přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vyšel TeX Live 2009

Vyšel TeX Live 2009

Nedávno vyšel TeX Live, univerzální sada nástrojů pro práci s TeXem a přidruženými programy.


TeX Live můžete získat jako člen TUGu (TeX User Group, v ČR a SR CSTUG) nebo si ho můžete stáhnout ve formě DVD obrazu. Měl by být součástí repozitářů všech velkých distribucí - nová verze tam ovšem ještě zřejmě nebude.

TeX Live je něco jako distribuce, jak ji známe v případě GNU/Linuxu. Obsahuje spustitelné programy pro Unix/Linux a Windows, pro Macy existuje speciální odnož. Dále pak samozřejmě obsahuje zdrojové kódy, manuály, příručky, příklady, makra a balíčky z archivu CTAN. Kompletní informace najdete v příručce TeX Live.

TeX a jeho nadstavby (např. LaTeX, AMS-TeX, MusicTeX a další) jsou vysoce kvalitními nástroji pro sazbu všeho druhu. Pomocí kvalitního editoru a LaTeXu může i mírně pokročilý uživatel produkovat esteticky hodnotné práce. TeX se zhusta používá v akademickém prostoru, ale nejen tam. Pro práci s ním jsou k dispozici stovky dalších programů pro správu bibliografických citací, vytváření rejstříků, zpracování výstupů z databází, sazbu magazínů apod. Naše články věnující se TeXu a spol.:

Připravuje se také jednoduché a univerzální prostředí TeXworks, jež je vyvíjeno pro Linux, Windows a Mac OS X. Bude možné pracovat na textu a současně sledovat výsledek. Praktické bude propojení výsledného PDF se zdrojovým kódem - po klepnutí do PDF se kurzor myši přesune na adekvátní místo ve zdrojovém textu.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Ivan Bíbr Vyšel TeX Live 2009
bibri 25. 11. 2009, 11:54:46
Odpovědět  Odkaz 
Drobnost: CTSTUG -> CSTUG
Vlastimil Ott Re:Vyšel TeX Live 2009
Vlastimil Ott 25. 11. 2009, 13:55:41
Odpovědět  Odkaz 
Dík, opraveno
Petr Šafařík Vyšel TeX Live 2009
Peťoš 5. 12. 2009, 20:59:25
Odpovědět  Odkaz 
Pro ty, kteří by rádi zkusili TeXWorks (viz poznámku) v Mandriva Linuxu 2010.0 32bit jsem tento připravil do svého repozitáře.
http://physics.muni.cz/~petos/mandriva

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz