přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pinnacle Studio

Pinnacle Studio

Program Studio pro zpracování videa od společnosti Pinnacle nemusím sáhodlouze představovat. Považuji za zajímavé podívat se na vlastnosti Studia očima příležitostného uživatele a z této perspektivy porovnat jeho některé vlastnosti s programy Cinelerra a MainActor, které jsou k dispozici na Linuxu.


Studio není pouhým střihovým programem. Představuje komplexní řešení pro zpracování videa v amatérských podmínkách. Aniž byste opustili prostředí programu, můžete si stáhnout video z analogového nebo digitálního zdroje, sestříhat ho, doplnit o další zvukové stopy, o titulky a provést jeho export např. na DVD. Veškeré funkce a principy ovládání Studia byly od počátku jeho vývoje zaměřeny na co nejjednodušší použití mírně poučeným uživatelem i za cenu omezení rozsahu některých funkcí. Svojí koncepcí se tedy Studio liší od programů Cinelerra a MainActor, jejichž principy ovládání jsou nastaveny přece jenom spíše pro maximální funkcionalitu.

Pinnacle Studio

Import videa

Studio verze 9 a 10 dokáže přímo importovat video z libovolného analogového nebo digitálního zdroje. Samozřejmě za předpokladu, že máte počítač vybaven potřebným hardwarem. Podobný nástroj na zachytávání videa je možné nalézt u linuxových konkurentů Studia, programů Cinelerra a MainActor. Cinelerra vinou přílišné "padavosti" a nepřehledného nastavení zachytávací části beznadějně prohraje, MainActor při zachytávání z digitální kamery dobře udrží krok se Studiem, bohužel pod Linuxem neumí zachytávat video z analogového zdroje.

Předzpracování klipů

Studio umožňuje automatické rozdělení zachyceného videa do klipů. MainActor detekci scén zvládne stejně dobře jako Studio, Cinelerra nic podobného nemá. Jste-li zvyklí na práci pomocí dvou monitorů, rychle na tento návyk zapomeňte. Ve Studiu si budete muset vystačit s jediným. Technika "táhni a pusť" funguje při použití monitoru na jedničku s hvězdičkou.

Studio je vybaveno poloautomatickým generátor hudby SmartSound, který dokáže podle zvoleného stylu připravit kupodivu docela použitelný hudební doprovod sladěný se střihem vašich klipů.

Střih a přechodové efekty

Běžný uživatel nejspíše bude na časovou osu pokládat klipy vytvořené pomocí detekce scén a propojí je přechodovými efekty, kterými je Studio hojně zásobeno. Křivky průběhů a další parametry přechodových efektů nejsou na rozdíl od MainActoru a Cinelerry nastavitelné, uživatel může ovlivnit pouze výběr efektu a jeho délku.

Mnoho přechodových efektů a filtrů je označeno zámkem. Ten nám připomene, že se nacházíme na "temné straně síly" a spousta toho, co Studio umí, je pouze za příplatek.

Titulky a Menu DVD

Titulkovač TitleDeco, který je součástí Studia, skvěle zapadá do jeho uživatelsky přívětivé koncepce. Má příjemně intuitivní ovládání, ale někdy si příliš domýšlí, co vlastně chcete dělat. Editor menu DVD připomíná TitleDeco a časování menu integrováno do časové osy. Pro nepříliš komplikovaná menu nástroj skvěle dostačuje. Cinelerra ani MainActor authoringový nástroj neobsahují.

Práce se zvukem

Zapomeňte na neomezený počet zvukových stop. Studio nabízí kromě zvukových stop patřících ke dvěma videostopám pouze jednu stereo stopu pro hudební doprovod, druhou pro komentáře, které si můžete namluvit například pomocí mikrofonu ve vestavěném nahrávacím nástroji. Tedy nic pro zvukaře, ale též snadno pochopitelné a ve většině případech dostačující.

Studio Plus 10 je komerční produkt a jeho licenci si je možné pořídit za 2 590 Kč (zdroj www.exac.cz).

Export videa

Modul exportu videa je jednou z nejpropracovanějších částí Studia. Můžete si zvolit, na jaké médium a v jakém výstupním formátu bude video vyexportováno. Máte-li příslušnou kartu, může být cílem vašeho videa například analogová videokazeta. V současnosti bude asi nejpoužívanější volba exportu přímo na DVD. Studio vám nejen pohlídá kompatibilitu formátu, ale též za vás vypočítá optimální datový tok pro dokonalé zaplnění média. Po skončení renderingu výsledného videa a vypálení média vám z vypalovací DVD mechaniky vyjede hotové DVD kompatibilní se stolními přehrávači.

Shrnutí

Z pohledu amatérského střihače Studio na hlavu porazí profesionálně se tvářící program Cinelerra. Porovnání s MainActorem je složitější. V čistém porovnání možností při střihu videa MainActor zvítězí, ale integrovaný authoring dává v celkovém hodnocení Studiu značnou výhodu. Proto je škoda, že Studio běží výhradně pod Windows.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Pinnacle Studio 9
Vlado 28. 06. 2007, 13:20:09
Odpovědět  Odkaz 
Po vytvoření projektu jsem začal export videa ve formátu DVD. Před koncem tvorby filmu se proces zastavil. Několikrát jsem to opakoval se stejným výsledkem. Na D: mám složku pro finální produkt. Zde se mi po opakovaném exportu vytvořili složky s názvem filmu /4x/a nejdou odstranit, jsou prázdné. Co dělám špatně??? Možné chyby. Jak odstranit prázdné složky???
Pinnacle Studio 9
Lubomír Čevela 3. 07. 2007, 22:16:15
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,
Studio je extrémně "háklivé" na stav Windows. Stačí instalace několika programů a Studio se začne chovat prapodivně. Zkuste se podívat do temporary adresáře Studia. Defaultní je tuším v C:/Program Files/Pinnacle/Studio 9/Temp.
Pinnacle Studio
Petr 28. 07. 2007, 23:55:01
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, dokážete mi poradit? V Pinnacle studio 9 se mi zasekl projekt - nejde upravit /operace se nezdařila/ a nejde vyexpedovat /při renderování se zastaví/. Co s tím? Díky. P.
Pinnacle Studio
Andrea 29. 07. 2007, 23:01:54
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj. Kdo by mi prosím poradil. Mám Pinnacle studio 9 a chtěla bych si pořídit něco novějšího. Ale nejsem si jista který s produktu by to měl být. Jde mi o nové efekty, stíračky a podobné věci. děkuji za odpověď.
Pinnacle Studio
Stanislav 12. 11. 2007, 14:38:56
Odpovědět  Odkaz 
Po renderování atd...hotový film na DVD v přehrávačích DVD se pohybuje trhavě (...především ve scénách kde je více pohybu...poraďte co s tím mordié...)Spousta práce a efekt...
Pinnacle Studio
David 8. 12. 2007, 18:25:36
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,ke kameře jsem dostal Pinnacle Studio 9,jen jsem nikde nenašel klíč na efekty..nevíte kde ho seženu??předem Děkuji
Re:Pinnacle Studio
Lubomír Čevela 15. 12. 2007, 17:55:22
Odpovědět  Odkaz 
Studio, je vybavenou pouze jistým množstvím efektů. Za ostatní si musíte připlatit. Tedy koupit licenci na další efekty tj.klíč k jejich odemknutí.
Pinnacle Studio
Jan Rorýs 10. 06. 2008, 17:56:44
Odpovědět  Odkaz 
Mám také problém s renderováním. Po nějaké době se zasekne a hotovo.
Pinnacle Studio
Petr 14. 06. 2009, 08:37:35
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,potřebuju poradit ale s verzí 12,Při rendorovaní se to zastaví a napiše to chybu-realný čas...nejake čísla.Diky za pomoc

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela (*1968) pracuje jako vývojář pro jednu velkou nadnárodní společnost. Pokud zrovna něco nesepisuje, zabývá se fotografováním nebo hraním na basu.


  • Distribuce: Ubuntu, Mandriva

| proč linux | blog