přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Torvalds: Linux na desktopu neselhal

Torvalds: Linux na desktopu neselhal

Linux

Linus Torvalds se v diskusi na Embedded Linux Conference vyjadřoval k různým tématům. Například by obětoval dalších 25 let na to, aby Linux zvítězil i na desktopu.


Na letošním ročníku Embedded Linux Conference se Linus Torvalds v diskusi vyjadřoval k různým tématům. Například nevidí žádný bod, který znamenal začátek rozmachu Linuxu v embedded oblasti: „To se nestane přes noc. Neexistuje žádný konkrétní bod, který by mě překvapil. Překvapující hardware začal před 15 lety, když lidé začali používat Linux.“

A selhal Linux na desktopu? „[Linux] neovládl desktop tak, jako se mu to povedlo u mnoha jiných oblastí. Ovšem když se podívám na mé vlastní použití, můj desktop vypadá lépe, než jsem si kdy dokázal představit. Navzdory faktu, že jsem znám tím, že nebývám zdvořilý k některým lidem okolo desktopových UI, protože chci, aby moje práce byla hotova. Docela to není moje primární věc. Jsem teď velmi šťastný s linuxovým destopem; svůj projekt jsem začal kvůli svým vlastním potřebám a ty jsou skvěle naplněny. Proto to pro mě není selhání. Samozřejmě bych byl rád, kdyby Linux ovládl i tento svět, ale to se ukazuje jako velmi náročná oblast. Stále na tom pracuji. Už 25 let. A mohu v tom pokračovat dalších 25. Natřu jim to.“

Nahoru

Příspěvky

Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Jirka 8. 04. 2016, 21:22:16
Odpovědět  Odkaz 
"Ovšem když se podívám na mé vlastní použití, můj desktop vypadá lépe, než jsem si kdy dokázal představit."

Jo, totéž bych řekl o mé situaci. I přes výhrady, které mám vůči momentálnímu směřování linuxového GUI...
Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Branislav Dohoda 9. 04. 2016, 11:35:09
Odpovědět  Odkaz 
Mna by len zaujimalo, kedze viem ze nikdy neni konkretny o tom ake distro alebo ake ako on hovori (desktopove UI) pouziva, ze co vlastne povazuje za (můj desktop vypadá lépe, než jsem si kdy dokázal představit.) co tym misli a co vlastne on uziva aku distribuciu a ake desktopove prostredie teda ma on...

Lebo dnes najst defakto mat desktop aby to vyzeralo pekne, uhladne a slapalo to hladko a dobre sa vtom pracovalo, a hlavne aby to malo logiku je tazke. Mna tie zlepence ako je KDE, Openbox alebo ine kde musite mat jak GTK tak QT potom vselijake Enginy GTK QT prestali bavit, proste to je podla mna bulshit pozliepany a vzdy ale vzdy sa najde daco nejaky soft ktory ked otvorim nevyzera ako zbytok GUI alebo nesedi font a podobne, a furt sa stim hrat hladat preco kde a ako vrrr preboha ved je rok 2016. Preto jedine logicke a rozumne pokrokove prostredie je asi snad len Gnome (len ma neukamenujte teraz) kde je vsetko tak ako ma bit.

Takze Linus co ty vlastne pouzivas by mna strasne zaujimalo a asi pravdepodobne sa to nikdy nedozvieme :D

Dosiahnut aby Linux ovladol aj desktop uz dnes zase take tazke alebo hrozne nie je, ale trocha to kazia vyvojari tych vselijakyhc WM a Distribucii,,, je ich podla mna zbytocne ale zbytocne vela, ano pre skusenych ok, ma si s coho vybrat, ale ako novacik ach sledujem to u ludi ktorim dam na vyber a oni len cumia na to ze WTF, potom si vyberu XFCE a po nainstlovani povedia preco to je take skarede (koren urazu) a prvy dojem je v prdeli prvych 5minut rozhoduje o tom ci si to necha abo ne a 75% user si to nenecha :D a ani sa im necudujem. Je to na dlhu debatu ale urcite by vyvojari mali kurnik zapracovat na prvom dojme a vzhlade o tom neni pochib...
Lukáš Jelínek Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Lukáš Jelínek 9. 04. 2016, 13:44:00
Odpovědět  Odkaz 
Pokud si vzpomínám, tak Linus dříve používal KDE a pak přešel na GNOME. Ale to už je několik let, takže je možné, že už to neplatí.
Re: Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Branislav Dohoda 9. 04. 2016, 15:36:35
Odpovědět  Odkaz 
Hej maval KDE to si aj ja spominam, a tiez mas pravdu presiel neskor na Gnome, to je posledne co viem a distribucia to bola Fedora potom SUSE lebo vraj on s DEB distribuciami nechce nic mat i ked netusim preco to stoho eng clanku co som cital co on pisal som nevyrozumel neviem tak dobre eng.

Ja som tiez dlhe roky maval KDE4 to teraz v Debiane co je stable je na super stabilnej urovni, ale tam som sa potykal s disajnovimi problemamy a to ako v kazdom KDE to boli GTK aplikacie, temu jakztak to pobralo ale font a ine prvky ani za pana a to som si myslim vynalozil usilia az az nato aby to bolo jednotne a nepodarilo sa... KDezto naopak v GTK ked pouzijem QT aplikaciu tak neni ziaden problem nechapem no co uz....
Re: Re: Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Pavel Šimerda 10. 04. 2016, 09:26:58
Odpovědět  Odkaz 
„lebo vraj on s DEB distribuciami nechce nic mat“

To chápu.
Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
David 9. 04. 2016, 16:13:09
Odpovědět  Odkaz 
Ono ukázat začátečníkovi holou instalaci libovolné distribuce je nerozvážné, protože snad ani jedno distro není po základní instalaci hezké. Já si nejdřív nachystám třeba Lubuntu doinstaluju tam věci které v základní instalaci sice sou, ale né ty správný programy, dám tam nějakou pěknou tapetu. Proste aby přechod mezi Woknama a Linuxem byl co nejmíň dolestivej.
Re: Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Pavel Šimerda 10. 04. 2016, 09:33:26
Odpovědět  Odkaz 
V tom případě ale není chyba v tom, kdo to ukazuje, ale v té distribuci. Teď nemluvím o Gentoo a podobných geeky distrech, ale Ubuntu nebo Fedora Workstation, Fedora KDE a podobné by měly být okamžitě po instalaci plně použitelné. A to pokud možno i po estetické stránce.

Nevím jak jiné, ale verze Fedory z posledních let měly vždycky nějakou příjemnou zajímavou tapetu. V době, kdy jsem používa Debian, na mě taky působila výchozí instalace graficky dobře. Pokud jsou třeba LXDE a XFCE varianty v tomto špatné, stálo by za to na tom zapracovat.

Jinak já osobně používám spíše strohý geeky desktop. Momentálně mám Gentoo s i3 bez tapet a podobných hovadin, protože pro svoje účely nic takového nepotřebuju. Koukám do terminálu nebo do browseru, ne na tapetu, takže čistě černé pozadí naprosto vyhovuje.
Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Petr 10. 04. 2016, 12:50:11
Odpovědět  Odkaz 
Linux si myslím ještě zažije "boom", záleží také na mladé generaci. Když do někoho hold cpete Windowsy již od mala, nemá důvod přecházet, protože často ani neví, že něco jako Linux existuje.

O tom, že je Linux úspěšný svědčí už jen to, že od něj ostatní (hlavně MS) kopírují. Jak vzhled a chování (třeba více oken současně), tak i takové věci, jako použití mobilu zároveň i jako desktopu, atd. atd.


Sám Linux používám cca 10 let a vše co potřebuji k práci i zábavě na něm mám. Dost mých známých má také Linux a mám Linux úplně na všech PC/NB jako hlavní systém.

Widle nepoužívám, protože jsou na hnůj a kdo by lezl oknem do baráku, když může dveřma :-D

A přeji Linuxu, ať se mu daří a rozmůže se, alespoň na těch 40% na desktopu :-) no a pak na 99% :-D


PS: Najvíc mě docela štvou zloději, co většinu SW pokradli (Windows, MS Office, Photoshop, atd.) a pak, když jim povíte o alternativách, které jsou zdarma, tak ohrnují nos... A nejlepší na tom je, že ani ten kradený SW neumí pořádně používat a vystačí si jen s pár funkcemi :-) To samé u Androida - hromada zlodějů! co aplikace drze a bez sebemenšího zamyšlení krade. Sám si aplikace a vše kupuji a vždy, když to někomu povím, tak se diví, hold pro čechy je asi zlodějna úplně normální, jsme dost zdegenerovaný nemorální národ...
Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Pavel Šimerda 10. 04. 2016, 21:09:26
Odpovědět  Odkaz 
„hold pro čechy je asi zlodějna úplně normální, jsme dost zdegenerovaný nemorální národ...“

Oikofobie není o nic lepší než xenofobie. Jestli bylo možné s něčím ve vašem příspěvku souhlasit, ten závěr to úplně zabíjí.
Re: Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Karel 11. 04. 2016, 17:27:33
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel, nejedná se o Oikofobii, ale o praktické zkušenosti. Sám mám totiž podobné zkušenosti, že koho z okolí znám, tak mu připadá normální, mít nelegální SW, ať na PS, či MT. Takže s autorem souhlasím, jen bych dodal, nenechme se tím odradit, byť nás je asi menšina, kdo používá legální a open-source sw a je ochoten platit. Časem se snad lidé trochu posunou na "vyšší/jinou úroveň" smýšlení.

to Šimerda: Být vámi, přestal bych takto lidi škatulkovat, tím získáváte značně omezený pohled na svět s potřebou pořád někoho někam zařazovat, snažte se brát prosím lidi s nadhledem.
Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
root 11. 04. 2016, 21:26:32
Odpovědět  Odkaz 
O jakých alternativách je tady řeč? LO != alternative MS Office, GIMP != alternativa Photoshopu... Všechny tyhle FOSS softy nešlapou těm profi ekvivalentům ani po kotníky. Zažil jsem to sám a nikdy více - LO při zpracování většího množství dat padá, GIMP je oproti Photoshopu nesmírně pomalý (nejvíc to jde vidět při operacích s filtry) a v PiTiVi nejsem ani schopný nastříhat videa z GoPro z dovolené, protože to prostě při kompilaci finálního klipu padá. A iScan je taky paráda, která zmrší třetí skenované políčko kinofilmu ve filmovém skeneru. Kdo má dneska potřebu krást SW, když Windows jsou už v podstatě zdarma, Office za nějakých €5/měs. a Create Cloud o řád peněz víc??? Na FOSS jsem byl od roku 2007, ale komerční ekvivalenty jsou dneska dále, člověk se zkrátka s FOSS okrádá o notnou dávku user experience - bohužel tomu tak je (aspon na desktopu).
Lukáš Jelínek Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Lukáš Jelínek 10. 04. 2016, 23:30:58
Odpovědět  Odkaz 
Smazal jsem diskusní vlákno, které se dostalo do roviny osobních útoků a nemělo už nic společného s tématem článku. Prosím o kultivovanou a věcnou diskusi.
Re: Torvalds: Linux na desktopu neselhal
Pavel Šimerda 10. 04. 2016, 23:55:58
Odpovědět  Odkaz 
Díky a omlouvám se za svůj podíl na vzniku smazaného vlákna.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz