přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vývojář X.Org představil generátor náhodných čísel ChaosKey

Vývojář X.Org představil generátor náhodných čísel ChaosKey

ChaosKey

Keith Packard, bývalý vývojář X.Org, představil na konferenci DebConf 16 svůj levný open-source generátor náhodných čísel ChaosKey. Do výroby jde prvních 1 000 kusů.


Keith Packard je bývalým vývojářem X Window Systemu a X.Org. V posledních letech se věnoval vývoji levného hardwarového generátoru náhodných čísel, který bude možné připojit k počítači přes USB a který bude kompletně otevřený (software i hardware). Nyní jeho snaha vrcholí – na konferenci DebCof16 oznámil, že je vývoj hotov a zahajuje se výroba prvních 1 000 kusů.

Generátor ChaosKey je ve své verzi 1.0 (to je ta, která jde nyní do výroby) založen na SoC STM32F042 s mikrokontrolérem ARM Cortex-M0, operační pamětí 6 KB a flashovým úložištěm 32 KB. Ke generování šumu se používá dvojice tranzistorů PMBT3904 a spínaný měnič AP3015, sestavu doplňuje operační zesilovač OPA356. K návrhu obvodů byly využity otevřené nástroje z projektu gEDA.

Prototyp generátoru ChaosKey bez pouzdra (zdroj: web projektu ChaosKey) Prototyp generátoru ChaosKey bez pouzdra (zdroj: web projektu ChaosKey)

Nahoru

Příspěvky

Vývojář X.Org představil generátor náhodných čísel ChaosKey
Martin 10. 07. 2016, 20:37:14
Odpovědět  Odkaz 
Možno divná otázka ale... K čomu je to prakticky dobré? Nestačí generátor integrovaný v každom OS?
Re: Vývojář X.Org představil generátor náhodných čísel ChaosKey
Bastlíř 10. 07. 2016, 21:20:37
Odpovědět  Odkaz 
Generátory náhodných čísel bývají zpravidla založeny na určitém, a teoreticky odvoditelném matemetickém algoritmu. Nejsou to tudíž generátory náhodných čísel, ale generátory tzv. pseudonáhodných čísel...

Btw. zajímavý projekt :)
Lukáš Jelínek Re: Re: Vývojář X.Org představil generátor náhodných čísel ChaosKey
Lukáš Jelínek 11. 07. 2016, 00:01:19
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak. Generátor v systému sbírá entropii z různých zdrojů a balancuje se tam mezi požadavkem na dostatečné množství entropie (aby šla generovat pseudonáhodná čísla v dostatečném množství, jinak může uživatel čekat a čekat ... běžně třeba generování klíče pro GnuPG může trvat i desítky sekund nebo dokonce minuty) a dostatečnou kvalitou (rovnoměrností rozložení a neovlivnitelností - například síťová rozhraní lze mnohdy snadno ovlivnit).

Oproti tomu hardwarové generátory využívají vhodné fyzikální principy, například Poissonův šum nebo rozpady atomových jader. Mohou poskytovat náhodná čísla v dostatečném množství (návrh generátoru se přizpůsobí požadavkům) a nejsou nijak jednoduše ovlivnitelné.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz