přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Seznámení s Etomite, systémem pro správu obsahu

Seznámení s Etomite, systémem pro správu obsahu

etomite_logo.jpg

V prvním díle seriálu se dozvíte, co vám Etomite jako redakční systém může nabídnout. Dále se bude článek věnovat instalaci a také orientaci v administračním rozhraní.


Etomite je Content Management System, což by se dalo přeložit jako systém pro správu obsahu, česky se používá spíše redakční systém. Pod pojmem redakční systém si však představím systém určený pro pravidelnou publikaci obsahu, například článků. Redakční systém ve mně vyvolává dojem magazínu, jako je například LinuxEXPRES. Naproti tomu je CMS – jakožto systém pro správu obsahu – primárně určen pro tvorbu a správu běžného webu. Tedy například webu o vaší oblíbené hře nebo o vaší kapele, firemních stránek nebo třeba stránek vaší obce. CMS prostě přináší možnost vytvářet web ve webovém prohlížeči. Výhodou takového řešení je především jednoduchost správy – web můžete spravovat odevšad, kde je přístup na internet a webový prohlížeč. Další výhodou je pak jednoduchá kooperace v týmu.

Proč Etomite?

Možná se ptáte zrovna takto. Proč byste tedy měli používat zrovna Etomite? Etomite je open-source. Etomite je lokalizován do češtiny i do slovenštiny. Existuje česko-slovenská komunita kolem Etomite, která vám ráda poradí, pokud budete mít potíže. Pokud jste začátečník a pojmy jako (X)HTML, CSS, PHP a mnohé další vám říkají asi tolik, jako mně pojem homobazidiomiceta, je pro vás Etomite to pravé. Díky WYSIWYG editorům a administračnímu rozhraní, díky velkému množství šablon a připravených kousků kódu nemusíte se zdrojovým kódem přijít vůbec do styku a stejně vytvoříte velmi pěkný web. Pokud jsou pro vás naopak tyto pojmy denním chlebem a nevidíte důvod, proč používat něco takového, jako je WYSIWYG editor, není problém. Vypněte si ho, pište obsahy stránek přímo v (X)HTML, vytvořte si vlastní šablony, pište svoje vlastní kousky kódu. Díky své obrovské flexibilnosti a ohebnosti je Etomite vhodný téměř na všechno. Třeba po přečtení tohoto seriálu budete znát přesnou odpověď na otázku Proč Etomite?.

WYSIWYG je zkratka, která znamená What You See Is What You Get. Editor se tak podobá například zjednodušenému rozhraní OpenOffice.org Writeru a autor/tvůrce nemusí znát (X)HTML jazyk.

Instalace Etomite

Pokud chcete Etomite používat, musíte mít nějaký prostor na webu, kde ho budete provozovat. Budete potřebovat PHP 4 nebo 5 a MySQL databázi alespoň ve verzi 4.1. Budete potřebovat nejméně 10 MB místa. Pokud nemáte zkušenosti s hledáním hostingu, na fóru Etomite je seznam poskytovatelů hostingu zdarma.

První, co budete potřebovat, je samotný balíček s Etomite. Ten stáhnete z oficiálních stránek. Dále se bude hodit česká, případně slovenská lokalizace. Pozn.: Etomite 1.1 a 1.0 mají stejnou lokalizaci, takže zbytečně nehledejte českou lokalizaci pro verzi 1.1.

Tip: Zkontrolujte jestli nemá soubor s lokalizací po řádce obsahující ?> žádné další řádky. Pokud ano, smažte je, mohlo by to dělat nepořádek.

Balíček s Etomite rozbalte někam na disk a soubor s lokalizací umístěte do složky /manager/includes/lang (doporučuji použít ten s kódováním UTF-8). Dále přejmenujte soubor /manager/includes/config.php na /manager/includes/config.inc.php. Obsah složky s Etomite nahrajte pomocí svého oblíbeného FTP klienta na web a nastavte složkám /assets/cache/, /assets/images/ a /assets/export/ a souboru /manager/includes/config.inc.php práva 777, aby do nich mohl Etomite zapisovat. Pak už stačí ve webovém prohlížeči zadat adresu vašeho webu a vrhnout se na instalaci.

Měla by se vám objevit téměř prázdná bílá stránka obsahující jedinou větu: Please run the Etomite install utility! Klikněte tedy na odkaz, přivítá vás instalace. Máte na výběr z několika možností; důležité jsou první dvě. Full, tedy plná, instalace se od instalace Lite neliší v tom, co Etomite dokáže, nebo jak se chová. Rozdíl je pouze v množství pomocného obsahu, který se nainstaluje do databáze. Pokud instalujete první Etomite, doporučuji instalaci plnou, pokud již s Etomite máte zkušenosti, je vhodnější okleštěná varianta. Plná verze demonstruje část možností Etomite. V rámci seriálu se tedy budeme zabývat touto variantou instalace.

První část instalacePrvní část instalace

Po zvolení varianty instalátor zkontroluje, jestli jste správně provedli kroky před instalací a pokud ano, zeptá se vás na údaje o databázi – ty závisejí na vašem hostingu. Ve spodní části pak vytvoříte uživatele s administrátorskými právy.

Druhý krok, nastavení databáze a přístupuDruhý krok, nastavení databáze a přístupu

Pokud jste údaje zadali správně, musíte ještě odsouhlasit licenci a instalace je kompletní. Nyní doporučuji po instalaci uklidit – tedy smazat složku /install/ a nastavit souboru /manager/includes/config.inc.php práva 644. Etomite bude fungovat, i pokud toto neuděláte, ale tento krok zvýší bezpečnost.

Třetím krokem vše dokončenoTřetím krokem vše dokončeno

Nyní se můžete přihlásit do administračního rozhraní. Buď můžete kliknout na odkaz Etomite manager, nebo zadat do adresního řádku prohlížeče adresu vašeho webu a za ní /manager. Tedy například, pokud by LinuxEXPRES běžel na Etomite, http://www.linuxexpres.cz/manager. K přihlášení použijete údaje, které jste zadali při instalaci.

Přihlášení do nového systémuPřihlášení do nového systému

Po prvním přihlášení do Etomite Manageru budete nasměřováni rovnou do konfigurace. Doporučuji nastavit nejdříve češtinu a uložit pomocí tlačítka Save v horní části.

Nastavení češtinyNastavení češtiny

Administrační rozhraní se přepne do češtiny a uvidíte před sebou výchozí pohled na Etomite Manager.

Etomite Manager českyEtomite Manager česky

Manager je rozdělen na tři části. V levém sloupci se nacházejí navigační prvky. Nahoře se můžete navigovat v Manageru a tato část navigace bude vždy stejná. V dolní části se nachází strom dokumentů vašeho vznikajícího webu. V pravé a největší části se nachází pracovní část. V ní budete vytvářet a upravovat dokumenty a pod. Pomocí menu vlevo nahoře se vraťte do konfigurace a dokončete ji. Velmi důležitá je položka Název stránky na první kartě. Dalším záložkám se budeme věnovat v příštích dílech.

Máte tedy Etomite nainstalovaný a můžete se podívat na výchozí první stránku pomocí odkazu Obsah webu v navigaci. Příště se dozvíte, jak na správu obsahu, jak na SEO adresy, jak fungují šablony a co jsou to snippety a chunky.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Lukáš Zapletal Seznámení s Etomite, systémem pro správu obsahu
zapletal 6. 03. 2009, 13:18:02
Odpovědět  Odkaz 
Malá poznámka k termínu Content Management System. Překládání jako "redakční systém" je nesprávné, a jsem rád, že autor na tento fakt u pozorňuje.

CMS je pojem, který je daleko širší a jedná se česky spíše o (již zmíněný pojem) systém pro správu obsahu. Zahrnuje správu obsahu a dokumentů, správu digitálního majetku (asset management) a management archiválií (včetně skartace). Systémy pro správu obsahu řeší také spojené věci, jako jsou workflow, bezpečnost, integrace nebo přístup z webu (intranet, extranet).

CMS systémy toho mohou nabízet více, vycházel jsem ze znalostí systému Stellent (nyní Oracle UCM). Program v recenzi je spíše redakčním systémem s prvky z CMS. Tyto systémy bývá obvyklé nazývat web-CMS (WCMS).
Re:Seznámení s Etomite, systémem pro správu obsahu
Miro Hrončok 6. 03. 2009, 19:45:35
Odpovědět  Odkaz 
Co tedy Etomite chybí? V článku není všechno co umí ;)
Re:Re:Seznámení s Etomite, systémem pro správu obsahu
R - stick 8. 03. 2009, 11:23:39
Odpovědět  Odkaz 
Etomite nechybí nic - ano, opravdu jsem se nepřepsal. Vše, co na svém webu budeš potřebovat se dá do něj doplnit pomocí tzv snippetů - to je kód, který ti obslouží tu funkci, kterou na svém webu potřebuješ. Potřebný snippet můžeš buď najít na www.etomite.com, nebo si ho napsat. A to doslova a do písmene cokoliv co potřebuješ.

Dále je Etomite unikátní svou obsluhou templat - narozdíl od ostatních různých CMS a red. systémů typu Joomla, mambo nebo phpBB se nemusíš hrabat v desítkách nebo stovkách souborů, ale pro vytvoření jakékoliv templaty ti stačí zhruba 15 - 25 řádků kódu, CSS soubor a adresář s obrázky použitými v templatě. A oproti ostatním systémům máš 100% kontrolu nad vzhledem svého webu - můžeš zde do slova a do písmene uskutečnit vše, co si vymyslíš.

Co se týče nároků na hosting - ty jsou tak minimální, že systém rozchodíte naprosto všude.
Etomite vs. drupal
mufty 8. 03. 2009, 15:24:46
Odpovědět  Odkaz 
môžete v krátkosti napísať pár východ a pár nevýdhod etomite oproti drupalu?
(toto nie je flame otázka, skutočne ma to zaujíma)
Re:Etomite vs. drupal
R - stick 8. 03. 2009, 20:29:14
Odpovědět  Odkaz 
to bohužel nemůžu, protože Drupal neznám - resp jsem ho viděl "z rychlíku" Jediné co o tom vím, tak že je to strašný moloch. Z tohoto důvodu jsem taky hledal něco jednoduššího, co plně vyhoví mým požadavkům - a zvítězilo Etomite.

S Drupalem to opravdu nemohu srovant - pro lepší seznámení s Etomite navštivte www.etomite.sk nebo http://forum.etomite.sk
Re:Etomite vs. drupal
Miro Hrončok 8. 03. 2009, 23:29:31
Odpovědět  Odkaz 
S Drupalem jsem na tom podobně jako R - stick. Každopádně pokud znáš Drupal, snad poznáš odpověď na konci seriálu.
Re:Re:Etomite vs. drupal
mufty 9. 03. 2009, 12:21:53
Odpovědět  Odkaz 
drupal poznam, resp. pracujem s nim uz nejaku dobu. drupal 6 (zalezi na pocte zapnutych moduloch) trochu straca na dychu co sa tyka rychlosti. keby bolo toho casu viac, tak sa urcite pustim do hladania zdrojov info o Etomite, ale kedze cas nie je tak si rad precitam nejake info tu.
btw: vdaka za linky
Obrazovky z inštalácie
Matej Kolesár 23. 03. 2009, 11:58:46
Odpovědět  Odkaz 
Ak Vás zaujímajú obrazovky z priebehu inštalácie, tak ich nájdete na adrese: http://etomite.sk/obrazovky

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog