přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Top, atop, htop a další kamarádi

Top, atop, htop a další kamarádi

konzole.jpg

Kdo by neznal program top mj. zobrazující zátěž počítače a další statistiku s tím spojenou. Top ovšem není jedinou možností jak v terminálu sledovat, co počítač vlastně dělá a to zejména v okamžiku, kdy se nám zdá, že toho nedělá dostatečně dost. V tomto článku se podíváme na top a jeho různé varianty.


Sledování systému

top

Top zobrazuje komfortní statistiku systému - informace o systému (doba běhu, počet přihlášených uživatelů, průměrná zátěž v různých časových intervalech), statistiku procesů (počet aktivních a běžících procesů), využití paměti, procesoru a swapu a v neposlední řadě také seznam procesů. Kromě toho všeho umí pracovat s procesy (zabíjet je, nastavovat jim různou prioritu) a mnohé další.

toptop

atop

Atop umí to samé jako top a kromě toho umí rozlišit více jader/procesorů a ukázat jejich jednotlivé zatížení. Dál zobrazuje zatížení disku a jednotlivých síťových rozhraní.

atopatop

Zmiňované programy se snaží uživateli předložit co nejpřehledněji velké množství informací v jednom okně (terminálu). Do nápovědy k danému programu se zpravidla dostanete stiskem klávesy [h] nebo [?], program se ukončuje stiskem [q] nebo trochu násilně kombinací [Ctrl + c].

htop

Htop je můj oblíbený a to především proto, že disponuje pěknou a přehlednou nabídkou. Kromě toho umí třeba vyhledat konkrétní proces stisknutím klávesy [/].

htophtop

powertop

Powertop ukazuje, které programy a zařízení nejvíce vytěžují procesor. Program sbírá informace v určitém časovém úseku a podle naměřených výsledků upravuje znázorněnou statistiku. Powertop vám pomůže snížit spotřebu elektrické energie na notebooku.

powertoppowertop

nmon

Jeden z mála programů tohoto typu, který nemá ve svém jménu přímo slovo top. Nmon umí zobrazovat podobné statistiky jako předchozí programy a kromě toho ještě třeba statistiku obsazení disku nebo podrobnější pohled na počítač (označení procesoru, jádro, verzi Linuxu atp.). Stisknutím příslušných kláves snadno navolíte, co vás zajímá a chcete to v daném okamžiku zobrazit.

nmonnmon

Sledování disku

iotop

Iotop vám pomůže zjistit, který proces zatěžuje disk vašeho počítače, a zároveň získat přehled o tom, jakou rychlostí jsou data zapisována a čtena z pevného disku.

iotopiotop

latencytop

Latencytop sleduje odezvu (reakční čas) systému. Program však vyžaduje novější jádra a v nich povolenou volbu CONFIG_LATENCYTOP. Je to zajímavý program, který vám řekne, jak dlouho které aplikaci trvalo, než se tzv. dostala ke slovu.

latencytoplatencytop

Sledování sítě

iftop

Iftop zobrazuje statistiku zatížení sítě, umí zobrazovat zdrojovou a cílovou adresu, vypsat port nebo označit službu, která se pro komunikaci používá. Také zobrazuje celkovou statistiku odeslaných (TX) a přijatých (RX) dat. Pro zobrazení všech přepínačů si nezapomeňte zobrazit nápovědu (standardně stiskem klávesy [h]).

iftopiftop

mtr

Kudy tudy cestička, mtr vám ukáže kudy prochází paket při cestě po síti. Stačí zadat: mtr <jméno nebo IP adresa počítače>. Program také ukazuje ztrátovost a rychlost paketů a tak se hodí nejen pro odhalení problému v síti.

mtrmtr

Sledování serverových služeb

apachetop

Apachetop zobrazí statistiku vašeho webového serveru Apache, seznam webových stránek, které si zrovna někdo prohlíží, IP adresy, počet požadavků za sekundu a mnohé další. Informace přitom získává z logu serveru Apache a tak je už na první pohled trochu pomalejší.

apachetopapachetop

dnstop

Dnstop se spouští spolu s názvem sledovaného síťového rozhraní (např. dnstop eth0). Program umí ukázat mj. zdrojovou a cílovou adresu a také typ DNS dotazu. Pro více informací zkuste nápovědu, kterou spustíte stisknutím klávesy [?].

dnstopdnstop

mytop

Mytop sleduje statistiku databázového serveru MySQL. Přitom se umí zaměřit pouze na určitého uživatele, databázi nebo hostitele. Program umí také zobrazit statistiku databáze. Mytop je třeba spustit spolu s přihlašovacími údaji k databázi, třeba takto: mytop -u <uživatel> --prompt a zadat heslo uživatele.

mytopmytop

mtop

Mtop dělá v podstatě to samé jako mytop, jen to dělá jinak. ;-)

mtopmtop

Něco pro profíky

xrestop

Xrestop sleduje, které klientské aplikace nejvíc zatěžují grafický server. Program má lehce informativní charakter pro uživatele a větší význam pro vývojáře.

xrestopxrestop

slabtop

Slabtop je pohled do paměti jádra operačního systému. Pro běžného uživatele zřejmě k ničemu.

slabtopslabtop

Všechno je jinak

Máte dost top a jeho variant? Pak zkuste dstat, vmstat, iostat nebo ifstat. Jen pozor, ať se vám z toho nezamotá hlava. ;-)

dstatdstat

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Milan Kozák Top, atop, htop a další kamarádi
Milan Kozák 26. 03. 2010, 09:44:54
Odpovědět  Odkaz 
Martine díky za srovnání. Neodpustím si však poznámečku - i klasický top umí zobrazit jednotlivé procesory (jádra). Po stisku kláves "SHIFT" a "1" dojde k rozšíření řádků CPU podle toho, kolik jich v systému doopravdy je.
Graf
GeBu 27. 03. 2010, 09:59:42
Odpovědět  Odkaz 
A kdybych chtěl něco podobného jak je ve Windows ten graf zátěže? Co mi doporučíte?
Milan Kozák Re:Graf
Milan Kozák 27. 03. 2010, 11:24:04
Odpovědět  Odkaz 
Snad každé grafické prostředí má svůj monitor CPU. Pokud ne, podívej se do repozitářů mezi widgety případně použij nějakou univerzální utilitu typu GKrellM.
Re:Re:Graf
GeBu 27. 03. 2010, 18:04:59
Odpovědět  Odkaz 
No jo. Používám KDE a dialog s přehledem procesů jsem vyvolával pomocí CTRL+ESC a myslel jsem, že ta aplikace "Monitor systému" je to stejné a tak jsem ji nikdy nespustil :). Její první záložka "Seznam procesů" odpovídá tomu co jsem znal, ale na druhé záložce jsou grafy :).
Top, atop, htop a další kamarádi
Slavko 26. 03. 2010, 18:33:08
Odpovědět  Odkaz 
Všetky pekne v kope, dobrá práca!!!
Top, atop, htop a další kamarádi
James_Scott 26. 03. 2010, 23:24:06
Odpovědět  Odkaz 
Super článek, díky
Top, atop, htop a další kamarádi
James_Scott 26. 03. 2010, 23:27:38
Odpovědět  Odkaz 
Ted me jeste napadlo, existuje i nastroj na zobrazeni aktualnich relaci k Samba serveru? Neco jako Apachetop akorat pro Sambu?

Pouzivam na to Webmin,ktery mi aktualni pripojeni k sambe ukaze, ale kdyby to slo i jinak..?
Milan Kozák Re:Top, atop, htop a další kamarádi
Milan Kozák 27. 03. 2010, 09:15:11
Odpovědět  Odkaz 
Standardní součástí Samba serveru bývá program smbstatus.
Re:Re:Top, atop, htop a další kamarádi
James_Scott 29. 03. 2010, 13:03:09
Odpovědět  Odkaz 
Diky,to jsem presne myslel .
Top, atop, htop a další kamarádi
Martin 19. 12. 2014, 11:00:21
Odpovědět  Odkaz 
Super článek. Díky

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz