přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2

Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2

icecast.jpg

Asi byste těžko hledali někoho, kdo nemá v počítači jediný hudební soubor. Hudba je součástí našich životů již od nepaměti a v moderním světě existuje mnoho způsobů její „konzumace“. Jedním ze způsobů této konzumace je i poslech živého hudebního streamu, tedy internetového rádia. My jedno takové vytvoříme.


Pro vaše budoucí internetové rádio budete potřebovat celkem dva počítače. Jeden poslouží jako pracovní stanice, na které se bude nacházet hudební knihovna s hudebními soubory, klient pro vysílání streamu na server, případně nějaká databáze pro indexování skladeb. Druhý počítač bude server, který bude veřejně dostupný v síti internet. Na tomto serveru poběží aplikace, která bude vysílaný proud streamu nabízet našim posluchačům.

Podobně jako u jiných služeb, tady budete pánem situace vy. Budete mít možnost určovat si vysílací čas, možnosti, které budou mít vaši posluchači k dispozici, atp. Jak se svého úkolu zhostíte, bude záležet jen a jen na vás.

Pracovní stanice

Hned z kraje musím říci to, že pro mne osobně je velmi osvědčeným klientem pro vysílání hudebního streamu IDJC (Internet DJ Console), který poskytuje tuto možnost na vysoce profesionální úrovni. Ovšem takových klientů existuje celá řada a jejich seznam vás jistě zaujme také. Pracovní stanicí se klidně může stát počítač, ze kterého právě teď pročítáte tento článek. Pokud jste, stejně jako já, fanouškem distribuce Ubuntu, pak nebude instalace IDJC žádný problém.

Internet DJ Console Internet DJ Console

Stačí otevřít Centrum softwaru pro Ubuntu, do vyhledávacího pole zapsat výraz IDJC a nalezený balíček zaškrtnout k instalaci. V jiných distribucích to jistě bude podobné. Trochu složitější postup při instalaci s podporou MySQL a Prokyon3db bude jistě fungovat také – s tím rozdílem, že budete schopni vyhledávat skladby ve vašem počítači za pomoci indexovaného seznamu v databázi přímo z rozhraní klienta pro stream.

Mějte však na paměti, že kromě připojení k internetu bude váš počítač více zatížen i z hlediska výkonu procesoru. V žádném případě se nesnažte umístit server a streamovacího klienta na stejný počítač. Rovněž mějte na paměti, že v momentě spuštění IDJC nesmí na stejném počítači běžet jiný program využívající zvukovou kartu či jinak pracující se zvukem. To zahrnuje např. i systémové zvuky, které bude nutno deaktivovat. V opačném případě nebudete schopni tento program spustit.

Server

Budoucí server bude vyžadovat trochu více práce. Je nutné si uvědomit, že stejně jako je tomu například u webového serveru se bude v jeden jediný moment k vysílání hudebního proudu připojovat několik desítek, možná i stovek posluchačů. Pokud máte doma připojení do sítě 50 Mb/s a více, neměl by to být problém. Rozhodně to nebude možné provozovat na vytáčeném připojeni o rychlosti okolo 124 kb/s.

V takovém případě budeme odkázáni na nějakého poskytovatele hostingových služeb. Zde se však nebavíme o hostování prostoru pro webové stránky, nýbrž o hostování celého serveru. Možnosti jsou celkem tři. VPS (Virtual Private Server), dedikovaný server, či server housing. Možná si teď myslíte, že jsem se zbláznil, ale tak tomu není.

Řada poskytovatelů již dnes nabízí tyto služby za velmi zajímavé ceny. Nejlevnější variantou bude pravděpodobně varianta VPS. Ačkoliv mnozí zastávají názor, že VPS je dobré snad jen jako „pískoviště“ pro experimentování s operačním systémem a serverovými aplikacemi, pro provoz našeho amatérského internetového rádia postačí. Cena za takový VPS se může pohybovat na jeden měsíc provozu okolo 150 korun, a to včetně daně. Je však vždy lepší připlatit si za kvalitu.

Další možností je dedikovaný server. Ten už bude pochopitelně nákladnější záležitostí, avšak i zde to nemusí být tak hrozné. Já osobně mám pronajatý jeden dedikovaný server, který má stejné hardwarové parametry jako můj počítač doma, a platím zhruba pět set korun měsíčně. Poslední variantou, která je zároveň tou nejdražší, je možnost umístění vlastního serveru do housingového centra. Pokud pominu to, že budete potřebovat server samotný, cena za takovou službu vás může přijít na několik tisíc korun měsíčně s tím, že čím větší krabice, tím je to dražší.

Icecast nebo Shoutcast

Nejprve bude nutné určit, jaký operační systém bude na náš server (zvolíme v tomto případě VPS) umístěn. Osobně bych doporučoval kvůli stabilitě Debian. Rozhodnutí bude ale na vás. Existují celkem dvě serverové aplikace určené k provozu internetového rádia. Tou první, kterou vřele doporučuji, je server Icecast2. Jeho instalace i konfigurace je poměrně snadná a díky svojí spolehlivosti bude tím pravým pro vaše budoucí internetové rádio.

Existuje i tzv. Shoutcast, který se v mnohém liší. Osobně s touto aplikací, co by provozovatel streamu, nemám dobré zkušenosti. Popravdě, oficiální verzi určenou pro platformu Linux nebylo prakticky možné spustit, a to až do chvíle, kdy jsem se dozvěděl, že existuje jiná verze (neoficiální, lépe zkompilovaná), která už tyto problémy nemá. No, můžete to zkusit sami a možná budete mít více štěstí...

Operační systém na základě objednávky VPS nainstaloval již poskytovatel, a tak je před vámi jediný úkol: nainstalovat Icecast. Přihlaste se vzdáleně na virtuální server již známým příkazem v terminálu:

ssh root@IP-adresa-kterou-vám-sdělil-poskytovatel-VPS

Po přihlášení na server můžete začít s instalací. Než začnete, proveďte aktualizaci zdrojů a celého systému:

apt-get update
apt-get upgrade

Možná vás systém vyzve k restartu. Ten potvrďte, což ovšem způsobí, že se budete muset na server opět vzdáleně přihlásit. Pak už můžete přejít k samotné instalaci:

apt-get install icecast2

K instalaci se nabídnou celkem tři balíčky, které je nutné nainstalovat. Po dokončení instalace bude ještě nutné provést minimální konfiguraci. Předně, aby se aplikace Icecast2 spouštěla automaticky i po restartu VPS, bude nutné to zohlednit v souboru /etc/default/icecast2:

nano /etc/default/icecast2

Zde na posledním řádku souboru (18) změňte hodnotu v ENABLE z false na true.

# Edit /etc/icecast2/icecast.xml and change at least the passwords. 
# Change this to true when done to enable the init.d script 
ENABLE=true

Konfigurační soubor uložte a přejděte na konfiguraci samotného Icecastu. V této souvislosti vás zajímá pouze jeden jediný soubor, a tím je icecast.xml.

nano /etc/icecast2/icecast.xml

Budeme se řídit pravidlem „co není nutné měnit, ponecháme na výchozích hodnotách“. Bude třeba změnit zejména přihlašovací údaje. Ty jsou uvedeny v konfiguračním souboru mezi direktivami <authentication> a </authentication>:

    <authentication> 
        <source-password>hackme</source-password> 
        <relay-password>hackme</relay-password> 

        <admin-user>admin</admin-user> 
        <admin-password>hackme</admin-password> 
    </authentication>

Zde je třeba změnit hackme na nějaké vaše vlastní heslo. První z nich bude to, které bude používat moderátor vysílání prostřednictvím IDJC jako uživatel source. Heslo pro relay můžete zadat stejné jako pro source. Další dva údaje slouží pro přístup přes webové rozhraní serveru.

Pokud si přejete, aby vaše internetové rádio bylo ve výpisu stanic na stránkách icecast.org, bude nutné odkomentovat následující direktivu, a to tak, že smažete znaky „“:


Za předpokladu, že nemáte v úmyslu provozovat na portu 8000 jinou aplikaci, není třeba následující nastavení měnit. Pokud ano, změňte port z 8000 na jiný, který není využíván:

    <listen-socket> 
        <port>8000</port> 
        </listen-socket>

Ve výchozím nastavení je jako „mountpoint“ /stream. To můžete taktéž změnit odkomentováním příslušné řádky a nahrazením třeba /zivy-poslech. Nyní změny uložte. Fantazii se však meze nekladou. Server Icecast2 toho umožňuje mnohem více. Pokud chcete, můžete zkusit i trochu experimentovat s touto konfigurací. Vždy si ale nejprve zálohujte původní konfigurační soubor.

Server je nakonfigurován a připraven ke spuštění:

/etc/init.d/icecast2 start

První vysílání

Nejprve se ujistěte, že na vašem systému před spuštěním IDJC (platí i pro řadu dalších klientů) neběží žádná jiná aplikace využívající zvukovou kartu. Po spuštění IDJC bude nutné se připojit k VPS, tedy vašemu Icecast serveru. To provedete kliknutím na tlačítko Output, kde se otevře dialogové okno, v němž vyplníte potřebné údaje (některá z karet jedna až šest) v části Server Details & Stream Format, zejména typ streamu (Icecast 2 Master), IP adresa serveru (IP vašeho VPS), číslo portu (8000 je výchozí), přípojný bod (Mount), kterým je /stream, nebo to, co jste uvedli v konfiguraci, přihlašovací jméno source (Login), a vaše heslo pro source (Pass). Dokončíte kliknutím na tlačítko Add. Po zaškrtnutí čísla karty v horní části okna klikněte na Connect. Pokud jste vše správně vyplnili, budete nyní přepojeni ke svému serveru.

Nastavení připojení Nastavení připojení

Jednotlivé skladby lze přidávat do jednoho ze dvou playlistů. IDJC umožňuje i některé efekty a pouštění znělky přímo do vysílání. Taktéž nabízí možnost přímého vstupu moderátora, a dokonce i posluchače prostřednictvím nějaké VoIP služby.

Nastavení mikrofonu Nastavení mikrofonu

ACTA, OSA a legální hudba

V poslední době velmi ožehavé téma, které hýbe celým civilizovaným světem, je známé pod zkratkou ACTA. Mohlo by vás přimět k zamyšlení nad tím, jakou hudbu bude vaše nové internetové rádio reprodukovat. Chcete-li se v budoucnu vyhnout možným problémům, pak máte na výběr z několika možností. Buď si zakoupit práva k dané hudbě u kolektivního správce OSA, využít možnosti hudby šířené pod licencí Creative Commons (Jamendo, ccMixter apod.), nebo se spřátelit s nějakým DJ elektronické hudby, který vám rád umožní zviditelnit zdarma jeho díla. Případně můžete začít komponovat sami.

Nahoru

Příspěvky

Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2
taki 24. 04. 2012, 12:22:08
Odpovědět  Odkaz 
Co v pripade, ze server nema zvukovu kartu? Je mozne rozbehat streaming aj v takom pripade?
Jan Rippl Re: Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2
Jan Rippl 24. 04. 2012, 23:08:35
Odpovědět  Odkaz 
Zvuková karta na serveru není nutná (alespoň já jsem ji na tom svém nenašel :)). je však nutná na pracovní stanici, od kud se hudba na server posílá.
Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2
Michal Dočekal 24. 04. 2012, 12:45:47
Odpovědět  Odkaz 
Taky jsem si myslel, že si můžu zřídit internetové rádio a že nemusím nikomu nic platit, pokud budu vysílat jen hudbu pod CC licencemi. Podle všeho tomu tak ale není a je třeba poplatky odvádět, více viz http://www.creativecommons.cz/483/otazky-z-praxe/#CC%20a%20vydavatelsk%C3%BD%20sektor, cituji:

"Současný stav je takový, že i když budete vysílat samé písně pod licencí CC, může se Vám stát, že od Vás bude kolektivní správce (OSA) požadovat poplatek – na základě tzv. hromadné licenční smlouvy, kterou byste měl s OSA uzavřít (viz citace z § 101 odst. 9 autorského zákona níže). Jedná se o tzv. rozšířenou kolektivní správu a současná právní úprava bohužel požaduje, aby autor účinky rozšířené kolektivní správy vyloučil nejen vůči vám jako uživateli (což lze pomocí licence CC), ale též vůči kolektivnímu správci, což nelze od autorů dost dobře požadovat."

Netuším, jestli se v této věci něco změnilo, v tom případě budu velmi rád vyveden z omylu, jinak nelze doporučit vysílat ani hudbu pod CC, tak pozor na to. A raději nebudu říkat, co si o tom myslím, jinak mě zavřou.
Jak kdysi kdosi řekl
fri 24. 04. 2012, 13:04:43
Odpovědět  Odkaz 
Kde jinde by ses tak dobře pobavil, než v tomto, jak kdysi kdosi řekl, panoptiku. :) Teda jestli je to opravdu panoptikum. :)
Jan Rippl Re: Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2
Jan Rippl 24. 04. 2012, 23:03:40
Odpovědět  Odkaz 
Ten výklad je pochopitelně nesprávný, neboť Creative Commons spadá do mezinárodního práva, kterým se primárně řídí. Kromě toho pochybuji, že ochranný svaz autorský v ČR může nutit zahraničního autora vyloučení jeho zastupování v České republice. Tím, že přijmu podmínky Licence Creative Commons, tak jak deklaruje autor příslušného hudebního díla, vzniká mezi mnou jako uživatelem a autorem příslušného díla platný právní vztah (i podle českých zákonů), do kterého nemůže nikterak zasahovat další další SOUKROMÝ subjekt, kterým je v tomto případě OSA. Jinými slovy, tím, že autor vydal své dílo pod licencí Creative Commons se automaticky vylučuje ze zastupování Ochranným Svazem Autorským. Jiná situace by byla, pokud by autor příslušnou licenci u díla neuvedl. V takovém případě by nebylo zřejmé, jakým způsobem je možné s příslušným dílem nakládat, a autorský zákon by na takové dílo právem pohlížel jako dílo chráněné klasickým Copyrightem. V takovém případě by OSA mohla uplatnit na toto dílo kolektivní správu. Pokud by tak činila v momentě, kdy je u příslušného hudebního díla jasně uvedena licence Creative Commons, dopustila by se porušení zákona a to konkrétně Část II. Hlava II.:
§ 152 Porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi
(1) Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán,
a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch, nebo
b) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.
Miroslav Hrončok Re: Re: Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2
Miro Hrončok 25. 04. 2012, 12:17:38
Odpovědět  Odkaz 
Smutným faktem ale zůstává, že OSA se zákonem řídit nemusí. Proto doporučuji zařídit si ten server někde v zahraniční, nejlépe v Bangladéši.
Vytvořte si vlastní internetové rádio listen2myradio,.com
kincade 1. 02. 2014, 08:02:28
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, když se tu bavíme o právech, zkusil jsem a úspěšně založil rádio přes shoutcoust a vysílám přes listen2myradio.com je to legální a nebo proti zákonné? podmínky jsem jako hodně málo anglicky umějící člověk nepřeložil.
Vysílání jsme zatím pozastavil, takže zjišťuji zda je to legální či nikoliv .
Děkuji za odpověď
Lukáš Jelínek Re: Vytvořte si vlastní internetové rádio listen2myradio,.com
Lukáš Jelínek 1. 02. 2014, 13:37:25
Odpovědět  Odkaz 
Pokud je to veřejné vysílání, tak to bez dalšího pravděpodobně legální není, protože se jedná o rozhlasové vysílání v režimu zákona 231/2001 Sb. (viz § 1, písm. a) a je k tomu tedy potřeba licence. Něco jiného by bylo "vysílání" nikoli souvislého, předem připraveného proudu, nýbrž typu "on demand", čili kdy si posluchač vybírá z katalogu jednotlivé pořady. To je v režimu úplně jiného zákona (132/2010 Sb.), kdy pokud služba "nemá povahu činnosti především hospodářské" (tj. není poskytována výdělečně), pod tento zákon ani nespadá a lze ji tedy provozovat bez formalit. Navíc se tento zákon týká jen pořadů audiovizuálních (video), nikoli zvukových.

Samozřejmě další věcí jsou záležitosti autorských a souvisejících práv, kde zatím není úplně jasno (jakkoli se třeba někdo domnívá opak), jak je to se svobodnými díly nebo s těmi, kde dali autoři a výkonní umělci (nezastupovaní kolektivním správci) souhlas s užitím. U těch nesvobodných s autory zastupovanými kolektivními správci je to jasné, tam se to bez placení odměn neobejde, a to ani při nevýdělečném vysílání.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz