přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, USA chtějí více regulovat crowdfunding

USA chtějí více regulovat crowdfunding

Peníze

Mnoho open-source projektů je financováno prostřednictvím crowdfundingu. Americký regulátor SEC navrhuje zpřísnění jeho podmínek.


Crowdfunding, tedy získávání peněz formou dobrovolných příspěvků (za které často bývá nějaký bonus), je v poslední době oblíbenou metodou financování mnohých projektů – včetně těch, které se zabývají vývojem open-source softwaru nebo hardwaru, případně projektů, které open source nějak využívají. Mezi nejznámější případy patří (neúspěšný) pokus o získání prostředků na Ubuntu Edge, dále třeba kampaň na audit šifrovacího softwaru TrueCrypt nebo na rozvoj projektu Piwik. Velmi oblíbený jen crowdfunding pro vývoj počítačových her, mezi nejúspěšnější patří například Torment: Tides of Numenera nebo Pillars of Eternity, které budou k dispozici i pro Linux.

I pro provoz crowdfundingových služeb existuje řada open-source programů. Většina těch nejvýznamnějších využívá technologii Ruby on Rails.

Americká komise pro cenné papíry (Securities and Exchange Commission, SEC) nyní připravuje podstatné zpřísnění podmínek pro crowdfunding, zejména pro provoz služeb, které ho zajišťují. Návrh zavádí nový typ subjektu „funding portal“, přičemž každý provozovatel portálu bude muset mít tuto formu nebo být registrovanou makléřskou firmou; veškeré transakce crowdfundingového charakteru budou muset být prováděny skrze takové portály. Portály budou mít stanoveny informační a ohlašovací povinnosti.

Roční objem transakcí investora bude limitován (procentně, min. 2000 USD). Pokud obrat portálu nepřekročí 1 milion USD ročně, nebude tento podléhat povinné makléřské registraci. Mezi další omezení patří například zákaz nákupu osobních údajů o potenciálních plátcích, povinná registrace plátců (otevírání účtů na portálu), zákaz střetu zájmů (nikdo nesmí vykonávat funkci u portálu i příjemce peněz) nebo povinné pojištění portálů.

Nahoru

Příspěvky

Andrej Pavelka USA chtějí více regulovat crowdfunding
Andrej Pavelka 5. 01. 2014, 15:01:44
Odpovědět  Odkaz 
Úprimne, neviem, čo si mám o tom myslieť, ale prvá myšlianka bola, že USA chcú získať kontrolu alebo aspoň prehľad nad dianím. Nech je to ako chce, myslím si, že z toho nič dobré nevzíde.
Petr Valach USA chtějí více regulovat crowdfunding
Petr Valach 5. 01. 2014, 15:23:24
Odpovědět  Odkaz 
Podle mě je to v pořádku. Chystaná opatření ochrání přispěvatele a zamezí zneužití jména výrobců softwaru.

Nicméně jakoukoliv regulaci čehokoliv je třeba zvažovat.
USA chtějí více regulovat crowdfunding
p. 7. 01. 2014, 11:21:51
Odpovědět  Odkaz 
USA sa vzdy montuje do vsetkeho , od nafty az po tor... Kto to chce zmenit vysluzi si len ich pozornost.
USA chtějí více regulovat crowdfunding
NULL 7. 01. 2014, 13:38:40
Odpovědět  Odkaz 
Už se zase se.ou kam nemají. Někdo z vlády by si asi rád sáhnul na nějaký ten penízek z crowdfundingu. Klasický scénář: 1. pravidla 2.problém 3.zdanit 4.zadnit více. Jen čekám kdy Nás něco bodobného zasáhne v souvislosti s novým "Internetovým zákonem", tedy až nějakého chytráka z vlády napadne, že státní internetový dohled něco stojí a tak se zavede třeba "DOS paušálek".

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz