přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?

Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?

Ubuntu

Vydání Ubuntu 17.10 se blíží. S touto verzí se do Ubuntu vrací prostředí GNOME (a to v čerstvé verzi 3.26) a Wayland je opět o hodně použitelnější. Podívejme se na ni blíže. 


Kdy vyjde?

Nové Ubuntu 17.10 vyjde plánovitě až v říjnu 2017, konkrétně ve čtvrtek 19. 10., ale Beta verze je už zcela použitelná jak na domácí, tak na pracovní desktop. Samozřejmě zdůrazňuji, že jde o Beta verzi, navíc o vydání nonLTS (bez dlouhodobé podpory; pozn. šéfred.), takže nováčkové by si měli hezky počkat až na LTS verzi 18.04, která vyjde v dubnu 2018. Ale já jsem člověk, který zkouší distra ihned po jejich vydání, abych mohl, takříkajíc, ještě najít chybičky, které se vloudí ;)

Výchozí desktop

Co asi překvapí mnohé – GNOME Shell se stal výchozím DE (Desktop Environment, desktopové prostředí) pro Ubuntu již od verze 17.10 a navíc v jeho nejnovější verzi 3.26 „Manchester“ jako vůbec první oficiální distribuce. Snad se přidá Fedora a časem i Arch Linux.

Plocha Ubuntu 17.10 Plocha Ubuntu 17.10

Ubuntu tímto krokem odstranil verzi Ubuntu GNOME, která zanikla. Sice ne úplně, lze nainstalovat zcela čisté GNOME do Ubuntu, ale v tuto dobu to již je asi zbytečné. Zastánci Unity plakat nemusí, stále lze tonto DE doinstalovat. Ale nezkoušel jsem, nevím, nakolik to je vyladěné a jestli se to nebude „kopat“ s čistým GNOME 3.26. Za sebe osobně mohu říct, že tímto krokem (nasazení GS jako výchozí DE) se Ubuntu vrátilo mezi „dospělé“ distribuce.

Wayland nebo Xorg?

Wayland se posunul o hodně dál a pro běžné použití je jistě zcela použitelný, bohužel až na pár věcí, které mě jak u Fedory, tak u Antergosu nebo Debianu donutily spouštět v GDM desktop na Xorg. Konkrétně to je třeba situace, kdy potřebujete spustit Nautilus nebo Gnome-Commander s rootovskými právy – prostě to vyhodí chybu gtk+ a je vymalováno.

Informace o systému Informace o systému

Jasně, že existují „berličky“, ale pro běžného uživatele to prostě není. Ano, mnozí namítnou, proč spouštět Nautiluse pod rootem, když je to zbytečné… No, někdy to je nutné, zejména, když je potřeba pročistit domovskou složku od starých a zbytečných věcí. Takže zatím Ubuntu 17.10 spouštím na starém Xorgu, kde všechno šlape, jak má.

Nové nastavení

Nový GNOME Shell je, troufám si to říct, naprosto revoluční. Zcela změnil systémové ovládání, které (byť jsem si z počátku myslel, že se zbláznili) je přehlednější a intuitivnější, než byl ten původní. Chce to jen odhodit předsudky a zvyky. Jednoduše – líbí se mi to víc a je to logické. Zamrzí snad jen rozdělené ovládání sítě, zvlášť je Wifi a pak až dole Síť.

Nastavení WiFi Nastavení WiFi

Pro další nastavení je nutné doinstalovat Gnome-tweak-tool, nechápu, proč není defaultně – vždy si upravuji třeba písmo podle sebe a ne podle toho, co mi vnutí systém. Stejné to je se vzhledem – prostě to chci mít, jak chci já. Pro „gnomáky“ je pak i nutnost si doinstalovat svoje obvyklé aplikace, jak jsou zvyklí z čistého GNOME: Mapy, Dokumenty, Hodiny, Boxes atd. Ty v Ubuntu 17.10 ve výchozím stavu nejsou.

Ovládání

Ovládaní je zcela v duchu GNOME Shellu – jedno tlačítko na zavření aplikace stačí. Pro změnu velikosti okna stačí dvojklik na lištu okna, pro minimalizaci okna klik na ikonu spuštěné aplikace. Ubuntu 17.10 přesunulo ovládací tlačítka zpět na pravou stranu, ale v Gnome Tweaku není problém to změnit na levou stranu, stejně, jako přidat tlačítka na minimalizaci a maximalizaci okna.

Na jednu stranu je ovládání tlačítek na levé straně (à la Mac OS X) v něčem dobré – intuitivně čteme a ovládáme vše z pohledu čtení, tj. shora zleva doprava, ale ovládání okna vpravo je zvykem z Windows a také i z Linuxu. Samozřejmě zůstal funkční levý horní roh po najetí myši, kdy se zobrazí Aktivity/Činnosti. Je to tak návykové, že i u počítačů s Windows jdu automaticky myší do levého horního rohu a čekám, že se mi zobrazí plochy :-) No, nefunguje to.

Volba zobrazení souborů Volba zobrazení souborů

Novinek je v GNOME 3.26 hodně, stačí se podívat na poznámky k vydání. Osobně si myslím, že GNOME jde dobrým směrem, ovládání je intuitivní a značně návykové. Nová verze si zaslouží velikou pochvalu. A jsem rád, že Canonical změnili filozofii blíže k uživateli a přestali experimentovat jak s Unity, tak s Mirem. Wayland je už hodně použitelný a do roka, dvou zcela nahradí starý Xorg.

Podrobněji se novinkám v GNOME 3.26 budeme věnovat v samostatném článku.

Vzhled

Defaultně je nastavené téma Ambience a ikony Humanity. Tento vzhled je s Ubuntu už mnoho let, ale samozřejmě není těžké si vzhled upravit dle svého, což ostatně dělám vždy. Mně ty výchozí vzhledy nějak nesedí, zastaralé ikony, zastaralý vzhled GTK i WM. Už z Antergosu jsem si zamiloval ikony Numix Square – hezké, přehledné, jednoduché. K tomu přidám GTK téma United Gnome Ubuntu a téma pro GNOME Shell Ubuntu Touch a vše je konzistentní a sladěné ;)

Nastavení vzhledu Nastavení vzhledu



Nahoru

Příspěvky

Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
gnome 20. 09. 2017, 10:53:40
Odpovědět  Odkaz 
Fedora vzdy pouziva najnovsi gnome, kedze ho vyvija, uz je vo vyvojovej verzii f27 - o tyzden v bete. V archu bude novy gnome do par dni ako je zvykom.
Zanikne Ubuntu GNOME???
rs 20. 09. 2017, 19:31:13
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu tímto krokem odstranil verzi Ubuntu GNOME, která zanikla...

Toto by ma zaujímalo. Používam Ubuntu GNOME už dlhšie, páči sa mi pre svoju jednoduchosť. Aj sa mi viac páči po stránke vzhľadu ako prezentované Ubuntu 17.10

Zatiaľ je stále dostupný "daily build"

http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-gnome/daily-live/pending/HEADER.html

Určite Ubuntu GNOME zanikne? Ja teda dúfam že Ubuntu GNOME bude fungovať aj naďalej. Veľmi sa mi nepáči možnosť inštalovať klasické Ubuntu a potom ho upravovať na vzhľad čistého GNOME. Aj keď je to možno jednoduché...
Re: Zanikne Ubuntu GNOME???
Marp 21. 09. 2017, 08:03:47
Odpovědět  Odkaz 
Ono by to bylo i logické, když nové Ubuntu je v defaultu s Gnome Shellem, pak by verze Ubuntu-GNOME byla de facto jen kopií a ostatně ani v této verzi nebylo zcela čisté Gnome, jak je tomu třeba u Fedory.
Re: Zanikne Ubuntu GNOME???
nobody 21. 09. 2017, 15:08:04
Odpovědět  Odkaz 
opravdu by bylo zbytecne udrzovat skoro stejnou odnoz, resp. neni to tak ze zanikne, ale ze se z Ubuntu GNOME, stane Ubuntu (hlavni)...
"instalace" vzhledu jako Ubuntu GNOME, predpokladam zachovana zustane a pujde opravdu jen o doinstalovani ubuntu-gnome-desktop, pripadne jen nejake ubuntu-gnome-theme...
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
mif 20. 09. 2017, 21:01:39
Odpovědět  Odkaz 
17_04 jsem vyzkoušel a moc se mi líbí. Měl jsem trochu obavy z opuštění Unity, ale na první dojem se mi nová verze s Gnome velice líbí. Na Unity jsem si zvykl, líbilo se mi. Ale tohle vypadá ještě lépe.
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
mif 20. 09. 2017, 21:02:50
Odpovědět  Odkaz 
17.10 jsem chtěl napsat...
Ikony v menu a tlačítkách
Radek 21. 09. 2017, 08:55:25
Odpovědět  Odkaz 
Vyzkoušel jsem live verzi (zatím nechci instalovat natrvrdo - čekám na LTS), ale co mě pořád trápí je, že tlačítka a menu stále neobsahují ikonky - tento problém je glavně viditelný v aplikacích jako je Libre Office, Gimp nebo Ink. Menu bez ikonek jsou docela trága. Jinak na Ubuntu jsem už deset let (http://blog.kospes.cz/10-let-bez-produktu-microsoft/) a GUI jsem už prošel několik - toto mě fakt chybí a mrzí.
Jinak Gnome Shell byl dle mého vždycky o malinko svižnější než Unity. No vidíme, počkám na LTS 18.04, snad se ikonky objeví.
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Zirk0n 21. 09. 2017, 21:57:45
Odpovědět  Odkaz 
Hrozně mě mrzí že Ubuntu upustilo od Unity 8 podle mě to bylo nejhezčí prostředí moderní a konkurence schopné které přišlo s novou myšlenkou a jednotné aplikace vypadaly skvěle a to všechno zahodili a dali tam gnome kterej je nudnej až to bolí :/
Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
nobody 22. 09. 2017, 11:28:08
Odpovědět  Odkaz 
o komunitnim forku/pokracovani vis?
https://yunit.io/blog
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Marek 23. 09. 2017, 21:52:28
Odpovědět  Odkaz 
Používám již Ubuntu 17.10 na hlavním pracovním stroji a vše zatím šlape v pořádku.


"Samozřejmě zůstal funkční levý horní roh po najetí myši, kdy se zobrazí Aktivity/Činnosti."

Nevím, kde je zakopaný pes, ale mě najetí na levý horní roh nic nedělá! To jediné mě zatím v novém Ubuntu irituje.
Víte někdo, čím by to mohlo být?
Petr Valach Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Petr Valach 24. 09. 2017, 12:44:59
Odpovědět  Odkaz 
Doporučuju doplněk pro gnome-shell Custom Corner.
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Marek 23. 09. 2017, 21:58:18
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby to ještě někdo hledal, tak v základu je najíždění na roh vypnuté.
Zapne se to:
gsettings set org.gnome.shell enable-hot-corners true
Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Marp 24. 09. 2017, 12:13:24
Odpovědět  Odkaz 
Gnome Tweak Tools >>> Horní lišta >>> Citlivý roh přehledu činností ...a je to ;-)
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Petr Ježek 27. 09. 2017, 19:25:41
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu, co vede autora k přání, aby se GS (nikoli GhostScript ale Gnome Shell) stal výchozím v Archu. Arch je distro orientované na lehkost, svižnost a nikoli na DE, jejichž provázanost a omezená modularita je v přímém rozporu s filozofií Archu. Osobně používám nejčastěji pouhé WM (Openbox, JWM, tiling I3), pouze pro některá ověření nastavení LXDE, LXQT, Enlightenment nebo XFCE4 (metodou nainstaluj, použij, odinstaluj zbytečné).
Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Marp 27. 09. 2017, 21:41:55
Odpovědět  Odkaz 
Autor žádné takové přání nevyslovil a ani nikde netvrdí, že je Gnome Shell výchozí DE pro Arch Linux... Pouze ví, že Arch Linux nasazuje DE dle potřeby a aktuálnosti. A GS (ano, právě Gnome Shell) nasazuje vždy brzy, častokrát jako jedna z prvních distribucí, nyní je Ubuntu jen a pouze rychlejší...
Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Marp 27. 09. 2017, 22:06:28
Odpovědět  Odkaz 
PS: Jinak autorem článku jsem já. A nyní si dovolím reagovat na tvůj názor: "Arch je distro orientované na lehkost, svižnost a nikoli na DE, jejichž provázanost a omezená modularita je v přímém rozporu s filozofií Archu." Arch Linux je distr stejné jako ostatní a nijak nedefinuje, co by měl uživatel preferovat. Stejně jako v Debianu, Ubuntu, SUSE atd. si můžeě nainstalovat "holý systém" a pak si tam přidat, co chceš ty. Chceš jednoduché VM typu openbox či i3? Fajn, nic ti v tom nebrání mít desktop jako z roku za "krále klacka", vzhled Redmont alá Windows 95, u mě žádný problém, každý má svoje "chutě". Mě se tyhle retro styly nelíbí, jsou dle mě hnusné a proto si vyladím desktop podle sebe, když jsou možnosti. V dnešní době jsou už počítače/notebooky technicky na jiné úrovni, než v 90. letech, tak proč nepoužívat moderní věci? Samozřejmě, pokud má někdo PC z 90. let, tak mu nic jiného nezbývá - třeba nemá na moderní HW peníze... Každý v Linuxu má na výběr a já si vybírám moderní věci, sorryjako...
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
AsciiWolf 20. 10. 2017, 10:04:05
Odpovědět  Odkaz 
Díky za článek. Krom chyb zmíněných v ReleaseNotes se do desktopové verze Ubuntu 17.10 dostaly i některé další chybičky, jako je například nefunkční subkategorie s Rozšířeními Shellu v GNOME Software (upstream bug GNOME 3.26), neodinstalování dependencí při odinstalaci programu přes GNOME Software (tento bug je v Ubuntu od verze 16.04), nepřeložené výsledky z menu Nastavení v GNOME Shell Overview či padající Cheese na systémech bez webkamery. Obecně ale Ubuntu 17.10 považuji za povedené vydání a krok správným směrem.
Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Ivo Válek 27. 10. 2017, 21:08:54
Odpovědět  Odkaz 
Prosím pana autora o návod, jak si nainstalovat grafické prpostředí, které tady v článku dává jako ukázku, chtěl bych ho taky. Mám tablet s U Touch a líbilo by se mi ho mít i na desktopu. Klikáním na odkazy v článku vidím, že musím pohledat launcher_bfb.png a Terminálem nainstalovat, ale jak dostat na své Ubuntu 17.10 (čistá instalace s Gnome ofkoz) to prostředí United Gnome, to jsem z odkazů nepochytil. Díky!
Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
nobody 28. 10. 2017, 02:04:28
Odpovědět  Odkaz 
obrazky v clanku jsou z Ubuntu 17.10, tedy z primeho/hlavniho vydani, nikoliv nejaka odnoz, ci potreba doinstalace nejakeho (meta)balicku s jinym desktopem... Ubuntu sice zamenilo v hlavnim vydani Unity za Gnome-Shell, ale doplnilo ho o rozsireni a nastaveni aby alespon castene vypadalo a chovalo se jako Unity(7)...

pokud to u tebe vypada jinak(= nainstaloval jsi nejakou odnoz jako Xubuntu,Lubuntu,Ubuntu MATE atd, stahni a nainstaluj si "Ubuntu 17.10" z https://www.ubuntu.com/download/desktop, nebo nainstaluj metabalicek ubuntu-desktop a pri prihlaseni vyber (vpravo? v rohu? u prihlaseni) relaci Ubuntu... akorat ze tohle doinstalovani muze (podle toho co mas ted) ponechat v systemu vychozi aplikace ci nastaveni dosavadniho prostredi, nez by ses toho zbavoval, je (asi a pro tebe) snadnejsi ta preinstalace...
Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Ivo Válek 28. 10. 2017, 17:21:16
Odpovědět  Odkaz 
Díky nobody, stáhl jsem si obraz mám takový pocit z odkazu OmgUbuntu, anebo možná ještě odjinud, čertví dneska...kdyby to šlo, hodím sem snímek obrazovky. Vlevo po straně mám od shora dolů lištu na programy, úplně dole Show applications, ale jinak je systém samozřejmě komplet česky. Přeinstaluju to, dík! Mimochodem- už se bojím udělat si znovu bootovací flešku, nevím co mám přesně udělat po instalaci a následném restartu, ybch mohl pak flešku naformátovat a normálně používat. Na jaře při 17.04 a i teď po 17.10 mi nešlo s fleškou nic dělat, připojit, formátovat, mazat, používat-nic. Na jaře nepomohla ani Windows10 (fleška už je na sběrném dvoru), teď na podzim ano. Navíc, když jsem teda nechal flešku po instalaci OS zasunutou a poslušně restartoval, systém nenaběhl, zaseklo se to na druhém řádku výpisu něčeho a bylo.... Fleška musela po vypnutí kompu ven, OS normálně naběhl, ale fleška už pak byla vpytli...
Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Ivo Válek 28. 10. 2017, 19:10:53
Odpovědět  Odkaz 
Tak ne nobody, stáhl jsem si obraz z odkazu, který jsi mi doporučil, ale dostal jsem just stejné Ubuntu, co už jsem měl, tedy vzhledově jiné než to podobné Unity z článku. Obraz jsem vypálil a instaloval. Při restartu mi vyjela mechanika s diskem a pokračoval restart. Jenže se zasek ve stejném bodě jako předešle při instalaci z flešky. Napsalo to pár řádků hatmatilky o sběru dat při "crash kernel data collecting" a bylo...počítač po deseti minutách nečinnosti vypnut a zase zapnut a už to běhá a mě čeká zas instalace všech věcí, co už jsem měl. Instaluju na SSD disk A-Data SU800 na kompu HP Z-400...
Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
nobody 28. 10. 2017, 23:56:23
Odpovědět  Odkaz 
to s tou flash je nesmysl aby to znicilo nahrani ISO nebo instalace nebo zapomenute v USB portu po instalaci... ta flash je normalne zformatovana na klasicke FAT32, jsou tam nahrane soubory z ISO a jedine nenormalni je tam to ze MBR obsahuje syslinux zavadec, coz ale NICEMU pri nasledne beznem pouzivani nevadi... bud si teda mel vadnou Flash, nebo si udelal neco podivneho ;)

s Z400 bohuzel nemam zadne prakticke zkusenosti z instalaci, jen sem na tom poustel LivePXE Xubuntu a crash pri startu nebyl...

ohledne te instalace, mozna bude vazne nejlepsi kdyz udelas screenshoot sveho a posli to na http://postimages.org a hod sem odkaz :)
Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 17.10 „Artful Aardvark“?
Ivo Válek 29. 10. 2017, 17:19:27
Odpovědět  Odkaz 
Sám si nedovedu představit, co by mělo při vytvoření boot disku s fleškou udělat něco tak fatálního a sám jsem svou starou flešku vyhodil po měsíci pokusů na různých kompech a OS, ale fakt- nikdo s ní nedokázal nic udělat a přičítal jsem to jejímu stáří. Ale když úplně stejně dopadla fleška jeden den stará, už mi to jako náhoda nepřipadalo. Přičti prosím k tomu dva nepovedené restarty, jak na jaře při 17.04, tak i teď při 17.10. Oba se zasekly po restzartu z instalace OS a kromě vypnutí kompu nešlo nic jiného udělat. Teď naposledy to takhle dopadlo i při instalaci OS z DVD. Jenže pozor- na jaře se to projevilo na stolním kompu od Lenova a teď na podzim u tej Z400...Na doporučený odkaz jsem uložil svou pracovní plochu, jak jsem ji obdržel po již druhé instalaci 17.10: https://s19.postimg.org/6ft6q073n/Sn_mek_obrazovky_po_zen_2017-10-29_17-16-00.png

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz