přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Drupal - zajímavé doplňkové moduly

Drupal - zajímavé doplňkové moduly

drupal.png

V posledním díle našeho krátkého seriálu bych vám rád představil některé zajímavé doplňkové moduly, se kterými pracuji nebo jsem alespoň pracoval. Berte to spíše jak nástin možností. Existuje jich nepřeberná spousta. Už víte, jak je nainstalovat a kde hledat jejich nastavení, zde se tedy zaměříme na jednotlivé příklady.


Všechny dostupné moduly naleznete na stránce http://drupal.org/project/Modules.

Zlepšováky

Do této kategorie řadím nejrůznější drobnější moduly sloužící ke zlepšení základní funkcionality stránek.

Má-li být na vašich stránkách umožněn uživatelský vstup např. ve formě komentářů, považuji za zcela základní modul Captcha, který přidá za zvolené pole (třeba odeslání komentáře) jednoduchý test opsání čísel nebo vyřešení matematického úkolu. Jeho nastavení najdete v Administrace | Uživatelé | CAPTCHA. Doporučuji zaškrtnout volbu Add CAPTCHA administration links to forms, jež na všechna relevantní místa přidá odkaz, kterým tam můžete tento test vložit. Po nastavení doporučuji navštívit záložku Examples, abyste viděli, co jste na své uživatele přichystali. Zvláště obrázková captcha je poměrně těžká. Já používám velice měkká nastavení a stačí to.

CaptchaCaptcha

Modul Comment notify je jeden z těch, co zajišťují, aby vám nic neuteklo. Je relativně jednoduchý a mohou ho používat všichni (registrovaní i návštěvníci). Jeho použití je vidět na obrázku výše. Zadáte svůj e-mail a můžete se těšit na příval mailů.

Extlink je malý modul, který vedle odkazů přidá malinkou šipečku (jako je na wiki) a k e-mailům malinkou obálčičku. Navíc umožňuje nechat otevírat v novém okně všechny odkazy mimo váš web.

Hezčí URL můžete nastavit již během tvorby obsahu, popřípadě v Administrace | Prvky webu | URL aliasy. Pokud se vám to nechce tvořit ručně, je tu pro vás modul Pathauto, který k tomuto nastavení přidá možnosti hromadné a automatické tvorby pěkných URL odvozených od nadpisu, popřípadě i od kategorie, autora, ... Modul ke svému běhu vyžaduje ještě modul Token. Diakritické znaky v nadpisech nahrazuje podle vzoru v souboru i18n-ascii.txt v /sites/all/modules/pathauto. Po instalaci modulu máte v tomto adresáři vzorový soubor označený slůvkem example. Stačí jej jen přejmenovat.

Jistě příliš netoužíte po tom, aby vám ze stránek spamovací roboti sbírali vaše e-maily. To je asi hlavní funkce modulu Texy. Krom toho umí přidávat příkazy pro indexovací roboty, zvýrazňování syntaxe a pár dalších věcí.

Velice užitečným modulem je Search 404. Pokud zadáte neexistující adresu, bude v rámci vašeho webu hledána a vy tak místo chyby 404 uvidíte stránku s výsledky hledání.

Vylepšení kategorií a obsahu

Existuje modul, který se snaží dohnat drupalí ideu nodů (uzlů) k dokonalosti její aplikací i na taxonomii. Je jím Category. Snaží se úplně nahradit jaderný modul Taxonomy. Osobně jsem jej nezkoušel, ale zní to zajímavě.

Tagy jsou velice populárním způsobem tvorby klíčových slov pro vyhledávání obsahu. Abyste umožnili jiným uživatelům tagovat obsah na vašich webech, můžete použít modul Community Tags. K vybraným typům obsahu přidá políčko pro vložení dalšího tagu.

Tagování obsahu používáme již dlouho také na LinuxEXPRESu. Jedná se o formulář pod článkem. Jednotlivě zadaná slova fungují jako klíč pro vyhledání souvisejících článků, a to pro každého uživatele. Proto každý článek tagujte, děláte to pro sebe. Pozn. red.

Přidání uživatelského taguPřidání uživatelského tagu

Populární "mrak" tagů (tag cloud) vytvoříte pomocí modulu Tagadelic. Můžete jej přidat jako blok, anebo jako odkaz do navigace ve tvaru www.vasnovydrupal.cz/tagadelic/chunk/##, kde ## odpovídá číslu daného slovníku (to zjistíte z adresy, když na administrační stránce kategorií najedete myší nad upravit slovník, adresa je ve tvaru www.vasnovydrupal.cz/admin/content/taxonomy/edit/vocabulary/##). V nastavení slovníku (kategorie) musí být zaškrtnuta možnost Tagy.

V základní instalaci Drupalu můžete na svém webu zanechat stopy pomocí fóra, komentáře anebo přímo tvorbou článku. Pomocí kontaktního formuláře také lze posílat maily jednotlivým autorům. Trochu odlišnou variantou je Guestbook. Jméno Návštěvní kniha mluví za vše. Jednoduché, elegantní.

Kniha návštěvKniha návštěv

Obrázky

Drupal ve své výchozí instalaci nenabízí žádný speciální nástroj na práci s obrázky. Proto je téměř povinnou součástí instalace modul Image. Doporučuji zapnout všechny jeho součásti. Přidává nový nod (uzel) typu obrázek, umožňuje hromadně importovat obrázky do galerie a vytváří galerie obrázků. Nejde o nic nového, stále využívá klasickou drupalovskou taxonomii. Po instalaci a zapnutí přejděte do administrace kategorií, kde by měl přibýt slovník Gallery. Klikněte na úpravy a z typů obsahu zaškrtněte pouze obrázky. Potom vytvořte termíny, jak jste zvyklí od článků. Tyto termíny pak budou jednotlivé galerie. Mohou mít libovolnou hierarchii a podle nastavení může obrázek patřit do více kategorií. Pomocí image import (součást modulu) nejdříve do vybrané složky nahrajete obrázky (např. přes FTP) a pak je naimportujete do zvolené galerie.

Modul Image má zásadní slabinu v tom, že neumožňuje procházení galerií (chybí odkazy další a předchozí). Vzhledem k logice nodů to je logické, ale nepříjemné. Na internetu je spousta návodů na úpravy šablon, které to mají řešit. Žádný mi nefungoval. Zvolil jsem modul Lightbox2 (vyžaduje jQuery Update), který toto elegantně řeší:

Lightbox2 v akciLightbox2 v akci

Lehkou pomůckou je Image Assist, který pod každé textové pole přidá ikonku umožňující nahrání obrázku.

 

Ikonka Image AssistIkonka Image Assist

Vložení již existujícího anebo nahrání nového obrázku s pomocí Image AssistVložení již existujícího anebo nahrání nového obrázku s pomocí Image Assist

Mnohem pokročilejší funkce nabízí IMCE, což je v podstatě plnohodnotný prohlížeč a správce souborů. Správce souborů je přístupný v nastavení uživatelských účtů. Je možné nastavit různá nastavení pro různé skupiny uživatelů. V nastavení jednotlivých profilů doporučuji nastavit Directory path na něco ve stylu sites/default/files/uzivatele/%uid, což pro každého uživatele vytvoří speciální adresář. Jinak by si mohli vzájemně lézt do zelí. IMCE lze snadno integrovat s vizuálními editory.

IMCEIMCE

Vizuální editory

Ve výchozím stavu umožňuje Drupal psát jen v HTML (jinak by po rozbalení asi neměl 3,5 MB). Mně to tak vyhovuje. Text si dopředu připravím Quantou a pak vložím do stránky. Řada lidí ale preferuje pohodlné editory ve stylu OpenOffice.org Writeru. Těmi nejznámějšími jsou TinyMCE WYSIWYG Editor a FCKeditor - WYSIWYG HTML editor, který lze navíc snadno integrovat s IMCE.

FCKeditorFCKeditor

Vícejazyčnost

Drupal umožňuje překládat články bez jakýchkoliv dodatečných modulů. Pro většinu webů by to mělo stačit. Jako rozšíření se nabízí zejména modul Internationalization a případně i Language Icons pro zobrazení hezkých vlaječek pro výběr jazyka.

Závěrem

Doufám, že se vám v tomto neuspořádaném a nedostatečném seznamu podařilo najít nějaký zajímavý modul, který se na vaše stránky bude hodit. Zároveň doufám, že vás Drupal zaujal a pokud se jej rozhodnete použít, přeji vám hodně úspěchů a ať vám to pěkně drupe. :-)

Nahoru

Příspěvky

Drupal - zajímavé doplňkové moduly
James_Scott 3. 12. 2008, 14:10:17
Odpovědět  Odkaz 
Super clanek, pokud nekdy budete mit cas, muzete v tomhle klidne pokracovat,pripravuji si v hlave uz dlouho svuj mensi web,dnes jsem se rozhodl ze ho budu realizovat pomoci drupalu,prave diky doplnkovym modulum.
Re:Drupal - zajímavé doplňkové moduly
Vojtěch Zeisek¨ 4. 12. 2008, 09:26:00
Odpovědět  Odkaz 
Díky, ale raději nebudu nic slibovat. ;-)
Drupal - zajímavé doplňkové moduly
lzap 3. 12. 2008, 16:28:16
Odpovědět  Odkaz 
Na TAGY není v Drupalu 6 už potřeba modul - umí to sám od sebe. V Taxonomii jsou to tzv. "volné tagy".
Re:Drupal - zajímavé doplňkové moduly
Vojtěch Zeisek 4. 12. 2008, 09:25:14
Odpovědět  Odkaz 
To jsem se asi špatně vyjádřil, Drupal 6 tagy umí, ale neumí udělat takový ten mrak tagů, co běžně bývá no blozích. To je hlavní přínos modulu tagedelic. Modul community tagging form zase umožňuje, aby tagy mohli přidávat i běžní návštěvníci. I když to by s trocho snahy mělo jít ošetřit v oprávněních.
Drupal - zajímavé doplňkové moduly
Koho 6. 12. 2008, 22:08:26
Odpovědět  Odkaz 
Nějak se mi nedaří zprovoznit Lightbox2 ve fotogalerii. Opravdu to jde? Funguje mi pro jednotlivě nahrané fotky modulem Inline. Ale pro jednotlivé nody galerie ne.
Re:Drupal - zajímavé doplňkové moduly
Zdenda 10. 12. 2008, 16:55:13
Odpovědět  Odkaz 
Lightbox2 funguje bez problémů. Stačí FCKeditor a Image Assist, ve spolupráci s Lighboxem2 to frčí i bez nějakého zdlouhavého nastavování. V administraci Lighboxu2 stačilo zatrhnou jen několik celkem zřejmých voleb.Obrázky pak vkládáte pomocí Image Assist do obsahu třeba článku. Po jeho vytvoření běží zobrazování jednotlivých obrázků i slideshow více obrázků v tomto článku. Galerii ani nic jiného není nutné do toho míchat. Jednoduché a super.
Drupal - zajímavé doplňkové moduly
michal groch 7. 12. 2008, 10:39:45
Odpovědět  Odkaz 
Diky moc za vase clanky o Drupali, vdaka nim som sa zacal zaujimat o redakcne systemy ako Joomla a Wordpress ktore predtim pre mna bola spanielska dedina. Diky.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz