přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ústavní soud zrušil „data retention“

Ústavní soud zrušil „data retention“

Ústavní soud dnes zrušil část zákona o elektronických komunikacích, která ukládá povinnost záznamu a poskytování provozních a lokalizačních dat.


Povinnost záznamu provozních a lokalizačních dat u veřejných datových sítí a veřejně dostupných služeb elektronických komunikací a povinnost poskytovat tato data „oprávněným orgánům“ (souhrnně označované jako „data retention“) byly dlouhodobě předmětem kritiky ohledně toho, že jsou značným zásahem do soukromí lidí. Proto také skupina poslanců podala proti tomuto ustanovení ústavní stížnost.

Dnes Ústavní soud jednomyslně rozhodl, že je takováto povinnost (byť zakotvená na základě evropské směrnice) nepřípustným omezováním soukromí a příslušné odstavce, které povinnost ustanovovaly, společně s prováděcí vyhláškou zrušil. Podle soudu „napadená právní úprava porušuje ústavněprávní limity, neboť nesplňuje požadavky plynoucí z principu právního státu a je v kolizi s požadavky na omezení základního práva na soukromí v podobě práva na informační sebeurčení ve smyslu čl. 10 odst. 3 a čl. 13 Listiny, které plynou z principu proporcionality“.

Nahoru

Příspěvky

Ústavní soud zrušil „data retention“
trubka 31. 03. 2011, 12:08:38
Odpovědět  Odkaz 
Takže při soudní při se nebude brát zřetel na takto získaná data? Jinak super zpráva!
Lukáš Jelínek Re:Ústavní soud zrušil „data retention“
Lukáš Jelínek 31. 03. 2011, 12:17:04
Odpovědět  Odkaz 
Ohledně použití jako důkaz to není úplně jasné. Jde o přesně totéž jako u "prohlídek jiných prostor" se souhlasem státního zástupce. Ani v tomto případě zatím není jasno. Obecně jsou nezákonné důkazy nepřípustné, ovšem v tomto případě to nemusí tak úplně platit.
Ústavní soud zrušil „data retention“
lzap 31. 03. 2011, 13:09:45
Odpovědět  Odkaz 
Chápu to dobře, že se to týká například i poskytovatelů webového obsahu (providerů)? Zajímavé.
Re:Ústavní soud zrušil „data retention“
Lukáš Jelínek 31. 03. 2011, 14:17:40
Odpovědět  Odkaz 
Poskytovatelé webového obsahu tomu nepodléhali. V první fázi účinnosti ZoEK to sice vypadalo, že webhosteři atd. pod tento zákon budou patřit, ale ČTÚ to kopal od sebe, nakonec to skončilo novelou živnostenského zákona, která jednoznačně zařadila webhosting mezi živnosti. Tím už bylo definitivně jasné, že tento druh podnikání není v režimu ZoEK se všemi důsledky, tedy i s tím, že se na něj nevztahovalo data retention.
Ústavní soud zrušil „data retention“
alda81 31. 03. 2011, 19:28:52
Odpovědět  Odkaz 
skvělá zpráva pro zloděje a lumpy, dalo by se to napsat i jinak - skvělá zpráva pro poslance v čele s právním expertem z plzeňských práv M. Bendou
Lukáš Jelínek Ústavní soud zrušil „data retention“
Lukáš Jelínek 31. 03. 2011, 21:11:04
Odpovědět  Odkaz 
Na otázky ohledně konce data retention, ale i problematiky kamerových systémů apod., v pořadu Hyde Park programu ČT 24 odpovídal soudní znalec prof. Vladimír Smejkal. Pořad je k dispozici v archivu ČT.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz