přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software

GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software

gnome3.png

Vybrat komponentu GNOME, která ve vydání 3.20 dostala nejvíc vylepšení, je těžký úkol. Hodně práce se udělalo hned v několika oblastech. Největší pokrok ale asi zaznamenal správce software nazvaný jednoduše Software.


GNOME Shell

Samotné prostředí – GNOME Shell – už od vydání 3.14 neprošlo nějakou zásadnější změnou. Nejinak je tomu i tentokrát. Opravují a ladí se spíše drobnosti. Jednak je to kvůli tomu, že prostředí dozrálo a nepotřebuje výraznější korekce, ale také kvůli tomu, že designéři a vývojáři se v poslední době zaměřili spíše na aplikace.

Nicméně i v tomto vydání má Shell několik pěkných zlepšení. Autoři pečlivě sledují popularitu rozšíření a pokud je některé delší dobu populární a dává smysl jej mít pro všechny uživatele, začlení onu funkcionalitu přímo do Shellu. Tentokrát se jim podařilo nahradit hned tři populární rozšíření: Pokud váš hudební přehrávač podporuje MPRIS, můžete jej ovládat přímo z panelu, který se skrývá pod hodinami na horním panelu. Nově také fungují klávesové zkratky pro vypínání WiFi nebo Bluetooth. Novinkou nahrazující rozšíření je také možnost zobrazit zbývající kapacitu baterie v procentech.

To ale není vše. Na počítačích, které neumí detekovat, jaký typ zvukového zařízení (headset, sluchátka, mikrofon) jste zapojili, GNOME zobrazí dialog, pomocí kterého mu to můžete říct. Systém pak podle toho bude se zařízením nakládat.

Ovládání přehrávače hudby integrované přímo do Shellu Ovládání přehrávače hudby integrované přímo do Shellu

Wayland

Čekání na Wayland je tak trochu jako čekání na Godota. Ne a ne přijít. I v tomto vydání ušlo GNOME velký kus cesty směrem k světu bez Xorgu, ale pořád to není 100% ono, takže Wayland výchozím stále není. To ale nic nemění na tom, že GNOME je ze všech linuxových prostředí ve snaze zbavit se letitých X zdaleka nejdál a GNOME na Waylandu už je dnes dostatečně blízko na to, aby šlo používat pro každodenní práci.

V tomto vydání přibylo kinetické posouvání, drag'n'drop, upozornění na spuštění aplikace (díky tomu může prostředí během spouštění aplikace třeba přepnout kurzor myši na otáčející se kolečko). Opraveno bylo pozicování dialogových oken. Dočkali se také ti, kteří používají tzv. primární výběr, neboli vkládání textu prostředním tlačítkem.

Troufám si říct, že na podzim už Wayland jako výchozí označený bude. Tentokrát to nevyšlo opravdu jen o vous a došlo k odkladu především kvůli opatrnosti, aby se nic neuspěchalo, ne kvůli tomu, že by GNOME na Waylandu bylo stále nepoužitelné.

XDG App

Významnou novinkou v tomto vydání je, že XDG App je víceméně připraveno k tomu, aby jej začali autoři aplikací používat. Pokud nevíte, co XDG App je, tak vězte, že se jedná o nový způsob, jak distribuovat aplikace. Ty dokáží běžet izolovaně a nezávisle na systému. Stačí tak vytvořit jeden instalační soubor a aplikace poběží na všech distribucích, které obsahují xdg-app.

GNOME jde příkladem a pro XDG App sestavuje nighly buildy aplikací. Můžete si tak jednoduše vyzkoušet testovací verze, aniž byste si museli instalovat celé vývojové GNOME. Pracuje se také na Firefoxu a LibreOffice pro XDG App a zájem o tuto technologii má také KDE. V budoucnu by tak mohla sjednotit distribuci aplikací linuxovým uživatelům, což ocení především tvůrci aplikací třetích stran.

XDG App je nově podporováno v Builderu (vytváření) a v Software (instalace, aktualizace, odinstalace, více níže).

XDG App umožňuje také jednoduchou instalaci vývojových verzí (Obrázek © The GNOME Project, CC-BY 3.0) XDG App umožňuje také jednoduchou instalaci vývojových verzí
(Obrázek © The GNOME Project, CC-BY 3.0)

Zlepšení písma

Výchozím písmem v GNOME je Cantarell, kterého se vloni jako správce ujal Nikolaus Waxweiler, přispěvatel do projektu FreeType. Od té doby udělalo písmo velký pokrok. Nikolaus významně vyčistil a vyladil pravidla pro hinting. Přibylo hodně „nelatinkových“ znaků nebo bylo výrazně zlepšeno jejich vykreslování. Plně je nyní podporována vietnamština, k plné podpoře azbuky chybí už jen dva znaky měn, Němci se dočkali velkého ostrého s. Upravena byla také velikost znaků. Už na první pohled působí písmo v GNOME 3.20 lepším dojmem.

Přehledy klávesových zkratek

Velmi užitečnou funkcí, která přibyla v GNOME 3.20, jsou přehledy klávesových zkratek pro jednotlivé aplikace. Momentálně má tyto přehledy 18 aplikací. Máte-li některou z nich otevřenou a chcete zjistit, jaké klávesové zkratky podporuje, stiskněte Ctrl-F1 nebo Ctrl-? a zobrazí se vám přehled, který můžete vidět na obrázku níže.

Přehled klávesových zkratek v geditu Přehled klávesových zkratek v geditu

Redesign nastavení

Po vydání GNOME 3.18 byly oznámeny práce na redesignu nastavení. Současné rozhraní nastavení má celou řadu nedostatků jako např. fixní velikost okna, což způsobuje problémy na monitorech s velmi malým rozlišením, které jsou stále běžné v rozvojových zemích. Nastavení GNOME má momentálně 21 modulů a přepracovat je všechny zabere několik dalších vydání. Do vydání 3.20 se dostal redesign jediného – nastavení myši a touchpadu. Kromě nového vzhledu také zobrazuje pouze ty možnosti, které váš hardware podporuje, takže tam nezabírají místo volby, které stejně nemůžete použít.

Nastavení myši a touchpadu je prvním redesignovaným modulem Nastavení myši a touchpadu je prvním redesignovaným modulem

Aplikace

Software

Jak už jste v úvodu článku naznačil, komponentou, která se dočkala nejvíce změn, je Software. Asi nejzásadnější novinkou je podpora upgradu systému. Již nemusíte systém přeinstalovávat nebo používat nástroj pro příkazovou řádku, ale Software vás o dostupnosti nové verze systému sám informuje, nabídne vám informace o ní, stáhne aktualizační soubory a zahájí proces upgradu. Tady záleží dost na konkrétní distribuci, jestli má nějaký upgradovací mechanismus, s kterým Software může pracovat. Asi první distribucí, která tuto funkci bude využívat, bude Fedora 24 Workstation.

Software také získal podporu pro XDG App. Umožňuje přidávat repozitáře a spravovat (instalovat, aktualizovat, odinstalovat) XDG aplikace. Už se tedy nespoléhá jen na balíčkovací systém.

Konečně se v Software objevilo také hodnocení aplikací a komentáře. Designéři se tomuto hodně dlouho bránili a raději prosazovali hodnocení aplikací na základě jasně daných kritérií jako přítomnost lokalizace, nápovědy atd. Nicméně poté, co se Ubuntu rozhodlo ve verzi 16.04 na Software přejít, začali vývojáři z Canonicalu na této funkcionalitě pracovat. Autor Software Richard Hughes se nakonec nechal přesvědčit, jejich práci převzal a doprogramoval do finální podoby.



Nautilus

Minule držel pozici komponenty s nejvíce změnami Nautilus. Se správcem Nautilu Carlosem Sorianem, který patří do mého týmu, jsme se domluvili, že aplikujeme něco na způsob „tick-tock“ vývoje. Vydání, které přineslo velké změny, bude následovat vydání, které se bude zaměřovat především na ladění a optimalizace.

Carlos poslední měsíce strávil hodně času laděním Nautilu, řešením pádů, často hlášených chyb apod. V aplikaci, která má za sebou 15 let vývoje, to není nic jednoduchého. Přesto i tentokrát Nautilus přináší zajímavé novinky: Filtry pro vyhledávání mají zcela nové, přehlednější rozhraní. Vzniklo v rámci Google Summer of Code. Samotné vyhledávání by mělo nabízet rychlejší a spolehlivější výsledky. V nastavení velikosti ikon souborů přibyla čtvrtá, nejmenší hodnota, což potěší všechny, kteří chtějí mít kompaktní pohled na soubory.

Filtrování v Nautilu je nyní přehlednější Filtrování v Nautilu je nyní přehlednější

Fotky

Aplikace pro správu obrázků Fotky získala možnost obrázky editovat. Můžete je ořezávat, nastavovat jas a kontrast, upravit ostrost, snižovat šum, aplikovat jeden z nabízených filtrů. Z Fotek nikdy nebude pokročilý správce obrázků, ale pomalu se dostává do stavu, kdy ho lze použít na takové ty domácí editace fotek. Je na čase, protože řada distribucí stále používá Shotwell, který už se aktivně nevyvíjí, a je potřeba jej něčím nahradit.

Filtry ve Fotkách Filtry ve Fotkách

Mapy

Většina uživatelů dnes přistupuje k online mapám přes webový prohlížeč. Mapy ale mají nadšené vývojáře, kteří chtějí dokázat, že desktopová mapová aplikace má smysl. Zatím se jim počet novinek v každém vydání daří držet hodně vysoko. Nově můžete editovat informace o místech a tak přímo přispívat do OpenStreetMap. Mapy také podporují další vrstvy v podobě formátů GeoJSON, KML a GPX. Minule přibyla navigace a nyní k ní máte možnost si pokyny nechat vytisknout. Z map můžete přímo generovat PNG, které pak můžete použít v dokumentu nebo na webu.

Mapy umožňují editovat místa, musíte mít ale účet na openstreetmap.org Mapy umožňují editovat místa, musíte mít ale účet na openstreetmap.org

Polari

Cílem Polari je zlidštit IRC. Tento letitý protokol pro komunikaci je v open-source komunitách stále velmi populární, ale rozhraní a nastavení typického IRC klienta, jakým je třeba XChat, není pro nováčka zrovna přívětivé. Polari se snaží komplexitu IRC před uživatelem skrýt a nabídnout rozhraní a funkce, na které jsou uživatelé zvyklí z ostatních komunikátorů.

Tam je třeba zcela samozřejmá možnost posílat obrázky. To IRC neumí. Polari je ale nově do chatu umožňuje vkládat. Uloží se na Imgur a do chatu se vloží odkaz. Polari se ale nesnaží jen zjednodušovat, ale také ve funkcionalitě dohánět pokročilé IRC klienty. Nově podporuje příkaz /msg, hesla pro server (užitečné zvláště u bouncerů jako ZNC), doplňování IRC příkazů pomocí Tabu atd. Pokud IRC používáte a chcete mít klienta, který je maximálně integrovaný do GNOME, určitě dejte Polari šanci.

Web

Web, známý také jako Epiphany, je dnes společně s Firefoxem a Chrome/Chromiem jediným prohlížečem pro Linux, kterého lze z pohledu bezpečnosti s čistým svědomím doporučit. Všechny ostatní prohlížeče nemají dostatek vývojářů na to vyvíjet vlastní bezpečné vykreslovací jádro nebo používají staré nezáplatované jádro (WebKitGTK+ 1, QtWebKit).

Web vyvíjí společnost Igalia, která stojí také za projektem WebKitGTK+ a prohlížeč je pro ni tak trochu zkušební platformou pro jejich vykreslovací jádro. Díky práci Igalie dokáže Web držet krok s bezpečnostními opravami a přinášet s každým vydáním nové funkce. Mezi ty tentokrát patří umístění stahování do popoveru podobně, jako to má Nautilus s kopírováním. Prohlížeč také nyní umí obnovit sezení a ve výchozím stavu má zapnuté WebGL a Web Audio. Díky implementaci v libsoup také nově podporuje stránky, které používají GSS-Negotiate. To potěší ty, kteří k ověření totožnosti používají Kerberos.

Průběh stahování nyní naleznete přehledně v popoveru Průběh stahování nyní naleznete přehledně v popoveru

GTK+,… aneb pro vývojáře

  • Builder, IDE pro vývoj pro GNOME, dostal úvodní podporu jazyka Vala. Nabízí konzolový nástroj ide, který umožňuje vytvářet nové projekty podle doporučení GNOME. Pokročila emulace Vimu. Automatické doplňování je rychlejší.
  • GTK+ má zcela předělaný theming. Ten mnohem věrněji odpovídá CSS. Vytváření vzhledů by mělo být jednodušší a k dispozici je více možností, jak věci nastavit. Většinu widgetů lze animovat pomocí CSS. Gtk3-demo obsahuje ukázky toho, jak stylovat widgety, které nejsou z GTK+. Ty vznikly v rámci portu LibreOffice na GTK+ 3. Vydání 3.20 také přináší novou knihovnu na kontrolu pravopisu – gspell. Díky ní lze kontrolu jednoduše přidat do GtkTextView a už se používá v geditu.
  • WebKitGTK+ podporuje skrývatelné posuvníky tak, jako to umí GTK+. Hodně práce se udělalo na izolaci webových procesů od sítě, což v budoucnu výrazně zvýší bezpečnost.
  • LibSoup podporuje GSS-Negotiate.

Lokalizace

Lokalizace rozhraní GNOME do češtiny se již mnoho vydání drží na 100 %. Skvělou správou je, že téměř kompletní je také lokalizace dokumentace. Ta je přeložená z 92 % a zbývajících 8 % je dokumentace pro vývojáře. Nejenže GNOME na uživatele „mluví“ česky, ale nyní si mohou přečíst i nápovědu v češtině. Lokalizace do slovenštiny je téměř kompletní (96 %). Horší to je s dokumentací, ta je stále na 1 %. Přeložené je jenom úvodní seznámení s GNOME.

Dostupnost v distribucích

Nové GNOME lze velmi brzy očekávat v rolling-release distribucích, jako je Arch Linux. Fedora 24 Workstation přinese nové GNOME v červnu a openSUSE Leap pravděpodobně na podzim. Dobrou zprávou pro uživatele Ubuntu je, že se alespoň částečně dostane také do Ubuntu 16.04. Většina komponent bude v tomto vydání Ubuntu ze starších verzí GNOME, ale třeba Software by měl být nejnovější.

Na co se těšit (a na co ne)

Už několik vydání po sobě tuto část začínám Waylandem a ani tentokrát tomu není jinak. Opět se očekává, že se stane výchozí zobrazovací technologií. Tentokrát bych si i vsadil, že tomu tak skutečně bude. Nicméně bude to jen deklarace toho, že GNOME na Waylandu už natolik pokročilo, že jej může používat každý. Jedná se o věc, která se dotýká všech oblastí linuxového desktopu, a práce na přechodu budou pokračovat dál a potrvají ještě hodně dlouho.

Můžeme také očekávat, že přibude modulů v nastavení, které budou mít přepracované rozhraní. Nautilus má naplánované kompletní přepsání zobrazení adresářů. Současné řešení bylo napsáno před 16 lety a pro další rozvoj Nautilu je velmi limitující.

Spočítané to má Vinagre, klient pro připojení ke vzdálené obrazovce. V budoucnu budou jediným nástrojem pro připojení ke vzdálené obrazovce nebo virtuálnímu stroji Boxy. Ty již nyní podporují VNC. V budoucnu by měly dostat stejnou funkcionalitu, jakou má nyní Vinagre, včetně podpory RDP.

Poté, co skončil vývoj emailového prohlížeče Geary, se ozývají hlasy, aby vznikla jednoduchá alternativa k Evolutionu. Designové návrhy existují, ale myslím, že se nakonec nic realizovat nebude. Vývoj emailového klienta vyžaduje docela dost práce a desktopové klienty už nejsou zdaleka tak atraktivní jako dřív.

Stejný osud potkal komunikátor. Empathy je neudržované a již dlouho existují návrhy na novou aplikaci – GNOME Chat, ale práce se nikam neposunuly. Doba je totiž vůči multiprotokolovým klientům velmi nepříznivá. Tradiční sítě jako ICQ, MSN, Jabber jsou dnes prakticky mrtvé a z nových populárních sítí má otevřený protokol a API jen Telegram, takže by vlastně nebylo pro co IM klienta psát.

Nahoru

Příspěvky

GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Katry 23. 03. 2016, 11:39:58
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl bych se zeptat jak je na tom podpora více monitorů, jestliže je jeden HiDPI a druhý normální, pokud vím bylo v plánu přidat pod Waylandem možnost škálování velikosti textu a rozhraní pro každý displej, dostaly se tyto změny do verze 3.20?
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Jiří Eischmann 23. 03. 2016, 17:21:18
Odpovědět  Odkaz 
Od lidí, kteří na tom pracují mám, že by to mělo fungovat, minimálně pro aplikace běžící na Waylandu. Také je potřeba, aby byl monitor "dostatečně HiDPI", prý je ta hranice stanovena na 192 DPI. Nicméně je to čerstvě přidaná věc, která ještě nebyla testovaná na větším množství zařízení, takže nikdo z nich nedá ruku do ohně za to, že to plošně funguje na všech zařízeních, na kterých by mělo.
GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
. 23. 03. 2016, 15:14:14
Odpovědět  Odkaz 
Lze na waylandu odstranit záhlaví okna, pokud bude okno maximalizované ?
Nepotřebuji vědět, že to okno přes celou obrazovku je terminál nebo prohlížeč.

Pro Xka -> https://gist.github.com/tuxor1337/74e76d3d153c67593454
Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
nobody 23. 03. 2016, 16:29:04
Odpovědět  Odkaz 
ten odkaz neni nic "pro Xka", verze pro >=3.16 jednoduse pouzije nastroj wmctrl k deaktivovani zahlavi pres WindowManager, verze pro
Re: Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
. 23. 03. 2016, 17:55:47
Odpovědět  Odkaz 
Přeformuluji.
Pro Gnome => 3.16 běžící postaru, lze skriptem snadno odstranit záhlaví.
"Lze v Gnome => 3.18 waylandu odstranit záhlaví okna, pokud bude okno maximalizované ? "

Nezajímal mne popis toho, jak skript ruží titulek okna, protože shell skript zvládnu přečíst.
Re: Re: Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
nobody 23. 03. 2016, 21:29:55
Odpovědět  Odkaz 
popis byl o tom ze ani jedno z reseni neni zavisle na Xkach, mas zkusenost s tim ze mensi_nez_3.20 nad waylandem tu moznost nemela?
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
. 24. 03. 2016, 07:44:27
Odpovědět  Odkaz 
Uživatelský problém.

Skript je funkční, jen na waylandu se nenačítá pořádně profil(takže skript nebyl nalezen, ale protože jsem to pouštěl jako vždy na pozadí, tak jsem neviděl správnou chybovou hlášku) a nedal jsem si 20vteřinovou práci s tím proč to asi nefunguje. Díky za navedení.
Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
nobody 23. 03. 2016, 16:30:07
Odpovědět  Odkaz 
doplneni oriznuteho:
verze pro mensi_nebo=3.14 zkopiruje cele "tema dekorace okna" a upravi ho aby nezobrazoval zahlavi...
OSX fullscreen
mam 30. 03. 2016, 16:42:27
Odpovědět  Odkaz 
Presne tato fullscreen funkcia mi v gnome chyba. Ako to maju posledne verzie OSX, rezim celej obrazovky. Naco zobrazovat panel, zahlavie apod, ked robim len v jednej aplikacii. Ked uz gnome kopiruje to najlepsie z ostatnych systemov tuto fullscreen podporu by mohli tiez :)
Re: OSX fullscreen
Marek 6. 05. 2016, 21:14:03
Odpovědět  Odkaz 
WOW! odkdy kopíruje něco Gnome z ostatních? Spíš je to stále naopak, z Gnome kopírují a vykrádají neustále ostatní!!!!!!!!!!!!!
GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Pavel Lisý 23. 03. 2016, 20:37:10
Odpovědět  Odkaz 
Mě by nejvíc potěšilo, kdyby bylo možné v gnome-shell-u nějak efektivně odladit (debug) problematické extenze. Již mnoho verzí se mi projevují chyby při startu (a dle diskuzí v fórech a bugzille nejsem sám), náběh trvá po přihlášení i více než minutu, do logu to vypisuje mraky hlášek, ale nejsem ani přes Google schopen zjistit, jaká extenze to vlastně dělá. To by byl při příští verzi největší pokrok.
GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
root 23. 03. 2016, 21:15:19
Odpovědět  Odkaz 
A co appstram. Měli by to vypnout (alespoň dát tu možnost). Nemám rád appstram protože se mi tam moc věcí nezobrazuje a to se mi nelíbí. Nevíte jestli se nedá to v Ubuntu a jiných distribucích vypnout? Děkuji
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Jiří Eischmann 24. 03. 2016, 09:02:28
Odpovědět  Odkaz 
Podle mě to musí být celé dělané přes AppStream, protože to je formát, který GNOME Software využívá k sestavení toho katalogu, proto to nelze vypnout. Aby mělo Ubuntu v katalogu všechny balíčky, nejenom aplikace, musí vygenerovat AppStream metadata pro každý z nich. Jestli to mají v plánu, netuším.
Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Marv-CZ 25. 03. 2016, 12:00:27
Odpovědět  Odkaz 
Program Software je stavěný čistě na instalaci aplikací pro neznalé uživatele. Proto záměrně nezobrazuje všechny balíčky, ale jen celé aplikace. Na práci s jednotlivými balíčky jsou jiné nástroje.
Petr Valach GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Petr Valach 24. 03. 2016, 01:46:30
Odpovědět  Odkaz 
Je to pěkné, vypadá to moc pěkně, ale mrzí mě, že v Mintu ne :/ asi je tam použita starší verze v repozitáři, že. Taky mě mrzí, že se tam nezobrazuje (a to ani v gnome-shell v ubuntu) aplet pro správu sítě.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Jiří Eischmann 24. 03. 2016, 09:07:43
Odpovědět  Odkaz 
Pokud člověk nepoužívá rolling release distribuci, velké změny typu nového GNOME dostane až s dalším vydáním distribuce. Bohužel Ubuntu bývá s přijímáním vydání GNOME poněkud pozadu, i když se to teď zlepšilo, většinu GNOME 3.20 tak člověk s největší pravděpodobností najde až v 16.10. Vzhledem k tomu, že Mint staví na LTS verzích, je možné, že v Mintu bude až za dva roky (za ty dva roky už tam pravděpodobně bude novější verze).
Petr Valach Re: Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Petr Valach 24. 03. 2016, 22:48:43
Odpovědět  Odkaz 
Dík :-)
Spolu se Cinnamonem jsem nějak přehodnotil přístup ke Gnome, aspoň co do rozhraní, a docela se mi páčí - jak Cinnamon, tak Mate, tak Gnome-shell (ovšem trochu vypucnuté).

Kdybych ale měl to, co tu v článcích popisuješ, spolu s vychytávkami, které popisuješ, tak by to bylo báječné :-) (Patřím mezi hladové konzumenty, co si strašně rádi hrají a objevují nové věci. Pozor, svět svobodného softu je silně návykový :D :D :D )
Re: Re: Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Martina 6. 05. 2016, 21:16:57
Odpovědět  Odkaz 
Já vím Petře, děláš to tak už 20 let a to je správné. Také se mi líbí ta svoboda ;-)
GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
root 25. 03. 2016, 05:03:43
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že se něco nedělá s velikostí ovládacích prvků - GNOME Shell má všechny prvky moc velké na ovládání myší a spíše mi to přijde, že to do budoucna optimalizují na dotykové ovládání. Zlaté Gnome2/MATE.
Václav Sedmík GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
Václav 26. 03. 2016, 11:45:24
Odpovědět  Odkaz 
Ad Empathy a GNOME Chat: je potřeba vyvíjet stále něco nového? Osobně si myslím, že by stačil Pidgin (i když ten nemá integrovaný Facebook chat).
Re: GNOME 3.20: mnoho zlepšení v Software
nobody 27. 03. 2016, 10:16:04
Odpovědět  Odkaz 
nezkousel sem, facebook nepouzivam, ale:
http://www.webupd8.org/2015/08/use-facebook-chat-in-pidgin-with-purple.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz