přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Střípky z pod bílé hole - aktuální technologické novinky

Střípky z pod bílé hole - aktuální technologické novinky

V závěru předcházejícímu článku jsem přislíbil, že příště se podíváme trochu blíže na konzoli a Emacs, přesněji na asistenční technologie, které dokáží tyto velmi významné elementy operačního systému GNU/Linux zpřístupnit těžce zrakově znevýhodněným uživatelům. Ještě předtím bych si však dovolil shrnout několik poznatků, které se mi za uplynulý měsíc podařilo nashromáždit.


Tím asi nejvýznamnějším je nejspíše existence zásuvného modulu pro komunikační klient Pidgin s názvem skype4pidgin. Jak již název napovídá, plugin poskytuje rozhraní, kterým lze přistupovat k VoIP a IM komunikátoru Skype z prostředí Pidginu. Vzhledem k tomu, že Pidgin je vytvořen v PyGTK, je v současné době možné, aby nevidomý uživatel používal v prostředí Linuxu také Skype, což je - dle mého skromného názoru - jeden z největších posunů za několik posledních let, neboť naprostá většina zrakově znevýhodněných uživatelů počítačů jsou taktéž uživateli služby Skype. Rád bych zde - pro pořádek - napsal jednoduchý návod, jak může nevidomý nainstalovat a následně (a to především) Skype používat.

Nejprve je třeba, abyste si ze stránek projektu Skype stáhli jeho aktuální verzi a ze stránek skype4pidgin nejnovější verzi tohoto zásuvného modulu. Jakmile máte oba výše uvedené balíčky staženy, nainstalujte je:

sudo dpkg -i skype-debian_2.0.0.72-1-i386.deb
sudo dpkg -i skype4pidgin.deb

Následně spusťte Skype, což učiníte buďto prostřednictvím nabídky Aplikace | Internet nebo stiskem kombinace [Alt+F2], napsáním skype a potvrzením klávesou [Enter]. Chvíli vyčkejte. V tomto okamžiku přestane mluvit odečítač Orca, ale nemusíte se ničeho bát, protože operace je poměrně jednoduchá, takže ji lze vykonat i poslepu.

Stiskněte dvakrát klávesu tabulátor a následně mezerník, čímž odsouhlasíte licenční podmínky. Ty jsou dostupné (pro zájemce) i na stránkách společnosti Skype. Po chvilce čekání (postačí dvě, tři vteřiny) napište své uživatelské jméno, stiskněte tabulátor, vepište heslo, opět stiskněte tabulátor a mezerník, čímž řeknete, aby Skype příště nevyžadoval zadávání hesla (docela by to zkomplikovalo život), stiskněte dvakrát tabulátor a vše zakončete stiskem mezerníku. Nyní, jste-li připojeni k internetu, by se Skype měl začít připojovat.

Počkejte, než se Skype připojí, což poznáte podle charakteristického, stoupajícího zvuku a spustťe komunikátor Pidgin. V nabídce Účty | Spravovat klepněte na tlačítko Přidat. Jako protokol vyberte Skype (nikoli Skype-DBus) a vepište své uživatelské jméno. Na závěr potvrďte tlačítkem Uložit. Nyní chvíli potrvá, nežli začne Orca opět mluvit a nesmíte se zaleknout, neuvidíte-li v seznamu kontaktů žádné Skype kontakty.

Přepněte se opakovaným stisknutím kláves [Alt+Tab] do okna, které je označeno jako vaše uživatelské jméno Skype (tedy do okna Skype). Zde stiskněte třikrát [Shift+Tab] a následně mezerník, čímž zaškrtnete políčko, které říká, že se Skype už víckrát nebude ptát na to, zda má povolit externímu programu přístup ke svým datům. Na závěr pak stiskněte tabulátor a mezerník, čímž tento závěr potvrdíte.

V tomto okamžiku se přepněte zpět do okna Pidginu, ukončete jej a znovu jej spusťte. Pokud se nestala někde chyba - což ve světě výpočetní techniky nelze nikdy s úplnosti vyloučit - měly by se vám v seznamu kontaktů objevit i ty ze Skype.

V případě, že byste někomu chtěli poslat klasickou zprávu chatu, učiníte tak obyčejným potvrzením jeho jména v kontaktlistu, pokud však někomu chcete zavolat, je třeba, abyste na jeho jménu (přezdívce) vyvolali kontextovou nabídku (klávesa [SuperR], neboli klávesa vlevo od pravého [Ctrl]) a v ní zvolili možnost Call. Pro zavěšení hovoru se musíte (jeden stisk [Alt+Tab]) přepnout do okna s hovorem a ukončit jej následně prostřednictvím kombinace [Alt+F4].

Ale tím nejsou vaše možnosti ani zdaleka omezeny. Mimo odchozích hovorů je možné taktéž přijímat ty příchozí. Toto přijímání je vyřešeno velmi elegantně, a to sice zobrazením dialogového boxu (zpracován v PyGTK), který vám řekne, kdo volá. Tento box je opatřen dvěma tlačítky: Accept (pro přijetí hovoru) a Reject (pro jeho odmítnutí). Taktéž můžete zjistit spoustu věcí o svém účtu prostřednictvím nabídky Účty | Jméno_Skype_Účtu.

Dále bych si zde dovolil předložit řešení problému, který byl v několika e-mailových konferencích zabývajících se touto problematikou označen jako "vícero zvukových karet". Jedná se o to, že v případě, kdy je v počítači dostupných více zvukových karet, dochází často k jevu, kdy Speech Dispatcher používá jednu zvukovou kartu, a ostatní výstup jinou, což může být mnohdy velmi nepříjemné, obzvláště tehdy, nemá-li tento fenomén žádná ustálená pravidla. Problém však lze účinným způsobem vyřešit. Spustťe si terminál a napište:

asoundconf list

Vypíše se seznam dostupných zvukových karet. Výstup terminálu může vypadat například následovně:

Names of available sound cards:
Intel
CA0106

Integrovanou zvukovou kartu Intel používat nechci, je tedy logické, že CA0106 bude označení pro mou PCI SB Audigy 2. Je tedy na čase, aby počítač věděl, že má používat pouze tuto zvukovou kartu.

asoundconf set-default-card CA0106

To by však nestačilo, neboť takto jsem věc nastavil pouze pro aktuálního uživatele; je třeba ještě zajistit platnost pro celý systém, tedy

sudo cp ~/.asoundrc.asoundconf /etc/asound.conf

Vše zakončete restartem počítače a uvidíte, že systém bude používat pouze jednu zvukovou kartu.

Rovněž bych rád upozornil na novou SVN verzi odečítače Orca, konkrétně na verzi 2.25.5, u které již nedochází k problémům po pádu (či restartu) X serveru. Postup instalace odečítače Orca z SVN jsem popisoval v jednom z předcházejících dílů našeho seriálu.

Dnes jsem se sice nedostal k Emacsu a konzoli, jak jsem měl v plánu, ale v příštím dílu seriálu o přístupnosti výpočetní techniky zrakově handicapovaným se o této problematice určitě rozepíši.

Nahoru

Příspěvky

Střípky z pod bílé hole - aktuální technologické novinky
JH 17. 02. 2009, 08:35:14
Odpovědět  Odkaz 
Nevím jak jste přišel na to, že pidgin je napsán za pomoci PyGtk. Řekl bych, že jste trošku přecenil shodu Pi a Py, ale to je jedno. Přečtěte si první odstavec zde: http://developer.pidgin.im/wiki/WikiStart .
Střípky z pod bílé hole - aktuální technologické novinky
lzap 17. 02. 2009, 08:39:40
Odpovědět  Odkaz 
Klobouk dolů!
Střípky z pod bílé hole - aktuální technologické novinky
lzap 17. 02. 2009, 22:20:25
Odpovědět  Odkaz 
Malé upřesnění - Pidgin není napsaný v PyGTK, ale v GTK+. Není psaný v Pythonu!
Střípky z pod bílé hole - aktuální technologické novinky
- 20. 02. 2009, 22:01:53
Odpovědět  Odkaz 
Ten plugin je plne funkcny akoby sa volalo cez normalny skype?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz