přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou

LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou

notebook_monitor.png

Připojit notebook k projektoru nebo monitoru a nastavit obraz? Změnit si rozlišení či kmitočet zobrazení na monitoru? Klik, klik a je hotovo. Nevěříte? Věřte. Program LXRandr se k vám hlásí do služby.


Větší? Menší?

Spousta lidí to zná. Přinesou si někam notebook, připojí ho k projektoru nebo většímu monitoru ... a ouha. Místo okamžitého spuštění prezentace se deset minut ladí nastavení výstupu zobrazení, často ke značnému pobavení publika, což nemusí být každému zrovna příjemné. Ale lze se tomu elegantně vyhnout. Stačí mít nainstalován ten správný program.

Takovým „správným programem“ je například LXRandr. Je určen právě pro co nejrychlejší přepnutí rozlišení a kmitočtu, zvládne také zapínání a vypínání monitorů, je-li jich k dispozici více. Jeho smyslem ale není poskytnout širokou škálu konfiguračních a ovládacích funkcí, proto nastavování týkající se rozložení virtuální plochy přes více monitorů nebo různého otáčení či překlápění obrazu u něj budete hledat marně.

Program LXRandrProgram LXRandr

Běží všude

Program LXRandr pochází z desktopového prostředí LXDE, to však vůbec neznamená, že by nefungoval jinde. Právě naopak - funguje v GNOME, Xfce, KDE (ze kterého jsou obrázky v tomto článku) atd., postačí mu příslušné knihovny (kromě běžných knihoven grafického prostředí v podstatě jen GTK+ 2). Program jako takový zabírá (podle toho, jak je konkrétně zkompilován) cca 15-20 KB, o něco více zaberou překlady do skoro 40 jazyků včetně češtiny - lze si ho tedy nainstalovat kdekoliv, bez obav o místo na disku.

Použití v praxi

Pokud je připojen jen jeden monitor, je to úplně jednoduché. Stačí program spustit, zvolit z nabídky požadované rozlišení (případně nastavit i obnovovací frekvenci) a pak už jen kliknout na Budiž. Hotovo. Výstup grafické karty se přepne na nastavené parametry.

LXRandr - nastavení rozlišení monitoruLXRandr - nastavení rozlišení monitoru

Nepatrně složitější je to v případě, že se připojí více monitorů. Pak je možnost buď si nechat zapnutý jen jeden (a vybrat si který), anebo obraz klonovat na všechny. Podrobnější volby - nastavování rozlišení a kmitočtů - se nachází na druhé kartě (Pokročilé). I na této kartě lze zapínat a vypínat monitory. Provedené změny se vždy projeví až po stisku tlačítka Budiž.

LXRandr - rychlé volby pro více monitorůLXRandr - rychlé volby pro více monitorů

Jak je vidět z obrázků, překlad do češtiny by mohl být trochu pečlivější (chybějící písmena zbytečně kazí dojem z programu), nicméně jeho aktuální stav není na závadu použitelnosti. O něco méně potěší, že při přepínání na některá exotická rozlišení občas zmizí kurzor myši, ale pokud už k tomu dojde, lze to snadno napravit přepnutím do textových konzolí a zpět.

Poznámka redakce: Mizení kurzoru není chybou aplikace LXRandr, ale projevuje se i při přepínání pomocí konzolového nástroje xrandr. LXRandr je pouze jeho grafickou nadstavbou.

LXRandr - pokročilé nastavení více monitorůLXRandr - pokročilé nastavení více monitorů

Malý šikula nejen pro netbook

Program LXRandr by rozhodně neměl chybět ve „výbavě“ počítače, který se používá k prezentačním účelům a bývá u něj potřeba manipulovat s parametry grafického výstupu. Ale své uplatnění najde i na ostatních strojích. A díky své zcela miniaturní velikosti nebude prakticky nikde překážet, protože potřebné knihovny jsou nainstalovány skoro všude a těch pár kilobajtů navíc nikdo nepocítí.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
mirek 3. 02. 2010, 02:43:52
Odpovědět  Odkaz 
ten program pouziva pre chod randr, takze ak moja nvidia nepodporuje vsetky vlastnosti randr, nevyuzijem potencial aplikacie a musim tak ci tak zostat pri nvidia-settings. nepozna niekto nieco podobne aj pre nvidiu? alebo nieco na sposob konzoloveho nastroja xrandr pre nvidiu?
LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
xvzf 3. 02. 2010, 10:59:20
Odpovědět  Odkaz 
Podobny program je Grandr, mam s nim vcelku dobre skusenosti...
LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
Radim 3. 02. 2010, 13:48:52
Odpovědět  Odkaz 
Tohle musim vyzkouset, protoze Ubuntu a externi monitor k sobe opravdu nejdou. Pouzivam aplikaci, ktera je primo v Gnome a je hodne nespolehliva. Kdyz zapnu obraz na notebooku a externim monitoru zaroven, tak shodim Xka.
Re:LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
Alfonz_mucha 3. 02. 2010, 16:34:04
Odpovědět  Odkaz 
tento program bude dost podobný programu, co je v gnome, který také používá randr

jinak k programu co je v gnome, na některých kartách (ovladačích) funguje v pořádku, někde ne..
Re:Re:LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
Lukáš Jelínek 3. 02. 2010, 22:50:16
Odpovědět  Odkaz 
LXRandr mi fungoval jak s kartou nVidia GeForce 8400 GS, tak s kartou Intel Extreme Graphics 2.
LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
rx 4. 02. 2010, 11:42:28
Odpovědět  Odkaz 
Stále mi chybí u těchto grafických nástrojů výběr normy pro analogový TV výstup. Připojím-li televizi, obraz je černobílý, takže musím vždy přímo na řádku a xrandru předat parametr pro PAL mód (né že by mě to nějak vadilo, ale někoho to může odradit).
Re:LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
Lukáš Jelínek 4. 02. 2010, 18:38:44
Odpovědět  Odkaz 
Asi to není problém tak velké skupiny lidí, aby se tím někdo významněji zabýval. I když připouštím, že by bylo zajímavé toto mít možnost snadno nastavit.
LXRandr - a připojení k projektoru nebude noční můrou
Tomas 16. 05. 2011, 23:03:06
Odpovědět  Odkaz 
pekny program... ale ja pouzivam ARandr... tak isto jednoduchy ale viac funkcii

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz