přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor: Tobias König, vývojář projektu KDEPIM

Rozhovor: Tobias König, vývojář projektu KDEPIM

kde.png

Přinášíme překlad rozhovoru s Tobiasem Königem, vývojářem projektu KDEPIM, součásti prostředí KDE.


Originál rozhovoru je v italštině, my jsme překládali z autorského anglického překladu. Vydáváme se svolením Giovanniho Venturia, autora rozhovoru.

Ahoj Tobiasi. Můžeš se čtenářům představit?

Jsem 27letý student informatiky žijící v Drážďanech v Německu. Ve svém volném čase vyvíjím svobodný software a snažím se obhajovat Linux a KDE software.

Kdy jsi uslyšel o KDE?

Poprvé, kdy jsem četl o KDE, to bylo kolem verze 1.0 Beta 4 v německém PC magazínu. Poté, co jsem si článek několikrát přečetl, jsem se rozhodl, že chci být součástí KDE. Bohužel jsem neměl ani instalaci Linuxu, ani jsem nevěděl nic o vývoji v C++, pouze jsem měl PC s Windows 95 a základní zkušenosti s Pascalem. Takže jsem šel do místního knihkupectví, koupil si distribuci Red Hat a knihu „Naučit se C++ za 21 hodin“ a tím to vše začalo... :)

Jak přispíváš do KDE?

Většinu času pracuji na projektu KDEPIM jako udržovatel KAddressBook, nicméně během posledních měsíců a roků je mým oblíbeným projektem Akonadi, služba desktopového PIM.

Co KDE chybí?

Během portování KDE 3 na platformu 4 jsme obětovali framework KPrinter ve prospěch QPrinter, nicméně ten postrádá většinu pokročilých funkcí, které jsou nutné, aby bylo KDE vhodné pro počítačové pooly na univerzitách a ve firmách. To je opravdu něco, co se musí vyřešit!

Které KDE aplikace dělají velmi dobrou práci? A které možná potřebují nějakou tu lásku a pomoc navíc?

Pravidelně používám Konsole, Konqueror a Okular a ty dělají IMHO velmi dobrou práci :) Do aplikací, které potřebují lásku a pomoc, bych zařadil většinu aplikací z KDEPIM, protože máme v této oblasti stále nedostatek vývojářů. Zvláště po portování na Qt4 a Akonadi je stále mnoho stavenišť, kde je pomoc potřeba.

Co si myslíš o KDE na Windows a Mac OS X? Může tímto způsobem komunita KDE získat nové uživatele a přispěvatele?

Lidem, pracujícím na KDE pro Windows a Mac OS X, patří můj plný respekt, dělají skvělou a důležitou práci. Jsme nyní (nebo aspoň velmi brzy ;-)) schopní poskytovat kompletní kancelářský balík a PIM na všech třech nejdůležitějších platformách, včetně mobilních zařízení jako čtvrté. To je zásadní vlastnost, když nasazujete software ve firmách nebo státních institucích, a toto posílí úlohu KDE ve světě desktopu jak na svobodných, tak nesvobodných platformách.

Stane se Akonadi standardem Free Desktop? Budou jej používat ostatní projekty?

Zkoušeli jsme požádat o standard Free Desktop před několika měsíci, ale projekt Free Desktop měl (nebo stále má?) nějaké interní problémy s komunikací a rozhodovacími procesy, proto se naše žádost někde zasekla a my jsme se místo toho věnovali hackování a vylepšování softwaru. Samozřejmě doufáme, že ostatní projekty (jako např. Mozilla Thunderbird, Evolution v GNOME) budou Akonadi používat, největším problémem doposud jsou chybějící vazby na Glib pro knihovnu přístupu k Akonadi. Pokud chce kdokoliv se znalostí C a Glib tento projekt začít, poskytneme mu tolik podpory, kolik jen budeme moct :)

Jaké jsou vaše plány pro aplikace v nadcházejícím vydání KDE PIM 4.5?

Pro 4.5 plánujeme KMail, KOrganizer a KJots, založené na Akonadi (možná se nám podaří portovat více PIM aplikací). Základní portování je v kmeni SVN již hotovo, nicméně ještě potřebujeme nějaký čas na vyžehlení všech chyb spojených s portováním a využití novým možností, které nám Akonadi poskytuje. Po lokálním adresáři, kalendáři a úložišti pošty budeme mít podporu pro groupware servery Kolab a Open-Xchange a všechny ostatní groupware servery, které podporují protokoly CalDAV nebo GroupDAV. Mým osobním plánem je vrátit zpět funkcionalitu KAddressBooku, kterou lidi opravdu postrádali ve vydání 4.4.

Které nové vlastnosti v Software Compilation 4 máš rád a používáš každý den?

Opravdu mám rád efekt „cover switch“, když přepínám mezi okny pomocí Alt+Tab ;)

Které jsou tvé oblíbené KDE aplikace?

Je jich několik, nicméně KDE aplikace poskytující funkcionalitu, kterou nemá žádná jiná aplikace ve svobodném softwaru, je rozhodně Okular.

Které linuxové distribuce používáš?

Debian unstable, který mi umožňuje vyvarovat se kompilování všech těch knihoven třetích stran, ale stále mít aktuální balíčky.

Jsi placený za vývoj pro KDE?

Částečně, dělal jsem nějaké menší věci pro  credativ GmbH, ale 99,9 % svých příspěvků jsem udělal ve volném čase.

Co tě motivuje pracovat na KDE?

Rozhodně další přispěvatelé! Je skvělé mluvit s lidmi, kteří mají stejné zájmy, a pracovat s nimi na stejném cíli. V posledních letech máme bohužel více a více uživatelů, u kterých se zdá, že nechápou, jak svobodný software funguje... posílají nám neuctivé e-maily plné zklamání, jímž trpí kvůli chybám v KDE aplikacích. Myslí si, že jsme něco jako placená podpora a nechápou, že všechnu tu práci děláme zadarmo a ve svém volném čase, a proto nejsme povinni dělat cokoliv, co je podle nich důležité... Je to smutné a odrazuje to :(

Kdyby sis mohl vybrat, kde žít, které místo by sis vybral a proč?

Nějaké místo ve Skandinávii. Švédsko nebo Norsko, blízko moře. Neberte to špatně. Drážďany jsou velice pěkné město a budou vždy součástí mého života ;), ale mentalita a pragmatismus ve Skandinávii vyhovuje mému chápání společnosti mnohem více než současné klima v Německu.

Byl jsi někdy v Itálii? Pokud ano, kde?

Byl jsem jeden den v severní Itálii během dovolené v Rakousku před několika lety (15 nebo tak nějak), bohužel si nemůžu vzpomenout, jak se to místo jmenovalo...

Kterou knihu jsi četl naposledy?

Leopard, norský detektivní román od mého oblíbeného autora Jo Nesbø.

Sledoval jsi někdy televizní seriál Lost?

Ne, zrovna jsem se nedávno ptal kamaráda na děj :)

Co si o tom myslíš? Jak to skončí?

Jestli jsme to dobře pochopil, jedná se o ostrov, který se chová jako stroj času... takže můj odhad je, že lidi žijící na ostrově vstoupí do časového paradoxu a stvořitel ostrova zemře dříve, než se narodí, což způsobí, že nebude v našem paralelním vesmíru nikdy existovat ;)

Díky za tvůj čas, Tobiasi, a hodně štěstí s projekty!

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rozhovor: Tobias König, vývojář projektu KDEPIM
GeBu 9. 04. 2010, 09:28:35
Odpovědět  Odkaz 
Nebavili jste se o tom, kdy bude KDEPIM v KDE 4 umět synchronizaci s WindowsMobile?
Vlastimil Ott Re:Rozhovor: Tobias König, vývojář projektu KDEPIM
Vlastimil Ott 9. 04. 2010, 09:39:54
Odpovědět  Odkaz 
"Přinášíme překlad rozhovoru s Tobiasem Königem, vývojářem projektu KDEPIM, součásti prostředí KDE. Originál rozhovoru je v italštině, my jsme překládali z autorského anglického překladu. Vydáváme se svolením Giovanniho Venturia, autora rozhovoru."
Re:Re:Rozhovor: Tobias König, vývojář projektu KDEPIM
GeBu 9. 04. 2010, 10:37:17
Odpovědět  Odkaz 
To jsem se pěkně ztrapnil :). Neměl jsem zatím rozhovor celý přečíst a jen jsem ho prohledal na slova Windows, Mobile apod.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog