přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dropbox 1.0 – Co je nového?

Dropbox 1.0 – Co je nového?

dropbox.png

Nedávno po poměrně dlouhém testování vyšla nová verze oblíbeného synchronizačního nástroje Dropbox s označením 1.0. Přináší některé funkce, které uživatelé požadovali, ale na některé se opět nedostalo. Krom toho nová verze snižuje spotřebu operační paměti a opravuje spoustu chyb.


Znáte Dropbox?

Dropbox zřejmě netřeba moc představovat, mezi uživateli je velmi oblíbený a myslím, že mezi linuxáky dvojnásob. Už jsme o něm několikrát psali i na LinuxEXPRESu. Nejprve ve srovnávacím článku Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše, poté v samostatné recenzi a nedávno jsem se vám v článku Osm tipů a triků pro Dropbox snažil poradit, jak z něj „vyždímat“ co nejvíc.

Takže ve zkratce: Dropbox je nástroj pro synchronizaci a zálohu vašich dat, jejich sdílení s ostatními uživateli a třeba i obnovování starších verzí jednotlivých souborů. Standardně se k němu přistupuje přes adresář Dropbox v domovském adresáři, ale pokud budete chtít, můžete využít i povedené webové rozhraní. Mezi největší výhody Dropboxu patří jednoduchost, nenáročnost a multiplatformnost – můžete ho používat jak v Linuxu, tak i v Microsoft Windows, Mac OS X a mnoha mobilních systémech. Po registraci zdarma získáte 2 GB prostoru a v případě zájmu si můžete připlatit za prémiové tarify. To by bylo ke krátkému úvodu vše, teď už se pojďme podívat na novinky, které přináší verze 1.0.

Dropbox Dropbox

Instalace a aktualizace

V době vydání článku na Dropbox.com stále naleznete jen balíčky označené jako verze 0.6.7. Ale když je nainstalujete, nejspíš budete mít aktuální verzi 1.0. Nevidím dovnitř, ale zřejmě to bude tím, že proprietární démon není dostupný v samotném balíčku a během instalace se stáhne z Internetu. Takže se pravděpodobně vždy stáhne ten aktuální. Zkoušel jsem nainstalovat i ještě starší verze balíčků a vždy jsem ve výsledku dostal aktuální verzi Dropboxu. Verzi zjistíte kliknutím na ikonu Dropboxu v appletu upozornění, zvolením nabídky Preferences (předvolby) a poté zvolením záložky Account (účet).

Verze Dropboxu Verze Dropboxu

Pokud byste stále měli starší verzi, měla by pomoci ruční aktualizace. Stáhněte si archiv s novou verzí (32b, 64b) a vypněte Dropbox příkazem dropbox stop. Poté stažený archiv rozbalte do vašeho domovského adresáře, čímž nahradíte adresář .dropbox-dist a přejdete na novou verzi.

Poinstalační nastavení

Přepracován byl průvodce nastavením Dropboxu, který se objeví při prvním spuštění. Jako dříve tam naleznete možnost založit si nový účet, nebo se přihlásit k již existujícímu účtu. Později se vás průvodce zeptá, zda chcete použít standardní nastavení, nebo zda si ho chcete upravit podle svých potřeb. Vůbec se ho nemusíte bát, sice se mu říká „pokročilé“, ale je krátké a určitě ho zvládne každý.

Zvolte rozšířené nastavení Zvolte rozšířené nastavení

Umístění hlavního adresáře

První nabídka vám nově umožňuje zvolit si, kde chcete mít umístěn adresář Dropbox. Ve výchozím nastavení se hlavní adresář stále umisťuje do vaší domovské složky. Nic vám ale nebrání nastavit jinou cestu, takže můžete adresář Dropbox klidně umístit například i na flash disk nebo jiné externí zařízení.

Nastavení umístění hlavního adresáře Nastavení umístění hlavního adresáře

Výběrová synchronizace

Jiří Eischmann v recenzi Dropboxu napsal: „...ocenil bych selektivní synchronizaci. Mít možnost nastavit, aby se daný, nahraný soubor nesynchronizoval, ale zůstal pouze na serveru.“ Právě výběrová synchronizace je hlavním tahákem nové verze. Jak to funguje v praxi? Dejme tomu, že v Dropboxu máte rodinné fotky. Ale zároveň chcete Dropbox používat i v práci, a tam je jejich synchronizace zbytečná a možná i nežádoucí. Hned v poinstalačním nastavení najdete možnost vypnout synchronizaci pro určité adresáře. Kdykoliv potom můžete nastavení upravit přes nabídku Preferences (předvolby) | Advanced (pokročilé) | Selective sync (výběrová synchronizace). Pamatujte na to, že výběrová synchronizace funguje na principu zakazování. Nemůžete tedy povolit synchronizaci určitého adresáře pouze na jeden počítač, ale musíte ji na všech ostatních zakázat. Výběrová synchronizace se povedla. Zvláště pokud si platíte některý prémiový tarif a Dropbox vám poskytuje hodně prostoru, můžete jej snadno používat i pro zálohu většího množství dat.

Pro příští verze bych vývojářům poradil, aby pro nastavení výběrové synchronizace vytvořili i webové rozhraní. Pokud synchronizujete data na mnoho počítačů, musíte je všechny „oběhnout“ a jednotlivě nastavit. S webovým rozhraním společným pro všechny počítače by bylo nastavení mnohem rychlejší a měli byste o něm i lepší přehled.

Výběrová synchronizace Výběrová synchronizace

Rychlejší a méně náročný

Engine desktopové aplikace se dočkal velkých úprav a měl by „spotřebovávat“ o padesát procent méně operační paměti a zkrátka rychleji zpracovávat jednotlivé soubory k synchronizaci. Taková tvrzení se velmi těžko konfrontují s realitou, protože závisí na mnoha dalších aspektech. Vysledoval jsem ale, že když Dropbox jen čeká a zrovna nemá nic na práci, bere si zhruba 15 až 22 MB RAM. Když už aktivně synchronizuje, posune se tato hodnota zhruba k 35 MB. Co se týče procesoru, Dropbox ho využívá prakticky jen při aktivní synchronizaci, a to vždy jen na okamžik.

Z toho vyplývá, že Dropbox zvládnou i relativně staré počítače bez znatelného zpomalení. Na nových strojích jeho přítomnost vůbec nepostřehnete. Subjektivně mi Dropbox přijde zase o něco rychlejší.

Další drobná vylepšení

Dropbox 1.0 přináší i hromadu drobných vylepšení. Ty se ale týkají především práce spolupráce s konkrétními aplikacemi a jejich soubory, takže je poznáte až v praxi. I když jsme na linuxovém portálu, myslím, že za zmínku stojí opravená synchronizace souborů kancelářského balíku Microsoft Office. Dříve se tyto soubory synchronizovaly až po zavření dokumentu, což bylo dost omezující. Zvláště když u dokumentů spoléháte na průběžné ukládání jeho jednotlivých verzí. Nyní synchronizace funguje bez problému.

Na co se nedostalo?

Tímto výčet nejzajímavějších novinek v Dropboxu 1.0 končí. Možná jste zklamáni, že stále nedošlo na možnost synchronizovat adresáře mimo hlavní adresář Dropbox. Ve Voteboxu se objevilo zajímavé prohlášení od jednoho vývojáře: „Začali jsme pracovat na tom, jak jinak řešit synchronizaci důležitých dat, které nemůžete přesunout do hlavního adresáře. Připravovaný způsob synchronizace by měl být snáz pochopitelný pro běžného uživatele. Možná to nebude to, co někteří z vás očekávají, ale myslíme, že většina bude spokojena.“

Je zřejmé, že si chce Dropbox především zachovat svou jednoduchost. Synchronizačních služeb už je tu mnoho a často nabízí i více možností. Ale Dropbox si zatím drží výsadní postavení, protože ho prostě používáte, o nic se nemusíte starat a práci s ním zvládnou i počítačoví začátečníci.

Hodnocení

Nový Dropbox tak celkově vystihuje charakter této služby. Funkce přidává s rozvahou, poskrovnu, ale víte, že když už tam jsou, tak se na ně můžete spolehnout. Výběrová synchronizace, která umožňuje snadnější zálohu dat, funguje bez problémů a desktopový klient je zase o něco šetrnější k systémovým prostředkům. Ale ani pokud tyto možnosti nevyužijete, není důvod proč nepřejít na novou verzi – se stabilitou si nemusíte dělat starosti.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Martin Vancl Dropbox 1.0 – Co je nového?
tuxmartin 4. 01. 2011, 15:20:10
Odpovědět  Odkaz 
>>nedošlo na možnost synchronizovat adresáře mimo hlavní adresář Dropbox

Mam dropbox 0.7.110 a normalne staci udelat symlink a synchronizace funguje:

$ ln -s /neco/nekde/na/disku /home/martin/Dropbox/neco
Miroslav Hrončok 2
Miro Hrončok 7. 01. 2011, 18:50:48
Odpovědět  Odkaz 
Stejně pořád nechápu k čemu to je.
Pokud potřebuju přistupovat k jedněm datům z více míst, budu je mít někde na serveru ne? Nepotřebuju je mít na serveru a ještě na dvou místech zároveň.

To takhle kdyby to synchronizovalo celý home a umožnilo by mi to to mít na dvou počítačích totožné rozhraní i data - mňam, ale to by bylo drahý.
Martin Vancl Re:2
tuxmartin 8. 01. 2011, 13:16:46
Odpovědět  Odkaz 
>>To takhle kdyby to synchronizovalo celý home a umožnilo by mi to to mít na >>dvou počítačích totožné rozhraní i data - mňam, ale to by bylo drahý.

Koukni na http://www.cis.upenn.edu/~bcpierce/unison/download/releases/stable/unison-manual.html#usingit
Miroslav Hrončok Re:Re:2
Miro Hrončok 8. 01. 2011, 15:24:14
Odpovědět  Odkaz 
Pěkné :)
Dropbox 1.0 – Co je nového?
David Kovář 6. 01. 2011, 14:21:06
Odpovědět  Odkaz 
Nemůžu si pomoct, ale SpiderOak je pořád lepší. Zadarmo 2GB, placené programy výhodnější než Dropbox, balíčky pro všechny rozšířené distribuce, šifrování, shearing, zálohování libovolného počtu strojů, výběrová synchronizace libovolných složek, uchovává historické verze, backup libovolné složky na disku (tedy ne jen "dropbox složky"). Prostě u Dropboxu nevidím jedinou výhodu. Snad jen to webové rozhraní by mohlo být lepší, ale to pro mě není nevýhoda, neb ho moc nepoužívám.
Roman Bořánek Re:Dropbox 1.0 – Co je nového?
Roman Bořánek 6. 01. 2011, 17:19:52
Odpovědět  Odkaz 
To je přesně to, o čem jsem psal. :-) "Je zřejmé, že si chce Dropbox především zachovat svou jednoduchost. Synchronizačních služeb už je tu mnoho a často nabízí i více možností. Ale Dropbox si zatím drží výsadní postavení, protože ho prostě používáte, o nic se nemusíte starat a práci s ním zvládnou i počítačoví začátečníci." Já SpiderOak trochu znám, určitě bych ho zvládl používat. Ale těch pár výhod, které by mi dal, stále raději vyměním za absolutní jednoduchost Dropboxu.

A jinak Dropbox:
- také 2GB zdarma, ale možnost navýšit kapacitu pomocí různých akcí a referral linků
- méně balíčků - souhlas
- šifrování - ano
- shearing (sharing? - sdílení) - ano, mezi uživateli i "ven"
- zálohování libovolného počtu strojů - nevím o žádných omezeních
- výběrová sychronizace - už ano
- historické verze - ano, 30 dní zpět
- backup libovolného adresáře - ne, daň za jednoduchost
Re:Re:Dropbox 1.0 – Co je nového?
David Kovář 7. 01. 2011, 09:15:29
Odpovědět  Odkaz 
Shearing opravdu mělo být sharing - omlouvám se za překlep.

Ale přiznám se, že mi není jasné, v čem je Dropbox jednodušší. Právě naopak. Když jsem ho zkoušel naposled, tak si na disku vytvořil složku a zálohoval, jen to co bylo v ní. Kdežto SpiderOak v základním pohledu zobrazí vaší adresářovou strukturu a vy si vyberete co chcete zálohovat. Skvělé např. pro Zim (který vytváří stovky souborů), který si takto synchronizuju mezi pracovním a domácím počítačem. A pomoc se symlinkama je sice jednoduchá, ale na jedno kliknutí ve SpiderOaku to prostě nemá. Tady je SpiderOak jednoznačným vítězem v jednoduchosti.

Trochu zbytečně složitá je ta synchronizace, ale zase umožňuje synchronizovat z libovolné složky do libovolné a z libovolného stroje na libovolný (tedy ne na všechny).

Historie je neomezené, ale zase v ní nejde mazat (nebo jsem to zatím nezjistil), což by u velkých měnících se souborů mohl být problém s místem.

Z mého pohledu je SpiderOak prostě lepší.
chcete získat zdarma 250MB prostoru navíc?
rexmigo 19. 01. 2011, 13:46:35
Odpovědět  Odkaz 
pokud využijete pro registraci Dropboxu tento link:
http://db.tt/TPNRwHm

a dostanete zdarma + 250 MB prostoru navíc ( dostanu je také já – Díky)

Instalaci Dropboxu bez odkazu se oberete o 250 MB prostoru !!!!!
Dropbox 1.0 – Co je nového?
sk0609 29. 01. 2011, 10:08:47
Odpovědět  Odkaz 
zdarma až 8gb!
pokud chceš dropbox klikni na tento link: http://db.tt/Ri8Elp8
a získáš navíc 250mb k dosavadním 2gb. já také, díky.
Miroslav Hrončok Re:Dropbox 1.0 – Co je nového?
Miro Hrončok 29. 01. 2011, 17:51:48
Odpovědět  Odkaz 
Co kdybyste toho nechali? Děkuju
conflicted copy
albi 29. 01. 2011, 20:25:40
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

DropBox používám doma i v práci. Synchronizuje data asi na 5-6 počítačích. Bohužel někdy dochází k tomu, že při synchronizaci to nějakým nedopatřením vymaže aktuálnější soubory a nechá staré. Nebo to vytvoří zálohu těch starých s textem v názvu souboru "conflicted copy". Pak to musím ručně kontrolovat podle data nebo obsahu souboru, jestli se to synchronizovalo správně.

Nevím, čím to je. Díval jsem se, jestli třeba na nějakém počítači není posunutý datum o několik dní, ale nic jsem neobjevil. Nemáte prosím někdo s podobným chováním zkušenosti, případně byste neměl prosím radu nebo tip, čím by to mohlo být? Moc děkuju za jakoukoli pomoc.

P.S.: Omlouvám se za duplicitní příspěvek, ale ten minulý to vložilo nevím proč někam doprostřed, ne na konec diskuze.
Re:conflicted copy
Renek 30. 01. 2011, 13:37:02
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj.

Tento problem s "conflicted copy" mame u nas take. Objevuje se to ale od doby, co jsme zacali pouzivat MS Office 2007. Dokud jsme pouzivali 2003 (+ pripadny compatibility pack) nebo nizsi verzi, tak problem nebyl. 2010 jeste nemam otestovane.

Staci aby jeden z uzivatelu mel Office 2007 a uz se budou objevovat "conflicted copy".


Renek
Re:Re:conflicted copy
albi 30. 01. 2011, 13:57:14
Odpovědět  Odkaz 
Díky za info, ale to asi nebude můj případ. Na počítačích používám doma Debian, v práci Windows XP a Windows 7. Na Debianu i na Windows mám OpenOffice, Microsoft Office nepoužívám. Conflicted copy se objevuje jak na prezentacích PPT, tak i na dokumentech ODT nebo tabulkách ODS. Myslím, že to na OO/MSO nemá vliv. Spíše obecně, že to platí na dokumenty z kancelářských balíků. V práci máme MSO 2003, ale ty nepoužívám, aspoň ne v těchto případech. MSO 2007 nemáme.

Tak nevím, v čem je zakopaný pes. Napadá mě, jestli tam nějak nekolidují vnitřní datumy v kancelářských balících. Mám pocit, že tam figurují datum vytvoření i datum změny dokumentu. A k tomu se přidává datum, co je v atributech souboru. Nevím, jestli to může mít nějakou souvislost...
Dropbox 1.0 – Co je nového?
ben 13. 11. 2011, 10:59:16
Odpovědět  Odkaz 
A handy tip for signing up to DropBox… If you want some extra storage from the start
use my referral link to sign up

http://bit.ly/vdJ8Ib

Both Dropbox users ( you and I) get an extra 250MB on top of the free 2GB.

Once Joined you can then refer others and receive an extra 250MB per referral up to a max of 8Gig… Free.
https://copy.com?r=XAlHY9
slaaweck 1. 06. 2013, 23:03:12
Odpovědět  Odkaz 
Našel jsem lepší alternativu. Kdyby měl někdo zájem o novou cloudovou službu "Copy", která nabízí oproti dropboxu v základu 15GB zdarma a za každého referála dalších +5GB, tak tady je pozvánka (se kterou oba získáme +5GB): https://copy.com?r=XAlHY9

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz