přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.14: Ve znamení evoluce

GNOME 3.14: Ve znamení evoluce

GNOME

Podzimní vydání GNOME nepřináší žádné převratné novinky. To ale neznamená, že uživatele zklame. Přináší totiž řadu příjemných zlepšení na všech frontách.


Wayland

Přechod na Wayland je projekt, který už trvá tři vydání a ještě několik zabere. Nicméně GNOME 3.14 už si s Waylandem rozumí velmi solidně. Zkoušel jsem celý den pracovat v GNOME nad Waylandem ve Fedoře 21 a byl jsem překvapen stabilitou. Ani jednou se mi nestalo, aby sezení spadlo; XWayland pro aplikace, které ještě nemají podporu nového zobrazovacího protokolu a kterých je stále drtivá většina, fungoval spolehlivě.

Nicméně drobných chyb je stále dost. Vstup z myši se chová tak nějak divně. Jako by bylo mezi myší a kurzorem na obrazovce nepatrné zpoždění. Při změně velikosti okna se na moment vytvářejí drobné artefakty a nejsou vyřešené takové detaily, jako změna kurzoru při najetí na hranu okna, která napovídá, že můžete velikost okna změnit.

Zapomenout zatím můžete také na hraní her v celoobrazovkovém režimu. Zkoušel jsem několik her ze Steamu a ani se nepokoušely nastartovat. I tak se ale v přechodu na Wayland dostalo GNOME ze všech prostředí nejdále a je obdivuhodné, kolik toho dokázali vývojáři za rok a půl implementovat. I tak ale bude ještě nějaký čas trvat, než se podpora Waylandu dostane do takového stavu, že to uživatel nepozná.

GNOME Shell

Samotné prostředí GNOME se také dočkalo několika zlepšení. Systém upozornění se dlouhodobě neosvědčil a designéři pracují na kompletním předělání. Je to ale věc, která nás čeká až na jaře v 3.16. V tomto vydání dostal Shell oku lahodící animace.

Pokud kliknete na ikonu „Zobrazit aplikace“ v dashi, ikony jednotlivých aplikací se z této ikony efektně rozletí do známé mřížky. Animaci dostalo také otevírání skupin aplikací. Animované je také zavírání a otevírání oken a musím říct, že zrovna tato animace dává desktopu takový plynulejší dojem.

Osobně za největší zlepšení v Shellu považuji schopnost si zapamatovat, na kterých obrazovkách se nacházelo to které okno. To ocení každý, kdo používá GNOME na počítači s dokovací stanicí a více monitory a potřebuje občas notebook odpojit a odběhnout třeba na pracovní schůzku. Dosud jsem si musel celou „okenní scénu“ po návratu zorganizovat znovu, teď to za mě udělá GNOME.

Vyhledávání v Činnostech získalo další zajímavé zdroje výsledků. Nyní již nemusíte kvůli jednoduchému počítání spouštět kalkulačku, ale můžete početní operace zadat přímo do vyhledávání a výsledek dostanete okamžitě. Stejně tak můžete okamžitě zjistit počasí či čas v jednotlivých městech světa. Stačí do vyhledávání zadat jejich název.

Počasí můžete vidět přímo v Shellu, aniž byste otevírali aplikaci Počasí můžete vidět přímo v Shellu, aniž byste otevírali aplikaci

Drobností, která jistě zpříjemní život, je schopnost prostředí pracovat s registračními stránkami WiFi sítí. Indikátor síťového připojení už nehlásí, že jste připojeni k Internetu, když vlastně nejste, protože jste se ještě neregistrovali nebo nepotvrdili podmínky užívání. Ikona vám bude indikovat, že je potřeba k plnému připojení tento krok udělat a GNOME automaticky registrační stránku načte.

Podpora více dotyků

Hodně lidí se mylně domnívá, že GNOME 3 je navrženo pro zařízení s dotykovými obrazovkami (tablety…). Ve skutečnosti jsou cílovými zařízeními stolní počítače a notebooky a jelikož se dnes nemalá část z nich prodává s dotykovou obrazovkou, je GNOME navrženo tak, aby pro dotyk nebylo úplně nepoužitelné.

Do plnohodnotné podpory dotykového ovládání to však má daleko. Nicméně situace se výrazně zlepšuje s tímto vydáním, protože GNOME dostalo podporu pro více dotyků. Gesty se teď můžete přepínat do Činností, zobrazovat spodní panel apod. Podporu více dotyků získaly i některé aplikace: v Evince můžete gesty ovládat zoom a posouvat mezi stránkami. V prohlížeči obrázku Eye of GNOME potom můžete zoomovat a rotovat obrázky.



Aplikace

Fotky

Aplikace Fotky umí nyní pracovat s fotkami, které máte uložené u Googlu, kam jste si je nahráli přes Google+, Picasu nebo Android. Koncept Fotek se mi líbí, protože jsou dostatečně jednoduché na to, aby je zvládl opravdu každý, což se o většině správců fotek pro Linux říci nedá. Bohužel si stále nedokážu představit, že bych je používal jako primárního správce fotek. Stále se jedná o aplikaci, která není dostatečně zralá. Brouzdání fotkami se trhá, indexování je pomalé, pády nejsou výjimkou.

Evince

Prohlížeč dokumentů Evince konečně dostal rozhraní, které je konzistentní s ostatními aplikacemi GNOME. Rozhraní se měnilo už minule, ale překvapivě neodpovídalo designovým pravidlům GNOME. To se konečně podařilo spravit a Evince má konečně dekorace vykreslované na straně klienta a stejnou logiku nabídek jako ostatní aplikace. Kromě toho také získalo podporu pro monitory s vysokým rozlišením a byla vylepšena přístupnost pro nevidomé.

Nové rozhraní prohlížeče Evince Nové rozhraní prohlížeče Evince

Počasí

Počasí je stále relativně novou aplikací, ale již velmi dobře použitelnou. V tomto vydání bylo rozhraní kompletně přepracováno a musím říci, že to bylo rozhodně ku prospěchu věci. Aplikace nyní vypadá opravdu dobře. Kromě toho také nově poskytuje informace pro vyhledávání v Činnostech, jak už jsem zmiňoval dříve v článku.

Aplikace počasí vypadá elegantně Aplikace počasí vypadá elegantně

Boxy

Boxy jsou desktopová virtualizace, kterou by měl zvládnout opravdu každý. A je to tak. Oproti např. VirtualBoxu nebo virt-manageru je jejich použití výrazně jednodušší. V tomto vydání získaly několik zajímavých funkcí: podporují snapshoty, takže si můžete ukládat stavy virtuálního stroje a ty případně obnovit, pokud se něco pokazí.

Boxům nyní také stačí dát URL obrazu a ty si jej už stáhnou a vytvoří z něj virtuální stroj. Boxy mají tzv. expresní instalaci, což znamená, že dokáží daný systém i rovnou nainstalovat a vy tak dostanete rovnou připravený systém. Dosud byly podporovány pouze Fedora, RHEL a Windows a nyní získal podporu také Debian.

Bohužel někdy jsou Boxy až příliš jednoduché. Stalo se mi třeba, že jsem potřeboval v již vytvořeném virtuálním stroji nabootovat z připojeného ISO obrazu. Pokud ale už jsou na virtuálním disku vytvořené nějaké oddíly, neexistuje způsob, jak Boxy donutit, aby nabootovaly z ISO obrazu. Jedná se tedy o elegantní a jednoduchou desktopovou virtualizaci, ale pokud po ní chcete trochu víc, nezbude vám nic jiného, než se obrátit na VirtualBox nebo virt-manager.

Software

Katalog aplikací GNOME Software také začíná postupně dozrávat. Na rozdíl od Ubuntu Software Center se snaží o distribučně nezávislé řešení, které je založené na AppData. Software nezobrazuje všechny balíčky, ale pouze desktopové aplikace a doplňky jako kodeky a písma. A ještě k tomu jen ty, které poskytují AppData. Jejich počet se pomalu rozrůstá. Ve Fedoře má AppData momentálně necelá polovina z celkového počtu 1 037 desktopových aplikací.

Software umí nově doporučovat na úvodní stránce aplikace podle toho, jaké aplikace máte již nainstalované. Měl by také podporovat doplňky k aplikacím, ale ve Fedoře jsem na tuto funkcionalitu ještě nenarazil, tak je možné, že ji downstream ještě nestihl implementovat.

Nová úvodní obrazovka katalogu aplikací Nová úvodní obrazovka katalogu aplikací

Hry

GNOME tradičně obsahuje sadu her pro volné chvíle. Ostatně co by to bylo za operační systém bez pasiánsu, že ano? :-) Důkazem toho, že i na těch stávajících se pracuje, je redesign her Miny a Sudoku, který přináší vylepšené rozhraní a konzistenci s ostatními aplikacemi GNOME 3.

Zbrusu novou hrou je Hitori, která se tak trochu podobá Sudoku. Ostatně za ní stojí stejná japonská firma – Nikoli. Pokud máte podobný druh her rádi, rozhodně Hitori vyzkoušejte.

Hra Hitori Hra Hitori

Mapy

Mapy už neslouží pouze k zobrazování map, ale umožňují také vyhledávání tras a to jak pro auta, tak pro cyklisty a chodce. Výrazně se zlepšila také lokalizace díky Mozilla's Location Service. Minule mě Mapy lokalizovaly v oblasti o rozloze 700 km2, nyní už trefily i město.

Vyhledávání trasy v Mapách Vyhledávání trasy v Mapách

Mezi další novinky v aplikacích patří například to, že Hudba umí nyní vyhledávat v online zdrojích hudby Magnatune and Jamendo a že gedit má nový dialog pro otevření souboru, který je založený na vyhledávání.

Novinky pod pokličkou (pro vývojáře)

Pokud se zabýváte vývojem s GTK+, určitě vás potěší GTK+ Inspector, který původně vznikl mimo GNOME, ale vývojáři uznali, že je natolik užitečný, že jej zahrnuli přímo do projektu. Pomocí tohoto nástroje můžete pěkně ladit rozhraní aplikace. GTK+ také získalo nové téma. Už letité téma Raleigh nahradila Adwaita, která se používá v GNOME. GTK+ aplikace ve Windows nebo Macu už nebudou vypadat jako z minulého století.

Samotná Adwaita byla opět vylepšena. Na první pohled si toho nevšimnete, ale změn proběhlo relativně hodně. Změněné byly také některé ikony, např. ty adresářové mají jasnější tón. Styl a barva různých prvků jako šipky nebo zaškrtávací políčka může být nyní definována v CSS. Změnit barvu můžete pomocí CSS také u symbolických ikon.

Allan Day rovněž vytvořil Human Interface Guidelines (HIG), která nabízejí vodítka pro vývojáře, jak vytvořit správné rozhraní aplikace v GTK+. Netýká se to pouze aplikací pro GNOME, ale i těch multiplatformních.

Lokalizace

Lokalizace GNOME do češtiny byla mnoho vydání po sobě stoprocentní. Tentokrát za touto metou zůstala pouze kosmeticky, protože zůstalo nepřeložených 6 řetězců z 43 293. Zlepšily se naopak překlady dokumentace, která je aktuálně přeložena do češtiny z 37 %. Slovenská lokalizace se opět o kousek polepšila a nyní je na úrovni 93 %, což je také velmi slušné. Dokumentace zatím zůstává do slovenštiny prakticky nepřeložená. GNOME je přeloženo z alespoň 80 % do 40 jazyků.

Dostupnost v distribucích

Dá se očekávat, že nejdříve se budou moci z GNOME 3.14 těšit uživatelé Archu. Na nejnovějším GNOME bude stavět Fedora 21 Workstation, která by měla podle současných plánů vyjít na začátku prosince, ale už nyní lze vyzkoušet alphu. Uživatele Debianu určitě potěší, že GNOME 3.14 se na poslední chvíli dostalo do Debianu Jessie, takže se objeví v další stabilní verzi Debianu.

openSUSE 13.2, které je plánováno na 4. listopadu, by mělo nové GNOME také obsahovat. Uživatelé Ubuntu si budou muset počkat, protože podzimní verze 14.10 bude obsahovat pouze GNOME 3.12. Aktuální vydání se objeví v Ubuntu až na jaře.

Na co se těšit

Co nás čeká v jarním vydání? GNOME na Waylandu by se mělo opět posunout na cestě k plnohodnotné náhradě za X. Předpokládám, že detaily, které teď skřípou nebo jsou ještě úplně neřešené, už vyřešeny budou a Wayland bude téměř plnohodnotnou alternativou.

Velkou změnou bude také nový systém upozornění. Stále není jasné, jaké řešení zvítězí, ale designérům už můžete nahlédnout pod pokličku. Trochu mě mrzí, že ani jedno řešení nepočítá se zachováním dolního vysouvacího panelu, takže asi přijdeme o pohodlné chatování přímo z Shellu. To jsem vždy považoval za jedno z největších taháků GNOME 3.

Vývoj Californie, nové kalendářové aplikace od Yorby, se posouvá kupředu a vypadá to, že se nakonec stane kalendářem pro GNOME. Mluví se také o nové aplikaci pro instant messaging, ale očividně se nejedná o prioritu, protože vývoj se už minimálně rok nikam neposunul. A že by to bylo potřeba, protože Empathy se téměř nevyvíjí a do GNOME 3 příliš nezapadá.

Nahoru

Příspěvky

Preco Ubuntu
rs 6. 10. 2014, 17:17:36
Odpovědět  Odkaz 
Zaujima ma, preco je pri nadpise clanku logo Ubuntu? Nehodil by sa skor symbol Gnome?
Lukáš Jelínek Re: Preco Ubuntu
Lukáš Jelínek 6. 10. 2014, 21:38:36
Odpovědět  Odkaz 
Dostalo se tam omylem, už jsem to opravil. Omlouváme se.
GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
XYZ 6. 10. 2014, 17:22:42
Odpovědět  Odkaz 
Jak se dá v aplikaci počasí jako nové místo přidat třeba Plzeň, která na seznamu není?
Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Petr 6. 10. 2014, 18:48:08
Odpovědět  Odkaz 
Jednoduše. Přestěhuješ tam Red Hat. Pak tam bude i nějaká Plzeň. :-)
Re: Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
XYZ 6. 10. 2014, 18:54:55
Odpovědět  Odkaz 
To ti někdo poradil nebo si na to přišel sám :-D?
Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Marv-CZ 7. 10. 2014, 12:52:53
Odpovědět  Odkaz 
Nabízena jsou jen města, pro které má aplikace zdroj informací o počasí. Ty získává z weather.noaa.gov a tam jsou jen města, která mají meteostanice (asi nějaké větší oficiální). Aplikace nabízí sice i jiná města, ale počasí ukazuje z jiného blízkého místa. Celé to najdeš popsané v příslušném README v knihovně libgweather:
https://github.com/GNOME/libgweather/blob/master/data/sources/README.sources
Re: Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
XYZ 7. 10. 2014, 18:12:35
Odpovědět  Odkaz 
To je sice pěkné, ale tím pádem je tato aplikace bohužel lidem bydlícím mimo sedmi dostupných lokalit k ničemu. Zlatý my-weather-indicator tam je k dispozici násobně více lokalit z Open Weather Map, Yahoo, World Weather Online a Wunderground.com
Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
weather 7. 10. 2014, 12:58:52
Odpovědět  Odkaz 
Take mne to zajima, jinak je ta aplikace nepouzitelna. Prosim o solidni vysvetleni. (jestli existuje) Nemuze za to ta pouzita knihovna? A planuje se nejaka naprava? A nebo pres to nejede vlak - vyvojari se rozhodli a konec. Dik
GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Michal Procházka 6. 10. 2014, 17:32:59
Odpovědět  Odkaz 
Fajn novinky v Gnome jsou třeba vrácení zrušeného ukazatele drátového přípojení, naklikat si kategorie v činnostech, podpora Waylandu. Kéž bych se někdy dočkal, že do Gnome bylo implementováno nové nastavení prostředí, kde si můžu vybrat, jestli chci i minimalizaci mezi tlačítkama, vypnutí animací atd... Ano, jdou tyhle věci řešit jinak, než přes nastavení Gnome, ale novinky, jako jsou nové animace nebo vylepšená Adwaita mě moc nevzrušuje. Pořád vidím hodně nevyužitého prostoru, hodně funkcí musím řešit přes pluginy (kdyby to bylo integrováno, tak bych věděl, že to pojede i další vydání a mohli to lépe odladit) a vždy, když najedu do nastavení, tak vydím jen to nejzákladnější minimum.
Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Marv-CZ 7. 10. 2014, 12:55:05
Odpovědět  Odkaz 
Zmiňované věci si můžeš naklikat v gnome-tweak-tool.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Jiří Eischmann 7. 10. 2014, 13:15:15
Odpovědět  Odkaz 
"Fajn novinky v Gnome jsou třeba vrácení zrušeného ukazatele drátového přípojení, naklikat si kategorie v činnostech,..."

Toto nejsou novinky v GNOME 3.14, jsou tam minimálně od 3.12.
GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Marp 6. 10. 2014, 19:45:54
Odpovědět  Odkaz 
Mě by zajímalo a je to v Gnome Shellu již dlouho, proč jsou některé aplikace pouze v tmavé variantě, když třeba používám světlé prostředí Adwaita. A naopak, když zapnu tmavý motiv Adwaita, proč některé aplikace zůstanou ve světlé variantě?
Připadá mi to trošku nekonzistentní. Buď používám plně tmavé téma nebo plně světlé téma.
František Zatloukal Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
František Zatloukal 6. 10. 2014, 20:51:23
Odpovědět  Odkaz 
Tmavý motiv jsem ve všech aplikacích vynutil úpravou souboru:.config/gtk-3.0/settings.ini

[Settings]
gtk-application-prefer-dark-theme=1

Ale ano, chtělo by to ve výchozí instalaci možnost přepínat témata, dostupnou Adwaitu v obou barevných variantách a včetně tmavých dekorací.

Myslím, že instalace nových témat ve stylu instalace rozšíření (skrze web) by také pomohla, zejména běžným uživatelům.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Jiří Eischmann 7. 10. 2014, 13:20:15
Odpovědět  Odkaz 
Tmavé téma se používá u aplikací, kde chtějí zvýraznit obsah, jedná se především o ty multimediální. To není výmysl jen GNOME, ale trend v odvětví. Stačí se podívat třeba na proprietární správce fotek: Adobe Lightroom, Corel Aftershot,...
GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Marv-CZ 7. 10. 2014, 12:58:27
Odpovědět  Odkaz 
V době vydání byl překlad do češtiny na 100%. Po vydání skončí zmražení a opět začnou naskakovat nové řetězce pro vydání 3.14.1. Proto jsi asi nějspíš viděl pár nepřeložených řetězců.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Jiří Eischmann 7. 10. 2014, 13:32:32
Odpovědět  Odkaz 
Bavil jsem se s Petrem Kovářem, koordinátorem českého týmu překladatelů, a říkal, že tam zbylo pár řetězců v GTK+, protože si nevěděli rady s tím, jak je přeložit. Možná, že už se to změnilo.
GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
SpookY 7. 10. 2014, 13:48:27
Odpovědět  Odkaz 
Je to už, co se týče produktivity praktické práce, alespoň na 50%-tech produktivity starého Gnome2 nebo Xcfe? A přestali už vývojáři Gnome brát drogy?
Protože zatím to byly jen kolotoče, lunaparky, bublifuky a nepoužitelnost :-(
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Jiří Eischmann 7. 10. 2014, 15:35:50
Odpovědět  Odkaz 
To je dost subjektivní. Já jsem například dneska už výrazně méně produktivní v GNOME 2 nebo Xfce a nechápu, jak jsem si kdysi nedokázal představit život bez taskbaru a jak jsem mohl aplikace pouštět přes několikaúrovňovou nabídku místo výrazně rychlejšího vyhledávání.
Vojtěch Trefný GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Vojtěch Trefný 9. 10. 2014, 21:00:20
Odpovědět  Odkaz 
Opět chvíli pracuju v GNOME Shellu a opět mě ničí odstraňování (pro mě) základních funkcí -- v terminálu nejde nově otevřít nové okno a mít v okně více karet najednou -- nové terminály se buď otevírají v kartách, nebo jako nová okna. V současné době mám v KDE otevřená tři okna konsole a v každé několik karet, stejně jako jsem to dřív míval běžně v GNOME (resp. Unity). Sláva KDE :-)
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Jiří Eischmann 10. 10. 2014, 13:22:52
Odpovědět  Odkaz 
Ctrl+Shift+N
Vojtěch Trefný Re: Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Vojtěch Trefný 10. 10. 2014, 19:28:39
Odpovědět  Odkaz 
No dobře no :-)

Ale proč prostě nemůže v menu zůstat oboje. Zjednodušení to určitě není, když tam musí být další nastavení podle toho, co je výchozí. A aby to nemátlo uživatele to určitě odstranit nemohli, protože terminál mate uživatele už z podstaty sám o sobě, tak takováhle drobnost nemůže vadit :-)
Re: Re: Re: GNOME 3.14: Ve znamení evoluce
Ondřej Kolín 11. 10. 2014, 08:20:51
Odpovědět  Odkaz 
Proto v Linux Mint forkli gnoma apps aby zamezily použítí těhlech redesignovacích prasáren v Cinnamonu ...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz