Trukšāns z Lotyšské univerzity (Latvijas Universitāte) poslal jménem organizace Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA, Lotyšská asociace otevřených technologií) otevřený dopis veřejné správě státu. Vyzývá v něm k přechodu na open-source software.

Říjnový softwarový audit ukázal, že pětina softwaru v lotyšské veřejné správě nemá v pořádku licence k užívání (a je tedy užívána nelegálně). Trukšāns to považuje za dobrou příležitost k přechodu na open-source software: „Vyzýváme úřady a instituce, které čistí své IT systémy, aby hledaly dlouhodobá řešení, která ušetří peníze daňových poplatníků, sníží vendor lock-in a zamezí porušování pravidel.“ A dodává, že „přechod na open-source software může samozřejmě vyžádovat určité úsilí, ale v dlouhodobém pohledu se vyplatí. Změní však způsob, jak jsou náklady strukturovány; sníží náklady na licenční poplatky a zvýší investice do místních specialistů.“

Open source už využívají některá lotyšská města, například Valmiera. Šetří to peníze a umožňuje přizpůsobovat software požadavkům. I během finanční krize tak město Valmiera mohlo rozšiřovat svoje IT systémy a nasazovat nový software. Podobně je tomu i ve školství, kde by se rovněž dalo využít zkušeností ze škol používajících open-source software.

Nahoru

Příspěvky

Andrej Pavelka Open source může vyřešit problém Lotyšska s nelegálním softwarem
Andrej Pavelka 7. 12. 2013, 00:20:12
Odpovědět  Odkaz 
Tento problém by slobodný software mohol vyriešiť aj na Slovensku. Keď prídem na nejaký úrad a pozerám sa na tie Windowsy, na ktoré sme sa pekne vyskladali, tak sa mi nožík vo vrecku otvára. keby to nešlo inak, tak nepoviem...
Re: Open source může vyřešit problém Lotyšska s nelegálním softwarem
Pavel Šimerda 9. 12. 2013, 07:40:56
Odpovědět  Odkaz 
Co ty windowsy, které vidíš běžet, ale ty windowsy, které jsou zaplacené a nikdo je nikdy běžet neuvidí.
Open source může vyřešit problém Lotyšska s nelegálním softwarem
Jikra 8. 12. 2013, 21:02:23
Odpovědět  Odkaz 
problém by vyřešilo, kdyby zodpovědní pracovníci museli za každých vyhozených 10 tis Kč na nákup SW (licenční poplatky apod.), který má alternativu zaplatit ze svého 500Kč.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz