přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky

Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky

Stop

Chytré zámky od firmy LockState se po aktualizaci firmwaru zablokovaly a šlo je otevřít jen fyzickým klíčem. Firma nabízí výměnu.


Po nedávném ransomwarovém útoku na rakouský hotel je tady další podobná událost, ovšem s odlišnou příčinou. Chytré zámky LockState RemoteLock 6i se po aktualizaci firmwaru zablokovaly – nešlo je odemknout pomocí klávesnice (zbyla jen možnost odemčení fyzickým klíčem) a zároveň ztratily spojení se servery výrobce (a tedy možnost je jak odemknout vzdáleně, tak aktualizovat na opravený firmware).

Chytré zámky RemoteLock 6i se prodávají především v rámci programu Host Assist firmy Airbnb a umožňují uživatelům, kteří pronajímají své byty a domy prostřednictvím Airbnb, snáze řídit přístup do obydlí.

Firma postiženým zákazníkům nabídla výměnu příslušné komponenty zámku – s tím, že ji mohou buď nejdřív poslat zpět a získat novou, nebo si novou vyžádat a pak původní poslat zpět.

Zámek LockState RemoteLock 6i (zdroj: propagační video firmy LockState) Zámek LockState RemoteLock 6i (zdroj: propagační video firmy LockState)

Nahoru

Příspěvky

Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
Jirka 15. 08. 2017, 00:56:41
Odpovědět  Odkaz 
Jo jo, není nad to svěřit základní životní funkce (nemyslím teď těla, ale lepší pojmenování mě momentálně nenapadá) "high-tech" elektronice, a ještě lépe nějaké proprietární a vzdálené, neznámému cloudu apod. Ještě že v tomto případě zůstala možnost použití klíče (fuuuuj, něčeho tak nemoderního a beznadějně zastaralého).

Kam ta demence spěje?

Opakuju, že to říkám jako celoživotní technik elektronik - tím spíš totiž mám představu, co všechno se může stát, ať už náhodně či naopak zcela úmyslně. Ale proti zhovadilosti marketingu, debilitě "vývoje" za každou cenu a tupému stádu spotřebitelů se toho dá dělat málo. Snad jen ve svém nejbližším okolí...
Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
m 15. 08. 2017, 08:39:08
Odpovědět  Odkaz 
Také mě po přečtení článku napadla otázka, jak velký musí být člověk debil, aby si dobrovolně namontoval do baráku zámky, ovladatelné odkudsi z venku, navíc závislé na kdejaké chybě ve firmwaru...
Ten boj je marný. Hloupost je základní lidská vlastnost. Pouze je, naštěstí, distribuována ne úplně rovnoměrně.
Re: Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
Jirka 15. 08. 2017, 11:23:13
Odpovědět  Odkaz 
"Hloupost je základní lidská vlastnost. Pouze je, naštěstí, distribuována ne úplně rovnoměrně."

No jo, ale Gaussova křivka (podle které to funguje) nevypadá zase tak úplně optimisticky ;-)

Nehledě k tomu, že - bohužel - když bude třeba někdo špičkový doktor*, tak klidně půjde cestou toho remote cloud wifi hyper super mega locku, protože sice inteligenci má, ale jaksi je zaměřena jinam.

No a lživý a podvodný marketing ho tam dotlačí, i kdyby nakonec přece jen nechtěl...

(*) nic proti doktorům, naopak, napadlo mě to jen jako příklad a to jsem přitom poznal více neź jednoho, co rozhodně nebyl tecchnicky mimo...
Re: Re: Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
m 15. 08. 2017, 15:34:38
Odpovědět  Odkaz 
V tomto případě technické vzdělání nepotřebujete. Stačí úplně obyčejný selský rozum. Takže kromě absoloventů multikultigenerové teatrologické antropologie s kurzem čerpání evropských dotací by tu úvahu mohl zvládnout téměř každý.
Re: Re: Re: Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
nobody 18. 08. 2017, 00:10:19
Odpovědět  Odkaz 
a co kdyby jsi zkusil selsky rozum pouzit ty sam? ;)

ten zamek dodava spolecnost co sprostredkovava pronajmy bytu, tedy lide si takovy zamek instaluji kdyz planuji nabizet byty k pronajmu, pak je pro ne vhodne v tom ze moho zamezit pristup najemci s kterym jsou "nejake" problemy, snadneji nez ho zadat o vraceni klice, to ze je zamek ovladan pres "cloud" je sice smutna vec, na druhou stranu se neda od lidi co pronajimaji byty ocekavat ze budou v garazi vyrabet elektronickej zamek za pouziti Arduina a programovat si vlastni firmware, aby to zapojili do sveho homemade na verejne IP postaveneho systemu ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
Kail 19. 08. 2017, 00:26:08
Odpovědět  Odkaz 
Celý ten systém řízení zámků přes cloud je absurdní a k ničemu. Jde vidět, že cloud je a bude ještě jeden velký průser. Jak pro politické (mezistátní) tak i osobní vydírání. To jen někdo zas nasypal do hlav nám jak je to super a zas jen ušetříte a rozšíříte možnosti o kterých se ani nezdá. :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
m 21. 08. 2017, 13:25:21
Odpovědět  Odkaz 
Dost špatný pokus...
Pokud by k ovládání těch zámků měl přístup pouze majitel nemovitosti, dá se to pochopit.
Pokud takový majitel umožní přístup softwaru z jakéhosi cloudu(jinak řečeno lepšího clusteru serverů), nad kterým nemá kontrolu, je to idiot nebezpečný sám sobě a ohrožující své zákazníky.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
nobody 23. 08. 2017, 23:22:03
Odpovědět  Odkaz 
znovu si precti na co reagujes, pokud ti to nedocvakne, jsi idiot sam protoze vyzyvas pouzivani (zdraveho) selskeho rozumu, ale sam ho pouzijes jen na to co se ti hodi ;)
Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
Kail 17. 08. 2017, 07:59:30
Odpovědět  Odkaz 
Já tomu říkám MATRIX, který žije svým životem vedle nás a čím dál více nás ovlivňuje. Někdy už kvůli němu i umírají lidé.
Není to jen elektronika, ale jsou to i zákony.
Vše se zrychluje a vývojově se nestačí odstraňovat chyby v softwaru a i ve firmwaru. Hodně zařízení je beta a ne-li alfa. Jestli jste si všimli chybovost systémů okolo nás jen a jen přibývá. Letadla nemůžou vzlétnout a přistát z důvodu výpadku serveru, zablokované dveře do hotelu, firma nemohla používat claoudový řídící systém a další a další.
Vadná aktualizace firmwaru zablokovala chytré zámky
Kail 17. 08. 2017, 11:19:10
Odpovědět  Odkaz 
Další typická ukázka MATRIXu
http://archiv.ihned.cz/c1-65846580-vinou-googlu-jsem-bez-prace-vymazte-me-zada-exbanker

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz