přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, SOZA ustupuje nátlaku veřejnosti

SOZA ustupuje nátlaku veřejnosti

SOZA (slovenská obdoba českého OSA) vydala prohlášení, podle kterého nadále nehodlá vybírat poplatky za embedované videa na webech.


Posledních několik týdnů SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský) vyhrožovala vlastníkům slovenských webových stránek pokutami, pokud nebudou platit autorské poplatky za embedované YouTube a jiná verejně dostupná videa. Pokuta, kterou SOZA vyhrožovala, činila 99.60 Euro. Přičemž poplatek, pokud by člověk chtěl vyhovět, byl stanoven na 16.60 Euro do 50 hodin záznamu a 33.20 Euro nad 50 hodin. Placení poplatku se dalo vyhnout použitím odkazu místo embedování. Na Slovensku se zvedla proti tomuto opatření vlna nevole a tento týden SOZA změnila svoje stanovisko a už nikoho pokutovat nechce. Oficiální stanovisko má na svých webových stránkách a zde by také zítra měla proběhnout veřejná diskuze.

Nahoru

Příspěvky

Lukáš Jelínek SOZA ustupuje nátlaku veřejnosti
Lukáš Jelínek 15. 06. 2011, 16:32:45
Odpovědět  Odkaz 
To stanovisko vyznívá dost nejednoznačně. Na jednu stranu SOZA tvrdí, že „použitie hypertextových odkazov a tzv. embedovacích kódov nie je verejným prenosom, resp. sprístupňovaním autorského diela verejnosti“, současně ovšem jinde říká, že „Pri použití hudobného videoklipu na webovej stránke spoločnosti registrovanej na území Slovenskej republiky ide podľa § 5 ods.11 a § 5 ods.14 Autorského zákona č.618/2003 Z.z. (ďalej len AZ) o verejný prenos, resp. sprístupňovanie autorského diela verejnosti – tzn. je možné si videoklip priamo prehliadať na stránke - udelenie licencie zo strany SOZA je potrebné.“.

Pokud se nemýlím, tak „embedding“ znamená, že je videoklip vložen do stránky (ať už v podobě elementu , nebo třeba ) a přehrává se tedy přímo na stránce, i když je uložen na jiném serveru. Proto jsou ona tvrzení SOZA v rozporu.
Lukáš Jelínek Re:SOZA ustupuje nátlaku veřejnosti
Lukáš Jelínek 15. 06. 2011, 16:34:19
Odpovědět  Odkaz 
Sakra, požralo mi to elementy. Tak jinak - měl jsem na mysli elementy "object", "embed" a "iframe".

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz