přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz

Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz

pclos.png

Když jsem z důvodu plánované recenze PCLinuxOS 2010 CZ, nainstaloval systém na svůj počítač, byl jsem natolik překvapen, že jsem si neodpustil rozhovor s vedoucím komunity, která tuto distribuci tvoří, Zdeňkem Zatloukalem.


Přečtěte si recenzi distribuce: PCLinuxOS CZ – Česká verze distribuce založené na Mandriva Linuxu. V roce 2009 jsme vydali rozhovor s Davidem Šmídem, který měl tehdy PCLinuxOS na starost: Rozhovor: David Šmíd, PCLinuxOS.cz.

Dobrý večer, jsem rád, že jsem se mohl s vámi tímto způsobem sejít a položit vám pár otázek. Jste nový správce českého PCLinuxOS, kdy a za jakých podmínek jste převzal místo správce?

Popravdě označení správce jsem slyšel poprvé od vás. Loni jsem začal spolumoderovat fórum a letos na jaře jsem si začal pohrávat s myšlenkou o CZ remasteru live CD.

Aha, tak trochu nevíte, že jste vlastně správce. Oslovil nás jeden čtenář s prosbou o recenzi české verze PCLinuxOS a upozornil nás na nového „správce“. Odtud to označení.

Přiznám se, že mě to nenapadlo. PCLinuxOS je distribuce, na které jsem začínal a dodnes ji používám a po odchodu části komunity jsem se začal angažovat.

Vy jako živnostník máte mnoho starostí a věnujete práci spoustu času, kolik času vám zbývá na činnost okolo PCLinuxOS?

Je to koníček, který mne baví a tak si čas najdu. Člověk nemůže jenom pracovat.

PCLinuxOS CZ PCLinuxOS CZ

No ano, to je pravda. Jak je vlastně velká komunita okolo českého PCLinuxOS?

Počet aktivních členů je malý. V tuto chvíli je nás zhruba deset.

A máte představu, kdo jsou lidé, kteří používají PCLinuxOS? Hovoří se o velkém množství lidí, kteří používají PCLinuxOS jako přechod z Microsoft Windows.

To je pravda. PCLinuxOS je často instalován lidem, kteří si sami počítače nespravují a také jej uživatelé instalují právě pro jednoduchost a připravenost. Pokud nakouknete k nám na fórum, uvidíte převážně dotazy úplných začátečníků GNU/Linuxu.

Já se musím přiznat, že jsem vzhledem k plánované recenzi nainstaloval PCLinuxOS na svůj počítač a opravdu jsem byl překvapen jeho jednoduchostí a funkčností - a dnes z něho vedu tento rozhovor. Jak byste vyzdvihl českou verzi před tou „originální“?

Jsem rád, že jste příjemně překvapen. Pokud pominu lokalizaci, tak česká komunita pracuje na několika skriptech, které mají za cíl ještě trochu zjednodušit začátky v Linuxu. Celé je to v začátcích, ale pracujeme na tom.

Vyvíjíte některé aplikace, které potom použijete v české komunitní verzi? A uvažujete o vydání verze v jiném pracovním prostředí, než je současné KDE?

V tuto chvíli je na live CD instalátor, který umožňuje několik vybraných aplikací instalovat bez znalostí balíčkovacího systému. Tento výběr chceme rozšířit tak, aby obsahoval z každé skupiny běžných aplikací alespoň jednu. Nedávno jsme začali pracovat na průvodci systémem, který by měl ukázat začátečníkům postupy v Linuxu, a chystáme ještě několik dalších aplikací. V současné době neuvažujeme o jiném prostředí, na to je nás prozatím málo.

Stejně jednoduchá jako aktualizace, je i instalace vybraných aplikací Stejně jednoduchá jako aktualizace, je i instalace vybraných aplikací

Instalátor jsem viděl a je to velmi dobrá myšlenka. Znamená to tedy, že se opravdu zaměřujete na lidi migrující z Windows? Je to ten směr, kterým se chcete ubírat i do budoucna?

Myslím si, že většina uživatelů Linuxu má svou oblíbenou distribuci již vybranou. Čas od času vyzkouší jinou, a pokud se mu zalíbí, většinou nepotřebuje pomoc komunity. Naše snaha se ubírá přiblížení Linuxu uživatelům, kteří chtějí nějakou distribuci vyzkoušet. Takže vlastně ano.

To je výborná myšlenka a osobně s vámi velice sympatizuji, myslím si, že je dobré přiblížit Linux i lidem, kteří o něm moc nevědí. Českou verzi vyvíjíte společně s tou oficiální, nebo čekáte na vydání konečné verze a tu potom upravíte?

Děkujeme. Nejsme napojeni na vývojový tým. V tomto ohledu asi ještě nějakou dobu počkáme, dokud se aktivní komunita nerozroste. Po vydání originální edice ji upravujeme.

Pokud by se tedy našel po přečtení těchto řádků někdo, kdo by vás chtěl podporovat nebo s vámi spolupracovat, má dveře otevřené? Říkal jste, že PCLinuxOS byla vaše první distribuce, byla také jediná nebo jste se k ní zase vrátil? A kdy jste se k Linuxu vůbec dostal poprvé?

Rozhodně. Je spousta věcí, které jdou v komunitě dělat. Webové stránky, publikování, moderování fóra, ale také je mnoho dalších aktivit, do kterých se mohou zájemci zapojit. PCLinuxOS jsem vlastně nikdy neopustil. Snad jen v době krize ve vývojovém týmu, po níž vývoj stagnoval. Samozřejmě jsem si vyzkoušel celou řadu distribucí, ale mou oblíbenou zůstal PCLinuxOS. Po Linuxu jsem pokukoval již v dobách SuSE Linuxu 6.4, ale skutečně jsem ho vyzkoušel až na přelomu let 2007/2008.

Tak to jste již vlastně taková stálice PCLinuxOS. Chtěl bych vám tímto poděkovat za ochotu a za odpovědi na naše otázky. A zároveň vám chci popřát mnoho úspěchů v další práci kolem vývoje české verze PCLinuxOS a samozřejmě mnoho a mnoho spokojených uživatelů.

Myslím, že mohu poděkovat za celou komunitu, budeme se snažit. Čas na podporu PCLinuxOS si najdu vždy.

Ještě jednou díky a na shledanou třeba při vydání nové verze PCLinuxOS.

Budu se těšit, dobrou noc.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
Petr Hložek 24. 09. 2010, 12:30:42
Odpovědět  Odkaz 
Rozhovor moc fajn, jen si prosím opravte "že jsem si neodpustil rozhovor S vedoucím komunity, která tuto distribuci tvoří,".
Jirka Vrba Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
baf 26. 09. 2010, 18:27:24
Odpovědět  Odkaz 
PClinuxOS je výborný systém, v ČR ale nemá moc silnou pozici. V dobách své největší slávy to vypadalo, že mohl konkurovat mandrivě, ale rozhodně to tak nedopadlo. Kdo preferoval KDE, tak tohle byla dobrá volba.

Odhaduji, že v ČR je dnes cca 300 uživatelů PClinuxOS, takže pokud se aktivně na něm podílí deset lidí, tak je to skvělá bilance.

Já sám ho na jednom PC ještě nasazený (http://www.linuxexpres.cz/hardware/tichy-a-usporny-pocitac-s-linuxem) jen už nemám kam aktualizovat, KDE3 už nepodporují.
Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
migelo 27. 09. 2010, 21:10:34
Odpovědět  Odkaz 
Uživatelů v CZ máme určitě víc než 300 :-). Každopádně nejde o poměr, protože množství práce není přímo úměrná počtu uživatelů.

Ano, KDE3 již podporováno není. Je pouze k dispozici repozitář ve stavu, ve kterém byl při přechodu na KDE4.
Jirka Vrba Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
baf 27. 09. 2010, 22:55:41
Odpovědět  Odkaz 
je to odhad, a jde o řád. Jedná se o stovky ne tisíce.
Vycházím ze statistik LinuxEXPRESu a z poměru vůči ostatním distribucím.
Re:Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
migelo 28. 09. 2010, 12:59:09
Odpovědět  Odkaz 
Určitě u nás není PCLinuxOS rozšířen jako Ubuntu, Mandriva či OpenSuse. To netvrdím. Jen si myslím, že střílet od boku takováto čísla není korektní. Je to jako bychom přišli s tím, že počet stažení je počet uživatelů.
Vlastimil Ott Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
Vlastimil Ott 28. 09. 2010, 00:52:34
Odpovědět  Odkaz 
http://www.90-9-1.com

Souhlasím s Bafem...
Re:Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
migelo 28. 09. 2010, 13:31:33
Odpovědět  Odkaz 
Nemyslím si, že jde o přímou úměrnost k počtu uživatelů. Pokud to vezmeme v teoretické rovině, ve které tyto studie jsou, tak nebude stejný poměr u sta uživatelů, jako u deseti či sta tisíc uživatelů. Jejich počet ovlivní nároky na podporu, ale ani zde nejsem přesvědčen o přímé úměrnosti.
Ivan Bíbr Re:Re:Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
bibri 29. 09. 2010, 01:23:55
Odpovědět  Odkaz 
Já z vlastního pozorování mohu potvrdit, že to sedí pro desítky, stovky i tisíce.

Trochu zkreslené je to třeba pro desítky a zkresluje to i fakt, že v linuxové komunitě jsou (zatím) aktivnější lidi. Ale zhruba to podle mne pořád platí.

Stačí zveřejnit čísla, kolik lidí se podílí na vývoji cz verze(1), dále pak třeba na provozu portálu (9) a z toho by měl jít odvodit zbytek uživatelů (90) alespoň v řádech. Není nic jednoduššího, že ano :).
Re:Re:Re:Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
migelo 29. 09. 2010, 12:27:36
Odpovědět  Odkaz 
Myslím si, že tuto debatu, bychom měli vést prostřednictvím mailu, protože jenom otravuje čtenáře. Měl jsem to přejít, moje chyba.

Absolutně pomíjíte fakt, že komunitní projekt kolem jakékoliv distribuce neobsahuje pouze cz remaster (pokud jej dělá) a fórum. Nejvíce lidí je třeba na tvorbu návodů a samozřejmě pak záleží na komunitě, do jakých dalších aktivit se pustí. Ano, potřeba např. moderátorů bude ovlivněna počtem uživatelů. To je jen ale malá část.

PCLinuxOS vyvíjí skupina vývojářů v čele s Texstarem. CZ/SK komunita vydává upravený a lokalizovaný remaster dolněný o vlastní aplikace. Takže nevím, jak Vám korektně odpovědět na počet vývojářů. Pokud jste se ptal na počet lidí, kteří se nějakým způsobem podíleli na tvorbě remasteru, tak přispěvatelů bylo 6 a většina z nich nejsou součásti komunity. Zhruba 10 lidí se podílí na chodu portálu. Nová komunita se teprve utváří.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
Vlastimil Ott 29. 09. 2010, 19:41:01
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že to zcela chybně chápete jako útok. Není to útok, je to konstatování. Všichni, kdo reagovali, moc dobře vědí, co je komunita, protože s ní pracují. Takže to myslím nemusíte brát jako pokus o znehodnocení vaší práce - na druhou stranu je dobré si ta čísla přiznat.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
migelo 1. 10. 2010, 19:30:36
Odpovědět  Odkaz 
Vůbec to neberu jako útok. Pravdou je, že nejsem moc nakloněný k statistikám, rozborům, studiím atd., které jsou postaveny na předpokladu či proměnných. Mojí chybou je, že se občas pokouším dopodrobna vysvětlit proč mám jiný názor. To se stalo i zde a tak to prosím přejděte... i muži mají své dny...
Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
Milan Jamrich,jamrich.milan@gmail.com 28. 09. 2010, 21:22:54
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý večer.Prečítal som si so záujmom celý článok + názory. Som presvedčený,že nieje pointa v množstve užívateĽov,ale v prepracovanosti jednotlivých distribúcií a ich propagácií "laickým užívateľom". Pre mňa laika je jednoduchšie nainštaľovať už akýkoľvek OS-Linux funkčný, bez dodatočných doinštalácií ako hľadať riešenia na "jednoduché" problémy.Keď zvládnem jednoduché veci,azda sa posuniem ako užívateľ ďalej.Všetka česť ľuďom ,ktorý také distribúcie tvoria, či prekladajú.Je už len na slobodnom rozhodnutí čo komu vyhovuje.Milan Jamrich
Rozhovor: Zdeněk Zatloukal, PCLinuxOS.cz
D.K 2. 11. 2010, 21:15:47
Odpovědět  Odkaz 
PCLinuxOS je velmi prijemna zmena - stale hledam to 'svoje' a stale si nemuzu vybrat :) Tak zkousime dal

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog