přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, DVD Shrink v Linuxu

DVD Shrink v Linuxu

Potřebujete si v Linuxu zálohovat své video DVD a nativní K9copy nesplňuje vaše požadavky, nebo se prostě po přechodu z Windows nechcete učit jiný software? Pak vyzkoušejte kombinaci Wine & DVD Shrink.


Zastávám názor, že je vždy lepší v Linuxu používat aplikace pro něj určené. Pro zálohování video DVD tu máme např. K9copy. Avšak po nezdařeném pokusu o zprovoznění programu jsem se po předchozích pozitivních zkušenostech s Wine a VirtualDubem rozhodl vyzkoušet mezi uživateli Windows oblíbený freeware DVD Shrink. K mému překvapení fungoval v Linuxu velmi dobře.

WINE (Wine Is Not an Emulator) je projekt, který umožňuje na UNIXových (a tedy i linuxových) systémech spouštět aplikace pro MS Windows. Jedná se o open-source implementaci Windows API (aplikačního programovacího rozhraní), Wine tedy není emulátorem Windows, ale vrstvou zprostředkovávající systémové požadavky Windows aplikací.

Wine nevyžaduje pro své fungování Microsoft Windows, jde o svobodnou alternativu k Windows API a neobsahuje žádné části kódu firmy Microsoft. Proto se může stát (a hojně k tomu také dochází), že některé Windows aplikace běží pod Wine rychleji než v samotných Windows. Jak je to možné? Zkrátka API od Wine je mnohdy napsáno efektivněji než to od Microsoftu.

Jak začít

Pokud jste Wine zrovna čerstvě nainstalovali, spusťte v konzoli příkaz wine, který ve vašem domovském adresáři vytvoří skrytý adresář .wine/ obsahující nezbytnou konfiguraci a adresáře. V něm najdete také adresář drive_c/, jenž obsahuje standardní strukturu systémového disku MS Windows. Zde vytvořte adresář např. install/, do kterého budete kopírovat instalační soubory Windows aplikací.

Z internetu si stáhněte instalační exe soubor (já úspěšně používám dvdshrink32setup.exe spolu s Wine verze 20050725) a uložte jej do adresáře install/ a v něm pak zadejte v konzoli wine ./dvdshrink32setup.exe. Rozběhne se klasická grafická instalace jako ve Windows. Během instalace zaškrtněte volbu Don't create a Start Menu folder a na další obrazovce odškrtněte volby Create a desktop icon a Create a Quick Launch icon. Tyto volby bývají často příčinou chybových hlášení Wine při instalaci Windows aplikací.

Obrázek: Úvodní obrazovka instalátoru DVD Shrink 3.2.

DVD Shrink spustíme z konzole např. pomocí

wine "c:\Program Files\DVD Shrink\DVD Shrink 3.2.exe"

Nejprve nastavíme aplikaci tak, abychom minimalizovali možné problémy ve Wine. V menu Edit-Preferences na první záložce zrušte zaškrtnutí u volby Run analysis and backup in low priority a na záložce File I/O zrušte zaškrtnutí u Enable burning with Nero.

Wine se stále vyvíjí. Mnohé oblasti Windows API ještě nebyly důkladně prostudovány a naprogramovány (což ztěžuje licenční politika firmy Microsoft). Proto se nezřídka stává, že Windows aplikace pod Wine nefungují spolehlivě, havarují či vůbec nejdou spustit. Na domovských stránkách projektu najdete databázi čítající tisíce Windows aplikací s popisem, jak ve Wine fungují a s čím jsou problémy. Tuto databázi vytvářejí registrovaní uživatelé.

DVD Shrink přistupuje k DVD výměnným médiím pomocí ASPI rozhraní. To nejspíš přinese ve Wine problémy (po pravdě to bývá občas problém i v samotných Windows). Nejprve vložte do mechaniky video DVD a zajistěte, aby bylo připojeno jako datové DVD (ve vašem oblíbeném správci souborů se podívejte na obsah DVD a musíte na něm najít adresář VIDEO_TS).

ASPI (Advanced SCSI Programming Interface) je rozhraní (API) umožňující komunikaci SCSI zařízení s programy, které ji využívají, to vše pod systémy Microsoft Windows. Původním tvůrcem byla společnost Adaptec, v současnosti si lze z internetu stáhnout mnoho verzí, od již zmiňovaného originálu až po produkty jako ForceASPI nebo Frog ASPI. Svou verzi vydává i společnost Nero Inc. (Zdroj cs.wikipedia.org)

Nyní se pokuste otevřít data na DVD. Použijte k tomu ikonu Open Files nebo menu File‑Open. V dialogovém okně najděte linuxový adresář /mnt/ a v něm označte vaše zařízení s DVD a dejte OK. Jestliže se spustí analýza disku, máte vyhráno a můžete přejít k práci s DVD Shrink.

Obrázek: Analýza video DVD disku

Pokud se však zobrazilo chybové hlášení o ASPI, ukončete DVD Shrink a zkuste nejprve nastavit jinou verzi Windows v konfiguraci Wine – v konzoli zadejte příkaz wincfg. Na první záložce Application stiskněte Add aplication a najděte exe soubor aplikace DVD Shrink (viz cesta výše) a následně v rozbalovacím seznamu Windows Version vyberte Windows NT 4.0. Znovu spusťte DVD Shrink. Vyzkoušejte ikonu Open Disc nebo Open Files.

Obrázek: Změna verze Windows ve Wine pro konkrétní aplikaci

Pokud problémy s ASPI stále přetrvávají, budete muset nejprve uložit obraz DVD média na pevný disk a obejít takto nutnost přístupu na DVD za využití ASPI. V Linuxu jsme naštěstí na takovéto situace dobře připraveni. Připravte se však na potřebu 3-8 GB volného místa. Otevřete příkazový řádek, přepněte se do vhodného adresáře a použijte příkaz

mkisofs -dvd-video -o dvd_film.iso /mnt/cdrom/

Předpokladem je nekryptované video DVD médium připojené jako data. Pokud je však DVD kryptované (DVD Shrink při analýze zobrazuje v náhledu videa nesmysly), DVD Shrink si s ním přes Wine neporadí (v nativních Windows bez problémů) a my budeme muset použít jiný nástroj ke stažení na disk – mkisofs pouze čte data tak, jak jsou na DVD uložena, neprovádí s nimi žádné operace. Naproti tomu utilita dvdbackup využívá knihovnu libdvdcss k dekódování šifrovaného obsahu video DVD. Příkaz má podobu

dvdbackup -M -i /dev/hdc -o .

Tečka na konci příkazu je nutná. V aktuálním adresáři se vytvoří adresář se jménem DVD disku obsahující zrcadlovou strukturu média. Do tohoto adresáře pak naveďte DVD Shrink ikonou Open Files.

Tip: U dvouvrstvých DVD médií se mi občas stávalo, že se mechanika nechtěla posunout do druhé vrstvy a DVD Shrink hlásil chyby čtení. V oblíbené aplikaci pro přehrávání DVD jsem film posunul až ke konci a mechanika se chytla (bez vysunutí média z mechaniky).

Obrázek: DVD Shrink přes Wine v plné parádě

Práce s DVD Shrink

Návodů k použití DVD Shrink je na internetu celá řada, nebudu se zde zabývat celým postupem a všemi funkcemi, jen se zaměřím na specifika spojená s provozem přes Wine. Výjimka však potvrzuje pravidlo, takže si neodpustím několik – ovšemže dle mého názoru nepostradatelných – poznámek. Zde je první: proveďte důkladnou analýzu zdroje (File-Deep Analysis), což je jakási obdoba dvou průchodového enkódování. Odměnou za čekání vám bude kvalitnější výsledná rekomprese. V hlavním okně DVD Shrink při běhu pod Wine nefunguje okno náhledu vlevo dole.

Výslednou kvalitu rekomprese DVD můžete ještě zvýšit zaškrtnutím volby Compress video with high quality adaptive error compensation na záložce Quality Settings. Metoda spočívá v tom, že komprimovaný výsledek je porovnáván s originálem, a pokud jsou zjištěny nežádoucí rušivé elementy v obraze, je tomu přizpůsoben proces komprese. To však znamená zvýšené nároky na procesor a tudíž delší dobu rekomprese. Konkrétní mód (smooth/ sharp atd.) záleží na povaze zdrojového videa a je potřeba zkoušet.

DVD Shrink nabízí dvě možnosti zálohování video DVD – úplnou zálohu (Full Disc), kdy zůstane zachována struktura disku a všechna menu (lze však vynechat vybrané zvukové stopy a titulky), nebo nové uspořádání disku (Re-author), v tom případě však přijdete o všechna menu; touto volbou se nadále nebudeme zabývat. Volbu provádíte stejnojmennými ikonami v hlavním okně.

Zálohování (rekompresi) DVD spustíte ikonou Backup! Otevře se dialog, kde na záložce Options zrušte všechna zatržítka, čímž minimalizujete riziko pádu Wine. Dále na záložce Quality Settings zatrhněte Perform deep analysis, pokud jste ji ještě neprovedli. A konečně na záložce Target Device vyberte ISO Image File jako backup target a u target image file nastavte adresář, kam chcete uložit ISO obraz výsledného video DVD, který pak vypálíte např. pomocí K3b. Stiskněte OK a zbývá už jen čekat.

Obrázek: Nastavení procesu zálohování DVD

Za běhu aplikací přes Wine se mi vyplatilo omezit ostatní práci nebo alespoň nechávat Wine okna viditelná. Rovněž se nevyplácí aplikace běžící přes Wine všemožně „trápit“, ale provádět jen opravdu nezbytné úkony.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

DVD Shrink v Linuxu
Septyk 7. 09. 2007, 17:05:04
Odpovědět  Odkaz 
Pokud se nepletu tak je i nativní linuxová verze ne?
Tomáš Hanusek DVD Shrink v Linuxu
Tomáš Hanusek 7. 09. 2007, 17:30:43
Odpovědět  Odkaz 
Nevím o ní. Můžete sem dát odkaz?
DVD Shrink v Linuxu
Septyk 7. 09. 2007, 19:51:05
Odpovědět  Odkaz 
TO hledám půl dne a nemůžu to nejít :)
Ale přísalbych že jsme měl doma někde rpm balík dvd shrink.
Mám doje že to bude asi tohle
http://dvdshrink.sourceforge.net/
xDVDShrink
Je taky možný že to spolu nemá nic společnýho :) , jen ten název.
Re:DVD Shrink v Linuxu
Miro "churchyard" Hrončok 7. 09. 2007, 22:13:28
Odpovědět  Odkaz 
> Je taky možný že to spolu nemá nic společnýho :) , jen ten název.
přesně tak, název a funkci, ale z vlastní zkušenosti > xdvdshrink mi nefungoval
DVD Shrink v Linuxu
příkaz wine 7. 09. 2007, 22:20:33
Odpovědět  Odkaz 
Samotný příkaz wine složku nevytvoří. Vyhodí jen verzi.
Je potřebu zavolat ten příkaz s nějakým parametrem (libovolným), třeba
wine bleh
vypíše to, že bleh.exe neexistuje a udělá složku, je dokonce i ěnjaký příkaz na udělání složky, ale nemůžu ho najít.
DVD Shrink v Linuxu
Vlastimil Kotas 7. 09. 2007, 23:03:31
Odpovědět  Odkaz 
http://k9copy.sourceforge.net/ ...?
Tomáš Hanusek Re:DVD Shrink v Linuxu
Tomáš Hanusek 9. 09. 2007, 13:32:05
Odpovědět  Odkaz 
Poznámka ke K9copy viz první odstavec za perexem. Jinak bych napsal i o něm. Ale nemůžu ho zprovoznit, takže to čeká na někoho jiného...
Martin Šín Re:Re:DVD Shrink v Linuxu
Martin Šín 10. 09. 2007, 21:44:08
Odpovědět  Odkaz 
k9copy používám již nějakou dobu a prakticky bez žádných problémů. Takže můžu jen doporučit. Zatím jsem nenarazil na žádné DVD honosící se formátem "DVD Video", které by mi nepřevedl.
Re:Re:Re:DVD Shrink v Linuxu
Jax 11. 09. 2007, 12:28:25
Odpovědět  Odkaz 
Dříve mi K9Copy nefungoval správně (byly tam nějaké chyby s výběrem jazyka), ale nynější verze je už ok a řekl bych, že pracuje lépe než DVDShrink.
DVD Shrink v Linuxu
luboš 12. 09. 2007, 10:16:40
Odpovědět  Odkaz 
používám K9Copy,je běžný v distrech jako ubuntu,mandriva,SAM(v balíčcích) a mě funguje perfektně zatím jsem neměl žádný problém-pálím přes nero linux3,bohužel jine linuxové softy na tenhle zatím nemají takže jsem si ho koupil, třeba s K3b mi nikdy nešla DMA, s nerem je to bez problému zkontroluje si samo jestli je DMA na IDE zařízeních zaplá takže frčím jako o život-nevíhoda tohoto softu je cena 860 kč, ale stojí to za to
Tomáš Hanusek DVD Shrink v Linuxu
Tomáš Hanusek 13. 09. 2007, 18:54:14
Odpovědět  Odkaz 
Jsem rád, že K9Copy tak chválíte, budu si ho muset rozchodit a kouknout mu na zoubek :-) Ale v 99,9% případů komprimuju DVD do AVI.
Pokud jde o K3B, občas se najdou problémy ve skopupráci s některými mechanikami (měl jsem několik Plextorů a v pohodě), ale jinak je to soft IMHO plně srovnatelný s Nerem.
Re:DVD Shrink v Linuxu
Robert 15. 09. 2007, 05:25:51
Odpovědět  Odkaz 
I prevod do avi na CD K9copy umi ;)
DVD Shrink v Linuxu
Jan Kunc 16. 09. 2007, 01:26:01
Odpovědět  Odkaz 
většině absolutně nerozumím takže někdy radši zase na bowlingu.čau Honza K.
Tomáš Hanusek Re:DVD Shrink v Linuxu
Tomáš Hanusek 18. 09. 2007, 11:02:23
Odpovědět  Odkaz 
Jasně, Honzo, ahoj :-)
DVD Shrink v Linuxu
Rafan Bej 2. 11. 2007, 09:46:59
Odpovědět  Odkaz 
To je kure asi jako dobre do počitača na ty devedečka jak to kolega furt nosi do hospody. Asi mu o tym řeknu, bo on to kupuje od jedne take vydřiďury za pul sta od kusa. Nebo se to naučim robiť a budu mu to nosit za dva piva, což mu vyjde levnějši, bo u nas je dvanactka za 19. Fajny članek, akurat, že je napisany pro pražaki, bo ja sem tymu chuja rozumněl a jak by tam něbylo tych obrazku, to bych ani nevěděl, že to je na ty devedečka.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Tomáš Hanusek

Tomáš Hanusek

Vystudoval VŠE v Praze, obor Hospodářská politika. Linux používá od počátku třetího tisíciletí a to hlavně kvůli jeho volnosti, variabilitě a komunitě uživatelů. V Linuxu se zajímá o multimédia a programování v Perlu. K dalším zájmům patří pasivně motorismus a aktivně přátelé.


  • Distribuce: Mandriva Linux

| proč linux | blog