přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.16: Shell dostává facelift

GNOME 3.16: Shell dostává facelift

gnome.png

GNOME 3.16 přináší nejzásadnější změny v samotném prostředí od vydání 3.6, které vyšlo před dvěma a půl lety. Týká se to především systému upozornění, který byl jednou z nejkritizovanějších věcí v GNOME 3 a který je v tomto vydání zcela přepracovaný. Shell také poprvé od vydání GNOME 3.0 prošel výraznější změnou vzhledu. K tomu připočtěme lepší podporu Waylandu, nové aplikace, řadu zlepšení v Nautilu a máme tu vydání opět plné novinek.


GNOME Shell

Největší změny v tomto vydání se nacházejí v samotném prostředí GNOME – Shellu. Zcela přepracovaný je systém upozornění. Ten v minulých vydáních prošel úpravami, ale stále platil za jednu z věcí, na kterou si uživatelé trvale stěžovali. Nyní se zobrazují uprostřed nahoře a pokud si jich náhodou nevšimnete, naleznete je v panelu s kalendářem. Výhodou nového řešení je to, že se upozornění zobrazují na viditelnějším místě a že nepřekážejí při používání některých aplikací. Upozornění vyjíždějící zespodu obrazovky často brala „focus“ třeba při psaní v terminálu nebo IRC klientovi.

Nový vzhled a umístění upozornění Nový vzhled a umístění upozornění

Nové řešení už také nepočítá s dolním vysouvacím panelem, který byl zcela odstraněn. Bohužel tím uživatelé také přicházejí o integraci instant messagingu do prostředí. Stále sice můžete odpovědět přímo v samotném upozornění, ale jak upozornění zmizí, musíte přímo do aplikace. Nikde již v Shellu nenajdete panel s kontakty, se kterými si zrovna píšete. Odstraněny byly také ikony pro ovládání hudebního přehrávače a odpojení disků (ty nyní musíme odpojovat v Nautilu).

Přehled upozornění je umístěný v panelu s kalendářem Přehled upozornění je umístěný v panelu s kalendářem

Dolní panel byl také domovem stavových ikon, které využívaly aplikace jako Dropbox nebo Skype. Ty našly nové útočiště v panelu, který vyjíždí z levého dolního rohu. Tvůrci GNOME považují tyto ikony za překonané a v dlouhodobém horizontu s nimi nepočítají. Toto řešení je tu z důvodu zachování kompatibility s těmito aplikacemi. Pokud žádnou takovou aplikaci nepoužíváte, panel se vůbec nezobrazí. V opačném případě nepřekáží, ale je vždy po ruce.

Vysunutý panel se stavovými ikonami Vysunutý panel se stavovými ikonami

Významnou a na první pohled viditelnou změnou je nové téma pro Shell. To se až na pár drobných změn od uvedení GNOME 3 nezměnilo. Pryč jsou výrazně zaoblené rohy a průhledné panely a dialogy. Podkladovou barvou panelů a dialogů se stala šedá a zvýraznění zajišťuje modrá. GNOME se tak posouvá směrem k tzv. flat designu, který v poslední době používají také Google a Apple.

Nové téma Shellu Nové téma Shellu

Wayland

Podpora nového zobrazovacího protokolu, který nahradí stárnoucí X.org, se opět výrazně posunula. Nejvíce se pracovalo na podpoře vstupních zařízení. Dnes už lze GNOME na Waylandu prakticky plnohodnotně provozovat. Jen u změny velikosti oken aplikací, které běží na XWaylandu, jsou vidět na moment černé obrazce, protože obsah okna (aplikace) nemění velikost stejně rychle jako okno XWaylandu. Jedná se ale o drobnost. Stále také nefungují funkce, které jsou závislé na X, např. výběr barvy kdekoliv na obrazovce. Nicméně to jsou spíše detaily.

Adopce Waylandu do značné míry záleží na distribuci. My už v chystané Fedoře 22 budeme využívat Wayland pro přihlašovací obrazovku GDM a pokud přepnete do GNOME na Waylandu, všechny aplikace, které už umí běžet na Waylandu, na něm běží, což je změna oproti minule, kdy pro jistotu běžely na XWaylandu. S Waylandem jako výchozím se počítá do Fedory 23, která vyjde na podzim.



Aplikace

Nautilus

Nejvíce změn mezi aplikacemi se dočkal Nautilus, který konečně po delší době získal vývojáře, který se mu věnuje na plný úvazek. Standardní nabídky byly nahrazeny modernějšími „popovery“. Implementován byl také mechanismus pro okamžité vrácení provedené změny. Pokud třeba omylem vymažete soubor, zobrazí se vám na pár vteřin tlačítko, kterým tuto změnu můžete vrátit. Díky tomu bylo možné se vrátit zpět ke zkratce Delete pro mazání souborů, které bylo před několika vydáními změněno na Ctrl+Delete, protože uživatelé si jednoklávesovou zkratkou často omylem mazali soubory.

Nový panel pro vrácení posledního kroku Nový panel pro vrácení posledního kroku

Změnila se také možnost změny velikosti ikon složek a souborů. Nyní lze měnit velikost ikon posuvníkem v jednom z „popoverů“. K dispozici jsou tři hodnoty. Výchozí velikost je na můj vkus příliš velká a ta nejmenší by asi měla být výchozí. Toto se ale může změnit na základě odezvy od uživatelů v dalším vydání.

Využití „popoverů“ v Nautilu Využití „popoverů“ v Nautilu

Prohlížeč obrázků

Výchozí aplikace na prohlížení obrázků Eye of GNOME se dočkala kompletního redesignu tak, aby zapadala mezi ostatní aplikace GNOME 3. Využívá všechny nové prvky GTK 3 a používá také černou verzi tématu Adwaita, která je typická pro multimediální aplikace.

Rozhraní nového Prohlížeče obrázků je minimalistické Rozhraní nového Prohlížeče obrázků je minimalistické

Mapy

Mapy mě byly díky Mozilla's Location Service zase o něco lépe schopny lokalizovat. Můj notebook, který nemá GPS modul, dokázaly lokalizovat s přesností na 10 metrů. Přibyla podpora pro Foursquare. V Mapách lze najít tlačítko „Check-in“, ale v Účtech on-line jsem Foursquare nenašel. Možná v GNOME 3.16 přistane až na poslední chvíli. Stejně tak se mi nepodařilo vyzkoušet změnu trasy přetažením, která je také mezi ohlášenými novinkami.

Co se mi naopak velmi líbí, je vyhledávání kontaktů, pokud mají u sebe uvedenou adresu. Funguje i pro vyhledávání trasy, takže si můžete nechat vyhledat trasu z domu k některému z kamarádů. Jedná se o pěknou integraci mezi aplikacemi. Funguje to i opačným způsobem. V Kontaktech se vám zobrazí mapa, pokud je u kontaktu zadaná adresa.

Trasy lze vyhledávat i přímo mezi kontakty Trasy lze vyhledávat i přímo mezi kontakty

Boxy

Největší změnou je přepracované rozhraní pro nastavení jednotlivých boxů. Přibyla nabídka, kde můžete do systému v boxu posílat klávesové zkratky, které jinak nelze zadat (např. Ctrl+Alt+Delete). Rozlišení systému v boxu se automaticky přizpůsobuje velikosti okna a nyní jste o aktuálním rozlišení informováni malým panelem, který se na pár vteřin objeví uprostřed obrazovky.

Na Boxech se mi také líbí, že už nejsou pouze pro lokální virtuální stroje, ale můžete se velmi jednoduše připojit i ke vzdáleným virtuálním strojům (pomocí SPICE či libvirt a oVirt brokerů) nebo fyzickým strojům (pomocí VNC).

Nové rozhraní pro nastavení boxů Nové rozhraní pro nastavení boxů

Kalendář

Jedná se o novou aplikaci, která má v tomto vydání status technologické ukázky. Není tedy ještě určená pro běžné uživatele, ale tzv. „early adopters“ si ji mohou vyzkoušet a poskytnout úvodní zpětnou vazbu vývojářům. Kalendář využívá na pozadí evolution-data-server, takže máte-li již nastavené kalendáře v Evolutionu, zobrazí se v této aplikaci bez jakéhokoliv nastavování. Hlavním limitem zatím je, že nelze ukládat nové události do vzdálených kalendářů (např. Google Calendar).

Nová aplikace Kalendář Nová aplikace Kalendář

V této souvislosti bych rád zmínil také novou aplikaci California, která je přímou konkurencí Kalendáře. Také je totiž vytvářena pro GNOME 3. Za jejím vývojem stojí nadace Yorba, která mimo jiné vytvořila Shotwell a Geary. California je zatím ve vývoji o cosi dál než Kalendář, ale také to není úplně zralá a stabilní aplikace. Yorba využívá k vývoji instrastrukturu GNOME, ale California je pouze přidruženou aplikací, není součástí vydání a má vlastní vývojový cyklus.

California California

Knihy

Další technologickou ukázkou jsou Knihy, které mají sloužit ke čtení elektronických knih. Nicméně uvedení této aplikace je možná předčasné i na technologickou ukázku. Neumí zatím to nejpodstatnější: zobrazit obsah knihy. Vznikla v rámci Google Summer of Code, ale kód je to prý natolik ošklivý, že bude vývojářům GNOME chvíli trvat, než to dají dohromady. Je možné, že ve vydání 3.16 tu nejpodstatnější funkci – čtení knih – prostě plnit nebude.

Aplikace Knihy Aplikace Knihy

Taquin

Je další do sbírky her. Jedná se o implementaci stejnojmenné hry. Můžete si vybrat, jestli chcete hrát variantu s jedním chybějícím políčkem nebo s plným polem, kde posouváte řady a sloupce. Na výběr také máte, jak velké má hrací pole být a jestli chcete hrát variantu s obrázkem nebo čísly.

Hra Taquin Hra Taquin

MultiWriter

Aplikaci MultiWriter vytvořil Richard Hughes, který potřeboval nástroj pro hromadné nahrávání obsahu na USB disky, který by dokázal ovládat i jeho otec. A vzhledem k tomu, že žádný takový nenašel, napsal si vlastní. Kromě samotného nahrávání na disky aplikace také kontroluje, jestli se nejedná o podvodný flash disk. Čím dál častěji se totiž objevují flash disky, které se tváří, že mají určitou kapacitu, ale reálně mají třeba desetinovou.

MultiWriter MultiWriter

Builder

Builder je nové IDE, které je specializované na vývoj pro GNOME. Pracuje na něm Christian Hergert, který kvůli tomu opustil i práci. Po půl roce vývoje požádal v crowdsourcingové kampani o 30 tisíc dolarů, aby mohl ve vývoji dál pokračovat, a nakonec dostal přes 50 tisíc.

Ač se jedná o nové IDE, nestaví na zelené louce, ale v maximální míře využívá již existující komponenty platformy GNOME. Cílem je integrovat tyto komponenty do jednoho fungujícího celku, který bude pokrývat celé workflow vývojáře. Zatím je předčasné Builder hodnotit. Ve Fedoře 22 je jen verze 3.15.4. Od té doby se toho událo ve vývoji hodně.

Představení Builderu

Znaky

Poslední novou aplikací v tomto vydání jsou Znaky, které slouží pro rychlé vkládání znaků, které nejsou na klávesnici.

Znaky Znaky

Ostatní

Terminál – velmi užitečnou funkcí, která si už získala docela dost pozornosti, je odesílání upozornění na dokončenou operaci. Pokud tedy necháte v Terminálu běžet nějakou déle trvající operaci, nemusíte kontrolovat, jestli už doběhla, ale budete o tom informovaní upozorněním, které obsahuje, i o jaký příkaz se jednalo pro případ, že máte operací puštěných více. Hodně médií nepřesně informovalo, že bude funkce součástí vydání 3.16. Není to pravda. Upstream bohužel patch nepřijal a nyní se tato funkce nachází pouze ve Fedoře.

Hudba – aplikace pro přehrávání hudby obsahuje tzv. chytré seznamy k přehrání (nejčastěji hrané, nikdy hrané, nedávno přidané…). Dost se zapracovalo také na výkonu, k čemuž došlo také u aplikace Fotky, která měla taktéž výkonnostní problémy.

Kalkulačka – prošla drobným faceliftem a hlavně získala historii výpočtů, což se hodí zvláště v případě, kdy provádíte řadu jednotlivých výpočtů za sebou.

GTK+

V samotné knihovně GTK+, na které GNOME staví, se udála také celá řada změn. Mezi ty nejviditelnější pro uživatele patří tzv. překryvné posuvníky (overlay scrollbars). Posuvníky se už standardně nezobrazují, místo nich najdete jen tenký indikátor, kde se v dokumentu/adresáři/… nacházíte. Pokud na něj najedete myší, zobrazí se posuvník, který známe z dřívějších verzí. Posouvání bylo vylepšeno také vizuálním indikátorem konce, jak to známe z mobilních platforem.

Dialog GTK+ pro otevření souboru získal vyhledávání

Zajímavou novinkou pro vývojáře je vestavěná podpora pro OpenGL v podobě widgetu GtkGLArea, která nahrazuje samostatné knihovny GtkGLArea and GtkGLExt.

Tvůrce alternativních témat pro GTK+ potěší, že lze jedním tématem podporovat více verzí GTK+. Nyní lze totiž do tématu vkládat CSS určené pro konkrétní verzi GTK+.

GTK+ získalo také backend pro zobrazovací server Mir z dílny společnosti Canonical. Neznamená to, že by GNOME v dohledné době běhalo také na Miru, to by ještě někdo musel dopsat backend pro Mutter, ale aplikace napsané nad GTK+ 3 by nyní měly umět běhat nad Mirem.

Lokalizace

Překlad do češtiny se už mnoho vydání po sobě drží na 100 % a GNOME 3.16 není výjimkou. Výrazně se zlepšily také překlady dokumentace, která je nyní přeložená z 50 % (minule 37 %). Přibyl hlavně překlad nápovědy k Evolutionu, která je ze všech nejrozsáhlejší. Překlad do slovenštiny přesáhl 96 %, takže už je také téměř kompletní. Překlad dokumentace je zatím pouze na 1 %.

Dostupnost v distribucích

Dá se očekávat, že nejdříve se budou moci z GNOME 3.16 těšit uživatelé Archu. Další velkou distribucí s tímto vydáním bude Fedora Workstation 22, která má vyjít za dva měsíce a už nyní můžu z vlastní zkušenosti říct, že v ní běží GNOME stabilně. Ubuntu 15.04 bude obsahovat pouze 3.14 a 3.16 bude nejdříve v Ubuntu 15.10. Další vydání openSUSE bude asi až na podzim, takže bude možná obsahovat už GNOME 3.18. Do Debianu 8 Jessie už se 3.16 také nedostane.

Na co se těšit

Počítá se s tím, že podpora Waylandu v GNOME 3.18 už bude natolik připravená, že bude možné používat Wayland jako výchozí zobrazovací technologii.

Asi to nejzajímavější, co se v GNOME momentálně odehrává, jsou aplikace v sandboxech. Cílem je vytvořit infrastrukturu pro aplikace, které půjdou v podobě jednoho instalačního souboru nainstalovat na více distribucích a kterým nebude potřeba tolik důvěřovat, protože budou izolované a jakákoliv komunikace se zbytkem systému bude kontrolovaná.

Ještě před vývojáři leží hodně práce, ale základní implementace už existuje a můžete si ji vyzkoušet už nyní. V současné době najde uplatnění především v testování, protože lze velmi jednoduše instalovat aplikace třeba z vývojové verze GNOME. Navíc je celé řešení navržené tak, aby nebylo závislé na konkrétním desktopu, tak se třeba do budoucna rozšíří také do KDE a dalších desktopů. Úlevou by mělo být především pro tvůrce aplikací třetích stran, kterým balíčkovací systémy příliš nevyhovují.

Téměř mrtvý je dnes kecálek Empathy, který v tomto vydání ztratil svou největší výhodu – integraci do Shellu. Nová aplikace GNOME Chat také není nějak aktivně vyvíjena. Počítám, že hodně distribucí se vrátí k Pidginu, minimálně my ve Fedoře to zvažujeme.

Nahoru

Příspěvky

GNOME 3.16: Shell dostává facelift
dtto 25. 03. 2015, 10:37:58
Odpovědět  Odkaz 
Tá "Flat dizajn" choroba je ovšem naprostý hnus. Jak Android, tak Apple a OSS aby neopakoval..
Lukáš Jelínek Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Lukáš Jelínek 25. 03. 2015, 11:40:54
Odpovědět  Odkaz 
Plasma 5 to má bohužel taky. Podobně začal flat design prosakovat i do openSUSE, kde je například v instalátoru nebo ho má částečně i YaST. Je to podobný mor jako ty dnešní "cool" nudloidní weby.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
figura 25. 03. 2015, 11:05:26
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím, že ten flat dizajn je hnusná choroba, ale tady mi zase tak moc nevadí.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
dtto 25. 03. 2015, 11:12:40
Odpovědět  Odkaz 
Len ja som ešte nepochopil prečo sa to vlastne všade cpe. Ved je to krok späť, aspon pre mňa určite.
Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
mimi 25. 03. 2015, 11:21:33
Odpovědět  Odkaz 
hmm , takze jeste mene funkcionality nez minule vydani ... pujde li to takhle dale zustane v gnome 4 jedno tlacitko ..
Jiří Eischmann Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Jiří Eischmann 25. 03. 2015, 11:37:10
Odpovědět  Odkaz 
A na to jste přišel jak? Vzhled je snad nějaká funkcionalita? Tím, že panely už nemají průhledné pozadí, ale šedé, nějaká funkcionalita ubyla? Nehledě na to, že alternativních témat existují mraky, takže si každý může vybrat, co se mu líbí.
Lukáš Jelínek Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Lukáš Jelínek 25. 03. 2015, 11:37:15
Odpovědět  Odkaz 
Na co tlačítko? Ovládání myšlenkami, ne? ;-)
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Marv-CZ 25. 03. 2015, 11:44:19
Odpovědět  Odkaz 
Doplnění k těm posuvníkům: Normálně se nezobrazuje ani ten úzký indikátor. Ten se objeví, jen když pohybujete ukazatelem myši nad widgetem, kterému ten posuvník patří.

Když už se tu v diskuzi kritizuje, tak zrovna na těch posuvnících mi vadí dvě věci:

- když není zobrazen ani ten indikátor, tak člověk nemusí na první pohled poznat, jestli ten dokument/seznam/apod má nějaké pokračování

- na ten úzký indikátor se dost špatně trefuje
Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
mam 25. 03. 2015, 13:55:34
Odpovědět  Odkaz 
Staci sa lepsie pozriet na ciarkovanu ciaru, ktora indikuje ci je dalsi obsah hore/dole a je scrolovatelny.
Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Marv-CZ 26. 03. 2015, 07:08:33
Odpovědět  Odkaz 
Tak to jsem si všiml až po tvém upozornění. Jak se mi jinak design GNOME libí, tak tohle se jim nepovedlo. Normálně si toho člověk téměř nevšimne, ale když se pak na to zaměří, tak to působí rušivě a hnusně. Myšlenka dobrá, ale realizaci doufám vylepší.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
mam 25. 03. 2015, 14:14:38
Odpovědět  Odkaz 
Mna by zaujimalo ci sa v dohladnej dobe neplanuje nahradit stary moloch evolution prave spominanymi aplikaciami Geary a California.
IM komunikator empathy mal mat tiez nastupcu, tam sa nieco pohlo?
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Jiří Eischmann 25. 03. 2015, 14:35:54
Odpovědět  Odkaz 
Myslím si, že to je cíl, samotné nahrazení záleží na distribucích, co budou mít jako výchozí. Nicméně Evolution neodchází, protože těmi jednotlivými aplikacemi není zcela nahraditelný. Je to ucelený PIM, s nejlepší podporou Exchange na Linuxu. Ukončení jeho vývoje se tak momentálně neplánuje. Určitě tu bude evolution-data-server, který dnes slouží jako emailový a kalendářový backend pro ostatní aplikace.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
xhc 25. 03. 2015, 15:20:16
Odpovědět  Odkaz 
"Díky tomu bylo možné se vrátit zpět ke zkratce Delete pro mazání souborů, které bylo před několika vydáními změněno na Ctrl+Delete, protože uživatelé si jednoklávesovou zkratkou často omylem mazali soubory."

heh no to je sila, gnome bol známy pre svoju oklieštenosť funkcií a nastavovania a teraz sa snaží priblížiť k roztrženým užívateľom .. kedy vymyslí opatrenie pred náhodným stlačením enteru? :-)
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Lukas 25. 03. 2015, 21:51:29
Odpovědět  Odkaz 
Vypadá to hezky, od Gnome jsem utekl, protože na tom nedokážu používat více oken a najednou, tak aby to bylo efektivní.

Neplánuje se něco jako je quicklist v Unity nebo nějakej dock, který by dokázal zpříjemnit ovládání. Třeba přetahování souborů z nautilu přímo do okna emailového klienta, jako je to možný právě v unity nebo snad ve všech ostatních DE, kdy chytnete soubor a zamíříte s ním na panel nebo do docku na ikonu cílového programu?
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Jiří Eischmann 25. 03. 2015, 23:53:53
Odpovědět  Odkaz 
Soubory přetahovat jdou. Vezmete soubor, najedete s ním do levého horního rohu na "Činnosti", náhled se přepne na dlaždici oken, najedete souborem na okno aplikace, kam chcete soubor přetáhnout, okno se zvětší a pouštíte. Přetahovat jde i mezi aplikacemi na různých plochách. Toto jde už od GNOME 3.0.
Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Lukas 26. 03. 2015, 08:54:37
Odpovědět  Odkaz 
Doufal jsem, že to nebude tím, že jsem lempl, ale co nadělám :-D

Děkuji za osvětu.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
SpookY 26. 03. 2015, 16:10:08
Odpovědět  Odkaz 
Ach jo. Kdybych byl věřící, modlil bych se ke všem bohům aby zůstalo staré dobré Xfce v podobě jaké je, když už se vývojáři KDE zbláznili a v GNOME začali rovnou užívat drogy :-(

Bude za 5-10 let aspoň jeden POUŽITELNÝ desktop na efektivní práci??
Lukáš Jelínek Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Lukáš Jelínek 26. 03. 2015, 16:37:28
Odpovědět  Odkaz 
Člověk se nikdy nezavděčí všem. Jedni tento trend vítají, jiným nevyhovuje. Je to jako s weby - někomu se líbí web udělaný jako jedna dlouhá nudle, jiným nevyhovuje. A tak dále.
Petr Valach Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Petr Valach 26. 03. 2015, 16:58:58
Odpovědět  Odkaz 
XFCE mi vyhovuje jen zčásti, je rychlejší, ale KDE svými možnostmi konfigurace je přece jen dál. Gnomu jsem nikdy nefandil, ale článek Jiřího mě ponoukl si novou erzi aspoň vyzkoušet. Kromě KDE zkouším Cinnamon na Linux Mintu, ale nejsem z toho moc odvařenej - kvůli nastavení klávesovek a dalším drobnostem. Zatím jsem spokojený s KDE, nějaké ploché ikony atd. neřeším, ikony mám Oxymentary a zatím pohoda.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Jiří Eischmann 26. 03. 2015, 17:40:08
Odpovědět  Odkaz 
Proč se modlit, když můžete pomoct? Pokud budou Xfce používat uživatelé a vygeneruje se z nich dostatečně velký počet přispěvatelů, bude žít dál. Pokud ne, tak prostě zanikne, jako se to stalo již mnoha jiným open-source projektům. Xfce na tom momentálně není zrovna moc dobře, co se týče přispěvatelů (více v mém nedávném článku na blogu: http://blog.eischmann.cz/2014/10/22/jak-si-vedou-linuxove-desktopy/). Aniž bych chtěl modlení podceňovat, tak si myslím, že by se jim teď spíš hodila reálná pomoc: vývojář, překladatel, dokumentarista, grafik, finanční podporovatel,...
Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
daks 26. 03. 2015, 18:45:22
Odpovědět  Odkaz 
V souvislosti s článkem na který odkazuješ, by mě zajímalo, které jsou to ty "nejnovější technologie v Linuxu" se kterými nedrží Xfce krok?
Jiří Eischmann Re: Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Jiří Eischmann 26. 03. 2015, 22:15:44
Odpovědět  Odkaz 
Vždyť je to tam o dva řádky výš uvedené: třeba GTK+ 3 a Wayland. Než mi budeš oponovat, že nestojí za to s nimi držet krok nebo něco takového, tak bych rád podotknul, že sami vývojáři Xfce stojí hodně o to, aby s nimi drželi krok, ale nemají na to prostě kapacity. Bez GTK+ 3 nemůžou třeba podporovat displeje s vysokým rozlišením, kterých je čím dál víc. Je taky nutnou podmínkou pro Wayland, který je sice u prostředí jako GNOME nebo KDE v plenkách, ale Xfce ho nebude mít s největší pravděpodobností další čtyři roky. V té době už bude Wayland v GNOME a KDE plně etablovaný a ty prostředí budou využívat jeho výhod: větší bezpečnost, pořádná podpora HiDPI (třeba dual head s monitory a výrazně rozdílnými rozlišeními), přepínání mezi grafickými kartami za běhu apod.
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
daks 26. 03. 2015, 22:52:57
Odpovědět  Odkaz 
Ok, dík za vysvětlení.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Pavel Bařina 26. 03. 2015, 19:52:59
Odpovědět  Odkaz 
Taky Vám blbne gnome terminál? Zrovna Gnome zkouším pod Fedorou 22. Při spuštění terminálu se mi na začátku shellu objeví řetězec:

]777;notify;Command completed;mc

Prostě nesmysl. Nedaří se mi toho zbavit.

Taky celý terminál se chová divně. Musel jsem terminál doinstalovat. Defaultně se nevybral. Gnome shell už nemá vlastní terminál?
Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Pavel Bařina 26. 03. 2015, 20:03:23
Odpovědět  Odkaz 
tak moje chyba. Měl jsem zapnuté repository, které mi tam cpalo starší verzi terminálu.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Barny 26. 03. 2015, 20:05:52
Odpovědět  Odkaz 
Linuxový desktop je už teď skoro zlikvidovaná záležitost a nerozumím lidem, kteří to nevidí. Bláznivé KDE ala Startrek, Gnome které už nemá s původní Gnome filozofií nic společného a potom mizerný 'user experience' ve formě Xfce, Cinnamon a podobných desktopů. Navíc čím dále člověk jde a hledá vhodný desktop, tím lépe nachází určitou synergii v potřebách a funkčnosti ale nakonec stejně zjistí, že daný desktop nikdo nepodporuje, je tam přispěvovatelů jako prstů na jedné ruce a projekt spíše připomíná nedodělanou diplomku než plnohodnotný desktop. Vývojáři nejsou, protože kdo by to pro 1% uživatelů Linuxu a 0.0005% uživatelů daného prostředí dlouhodobě dělal a udržoval. Argumenty typu 'doprogramuj si' nebo 'zadotuj' já osobně neberu, protože počítač je pro mě lopata, ne nástroj na výrobu lopat. Ale dokážu si představit, že existují lidi, co jsou ochotni na projekty s mizernou vyhlídkou nevalného trvání pálit svůj čas a nijak je neodsuzuju.
Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Pavel 26. 03. 2015, 20:21:59
Odpovědět  Odkaz 
To Barny: Kolik myslíš, že je i 1%, nebo méně na určitý desktop? Mraky lidí, prostě opravdu HROMADA A MASA uživatelů, kteří GNU/Linux milují. Je to "filosofie", jediný čistý systém! Sám používám Gnome a vše na něm dělám, je to super systém a ukázalo se, že Shell (který mimochodem, tak jako i jiné věci z Linuxu -třeba více ploch, atd.) Windowsy vykradly! (metro) je promyšlený a práci usnadňující. Je to uživatelsky přívětivý systém s minimálními požadavky na uživatele a zároveň i pro naprosté profesionály. Na Linuxu jde dělat úplně vše, co potřebuje spousta lidí, Linux se hodí na všechno a dokonce jdou na něm hrát i nové hry, které se právě tvoří i pro Linux.
Linux má budoucnost a doufám, že se časem stane hojně používaným. Osobně zase nechápu, proč cpát peníze, nebo používat Windows, nebo OSX, které vyvíjí někdo, kdo to může kdykoli taky zabalit a navíc si diktuje spoustu podmínek a omezení a navíc ta jejich filosofie se mi příčí!
Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Barny 27. 03. 2015, 13:26:05
Odpovědět  Odkaz 
Linux budoucnost určitě má ale ne na desktopech. Na desktopech širší šanci uspět mají jen projekty typu Chrome OS atp., za kterýma je velká firma. Fedora, Ubuntu nebo SuSE s 10% nebo aspoň s 5% podílem za 5-10 let je jen čistá utopie.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Lukáš Jelínek 27. 03. 2015, 16:19:07
Odpovědět  Odkaz 
Chrome OS (stejně jako Android) je Linux. Není to sice Linux tak, jak si ho typický linuxák představuje, ale Linux to je. Podobně třeba Firefox OS nebo Tizen.
Petr Valach Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Petr Valach 26. 03. 2015, 23:40:09
Odpovědět  Odkaz 
Vedu dětskou redakci zaměřenou na astronomii a kosmonautiku a věnujeme se i svobodnému softwaru. (Najdete mě na openoffice.cz.) Garantuju vám, že někteří naši kluci Linux doslova MILUJÍ. Můžete nad tím klidně mávnout rukou, že je jim jen 14. Protože je znám, tak vím, že tohle podceňovat nelze.

Linux má budoucnost. Podívejte se na naše forum, na web, na facebookovou stránku. Najde se řada lidí, kteří mají Linux rádi.
Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Pavel Vybíral 29. 03. 2015, 21:56:44
Odpovědět  Odkaz 
Linuxový desktop podle mě nikdy nebude zlikvidovaná záležitost. Vždycky se najde velká skupina lidí, která bude chtít filozofii a směr Linuxu držet při životě. Možná je to jenom můj dojem, ale přijde mi, že místo toho, aby se Linux na desktopu v posledních letech zmenšoval a ztrácel podporu vývojářů, tak se naopak rozrůstá a to opravdu hodně rychle.

Tak uvidíme, jak to nakonec bude. Necháme se překvapit. ;-)
Re: Re: GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Pavel 1. 04. 2015, 22:31:12
Odpovědět  Odkaz 
To Pavel Vybíral: Vidím to stejně, proto také ty snahy v posledních letech Microsoftu, prostě jim teče do bot a uvědomují si, že můžou ty jejich slavné Windowsy zabalit, pokud něco neudělají...
Uvidíme. Kdyby Linux jednou skončil, tak asi PC vyhodím a budu žít jak v pravěku :-D
GNOME 3.16: MultiWriter
fri 28. 03. 2015, 20:19:55
Odpovědět  Odkaz 
Na překladu MultiWriteru jsem se podílel. Není to na velký samostatný článek, tak dávám svým příznivcům vědět aspoň tady. Veselé Velikonoce. :-)
Re: GNOME 3.16: MultiWriter
Marv-CZ 30. 03. 2015, 07:54:37
Odpovědět  Odkaz 
Ty aby sis tu nehonil triko se svými překlady. Těch pár řetězců v této aplikaci nestojí ani za řeč.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
Jiří Tomec 31. 03. 2015, 08:19:27
Odpovědět  Odkaz 
Zkoušel jsem různé desktopy, ale vždy jsem se zpět vrátil ke Gnome a "plně" mi vyhovuje. Používám upravené Gnome v CentOSu 7 a k mé plné spokojenosti.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
PatrikK 23. 05. 2015, 00:03:19
Odpovědět  Odkaz 
Všimli ste si, že od Gnome 3.16 sa zmenilo správanie GDM? GDM sa spustí na tty1, po prihlásení sa však spustí na ďalšej tty(x) nová X session pre user-a. X server je tak spustený 2x - raz pre gdm greeter session, a raz pre session user-a. A to zaberá napr. u mňa o 120MB RAM viac, ako keď namiesto GDM použijem LDM.
GNOME 3.16: Shell dostává facelift
PatrikK 23. 05. 2015, 00:04:13
Odpovědět  Odkaz 
Viac k tomu

https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=747339

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz