přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL

Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL

ubuntu.png

Zkuste se uživatele Linuxu zeptat na jejich černé linuxové můry. Neodpovědí-li vám hned, zmiňte USB modem. Možná se chytnou a USB modem třeba odsoudí jako něco, co by mělo být trestné prodávat. Přeci jen, českých návodů na jejich zprovoznění je pomálu a když už jsou, začátečník si s nimi mnoho neporadí.


Ne vždy je ale situace tak zoufalá, jak na první pohled vypadá. Pokrok se nedá zastavit, a tak se v průběhu let objevují aplikace, které vám život velmi usnadní. Jendou z takových aplikací je UbuDSL, která vám z noční můry zprovozňování USB modemu pro ADSL udělá procházku růžovým sadem. A to doslova.

Prakticky jsem níže uvedený postup před několika týdny úspěšně aplikoval na připojení USB modemu  Sagem f@ast 840 v distribuci Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex v síti operátora O2. Dle stránek autorů je aplikaci možno využít i pro mnohé další modemy.

Instalace a konfigurace USB modemu pro ADSL

Aplikaci UbuDSL si jako balíček pro distribuce Ubuntu, OpenSUSE a PCLinuxOS stáhněte na domovské stránce programu. Po nainstalování spusťte konfigurační aplikaci klasicky z menu. V Ubuntu, kde jsem postup praktikoval, konkrétně z menu Systém | Správa | UbuDSL Connection configuration.

Na stránce jsou balíčky jen pro tyto distribuce, pravděpodobně však program poběží i na jiných.

UbuDSL v nabídce aplikacíUbuDSL v nabídce aplikací

Po spuštění, kdy vás operační systém požádá o zadání hesla, vás aplikace přivítá úvodní obrazovkou, kde vás upozorní, abyste odpojili případně zapojený USB modem od počítače. Pokud máte modem odpojený, pokračujte na další obrazovku stiskem tlačítka next vpravo dole.

UbuDSL 1.0UbuDSL 1.0

V druhém kroku budete aplikací vyzvání k zadání přístupového jména a hesla k ADSL připojení, které vám poskytl váš provozovatel ADSL. Dále pak vyberte zemi a poskytovatele. Pokud v nabídce váš poskytovatel chybí, zatrhněte políčko Custom settings a údaje nutné k připojení si doplňte. Volbu Custom settings dále doporučuji použít, pokud se vám na konci návodu nepodaří k internetu připojit. Může se stát, že poskytovatel změnil některá nastavení, a tak je předpřipravené  nastavení zastaralé. Po všech provedených nastaveních pokračujte stiskem tlačítka next vpravo dole na další obrazovku.

Nastavení poskytovateleNastavení poskytovatele

V poslední části konfigurace budete vyzváni k připojení modemu.

Zapojte modemZapojte modem

Po připojení modemu se automaticky spustí konfigurace systémových nastavení. Po provedení všech nastavení budete o tomto stavu informování. Na závěr konfigurace nyní už jen vpravo dole stiskněte tlačítko quit.

Konfigurace je dokonánaKonfigurace je dokonána

Připojení se k internetu

Pro připojení k internetu je nyní potřeba spustit UbuDSL Applet. Ten spustíte z menu Aplikace | Internet | UbuDSL Applet.

UbuDSL Applet v nabídce aplikacíUbuDSL Applet v nabídce aplikací

Po prvním spuštění UbuDSL Appletu vás přivítá úvodní obrazovka. Stiskněte tlačítko Next a pokračujte na další obrazovku.

První spuštění AppletuPrvní spuštění appletu

Zde si zatržením můžete zvolit, zdali se vám applet automaticky spustí přihlášení k účtu. Na další obrazovku pak pokračujte stiskem tlačítka Next.

Spouštět Applet po přihlášení?Spouštět Applet po přihlášení?

Nyní máte možnost zvolit si, zdali si přejte ukazovat heslo při otevření dialogu nastavení. Stiskem tlačítka next pak pokračujte na další obrazovku.

Zobrazovat heslo?Zobrazovat heslo?

Na předposlední obrazovce nastavení UbuDSL apletu si můžete nastavit prodlevu v sekundách, kdy dojde k jeho automatickému spuštění při přihlášení. Spouštění appletu při přihlášení jste měli možnost zvolit v jedné z předchozích obrazovek. Na další obrazovku pak pokračujte stiskem tlačítka Next.

Zpoždění při automatickém spuštěníZpoždění při automatickém spuštění

Poslední obrazovka nastavení vás již jen informuje, že jste se úspěšně dostali na konec nastavení.

A průvodce je u konceA průvodce je u konce

Nyní stiskněte tlačítko Finish a měli byste se úspěšně připojit k internetu. O úspěšném připojení k internetu přes USB ADSL modem budete informování zelenou ikonou v tray panelu. Stiskem pravého tlačítka na zelené ikoně vyvoláte další volby, které využijete při řešení problémů, pokud byste se náhodou nepřipojili.

Kontextová nabídka appletuKontextová nabídka appletu

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL
pedro 23. 06. 2009, 11:04:01
Odpovědět  Odkaz 
No vypada to jednoduse. V radce existuje asi dost podobna utilita rpppoe (rpppoe-setup = nastaveni, rpppoe-start = spusteni). Nevim, mozna ubudsl nejak resi tento problem, ale dle me zkusenosti v pripade uvadeneho Sagemu je problem s drivery. Proste driver ueagle v aktualnim kernelu nefunguje spravne. Jeste ze uz ten modem clovek nemusi pouzivat.
Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL
otasomil 23. 06. 2009, 17:23:29
Odpovědět  Odkaz 
USB modemy dnes nad uz ani O2 nedodava.
Ja jsem mel sagem fast 840 a to byla mrdka ani ve widlich poradne nechodil. Spojeni padalo atd.. Tak jsem si jej za priplatek 200,- vymenil za standardni s LAN a routerem = naprosto bez problemu. USB modemy nebrat a to bez ohledu na platformu.
Re:Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL
Martin London 11. 08. 2009, 09:55:01
Odpovědět  Odkaz 
absolutny suhlas
Re:Re:Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL
SB 26. 08. 2009, 12:27:41
Odpovědět  Odkaz 
Taky si to myslím. Používal jsem Siemens A-100 a spadnutí spojení byla naprosto běžná záležitost. S modemem ADSL-LAN se mi to nikdy nestalo.
Vojtěch Zeisek Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL
Vojtěch Zeisek 28. 06. 2009, 17:52:05
Odpovědět  Odkaz 
Tak na Siemens A-100-I (nebo tak nějak se ta šunka jmenuje) to nezabírá. Skončím jen u Pleas plug in modem... lsusb jej vypíše správně, ale nenarazil jsem na program, který by s ním uměl zacházet. Ani YaST se k němu nezná... Prostě do šrotu s tím! ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Faltýnek

Lukáš Faltýnek

Vystudoval informační management na Univerzitě Hradec Králové. Pracuje jako analytik/programátor. Láskou k počítačům vzplanul v roce 1986, kdy dostal svůj první počítač Atari 800 XL. S Unixem se poprvé setkal před dvanácti lety. Chvíli nato pak s Linuxem, který si pro jeho svobodu zamiloval. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří literatura, kinematografie a cestování.


  • Distribuce: Ubuntu

| blog