přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Centrum softwaru pro Ubuntu

Centrum softwaru pro Ubuntu

ubuntu_software_center.png

Instalace a správa softwaru obecně je oblastí, kterou si různé distribuce obvykle řeší zcela po svém a nespoléhají při tom na hotové, nezávislé řešení. Již pět verzí v tomto směru není výjimkou Ubuntu, které nabízí uživatelům pro instalaci aplikací jednoduché a přívětivé Centrum softwaru.


Centrum softwaru pro Ubuntu, jak zní plný název, se poprvé objevilo ve vydání Ubuntu 9.10 Karmic Koala, v němž nahradilo dříve používaný nástroj Přidat/Odstranit..., který byl podle mnohých vývojářů i uživatelů nevyhovující.

První verze Centra softwaru v Ubuntu 9.10 Karmic Koala První verze Centra softwaru v Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Současná verze Centra softwaru se o té úplně první, která sloužila pouze k jednoduché instalaci nových aplikací, v mnohém liší a v Ubuntu plní funkci hlavního nástroje pro správu softwaru, ať už se jedná o instalaci aplikací, nebo správu balíků.

Centrum softwaru pro Ubuntu dnes Centrum softwaru pro Ubuntu dnes

Centrum softwaru má nabídnout především jednoduchost a pohodlné používaní. Umožňuje uživatelům prohlédnout si „nabízené“ aplikace a tu vybranou si jednoduše jedním kliknutím nainstalovat a prakticky ihned spustit. Ačkoli umožňuje i „složitější“ operace než pouhé instalování a odstraňování jednoduchých aplikací, rozhodně nenabízí tolik možností jako pokročilé nástroje (například Správce balíků Synaptic) a tyto možnosti před uživateli navíc spíše skrývá.

Práce s Centrem

Jak již bylo řečeno výše, Centrum softwaru je navrženo tak, aby bylo přehledné a snadno se používalo, inspiruje se při tom úspěšnými rozhraními obchodů pro mobilní platformy. Samotnou práci s Centrem tak není třeba nijak sáhodlouze vysvětlovat.

Úvodní okno Centra nabízí přehled nejoblíbenějších a nejnovějších dostupných aplikací a umožňuje snadné procházení aplikací podle jednotlivých kategorií. Kromě toho máte samozřejmě možnost vyhledávání aplikací a také si můžete nechat vypsat již nainstalované aplikace nebo historii akcí prováděných se softwarem v počítači.

Historie práce se softwarem – instalace/odstraňování/aktualizace Historie práce se softwarem – instalace/odstraňování/aktualizace

Pokud nehledáte nějakou konkrétní aplikaci, vaším prvním krokem bude nejspíše vybrání některé z kategorií v levém sloupci. Některé z kategorií se ještě dále dělí na podkategorie (například Hry se dále dělí podle žánru na Arkádové, Deskové atd.). Samotné aplikace jsou pak vypsány v jednoduchém seznamu, kde naleznete jejich jméno, krátký popis a hodnocení vyjádřené klasicky počtem hvězdiček. Pokud vás nějaká aplikace zaujme, můžete si jejím vybráním zobrazit stránku s podrobným popisem, ukázkovým obrázkem a také recenzemi ostatních uživatelů (o nich podrobněji níže).

Výběr her podle žánru Výběr her podle žánru

Zajímavou možností, kterou naleznete na stránce s podrobnostmi o vybrané aplikaci, je nabídka doplňků – pokud existují nějaké související balíky, Centrum softwaru je nabídne k instalaci. Příkladem může být grafický editor GIMP, ke kterému Centrum nabízí například rozšiřující sadu štětců a palet nebo zásuvný modul pro tisk a další.

Hodnocení aplikací

Jednou z velmi kladně hodnocených funkcí Centra softwaru je možnost hodnotit jednotlivé aplikace. Kromě samotného hodnocení vyjádřeného počtem hvězdiček (nula až pět) máte možnost k dané aplikaci napsat také krátkou recenzi a pomoci tak dalším uživatelům v rozhodování, zda je pro ně daná aplikace vhodná.

Hodnocení u hry Bitva o Wesnoth – přesvědčila by vás k instalaci? Hodnocení u hry Bitva o Wesnoth – přesvědčila by vás k instalaci?

Hodnotit a recenzovat můžete pouze ty aplikace, které máte sami nainstalovány, a systém automaticky předpokládá, že píšete v jazyce, který máte v Ubuntu nastavený jako výchozí, a podle toho také pak zobrazuje recenze ostatním uživatelům. Existuje také možnost hodnotit recenze ostatních uživatelů podle jejich užitečnosti.

Uživatelé se rychle naučili aplikace hodnotit a doporučovat, takže i v češtině běžně naleznete u těch známějších aplikací hned několik stručných recenzí.

Placené aplikace

Jednou z klíčových a ve světě linuxových distribucí ne zrovna běžných vlastností se již od prvních verzí Centra mělo stát prodávání komerčních aplikací. Tato vlastnost byla nakonec doplněna až ve vydání 10.10 Maverick Meerkat a v dnešní době se placené položky, které Centrum uživatelům Ubuntu nabízí, počítají již na desítky a kromě aplikací mezi nimi najdeme i knihy a periodika s linuxovou tematikou.

Jedním z hlavních taháků jsou i „nedostatkové“ linuxové hry Jedním z hlavních taháků jsou i „nedostatkové“ linuxové hry

Samotný nákup je jednoduchý – po vybrání placené aplikace můžete přímo v okně Centra softwaru zaplatit pomocí kreditní karty nebo systému PayPal (až od příštího vydání Ubuntu 12.04 Precise Pangolin). Nakoupené aplikace můžete kdykoli přeinstalovat pomocí jediného kliknutí, takže se není třeba bát, že byste o ně přišli po případné přeinstalaci nebo aktualizaci systému.

Synchronizace

Jednou z málo známých, ale přesto zajímavých funkcí Centra softwaru je možnost sdílet informace o nainstalovaných aplikacích mezi jednotlivými počítači. Z nabídky Soubor | Synchronizovat mezi počítači... můžete vyvolat jednoduché rozhraní zobrazující informace o tom, jak se liší skladba softwaru na vašich počítačích.

Rozdíly v nainstalovaných aplikacích mezi vašimi počítači Rozdíly v nainstalovaných aplikacích mezi vašimi počítači

Případné rozpory prozatím musíte řešit ručně, ale plánuje se i další využití, kdy by například přímo v instalátoru Ubuntu byla možnost automaticky nainstalovat stejnou sadu aplikací, jakou máte na jiném počítači, což by mohlo být velice užitečné například při přeinstalování Ubuntu.

Svou funkci plní na sto procent

Centrum softwaru má sloužit především „obyčejným“ uživatelům pro snadné nalezení a instalaci aplikací, které při práci s počítačem potřebují. Jednoduché a přehledné prostředí Centra softwaru, které netají svou inspiraci oblíbenými „obchody“ (markety) na mobilních platformách, je pro tyto potřeby téměř ideální a plní svou funkci na sto procent. Zkušeným uživatelům možná nemusí Centrum vyhovovat, ale ti stále mají možnost používat řádkové nástroje jako apt-get/aptitude nebo si mohou doinstalovat pokročilejší Synaptic.

Nahoru

Příspěvky

Centrum softwaru pro Ubuntu a doplňky k aplikacím
joha 28. 02. 2012, 06:44:03
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
StarDict je skvělý slovník. Lze z "Centrumu softwaru pro Ubuntu" nainstalovat slovníky pro Stardict? V dialogu se sekce Doplňky u některých aplikací neobjeví. Jak mají postupovat především „obyčejí“ uživatelé?
Dost by mě to zajímalo. Já jsem musel použít pro instalaci slovníků Synaptic.
Vojtěch Trefný Re: Centrum softwaru pro Ubuntu a doplňky k aplikacím
Vojtěch Trefný 28. 02. 2012, 07:38:15
Odpovědět  Odkaz 
Vyhledat "stardict" a dole si kliknout na "Zobrazit XY technických položek" a nainstalovat "stardict-czech".

Vysvětlení: Tím, že Centrum má fungovat vlastně hlavně pro instalaci jednotlivých aplikací, tak zobrazuje jen aplikace (tj. balíky obsahující .desktop soubory). Pokud člověk vyhledává přímo názve balíku (tady by to bylo "stardict-czech"), tak ho to zobrazí, ale jinak to preferuje právě jen aplikace a jednotlivé balíky se schovají pod "technické položky".
Re: Re: Centrum softwaru pro Ubuntu a doplňky k aplikacím
joha 28. 02. 2012, 11:00:45
Odpovědět  Odkaz 
Díky moc, to jsem přehlédl a se mnou spoustu dalších uživatelů :-)
Centrum softwaru pro Ubuntu
Lukáš 28. 02. 2012, 08:25:34
Odpovědět  Odkaz 
Uvítal bych možnost u placených aplikací (především u her) možnost demoverze než zaplatím - člověk si tak vyzkouší, jestli hra na dané konfiguraci bez problémů poběží.
Re: Centrum softwaru pro Ubuntu
Jan 2. 03. 2012, 16:37:17
Odpovědět  Odkaz 
To je dobrý nápad jen se to asi netýká USC ale jeho použití prodejci ... samozřejmě link mezi plnou a demo verzí by se cílové skupině asi hodil.
Centrum softwaru pro Ubuntu
Tadeáš Pařík 28. 02. 2012, 11:43:39
Odpovědět  Odkaz 
Jen doplním, co se týká té synchronizace, tak to bere do úvahy pouze oficiální Ubuntu repozitáře. Jinak je to moc užitečná funkcionalita.
Centrum softwaru pro Ubuntu
Tomáš 28. 02. 2012, 16:09:05
Odpovědět  Odkaz 
To Lukáš:
Tak na placené hry bych volil spíše Desuru (www.desura.com). Tam je jich IMHO mnohem víc a většinou jsou u nich také dema.
Michal Hrušecký Centrum softwaru pro Ubuntu
Michal Hrušecký 28. 02. 2012, 18:23:42
Odpovědět  Odkaz 
Jen takova poznamka na okraj, loni se v Norimberku na cross distro meetingu dohodlo, ze Ubuntu Software Center se forkne, udela se distribucne nezavislej, naportuje se na jiny distra a veci jako screenshoty a review se budou mezi distribucemi castecne sdilet ;-) Takze i uzivatele jinych distribuci se mohou tesit, ze za cas neco takoveho budou mit ;-)
Centrum softwaru pro Ubuntu
Václav Müller 29. 02. 2012, 11:08:31
Odpovědět  Odkaz 
Centrum software pro ubuntu je celkem dobré ale osobně mě tam vadí některé věci diky kterým je to pro mě nepoužitelné.

1. Náročnost. Pokud to použijeme na netbooku tak to spíše zaseká netbook než aby to bylo užitečné.
2. Instalování deb balíků. Při tomto se mě často stane že se nenačte co je to za balík často je nutné nejdříve zapnout bez deb balíků a až pak skusit nainstalovat balík.
3. Kvalita stahování. Pokud máme nekvalitní připojení k internetu centrum často řekne že ho nemáme vůbec.

Můj závěr: Centrum je dobrá aplikace ale opět jako celé nové ubuntu velice náročné a tím někdy nepoužitelné.

PS: Stará verze fungovala i na netbooku celkem bez problemu.
Centrum softwaru pro Ubuntu
Tom 9. 03. 2012, 21:50:47
Odpovědět  Odkaz 
Vyjádřím se k "nedostatkovým hrám", konkrétně přímo k OilRush - modelová situace - hru zakoupíte v USC, nejlépe v předprodeji, abyste tzv. podpořil vývoj hry, a následně se dozvíte, že přímo autoři na svých stránkách prodávají hru za stejnou cenu jako je v USC, k tomu přidávají verzi pro Win a OSX, soundtrack a další výhody. K těmto výhodám se jako předobjednatel z USC nedostanete, jakož i k obsahu pro "předobjednatele". Obě strany se pak napadají, kdo za vzniklou situaci vlastně může a potrestaný je opět onen paroubkovský "obyčejný občan" (tfujtajbl označení), který propadl představě, že když si hru zakoupí ještě před vydáním, nebude s ním zacházeno jako s druhořadým zákazníkem.
Re: Centrum softwaru pro Ubuntu
Rosta 24. 03. 2012, 19:26:01
Odpovědět  Odkaz 
Tohle nechápu, každýmu hrozně vadí Paroubkův letitý výraz o obyčejných lidech, ještě když to dáte do úvozovek jako ironii, tedy například "obyčejných" uživatelech (aby bylo vidět odkud vítr vane), ale všichni to budou vykopávat pořád dokola a k tomu nakonec přihodí vzpomínku jak byl Paroubek strašlivý a děsný!
Je to veliký problém, použít výraz třeba BĚŽNÝ uživatel, BĚŽNÝ občan, atd.??? Doporučuji číst čas od času nějakou i klidně netechnickou literaturu, člověk si tak dost rozšíří slovní zásobu. Nebo i křížovky pomáhají.
Centrum softwaru pro Ubuntu
Martin Knotek 13. 06. 2020, 09:11:29
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, používám Ubuntu Studio 20.04 LTS. Z nabídky mi zmizela položka Software pro stahování balíků Ubuntu.. Lze ji nějak obnovit? Děkuji za odpověď.
Prosím, přepošlete mi odpověď do mailu mknotek02@gmail.com

Děkuji

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz