přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Parted Magic zůstává otevřený

Parted Magic zůstává otevřený

Parted Magic

Oblíbený program na správu diskových oddílů zůstává otevřený, navzdory tomu, že lze na webu tvůrce stahovat až po zaplacení 5 dolarů.


Parted Magic patří mezi nejlepší nástroje (nejen) pro správu diskových oddílů a proto si získal značnou oblibu. Není ho třeba nikam instalovat, spouští se z bootovatelného CD, DVD nebo USB disku. Jeho tvůrce Patrick Verner nedávno na svém webu zavedl poplatek 4,99 USD za přístup ke stahování. Znamená to snad, že se program uzavírá a již nebude dostupný?

Není tomu tak. Podle dlouholetého uživatele Arthura Koziola zavedl tvůrce programu tento poplatek kvůli své obtížné finanční situaci – věnuje se vývoji naplno a když nyní jeho manželka přišla o práci, peníze získané z darů (které Patrick Verner navíc částečně věnoval projektům, jejichž výsledky ve svém programu využívá) na Parted Magic k životu nestačí. Program ale nadále zůstává svobodným softwarem a lze ho získat i z jiných zdrojů (a pak zcela legálně užívat).

Nahoru

Příspěvky

Parted Magic zůstává otevřený
Pavel Šimerda 14. 08. 2013, 13:43:32
Odpovědět  Odkaz 
To vyznívá jakoby Parted Magic byl program na správu diskových oddílů.
Lukáš Jelínek Re: Parted Magic zůstává otevřený
Lukáš Jelínek 14. 08. 2013, 14:15:24
Odpovědět  Odkaz 
A není snad? Já vím, že umí i hromadu jiných věcí, ale jako hlavní účel má toto. Ovšem pokud jsi to myslel ironicky, jako že je k tomu nepoužitelný, tak to nevím, nemám s ním zkušenosti.
Re: Re: Parted Magic zůstává otevřený
Pavel Šimerda 14. 08. 2013, 16:22:19
Odpovědět  Odkaz 
Podle webu je to liveko s různými nástroji, nikoliv program na správu diskových oddílů.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Parted Magic zůstává otevřený
Lukáš Jelínek 14. 08. 2013, 17:44:02
Odpovědět  Odkaz 
No i tak se k tomu dá přistupovat (ostatně i řada dalších podobných nástrojů je řešena tímto způsobem - nějaký hodně ořezaný GNU/Linux s příslušnými utilitami). Ovšem pokud bych potřeboval řešit jiné věci, které Parted Magic nabízí, vybral bych si asi něco jiného (protože už z těch informací na webu to na mě dělá dojem, že právě práce s oddíly je "core feature" a zbytek je jen takový bonus).
Re: Re: Re: Re: Parted Magic zůstává otevřený
Pavel Šimerda 16. 08. 2013, 15:25:57
Odpovědět  Odkaz 
Pak je otázka, jakou výhodu má Parted Magic oproti GParted Live, které se stáhne na oficiálních stránkách programu (http://gparted.sourceforge.net/), pokud ti jde skutečně jen o liveko na nastavení oddílů.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Parted Magic zůstává otevřený
Lukáš Jelínek 16. 08. 2013, 15:59:18
Odpovědět  Odkaz 
To fakt netuším. Nemám zkušenosti ani s jedním.
Parted Magic zůstává otevřený
Tim 16. 08. 2013, 17:02:06
Odpovědět  Odkaz 
Prosím vysvětlete mi někdo jak je to s těma licencema. GNU by přece mělo být svobodné, nebo jak je to s tou svobodou sdílení a copyleftem.
Lukáš Jelínek Re: Parted Magic zůstává otevřený
Lukáš Jelínek 16. 08. 2013, 18:05:06
Odpovědět  Odkaz 
Ten problém je složitý, jsou na to různé názory a také to může být různé v různých právních řádech. Licence GNU GPL vyžaduje, aby odvozené dílo bylo šířeno pod stejnou licencí. A klíčové je to, kdy to je a kdy není odvozené dílo. V GPLv3 je to upřesněno tak, že "kompilace" (též "agregáty") odvozenými díly nejsou (poslední odstavec bodu 5). To je i tento případ, stejně jako libovolné linuxové distribuce, linuxový "firmware" v přístrojích, systém Android atd. Čili ten celek (agregát), ve kterém je to šířeno, může mít prakticky libovolnou licenci, aniž by byl problém s licencí GPL na jednotlivé komponenty. Tím není dotčena povinnost splnit podmínky GPL pro dané komponenty, například poskytovat zdrojové kódy apod.
Re: Parted Magic zůstává otevřený
Pavel Šimerda 16. 08. 2013, 21:11:02
Odpovědět  Odkaz 
V tomto případě je to prosté. GPL nezakazuje předávat kopii za úplatu, stejně jako nezakazuje za úplatu poskytovat související služby. Co zaručuje, je možnost získání zdrojových kódů za rozumných podmínek a možnost šíření software pod tou stejnou licencí.
Parted Magic zůstává otevřený
tom 16. 08. 2013, 21:43:19
Odpovědět  Odkaz 
Takže poplatek je pouze za distribuci sw, samotný program pak je už svobodný. Takže podle GNU jej může někdo jiný redistributovat zdarma a legálně (pokud se nepletu?)
Lukáš Jelínek Re: Parted Magic zůstává otevřený
Lukáš Jelínek 16. 08. 2013, 22:24:05
Odpovědět  Odkaz 
Poplatek je za stažení ze serveru, šířit to pak může kdokoliv, zdarma či opět za peníze.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz