přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, IntelliJ IDEA 5.0

IntelliJ IDEA 5.0

Lukáš Zapletal představuje krále mezi javovskými IDE.


Představte si softwarovou společnost zaměstnávající dvacet kvalifikovaných programátorů. Dejme tomu, že za každého dá zaměstnavatel ze svého rozpočtu měsíčně 50 tisíc korun, to je milion měsíčně. Kdybyste byli v pozici manažera, šetřili byste na vývojových nástrojích pro tyto klíčové pracovníky? Ne, chtěli byste totiž, aby pracovali co možná nejvíce efektivně…

Image

IntelliJ IDEA je sofistikovaný nástroj, který může zvýšit efektivitu práce až na dvojnásobek. Často ho přirovnávám k vozu Ferrari, jak do něj nasednete, už nebudete chtít nikdy jiné auto. Ačkoli jsem ve Ferrari nikdy neseděl, IDEU jsem možnost vyzkoušet měl.

Instalace produktu je přímočará, vyžaduje samozřejmě JDK, a to verze minimálně 1.4. Po rozbalení stačí jen spustit skript, který IDE nastartuje. Po spuštění uvidíte perfektně navržené prostředí, ve kterém je vše na správném místě. Ovládání programu je zcela intuitivní, firma JetBrains snad poprvé zavedla sbalování nástrojových oken do bočních lišt, které nyní některé programy napodobují. Prostředí je napsáno ve Swingu, přičemž zde najdete velké množství vlastních komponent, look and feel je změněný.

Firma JetBrains s.r.o. sídlí v Praze a založili ji tři bývalí zaměstnanci firmy TogetherSoft (nyní Borland). Zajímavé je, že po vylistování všech pracovníků najdete samá ruská jména (a několik polských a českých). V USA má firma jen pobočku.

Hned vás samozřejmě zaujme mocný editor, který je snad nenapodobitelný. Mě si získal už u prvních verzí zejména velmi propracovanou intelli sense nápovědou, která je odlišná od jiných. IDEA tak nějak vždy správně odhadne, jakou metodu chcete volat. Vše je doplněno vhodnými nástroji (přidej konstruktor, generuj get/set metody). Perfektně má IDEA řešeno také vkládání importů, systém rad (žluté žárovičky) a postranní lišta zobrazující místa varování, chyb či změn. Asi nemá cenu zmiňovat podporu zvýrazňování syntaxe, schovávání kusů kódu či rychlý pohyb ve zdrojovém kódu.

Image

Pakliže jste si zvykli používat při programování refaktoring, jste na správném místě. V době, kdy konkurence má jen základní operace, může programátor se svým kódem vyvádět doslova psí kusy. K tomu musím doplnit statickou analýzu kódu, která čítá na pět set případů - za analytický plugin pro jiná prostředí (pokud existuje) zaplatíte stejně jako za celou IDEU.

Refaktoring (refactoring) je metoda, při které do programu nepřidáváte novou funkčnost, ale měníte kód tak, aby byl lépe čitelný nebo strukturovaný. Typickým příkladem je obyčejná změna názvu metody - IDEA automaticky najde všechna místa, ze kterých se metoda volá, a název změní i tam.

Možnosti nastavení programu jsou obrovské, rád bych zmínil velmi detailně nastavitelný styl psaní kódu (IDEA umí po programátorovi kód čistit). Asi budete chtít přenastavit klávesové zkratky, fonty, zvýrazňování. Doporučuji zapnout antialiasing v editoru, v prostředí to můžete provést lehkou editací souboru idea.vmoptions. Co však musím trošku pokárat, je podpora SCM. IDEA nabízí lokální repozitáře a základní podporu pro řádkové klienty CVS, SVN a další. Ty však nejsou tak těsně svázané s projektem jako zmíněné repozitáře (které lépe spolupracují například s refaktoringem). V případě Subversionu si však můžete zakoupit plugin TMate. Musím však zdůraznit, že i základní podpora je naprosto dostačující, vyzdvihnout musím zejména intuitivní práci, automatické čistění kódu při commitech a dobře řešený diff.

Nativní podpora pro J2EE, JSP, HTML/XML/CSS není jen zvýrazňování syntaxe. To pocítíte už při editaci XML souborů, protože IDEA se klidně může srovnávat s kvalitními specializovanými XML editory. Doplňování kódu funguje i v JSP stránkách, k dispozici jsou průvodci tvorbou J2EE aplikací. Líbí se mi, že se firma nesnaží dodávat s prostředím aplikační server - můžete snadno nainstalovat libovolný server.

Cenovou politiku má takto špičkový nástroj více než přijatelnou. Jedna plná licence stojí 499 USD, přičemž se nebere ohled na operační systém. A nyní by měli zpozornět vývojáři open-source projektů - ti totiž mohou získat licenci na celý rok zcela zdarma (firma licenci prodlouží po zvážení). Podmínkou je však mít minimálně 3 měsíce aktivní projekt napsaný v Javě s aktuálním webem, mailing listem atd. Podrobnosti na webu, IDEU využívá obrovské množství projektů (např. z Apache Jakarty údajně až 80 %). Nedivím se proč.

Verze 5.0 také přidává Swing GUI designer, po kterém vývojáři doslova léta volali. Stálo za to si počkat, protože formuláře a okna se vytvářejí opravdu netradičně - přímou kompilací do class souborů, přičemž formuláře jako takové jsou uloženy v XML. Už žádné generování kódu, zpětné parsování à la JBuilder a podobně.

IDEA používá jednak distribuční kompilátor a také jikes. Má integrovanou podporu závislostí a kompilace je velmi rychlá, jakož i celé prostředí (Eclipse by mohlo tiše závidět). Spolupráce s Antem je na vysoké úrovni. Všechny ty věci fungují také s Javou 5.0. A je toho víc, mnohem víc. My ale nemáme prostor, proto musím zdůraznit - osahejte si tento program (trial verze zdarma ke stažení), jinak prostě neuvěříte.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Stanislav Vasko Cert se v tom vyznej...
Stanislav Vasko 28. 04. 2006, 08:25:05
Odpovědět  Odkaz 
Peknej clanek,

ale...

... neslo by napsat neco o Jave, kde by byla nejak shrnuta, napriklad jak souvisi Java a Ant apod.? Aby i totalni zacatecnik vedel, zda pro nej to ci ono ma cenu?

A jeste jeden dotaz. Slo by, vzhledem k poctu Java IDE, sepsat prehledovy clanek, kde bude vzato nejake slusne, ale zdarma, IDE v linuxu a k nemu prirovnana ostatni? Aby bylo zrejme, ktere zvolit, co tim clovek ziska a s cim musi pocitat?

Tyto 2 dotazy cerpam z vlastni zkusenosti, protoze najit poradny srovnavaci clanek je skoro nemozne a uz vubec to nejde, ma-li clanek pomoci s vyberem zacatecnikovi co o Jave nic nevi, jen slysi jak ji vsude vyzaduji.

Mejte se, Standa
Re: Cert se v tom vyznej...
29. 04. 2006, 13:35:40
Odpovědět  Odkaz 
To je jednoduché, v Linuxu existují dva hlavní nástroje (IDE): Eclipe a Netbeans. Oba nabízejí vysoký komfort a ať už zvolíte libovolný, uděláte dobře.

Ant je sestavovací systém, bylo o něm napsáno mnoho (např. články Lukáše Zapletala na root.cz). O něm v LinuxEXPRESu psát nebudeme, to jsou moc odborná témata.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz